Een Close-up van een Sumatraanse orang-oetan

Gunung Leuser nationaal park

Table of Contents

Gunung Leuser nationaal park

Het Gunung Leuser nationaal park is een beschermd natuurgebied in Indonesië. Het nationale park is te vinden op Sumatra en ligt deels in de deelstaat Noord-Sumatra en deels in Atjeh. Het is, met een grootte van bijna 8.000 vierkante kilometer, één van de grotere nationale parken van Zuidoost-Azië. Het voornamelijk heuvelachtige gebied is vernoemd naar Mount Leuser, met 3.404 meter hoogte de hoogste berg van het nationale park.

Mount Leuser is niet de enige indrukwekkende piek, het park kent namelijk elf pieken hoger dan 2.700 meter. Het nationale park is opgericht in 1980, maar staat pas sinds 2004 op de UNESCO werelderfgoederenlijst. Het nationale park is bijna compleet bedekt met regenwoud en staat bekend als een hele goede plek om de Sumatraanse orang-oetan in het wild te kunnen spotten. 

Wildlife in Gunung Leuser nationaal park

De biodiversiteit in het Gunung Leuser nationaal park is ongekend. Te beginnen met de ongeveer 130 verschillende soorten zoogdieren die in het nationale park te bewonderen zijn. Het is één van de laatste plekken in Indonesië waar de zogenoemde megafauna nog te vinden is. Dieren als de Sumatraanse tijger, Sumatraanse neushoorn, de Sumatraanse olifant en de Sumatraanse orang-oetan zijn allemaal nog aanwezig in het nationale park. Al moet hierbij gezegd worden dat het met alle vier deze dieren zeer slecht gaat, ze worden namelijk alle vier door het IUCN als ernstig bedreigd geclassificeerd. 

Eén van deze vier dieren kan je hier gelukkig wel nog in het wild tegen komen en dat is de Sumatraanse orang-oetan. Deze mensaap is  op nog slechts twee plekken in het wild te vinden is, Gunung Leuser is er daar dus één van. Met de meeste kleinere zoogdieren gaat het gelukkig minder slecht. Zoogdieren die hier vaak gezien worden zijn de Thomaslangoer, Java-aap, Lampongaap en soms ook de siamang. Ook heb je kans om het sambarhert, de Sumatraanse bosgems en de Bengaalse tijgerkat te vinden. 

Qua vogels wordt in Gunung Leuser misschien wel nog mooier, er leven in het park minimaal 380 verschillende soorten vogels. Indrukwekkende vogels zijn onder andere de Indische slangenarend, kuifhavik, honingzuigers en een hele verzameling aan neushoornvogels. 

Het zou geen regenwoud zijn, als er niet ook een hele verzameling aan reptielen en amfibieën zou leven. Het gaat in totaal om zo’n 190 soorten. Dit zijn van grote varanen, felgekleurde kikkers tot zeer giftige slangen. Allemaal de moeite om te vinden. 

Een lamponaap in Gunung Leuser Nationaal park, Indonesië

Wat te doen in het Gunung Leuser nationaal park

Als je afreist naar het Gunung Leuser nationaal park, gaat het eigenlijk maar om één ding en dat is het hiken in dit prachtige nationale park. Met behulp van de gidsen heb je kans om de eerder genoemde prachtige dieren in het wild tegen te komen. 

Je kunt ervoor kiezen om voor één dag de jungle in te gaan, waarbij je niet ver het nationale park ingaat en omgeven bent door andere toeristen, maar je kunt er ook voor kiezen om een meerdaagse trekking te maken. Hierbij overnacht je in zeer primitieve kampen in het nationale park, samen met een kleine groep en de gidsen. Zij kunnen jou tijdens deze speciale overnachting van alles vertellen over de geweldige jungle om je heen. Je hebt dan vaak ook nog een de optie om tubend en al de jungle weer te verlaten. 

Excursies worden in Bukit Lawang (het dorpje waar ongeveer elke toerist overnacht) echt op elke straathoek en in elk hotel aangeboden. Het is hier wel echt zaak om een goede organisatie te vinden. Veel gidsen (en toeristen) vinden het hier nodig om orang-oetans te voeren, waardoor ze geen natuurlijk gedrag vertonen en kans hebben om ziektes van mensen te krijgen. Dit is zeer schadelijk voor deze dieren, dus zoek goed naar een eco-verantwoorde reisaanbieder!

Prakitsche informatie over het Gunung Leuser nationaal park

Mocht je het Gunung Leuser nationaal park willen bezoeken dan zijn er eigenlijk zes verschillende dorpen waar je naartoe kunt. De drukste en bekendste is Bukit Lawang, een heel leuk dorp, met heel veel accommodaties, restaurants en winkeltjes. Mocht je op een rustigere plek willen verblijven kan je hier misschien beter niet naartoe gaan.

Er zijn dan gelukkig nog een aantal alternatieven, de kans dat je daar orang-oetans spot is kleiner, maar wel veel authentieker. Er zijn hier namelijk veel minder toeristen en geen dieren die gevoerd worden. Plekken waar je naartoe kunt zijn Kedah, Ketambe, Tangkahan, Batu Rong Ring en Batu Katak. Informeer goed over deze plekken voordat je erheen gaat. Ze liggen namelijk verder van Medan dan Bukit Lawang en er zijn minder accommodaties en de accommodaties die er zijn, zijn veel minder luxe (soms zelfs heel basic).

Vanaf Medan, de meest dichtbij gelegen grote stad, is het een kleine 100 kilometer naar Bukit Lawang. Afhankelijk van de manier van transport doe je er zo’n 3-5 uur over om in Bukit Lawang te komen. Wanneer je met een privétaxi rijdt, ben je het meeste geld kwijt, maar ook het snelst in Bukit Lawang. 

Wil je liever geld besparen, dan kan je beter met het openbaar vervoer. Met het openbaar vervoer moet je meerdere keren overstappen, maar het bespaart je dus een hoop geld. Een privétaxi kan je op het vliegveld vinden, maar kan ook door jouw accommodatie geregeld worden. Kies je ervoor om naar één van de andere plaatsten te reizen, dan zal je langer onderweg zijn, maar krijg je een uniekere ervaring. 

Om op Sumatra te komen heb je eigenlijk alleen de mogelijkheid met het vliegtuig, je vliegt voor het Gunung Leuser nationaal park dus naar de stad Medan. Deze is te bereiken vanaf veel vliegvelden in de buurt, zoals Singapore, KL en veel Indonesische vliegvelden. Pin in Medan (of al eerder) voldoende geld, want er is in Bukit Lawang geen pinautomaat te vinden en op veel plekken in Bukit Lawang is het niet mogelijk om te pinnen. 

Accommodaties zijn in Bukit Lawang dus in overvloed te vinden, en deze zijn ook voor elk budget. Het gaat van een paar euro tot honderden euro’s per nacht. Op de andere plekken is er (een stuk) minder keus.

 

 

De beste reistijd voor het Gunung Leuser nationaal park

Om de beste reistijd voor het Gunung Leuser nationaal park te bepalen, kijken we naar twee dingen: het weer en de drukte. Overal in Gunung Leuser vind je regenwoud, het is dus niet moeilijk om te gokken dat het hier het hele jaar door behoorlijk kan regenen. De meeste regen valt in de maanden september tot en met januari. Voordeel is wel dat de meeste buien kort en pittig zijn en na de buien komt de zon vaak weer tevoorschijn. Het beste kan je Gunung Leuser niet bezoeken tijdens deze regenachtige maanden, maar het is nog steeds prima reizen tijdens deze maanden. 

Dan de drukte, in vooral Bukit Lawang kan het heel druk worden rond de maanden juli en augustus wegens de zomervakantie, rond de Kerst, maar ook rond de Islamitische feestdagen wanneer veel Sumatranen vrij zijn en van hun vakantie in Bukit Lawang gaan genieten. Als het mogelijk is, kan je Gunung Leuser nationaal park dus ook niet bezoeken tijdens deze periodes. 

De beste maanden om het Gunung Leuser nationaal park te bezoeken zijn dus februari tot en met juni (met uitzondering van de periode rond het Suikerfeest)

Sumatraanse Jungle

* Bij wildlifereizen.com maken wij gebruik van affiliate links. Als jij iets via een link op onze website koopt krijgen wij daar een klein percentage over. Wees gerust het kost je niks extra!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel via sociale media
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Ontdek meer van Wildlifereizen
gewone flamingo in Fuente de Piedra
Flamingo’s: welke soorten zijn er en waar leven ze?

Flamingo’s Flamingo’s zijn waadvogels uit de familie van de flamingo’s (Phoenicopteridae). Het gaat om totaal zes verschillende soorten die leven in Amerika, Europa, Azië en Afrika. Flamingo’s zijn zeer kenmerkende vogels die bij iedereen wel iets oproepen. Het spotten van een flamingo op reis is voor veel mensen een leuke bonus

Ik met de Zoomble Spotting Scope in Liwonde nationaal park, Malawi
Review: Zoomble Spotting Scope

Zoomble Spotting Scope 25×75 Lees hieronder een nieuwe review op wildlifereizen.com. In deze review lees jij onze ervaring met de Zoomble Spotting Scope 25×75 die wij voor Zoomble al een langere tijd testen. Hieronder vind je onze mening over deze tool om vogels te spotten van Zoomble.  Productinformatie De Zoomble

Nijlpaard in South Luangwa nationaal park, Zambia
Zambia

Zambia Zambia is een land in Afrika. Het land, dat 750.000km² groot is, ligt op de overgang van Centraal-, Oost- en Zuidelijk Afrika. De hoofdstad van het land is Lusaka, waar met zo’n 2 miljoen inwoners bijna 10% van het totaal aantal inwoners te vinden is. Lange tijd was het