Brough of Birsay

Brough of Birsay: oude beschavingen en zeevogels!

Table of Contents

Brough of Birsay

Brough of Birsay is een getijde-eiland in het noordwesten van Mainland Orkney. Hoewel het eiland slechts 21 hectare groot is, is het belangrijk voor veel zeevogels en heeft het een belangrijke historische waarde voor de Orkney-eilanden. Het eiland, dat alleen van twee uur voor tot twee uur na eb te bereiken is, ligt op iets meer dan 30 kilometer van Kirkwall. Je rijdt er vanaf Kirkwall in een klein half uur naartoe. 

Niet ver van Brough of Birsay af is een parkeerplaats. Vanaf de parkeerplaats is het nog iets minder dan 250 meter lopen voordat je op het eiland bent. Het eiland bestaat uit grasland, met steile kliffen die meer dan 50 meter hoog kunnen zijn. Op het hoogste punt staat de onbemande Brough of Birsay Lighthouse, die volledig draait op zonne-energie. Deze vuurtoren werd al gebouwd in 1925 en was zo ontworpen dat bemanning niet nodig was. 

Geschiedenis van Brough of Birsay

Hoewel het eiland al een behoorlijke tijd onbewoond is, was dat niet altijd zo. Door opgravingen op het eiland wordt gedacht dat het eiland al in de 5de eeuw na Christus bewoont werd. Zeker is dat de Picten, mensen van oude Schotse stammen, er vanaf de 6de eeuw gewoond hebben. Niet veel later kwamen de Vikingen. Het fundament van hun dorp is nog steeds op het eiland terug te vinden. 

De aanwezigheid van de Picten is vooral afgeleid aan de hand van de vele voorwerpen die er gevonden zijn. Deze zijn nu te bewonderen in het Orkney museum en grote musea op het Schotse vasteland. Ook zijn er op het eilanden resten te vinden van de St. Peter kerk, die hier in de 12de eeuw werd gebouwd. Dit alles wordt beschermd door Historic Environment Scotland.

Wildlife van Brough of Birsay

Een geweldig voordeel aan Brough of Birsay is dat je naast een geweldige portie aan historie, het eiland ook één van de grootste zeevogel kolonies van het Mainland huisvest. Soorten die je hier kunt zien broeden zijn onder andere de gekuifde aalscholver, de alk, de zwarte zeekoet, de noordse stormvogel en de zeekoet. Ook de Atlantische papegaaiduiker broedt hier, en dit is misschien wel de beste plek van het Mainland om deze charismatische vogel te vinden. Ook de grote jager, de Jan-van-gent en de grote mantelmeeuw zijn vaak op en rond het eiland te vinden, maar broeden hier niet. 

Niet alleen voor zeevogels is Brough of Birsay een uitstekende plek, het is ook één van beste plekken om zeezoogdieren te spotten. Vanaf de kliffen worden vaak zeehonden, bruinvissen, dwergvinvissen en zelfs orka’s gespot. Vaak zit er iemand in de buurt van de vuurtoren op de uitkijk. Vraag diegene vooral of er wat gezien is. 

Alk op een klif. Natuur op de Orkney-eilanden

Praktische informatie

Het eiland Brough of Birsay is een getijde-eiland, wat inhoudt dat afhankelijk van het tij het wel of geen eiland is. Tijdens laagtij is er een pad naar het eiland. Dit pad is toegankelijk vanaf ongeveer 2 uur voor tot en met 2 uur na laagtij. Vraag de tijden van laagtij na bij de Tourist Information in Kirkwall. 

Toegang tot het eiland is gratis. In de zomermaanden is er een kleine exhibitie in een klein gebouw op het eiland. Hiervoor wordt wel een kleine bijdrage gevraagd. Het makkelijkste reis je met de auto naar de Brough of Birsay, maar het is ook mogelijk om met de bus te gaan. Vraag ook hiervoor informatie bij de Tourist Information in Kirkwall. 

Een bezoek aan het eiland is goed te combineren met andere bezienswaardigheden in de buurt, zoals de overblijfselen van Earl’s palace (een ander dan in Kirkwall) en het Skiba Geopath. Ook langs de route van Kirkwall naar Brough of Birsay zijn meer dan genoeg interessante plekken om te stoppen!

Atlantische papegaaiduiker bij Castle o'Burrian, Atlantische papegaaiduiker op de Orkney-eilanden

Beste reistijd voor Brough of Birsay

Brough of Birsay is het hele jaar door te bezoeken. Mocht je er voor de zeevogels naartoe gaan, dan kan je het beste van mei tot en met juli komen. Daarna zit het broedseizoen van deze vogels er weer op en zijn de vogels letterlijk en figuurlijk gevlogen. 

* Bij wildlifereizen.com maken wij gebruik van affiliate links. Als jij iets via een link op onze website koopt krijgen wij daar een klein percentage over. Wees gerust het kost je niks extra!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel via sociale media
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Ontdek meer van Wildlifereizen
Een purperreiger in Liwonde nationaal park, natuur in Malawi
Inpaklijst Malawi: 12 dingen die je moet meenemen naar Malawi?

Inpaklijst Malawi Staat er een vakantie naar Malawi op de planning? Dan vraag je jezelf vast af wat je allemaal moet meenemen naar Malawi? Dus google je naar een paklijst voor Afrika, of een paklijst voor een safari. Uit die lijsten kan je heel veel tips halen, maar deze zijn niet

Boehms bijeneter die we tegen kunnen komen tijdens fotoreis Zambia
De vlag van Malawi

De vlag van Malawi De vlag van Malawi heeft drie horizontale banden met drie verschillende kleuren. De bovenste band is zwart, de middelste band is rood en de onderste band is groen. Alle drie de banden zijn even groot. Op de bovenste band vind je een opkomende rode zon met 31 lichtstralen.

Snakes of Zambia and Malawi en andere natuurgidsen van veldshop.nl
Natuurgidsen Afrika: de beste natuurgidsen voor jouw reis!

Natuurgidsen Afrika Of je nou een doorgewinterde Afrikaganger bent of dat je eerste safarireis gepland staat, één ding mag op zeker niet ontbreken in jouw koffer of rugzak: namelijk een natuurgids. Zeker nu self-drive safari’s steeds populairder worden en je dan dus geen gids tot je beschikking hebt, is het

Een savanneolifant in Zambia. Majete Wildlife Reserve
Majete Wildlife Reserve

Majete Wildlife Reserve Het Majete Wildlife Reserve is een omheind beschermd natuurgebied in het zuidwesten van Malawi. Het Majete Wildlife Reserve is zo’n 700 km2 groot en ligt in de Lower Shire river valley op iets minder dan 70 kilometer van Blantyre, de op één na grootste stad van Malawi.

Ginny de giraffe, één van de weinige giraffen in Malawi. Kuti Wildlife Reserve
Giraffen in Malawi: Waar moet je zijn om ze te vinden?

Giraffen in Malawi De giraffe is een charismatisch dier dat iedereen wilt zien tijdens een safari in Afrika. Nu Malawi weer een Big Five bestemming is, wordt Malawi steeds populairder als safari-bestemming. Zeker in combinatie met het Lake Malawi is het een heerlijke vakantiebestemming. Bepaalde dieren wil iedereen één keer