De Nkhoma berg in Malawi tijdens het groene seizoen in Malawi. De beste reistijd voor Malawi

Alles wat je moet weten om de Nkhoma berg te beklimmen!

Table of Contents

Nkhoma berg

De Nkhoma berg is een berg gelegen naast het dorp Nkhoma, niet ver van de hoofdstad Lilongwe. De berg is te vinden in het centrale deel van Malawi. Eigenlijk bestaat de Nkhoma berg uit twee toppen, de Nkhoma (1743m) en de Mbalambala (1642m), die samen bekend staan als Phiri La Mitu Iwir, de tweekoppige berg. Beiden toppen zijn te beklimmen en bieden een spectaculair uitzicht over de omgeving, Lilongwe en bij helder weer ook Lake Malawi. 

De Nkhoma berg is ondanks haar schoonheid geen toeristische trekpleister en wordt vooral beklommen door de rijkere Malawianen uit de hoofdstad, niet-Malawiaanse medewerkers van het Nkhoma Mission Hospital en expats uit Lilongwe. Dit neemt niet weg, dat de Nkhoma berg zeker opgenomen kan worden in een toeristische rondreis door Malawi. Lees hier alles wat je moet weten wanneer je de Nkhoma berg wilt beklimmen. 

Nkhoma

Nkhoma is een dorp in Malawi gelegen in de centrale regio van het land. Nkhoma ligt op zo’n 50 kilometer van de hoofdstad Lilongwe en is vanuit daar heel eenvoudig te bereiken. Vanuit Lilongwe reis je over de M1 voor zo’n 35 kilometer totdat je het dorp Kamphata tegenkomt. Terwijl je deze weg afrijdt zie je de Nkhoma berg in de verte al liggen. In het dorp Kamphata sla je linksaf en rijd je nog zo’n 15 kilometer voordat je in het dorp bent. 

Het dorp staat vooral bekend om het grote ziekenhuis, Nkhoma Mission Hospital, en de grote CCAP kerk. Het dorp is ooit gesticht door missionarissen en dat het geloof in Nkhoma nog steeds een belangrijke rol speelt is al snel duidelijk. Naast de kerk en het ziekenhuis heeft het dorp een grote markt (vooral op zaterdag), een supermarktje, een politiebureau en meerdere scholen. 

Doordat het dorp hoger ligt dan Lilongwe en omliggende delen van Malawi merk je dat de temperatuur hier, zeker in het regenseizoen, een stuk aangenamer is. 

10 feiten over Malawi. Religie in Malawi. De kerk in Nkhoma, startpunt van de Nkhoma berg wandeling

Routebeschrijving naar de top van de Nkhoma berg

Wanneer je de Nkhoma berg wilt beklimmen, is het verstandig om de auto in de buurt van het Synod’s guesthouse te parkeren. Vanuit hier loop je terug naar de asfaltweg (zo’n 300 meter). Bij de asfaltweg aangekomen loop je naar links (de heuvel op) na een paar honderd meter zie je twee zandwegen, één omhoog richting Bella’s restaurant en eentje naar rechts. Kies de weg naar rechts en loop een paar honderd meter rechtdoor. 

Je loopt langs een school (aan je rechterhand) en komt niet veel later bij een splitsing. Houdt links aan en loop langs een aantal huizen. Je komt dan nog één splitsing tegen, maar hier maakt het niet uit welke je kiest, beide padden komen namelijk op dezelfde weg uit. Volg het pad totdat je een klein zijpad ziet. Bij deze “splitsing” staat een bordje Nkhoma Mountain (mocht je tegen een waterplas aanlopen, dan ben je te ver gegaan). 

Vanaf nu is het een kwestie van dit pad volgen tot je bij de de berghut uitkomt. De berghut ligt op ongeveer 4 kilometer lopen vanaf de kerk. Het gedeelte vanaf het bordje naar de berghut is al een stuk steiler en kan als uitdagend gezien worden. 

Vanaf de berghut is er één route naar de top van de Nkhoma berg, die op nog zo’n twee kilometer lopen ligt. Dit laatste gedeelte is zeer uitdagend en er zijn stukken waarbij je meer kruipt dan loopt. De totale afstand naar de top van Nkhoma berg is 6 kilometer en duurt ongeveer 2,5 uur (afhankelijk van jouw conditie en de hoeveelheid foto’s van het uitzicht die je maakt). Vanaf de berghut is het ook mogelijk om de Mbalambala top te beklimmen, een deel van deze top is uitermate geschikt voor bergbeklimmen.

Het waanzinnige uitzicht vanaf de top van de Nkhoma berg met lilongwe op de achtergrond

Informatie over de beklimming van de Nkhoma berg

Het is mogelijk om de Nkhoma berg tijdens een dagtrip vanuit Lilongwe te beklimmen, maar dit heeft wel een aantal nadelen. Ten eerste kan je dan minder vroeg vertrekken, waardoor je meer last zult hebben van de warmte, ten tweede moet je haasten om weer op tijd terug te kunnen en ten derde kan je niet volop genieten van Nkhoma zelf.

Daarom is het veel fijner om ervoor te kiezen om in Nkhoma te overnachten. Er zijn een aantal opties. Ten eerste kan je in het dorp zelf overnachten, in onder andere Synod’s Guesthouse en Hope’s Inn. Beide zijn prima plekken om de nacht door te brengen en liggen allebei in het rustigere gedeelte van het dorp. 

Wanneer je optimaal van de Nkhoma berg wilt genieten, kan je er ook voor kiezen om op de berg zelf te overnachten. Het is namelijk mogelijk om in de berghut te overnachten of om te overnachten op één van de zes kampeerplekken. De Nkhoma berg is het leefgebied van gevlekte hyena’s, dus de kans is groot dat je deze hoort tijdens jouw verblijf op de berg. 

Een nacht op de berg verblijven heeft heel veel voordelen, ten eerste kan je de klim opbreken, waardoor je niet alles op één dag hoeft te doen. Ten tweede kan je daardoor extra lang op de berg genieten en het uitzicht van alle kante bekijken en ten derde is het gewoon een heel groot avontuur om op deze berg te overnachten. 

Nkhoma berg berghut

Ben jij enthousiast geworden over het beklimmen van de Nkhoma berg en wil jij dat wij jou helpen met het regelen ervan, of heb je nog vragen? Laat dan een reactie achter via ons contactformulier of reageer onder deze blog. 

* Bij wildlifereizen.com maken wij gebruik van affiliate links. Als jij iets via een link op onze website koopt krijgen wij daar een klein percentage over. Wees gerust het kost je niks extra!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel via sociale media
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Ontdek meer van Wildlifereizen
Een gnoe met hoorns. Antilopen in Malawi
Kuti Wildlife Reserve: een oude boerderij omgetoverd tot wildreservaat

Kuti Wildlife Reserve Het Kuti Wildlife Reserve is een beschermd natuurgebied in centraal Malawi. Het natuurgebied ligt dichtbij de stad Salima, niet ver van Lake Malawi. Het reservaat is met zo’n 20 km² niet groot, maar heeft toch veel verschillende habitats. Zo vind je er Miombo bossen, graslanden en moerasgebieden. Pas in 2005

Savanneolifant in Malawi. Inpaklijst Malawi. Een van de big five in Malawi
Nationale parken in Malawi: een uitgebreid overzicht!

Beschermde gebieden in Malawi Lange tijd was Malawi het land waar de meeste toeristen alleen naar toe gingen voor het prachtige Lake Malawi, met haar tropische stranden, kraakheldere water en honderden verschillende soorten vissen, maar de laatste jaren timmert Malawi ook steeds meer aan de weg als safaribestemming. Waar je

Twee mannelijke waterbokken in Liwonde nationaal park.
Antilopen in Malawi

Antilopen in Malawi Antilopen zijn een grote groep evenhoevigen die voorkomen in Afrika en Azië en vooral in Afrika sterk vertegenwoordigd zijn. Het zijn herbivoren, dus eten ze alleen plantaardig materiaal. Ondanks de grote diversiteit, er leven namelijk maar liefst 72 verschillende soorten in Afrika, worden de antilopen vaak over het hoofd gezien

Nkohotakota wildlife reserve
Nkhotakota Wildlife Reserve

Nkhotakota Wildlife Reserve Nkhotakota Wildlife Reserve is een beschermd natuurgebied in het centrale gedeelte van Malawi, dat op een steenworp afstand van Lake Malawi ligt. Het park is 1.800 km² groot en is daarmee het grootste Wildlife Reserve van Malawi. Nkhotakota Wildlife Reserve is niet alleen het grootste Wildlife Reserve

De vlag van Malawi
Betalen in Malawi: waar moet je rekening mee houden?

Betalen in Malawi Mocht je binnenkort naar Malawi afreizen om het land te gaan verkennen, als toerist of zakelijk, dan vraag je jezelf vast af hoe het zit met betalen in Malawi. Wat is de binnenlandse valuta van Malawi, kan je ook met buitenlandse valuta in Malawi betalen en hoe werkt het