Europese Grondeekhoorn, Souslik

4 leukste activiteiten in het Kis-Balaton natuurreservaat

Table of Contents

Kis-Balaton

Kis-Balaton, letterlijk vertaald vanuit het Hongaars klein Balaton, is zoals deze vertaling al doet vermoeden het kleine, natuurlijke broertje van het veel bekendere Balatonmeer dat te vinden is in het zuidwesten van Hongarije. Het meer zelf is zo’n 20 kilometer lang en 4 kilometer breed. Het hele Kis-Balaton natuurreservaat is ruim 6.000 ha groot en is een waar vogelparadijs. Het meer samen met de moerassen eromheen zijn een uitstekende leefgebied voor duizenden watervogels.

Het gebied is zo belangrijk voor watervogels dat het op de lijst met “watergebieden van internationale betekenis als habitat voor watervogels” staat. Het Kis-Balaton vormt samen met de Keszthely-heuvels, het Tapolca-bekken, het Káli-bekken, het Pécsely-bekken en het Tihany-schiereiland het nationaal park Balaton-hoogland. 

Naast functie als natuurgebied, is het meer ook belangrijk om de waterkwaliteit van het Balatonmeer op peil te houden. 

Kis-Balaton natuurreservaat

Wildlife Kis-Balaton

Zoals je eerder hebt kunnen lezen is het Kis-Balaton een belangrijke plek voor watervogels. In het relatief kleine natuurgebied zijn meer dan 250 verschillende soorten vogels gespot, waarvan er zo’n 50% ook daadwerkelijk in het gebied broeden. Interessante soorten die je hier kunt spotten zijn onder andere de zeearend, de bruine kiekendief, de dwergaalscholver, de witoogeend, de withalsvliegenvanger, de ijsvogel, de grote karekiet en veel verschillende reigers. Met name tijdens de trekseizoenen is het een drukte van jewelste met duizenden vogels. 

Ook als je op zoek bent naar zoogdieren kan je hier op zoek naar een aantal interessante soorten. Zo is het een perfect leefgebied voor de otter, leven er behoorlijk wat hermelijnen en is het een goede plek om de goudjakhals te spotten. Natuurlijk leven er ook reeën en zie je er af en toe een everzwijn. Mocht je op zoek zijn naar een speciaal zoogdier, dan moet je zeker het Kis-Balaton bezoeken. Op de juiste plek vind je hier namelijk de kritiek bedreigde Europese grondeekhoorn of siesel (Spermophilus citellus).

Een ringmus bij het Balatonmeer, Hongarije

Wat te doen bij Kis-Balaton

Fiets langs de randen van het Kis-Balaton

Langs het hele natuurgebied en het Kis-Balaton meer loopt een fietspad. Hierdoor kan je met de fiets een groot deel van het meer bezoeken. Je kunt voor niet al te groot bedrag een fiets huren bij het Little Lake House Zalavár. Je krijgt hier uitleg over de route die je kunt fietsen en kunt hier gelijk (tegen betaling) een exhibitie bezoeken over de flora en fauna van de omgeving. Op de fiets kan je je snel en makkelijk verplaatsen, waardoor je gelijk op zoek kunt naar de mooie vogels. Vergeet je verrekijker niet!

Breng een bezoek aan het Kis-Balaton buffelreservaat

In het zuiden van het Kis-Balaton natuurgebied ligt het Kis-Balaton buffelreservaat. Vroeger werden deze waterbuffels gebruikt bij de landbouw, maar tegenwoordig zijn deze er vooral voor het toerisme en om de typische waterbuffelakkers in stand te houden. Ruim 100 waterbuffels zijn hier te vinden. Bij binnenkomst vind je ook een kleine exhibitie over de verschillende dieren van het gebied. 

Wij vinden het buffelreservaat niet zo interessant om de buffels, maar omdat je op het reservaat veel kans hebt om de Europese grondeekhoorn te spotten. Er lopen hier namelijk vrij veel van deze kritiek bedreigde zoogdieren rond. Daarnaast biedt het reservaat een uitzichtpunt op een broedplek van de Europese bijeneter, die je hier in de zomermaanden dus heel veel kunt vinden. 

Europese Grondeekhoorn, Souslik

Dompel jezelf onder in warme water van Lake Hevíz

Het meer van Hevíz is een thermaal meer van 4,4 ha groot. Doordat er onder het meer een thermale bron zit, is het water van het meer altijd een heerlijke comfortabele temperatuur. De temperatuur van het water ligt tussen de 24 en 35 graden, afhankelijk van het seizoen en waar in het meer je zwemt. Een bezoek aan het meer van Hevíz is een ideale activiteit na een actieve dag in het Kis-Balaton natuurreservaat. 

Als je bij het meer aankomt, krijg je meer een zwembad gevoel, dan dat van een natuurlijk meer. Alles is er, een eetgelegenheid, lockers en omkleedhokjes. Natuurlijk staat er ook een entreetarief tegenover. Het drukste is het in het centrum van het meer, waar de temperatuur van het water het hoogst ligt. Het hele gebouw voelt heel erg Sovjet aan, wat te verklaren is doordat dit een belangrijke vakantiebestemming was voor mensen uit de Sovjet-Unie. Lees hier meer over Lake Hevíz!

Bezoek het Kányavári eiland

De plek waar je het Kis-Balaton natuurreservaat het beste kunt ontdekken (zonder gids) is het Kányavári eiland of Kányavári Sziget. Het eiland ligt redelijk halverwege het natuurreservaat en is met de auto makkelijk te bereiken. Voor je bij de iconische houtbrug komt die je naar het eiland leidt, is een grote betaalde parkeerplaats. Op het eiland zelf zit het vol met wilde watervogels. Er is één wandelroute van ongeveer 2 kilometer, de Crested Grebe Study Trail, deze brengt je rond het eiland en komt langs twee uitkijktorens. Daarnaast staan er langs dit pad meerdere informatieborden over de lokale flora en fauna. Vanaf het eiland heb je de beste kant om de vele vogelsoorten van het Kis-Balaton natuurreservaat te spotten. 

Kanyavari island, Kis-Balaton

Hoe kom je bij Kis-Balaton

Het Kis-Balaton natuurreservaat is gemakkelijk te bereiken. Het ligt vlak bij het Balatonmeer, wat vaak de hoofdreden is voor een bezoek aan deze plek. Kis-Balaton ligt op zo’n 200 kilometer van Boedapest. Maak je de reis vanuit Nederland, dan ben je uiteraard iets langer onderweg. Vanuit Nederland is het namelijk ruim 1.300 kilometer. Gelukkig is het Kis-Balaton goed te combineren met andere Centraal-Europese trekpleisters in zowel Hongarije als Slovenië, Slowakije en Oostenrijk. Tijdens je bezoek aan Kis-Balaton kun je het beste verblijven in Keszthely, waar je dan ook gelijk een bezoek kunt brengen aan het beroemde Festetics kasteel, of verblijf in één van de andere plaatsen aan de westkust van het Balatonmeer. Lees hier meer over Keszthely!

 

Booking.com

Beste reistijd voor Kis-Balaton

Het Kis-Balaton natuurreservaat is het hele jaar te bezoeken, en het hele jaar door heeft het zijn charme. Mocht je echt op zoek zijn naar de meeste vogels, dan kan je het beste tijdens de voorjaars- en najaarstrek richting het gebied afreizen. Het klimaat van deze regio van Hongarije is redelijk te vergelijken met het klimaat in Nederland. Alleen zijn de winters iets kouder en de zomers juist een paar graden warmer. In de zomermaanden kan het behoorlijk druk worden, aangezien het Balatonmeer zelf een belangrijke vakantieplek is voor Hongaren. 

* Bij wildlifereizen.com maken wij gebruik van affiliate links. Als jij iets via een link op onze website koopt krijgen wij daar een klein percentage over. Wees gerust het kost je niks extra!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel via sociale media
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Ontdek meer van Wildlifereizen
gewone flamingo in Fuente de Piedra
Flamingo’s: welke soorten zijn er en waar leven ze?

Flamingo’s Flamingo’s zijn waadvogels uit de familie van de flamingo’s (Phoenicopteridae). Het gaat om totaal zes verschillende soorten die leven in Amerika, Europa, Azië en Afrika. Flamingo’s zijn zeer kenmerkende vogels die bij iedereen wel iets oproepen. Het spotten van een flamingo op reis is voor veel mensen een leuke bonus

Ik met de Zoomble Spotting Scope in Liwonde nationaal park, Malawi
Review: Zoomble Spotting Scope

Zoomble Spotting Scope 25×75 Lees hieronder een nieuwe review op wildlifereizen.com. In deze review lees jij onze ervaring met de Zoomble Spotting Scope 25×75 die wij voor Zoomble al een langere tijd testen. Hieronder vind je onze mening over deze tool om vogels te spotten van Zoomble.  Productinformatie De Zoomble

Nijlpaard in South Luangwa nationaal park, Zambia
Zambia

Zambia Zambia is een land in Afrika. Het land, dat 750.000km² groot is, ligt op de overgang van Centraal-, Oost- en Zuidelijk Afrika. De hoofdstad van het land is Lusaka, waar met zo’n 2 miljoen inwoners bijna 10% van het totaal aantal inwoners te vinden is. Lange tijd was het