Brough of Birsay

Brough of Birsay: oude beschavingen en zeevogels!

Table of Contents

Brough of Birsay

Brough of Birsay is een getijde-eiland in het noordwesten van Mainland Orkney. Hoewel het eiland slechts 21 hectare groot is, is het belangrijk voor veel zeevogels en heeft het een belangrijke historische waarde voor de Orkney-eilanden. Het eiland, dat alleen van twee uur voor tot twee uur na eb te bereiken is, ligt op iets meer dan 30 kilometer van Kirkwall. Je rijdt er vanaf Kirkwall in een klein half uur naartoe. 

Niet ver van Brough of Birsay af is een parkeerplaats. Vanaf de parkeerplaats is het nog iets minder dan 250 meter lopen voordat je op het eiland bent. Het eiland bestaat uit grasland, met steile kliffen die meer dan 50 meter hoog kunnen zijn. Op het hoogste punt staat de onbemande Brough of Birsay Lighthouse, die volledig draait op zonne-energie. Deze vuurtoren werd al gebouwd in 1925 en was zo ontworpen dat bemanning niet nodig was. 

Geschiedenis van Brough of Birsay

Hoewel het eiland al een behoorlijke tijd onbewoond is, was dat niet altijd zo. Door opgravingen op het eiland wordt gedacht dat het eiland al in de 5de eeuw na Christus bewoont werd. Zeker is dat de Picten, mensen van oude Schotse stammen, er vanaf de 6de eeuw gewoond hebben. Niet veel later kwamen de Vikingen. Het fundament van hun dorp is nog steeds op het eiland terug te vinden. 

De aanwezigheid van de Picten is vooral afgeleid aan de hand van de vele voorwerpen die er gevonden zijn. Deze zijn nu te bewonderen in het Orkney museum en grote musea op het Schotse vasteland. Ook zijn er op het eilanden resten te vinden van de St. Peter kerk, die hier in de 12de eeuw werd gebouwd. Dit alles wordt beschermd door Historic Environment Scotland.

Wildlife van Brough of Birsay

Een geweldig voordeel aan Brough of Birsay is dat je naast een geweldige portie aan historie, het eiland ook één van de grootste zeevogel kolonies van het Mainland huisvest. Soorten die je hier kunt zien broeden zijn onder andere de gekuifde aalscholver, de alk, de zwarte zeekoet, de noordse stormvogel en de zeekoet. Ook de Atlantische papegaaiduiker broedt hier, en dit is misschien wel de beste plek van het Mainland om deze charismatische vogel te vinden. Ook de grote jager, de Jan-van-gent en de grote mantelmeeuw zijn vaak op en rond het eiland te vinden, maar broeden hier niet. 

Niet alleen voor zeevogels is Brough of Birsay een uitstekende plek, het is ook één van beste plekken om zeezoogdieren te spotten. Vanaf de kliffen worden vaak zeehonden, bruinvissen, dwergvinvissen en zelfs orka’s gespot. Vaak zit er iemand in de buurt van de vuurtoren op de uitkijk. Vraag diegene vooral of er wat gezien is. 

Alk op een klif. Natuur op de Orkney-eilanden

Praktische informatie

Het eiland Brough of Birsay is een getijde-eiland, wat inhoudt dat afhankelijk van het tij het wel of geen eiland is. Tijdens laagtij is er een pad naar het eiland. Dit pad is toegankelijk vanaf ongeveer 2 uur voor tot en met 2 uur na laagtij. Vraag de tijden van laagtij na bij de Tourist Information in Kirkwall. 

Toegang tot het eiland is gratis. In de zomermaanden is er een kleine exhibitie in een klein gebouw op het eiland. Hiervoor wordt wel een kleine bijdrage gevraagd. Het makkelijkste reis je met de auto naar de Brough of Birsay, maar het is ook mogelijk om met de bus te gaan. Vraag ook hiervoor informatie bij de Tourist Information in Kirkwall. 

Een bezoek aan het eiland is goed te combineren met andere bezienswaardigheden in de buurt, zoals de overblijfselen van Earl’s palace (een ander dan in Kirkwall) en het Skiba Geopath. Ook langs de route van Kirkwall naar Brough of Birsay zijn meer dan genoeg interessante plekken om te stoppen!

Atlantische papegaaiduiker bij Castle o'Burrian, Atlantische papegaaiduiker op de Orkney-eilanden

Beste reistijd voor Brough of Birsay

Brough of Birsay is het hele jaar door te bezoeken. Mocht je er voor de zeevogels naartoe gaan, dan kan je het beste van mei tot en met juli komen. Daarna zit het broedseizoen van deze vogels er weer op en zijn de vogels letterlijk en figuurlijk gevlogen. 

* Bij wildlifereizen.com maken wij gebruik van affiliate links. Als jij iets via een link op onze website koopt krijgen wij daar een klein percentage over. Wees gerust het kost je niks extra!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel via sociale media
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Ontdek meer van Wildlifereizen
Een olifantstier in South Luangwa. Mijn favoriet voor fotowedstrijden voor natuurfoto's
De leukste online fotowedstrijden voor natuurfoto’s!

Fotowedstrijden voor natuurfoto’s Wanneer je thuis komt met die éne geweldige natuurfoto, dan wil je die natuurlijk het liefst aan iedereen laten zien. Helaas zijn sociale media niet meer heel bruikbaar hiervoor, en dus ben je misschien wel opzoek naar een andere manier om jouw foto aan het grote publiek

Nkasa Rupara nationaal park vanuit de lucht, vanaf Rupara restcamp een van de Afrikaanse safari bestemmingen
De natuurgebieden op de Caprivistrook (Zambezi Region) in Namibië

De beschermde natuurgebieden op de Caprivistrook Op zoek naar een ruige, off-the-beaten-track bestemming in Afrika? Daar waar weinig toeristen komen en wilde dieren overal te vinden zijn? Wat dacht je dan van de Caprivistrook (tegenwoordig opgedeeld in de Zambezi en East Kavango regio’s). Deze strook land, die onderdeel is van

Jachtluipaard in kruger. Wildlife kruger, wilde dieren in kruger
Wat te doen in het Kruger Nationaal Park?

Wat te doen in het Kruger Nationaal Park? Kruger nationaal park is het grootste nationale park van Zuid-Afrika en staat bij veel mensen op de bucketlist, geen wonder dat bijna alle reizen naar Zuid-Afrika dit geweldige natuurgebied niet links laten liggen. Maar waarom? Wat te doen in het Kruger Nationaal