Brough of Birsay

Brough of Birsay: oude beschavingen en zeevogels!

Table of Contents

Brough of Birsay

Brough of Birsay is een getijde-eiland in het noordwesten van Mainland Orkney. Hoewel het eiland slechts 21 hectare groot is, is het belangrijk voor veel zeevogels en heeft het een belangrijke historische waarde voor de Orkney-eilanden. Het eiland, dat alleen van twee uur voor tot twee uur na eb te bereiken is, ligt op iets meer dan 30 kilometer van Kirkwall. Je rijdt er vanaf Kirkwall in een klein half uur naartoe. 

Niet ver van Brough of Birsay af is een parkeerplaats. Vanaf de parkeerplaats is het nog iets minder dan 250 meter lopen voordat je op het eiland bent. Het eiland bestaat uit grasland, met steile kliffen die meer dan 50 meter hoog kunnen zijn. Op het hoogste punt staat de onbemande Brough of Birsay Lighthouse, die volledig draait op zonne-energie. Deze vuurtoren werd al gebouwd in 1925 en was zo ontworpen dat bemanning niet nodig was. 

Geschiedenis van Brough of Birsay

Hoewel het eiland al een behoorlijke tijd onbewoond is, was dat niet altijd zo. Door opgravingen op het eiland wordt gedacht dat het eiland al in de 5de eeuw na Christus bewoont werd. Zeker is dat de Picten, mensen van oude Schotse stammen, er vanaf de 6de eeuw gewoond hebben. Niet veel later kwamen de Vikingen. Het fundament van hun dorp is nog steeds op het eiland terug te vinden. 

De aanwezigheid van de Picten is vooral afgeleid aan de hand van de vele voorwerpen die er gevonden zijn. Deze zijn nu te bewonderen in het Orkney museum en grote musea op het Schotse vasteland. Ook zijn er op het eilanden resten te vinden van de St. Peter kerk, die hier in de 12de eeuw werd gebouwd. Dit alles wordt beschermd door Historic Environment Scotland.

Wildlife van Brough of Birsay

Een geweldig voordeel aan Brough of Birsay is dat je naast een geweldige portie aan historie, het eiland ook één van de grootste zeevogel kolonies van het Mainland huisvest. Soorten die je hier kunt zien broeden zijn onder andere de gekuifde aalscholver, de alk, de zwarte zeekoet, de noordse stormvogel en de zeekoet. Ook de Atlantische papegaaiduiker broedt hier, en dit is misschien wel de beste plek van het Mainland om deze charismatische vogel te vinden. Ook de grote jager, de Jan-van-gent en de grote mantelmeeuw zijn vaak op en rond het eiland te vinden, maar broeden hier niet. 

Niet alleen voor zeevogels is Brough of Birsay een uitstekende plek, het is ook één van beste plekken om zeezoogdieren te spotten. Vanaf de kliffen worden vaak zeehonden, bruinvissen, dwergvinvissen en zelfs orka’s gespot. Vaak zit er iemand in de buurt van de vuurtoren op de uitkijk. Vraag diegene vooral of er wat gezien is. 

Alk op een klif. Natuur op de Orkney-eilanden

Praktische informatie

Het eiland Brough of Birsay is een getijde-eiland, wat inhoudt dat afhankelijk van het tij het wel of geen eiland is. Tijdens laagtij is er een pad naar het eiland. Dit pad is toegankelijk vanaf ongeveer 2 uur voor tot en met 2 uur na laagtij. Vraag de tijden van laagtij na bij de Tourist Information in Kirkwall. 

Toegang tot het eiland is gratis. In de zomermaanden is er een kleine exhibitie in een klein gebouw op het eiland. Hiervoor wordt wel een kleine bijdrage gevraagd. Het makkelijkste reis je met de auto naar de Brough of Birsay, maar het is ook mogelijk om met de bus te gaan. Vraag ook hiervoor informatie bij de Tourist Information in Kirkwall. 

Een bezoek aan het eiland is goed te combineren met andere bezienswaardigheden in de buurt, zoals de overblijfselen van Earl’s palace (een ander dan in Kirkwall) en het Skiba Geopath. Ook langs de route van Kirkwall naar Brough of Birsay zijn meer dan genoeg interessante plekken om te stoppen!

Atlantische papegaaiduiker bij Castle o'Burrian, Atlantische papegaaiduiker op de Orkney-eilanden

Beste reistijd voor Brough of Birsay

Brough of Birsay is het hele jaar door te bezoeken. Mocht je er voor de zeevogels naartoe gaan, dan kan je het beste van mei tot en met juli komen. Daarna zit het broedseizoen van deze vogels er weer op en zijn de vogels letterlijk en figuurlijk gevlogen. 

* Bij wildlifereizen.com maken wij gebruik van affiliate links. Als jij iets via een link op onze website koopt krijgen wij daar een klein percentage over. Wees gerust het kost je niks extra!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel via sociale media
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Ontdek meer van Wildlifereizen
nationaal park Dovrefjell in Noorwegen
Nationaal park Dovrefjell-Sunndalsfjella

Nationaal park Dovrefjell-Sunndalsfjella Het nationaal park Dovrefjell is een van de oudste nationale parken van Noorwegen, opgericht in 1974 en in 2002 samen gegaan als Dovrefjell-Sunndalsfjella. Het park ligt in het midden van Noorwegen, in de provincies Oppland en Trøndelag, en strekt zich uit over een gebied van ongeveer 1.700

Saint Andrew's Bay South Georgia
South Georgia: Een Verborgen Juweel in de Zuidelijke Atlantische Oceaan

South Georgia South Georgia, een eiland gelegen in de uitgestrekte Zuidelijke Atlantische Oceaan, dat bekend staat om zijn adembenemende landschappen, rijke geschiedenis en overvloedige pracht aan wilde dieren. Het eiland dat zo’n 3.500km² groot is, is nagenoeg onbewoond. Voor velen blijft dit afgelegen stukje paradijs een mysterie, maar voor degenen

Hutfotografie
Hutfotografie: Een dag waar géén einde aan komt of je nieuwe hobby?

Hutfotografie Hutfotografie is een steeds populairdere tak binnen de natuurfotografie. David van der Leer (@dvdleer) is inmiddels een zeer ervaren hutfotograaf en heeft speciaal voor Wildlifereizen een gastblog geschreven. Hij vertelt wat hutfotografie zo leuk maakt en geeft je de beste tips om alles uit jouw dag te halen wanneer

Sierra Nevada nationaal park, de natuur in Spanje
Wildlife top 10 van Spanje

Wildlife top 10 van Spanje Misschien wel de populairste rubriek van WildlifeReizen.com, de Wildlife top 10, krijgt een vervolg: De Wildlife top 10 van Spanje. Ja Spanje, het land van de heerlijke costa’s, geweldige eten, prachtige steden en het lekkere weer. Het is namelijk niet alleen een geweldige vakantiebestemming om

Komodovaranen spotten op Komodo
Komodovaranen spotten op Komodo

Komodovaranen spotten op Komodo Met onze groep lopen we achter de gids aan. Spannend is het wel, zullen we een echte wilde Komodovaraan tegen komen? We hebben geluk, eerst zien we een exemplaar in de bosjes, daarna een kleintje in de boom, maar het echte ‘wow’ moment komt wanneer een