Brownsberg Natuurpark
Het Brownsberg Natuurpark is één van de 17 beschermde natuurgebieden in Suriname, gelegen in het Brokopondo district. Het Brownsberg Natuurpark is ruim 12.000 ha groot en ligt aan de westelijke oever van het Brokopondo stuwmeer. Het terrein is heuvelachtig en de top van het park ligt op 515 meter boven zeeniveau. Het park bestaat volledig uit tropische regenwoud en is onderdeel van het veel grotere Amazone regenwoud. Het zal je dan ook niks verbazen dat dit park rijk is aan flora en fauna.
Het Brownsberg Natuurpark ligt op zo’n 130 kilometer ten zuiden van de Surinaamse hoofdstad Paramaribo en is hiermee één van de meest toegankelijke natuurgebieden van het land. Ondanks dat het park al sinds 1969 beschermd is en beheerd wordt door de Stiching Natuurbehoud Suriname, wordt het voornamelijk bedreigd door de illegale en legale goudmijnen in en rond het park.
Ben jij op zoek naar een plek in Suriname die toegankelijk is, rijk is aan flora en fauna, en beschikt over watervallen en schitterende uitzichtspunten? Lees dan snel alles over het Brownsberg Natuurpark.

Wilde dieren in het Brownsberg Natuurpark
Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat maar liefst 125 verschillende soorten zoogdieren het Brownsberg Natuurpark hun thuis noemen. Een ongekend aantal wanneer je kijkt naar de grote van het gebied. Helaas is wilde dieren spotten in het regenwoud van het Brownsberg Natuurpark een stuk ingewikkelder dan bijvoorbeeld op de Afrikaanse savanne.
Nog steeds worden zoogdieren eigenlijk altijd wel gezien. Het gaat dan voornamelijk om de Guyanabrulaap, de kuifagoeti en de witgezichtsaki. Daarnaast worden ook af en toe de roodhandtamarin, het rood spieshert, de bruine kapucijnaap, de Braziliaanse eekhoorn, de oostelijke roodrugsaki, de rode neusbeer, verschillende soorten buidelratten, het Kapplergordeldier, de kwatta en de zuidelijke boommiereneter in het Brownsberg Natuurpark gespot. Zelfs dieren als de reuzenmiereneter, de poema en de jaguar leven in dit tropische regenwoud.
Het Brownsberg Natuurpark is één van de vogelhotspots van Suriname, waar meer dan 400 verschillende soorten vogels gespot kunnen worden. Denk hierbij aan vijf verschillende soorten toekans en arassari’s, waarvan vooral de Guyanapepervreter, de groefsnaveltoekan en roodsnaveltoekan gezien worden. Ook vijf soorten trogons, de bonte tinamou, de trompetvogel, de zwarte hokko en vier soorten gieren worden hier regelmatig gezien. Vooral de koningsgier en de grote geelkopgier worden daarvan gespot.
Andere roofvogels die vaak gespot worden zijn de zwaluwstaartwouw en de roodkeelcaracara. Maar er leven uiteraard nog veel meer roofvogels in het Brownsberg Natuurpark, inclusief acht verschillende soorten uilen. Andere veelgezochte vogels die in het park leven zijn onder andere 18 soorten papegaaien, waarvan voornamelijk de oranjevleugelparkiet, het bruinmargrietje en het zwartoormargrietje gezien worden. Ook leven er nog 23 soorten kolibries, 12 soorten spechten en laten de verschillende suikervogels zich regelmatig zien.
Suriname is een echte topbestemming wanneer je op zoek bent naar Herpetofauna, iets wat onder andereblijkt uit de meer dan 50 reptielen die in het Brownsberg Natuurpark te vinden zijn. De reptielen die voornamelijke gezien worden zijn de gewone ameiva, de gewone lanspuntslag, de knolstaartgekko, de Plica plica, de gebandeerde reuzenteju, de rouwgekko en de Zuid-Amerikaanse gevlekte skink.
Andere interesante reptielen die hier voorkomen zijn de groene boomlanspuntslang, de common blunt-headed tree snake, de blue lipped tree lizard, de boie ground snake, de Schneiders gladvoorhoofdkaaiman, de groene hondskopboa, de boa constrictor en de Roodkopdeukschildpad (sommige reptielen hebben geen Nederlandse naam, vandaar dat wij ervoor gekozen hebben om de engelse of wetenschappelijke naam te gebruiken).
Ook een zoektocht naar padden en kikkers kan hele leuke plaatjes opleveren want er zijn zo’n 50 verschillende soorten te vinden. Sommige felgekleurde zoals de driestreeppijlgifkikker, de Hoogmoed’s harlekijn kikker, maar ook de reuzenfluitkikker, de barred-monkey frog, northern orange-legged leaffrog en nog veel en veel meer.
Een groot deel van deze dieren is overdag actief en dus overdag goed te vinden, maar misschien wel een even groot gedeelte is alleen actief in het donker. Mocht je dus zo veel mogelijk verschillende dieren willen zien, dan is het aan te raden om een meerdaagse tour naar het Brownsberg Natuurpark te boeken en ’s nachts op pad te gaan.

Wat te doen in het Brownsberg Natuurpark?
Het Brownsberg Natuurpark is vooral een wandelbestemming waar je het Amazonewoud in haar puurste vorm kunt ervaren. Bijna iedereen bezoekt het Brownsberg Natuurpark met een touroperator, dus eigen insprak op de route zul je waarschijnlijk niet hebben. Er zijn veel verschillende wandelpadden te vinden in het park en tijdens een dagtrip Brownsberg Natuurpark zullen voornamelijk de meest nabije watervallen bezocht worden. De wandeling naar Leoval duurt 30-60 minuten afhankelijk van wat je allemaal tegen komt onderweg. Eenmaal aangekomen bij de Leoval is er voldoende tijd voor een verfrissende duik in het water. Ditzelfde geldt voor de Ireneval, die wel een stuk verder lopen is dan de Leoval.
Wanneer je blijft overnachten op de Brownsberg, dan zijn er ook nog andere bestemmingen, zoals het machtige Mazaroni plateau met een duizelingwekkend uitzicht over het Brokopondomeer en de rustige, heerlijke Witi Kreek. Wandelingen naar deze plekken duren langer en zijn wat uitdagender dan die naar de Leoval en Ireneval, vandaar dat deze eigenlijk alleen tijdens een meerdaagse trip bezocht worden. Houdt tijdens het wandelen vooral je ogen en oren open, op zoek naar de vele wilde dieren in het park. Ook de vele bomen en planten krijgen voldoende aandacht, waar vooral de medicinale toepassingen fascinerend zijn.
Wanneer je ervoor kiest om te overnachten op de Brownsberg, dan mag je een nachtelijke wandeling echt niet overslaan. Je zult dan een hele andere kant van het regenwoud zien en misschien zie jij wel een grijpstaartstekelvarken, buidelrat, een reuzennachtzwaluw of één van de nachtactieve reptielen en amfibieën.
Praktische informatie voor het Brownsberg Natuurpark
Het Brownsberg Natuurpark ligt dus op zo’n 130 kilometer van Paramaribo. De autoweg tot aan Brownsweg is volledig geasfalteerd en met elke auto te doen, en duurt zo’n 1,5 uur. Vanaf Brownsweg wordt het een heel ander verhaal, want de weg verandert dan in een zeer uitdagende onverharde weg met heel veel kuilen, plassen en steile hellingen. Deze route kan je alleen zelf afleggen met een auto met 4-wheeldrive en wanneer je ervaring hebt met het rijden in zo’n auto. Wanneer je op eigen houtje gaat, kun je zelf alles regelen en indelen. Neem hiervoor contact op met de Stichting Natuurbehoud Suriname, zij beheren de basic accommodaties op het terrein.
Wanneer je de ervaring niet hebt, of gewoon lekker makkelijk op tour wilt, dan zijn er heel erg veel touroperators in Paramaribo die tours naar het Brownsberg Natuurpark aanbieden. Wij kozen voor onze trip voor Flora & Fauna Tours Suriname en waren zeer tevreden over hun service.
Er zijn een aantal dingen die je niet mag vergeten wanneer je naar het Brownsberg Natuurpark afreist. Ten eerste jouw paspoort, want je kan controle tegenkomen. Ten tweede anti-muggenspray, want het wemelt er van de muggen en ten derde een poncho of in ieder geval regenhoes voor jouw rugzak, want in Suriname kan het van zonning naar keihard plenzen gaan in enkele minuten! Blijf je in het park overnachten, dan is het ook sterk aan te raden om een goede hoofdlamp mee te nemen.

De beste reistijd voor het Brownsberg Natuurpark
Het Brownsberg Natuurpark is het hele jaar door te bezoeken, maar de beste reistijd voor het Brownsberg Natuurpark is de grote droge periode van augustus tot en met oktober. In deze periode valt veruit de minste regen, waardoor de paden beter begaanbaar zijn en je dus een kleinere kans heb op een nat pak. Ook kan je ervoor kiezen om in de kleine droge periode van halverwege februari tot halverwege april naar het Brownsberg Natuurpark af te reizen, maar de kans op regen is tijdens de kleine droge periode groter dan tijdens de grote droge periode.