Een Leeuwin in het Kruger Nationaal Park

Kruger Nationaal Park: Afrika in optima forma!

Table of Contents

Kruger Nationaal Park

Het Kruger Nationaal Park is een beschermd natuurgebied in het uiterste oosten van Zuid-Afrika en ligt ingeklemd tussen de Drakensbergen en de grens met Mozambique. Het nationale park is één van de bekendste beschermde natuurgebieden in Afrika en wij begrijpen waarom. Het Kruger nationaal park is het populairste van alle 22 nationale parken in Zuid-Afrika en trekt bezoekers uit binnen- en buitenland. 

Het park is immens, namelijk bijna 20.000km², en is daarmee ongeveer zo groot als de helft van Nederland en tweederde van België. Het park is langgerekt en van noord naar zuid zo’n 360 kilometer lang en van west naar oost zo’n 65 kilometer. Hoewel dat al zeer groot is, is het Kruger nationaal park onderdeel van veel grotere conservatie-initiatieven, namelijk The greater Kruger en The great Limpopo transfrontier park. 

Het verschil tussen Kruger nationaal park en The greater Kruger is dat The greater Kruger nog veel groter is, dit is namelijk het nationale park plus de aangrenzende private game reserves, die jaren geleden besloten hun hekken te verwijderen zodat migratie van west naar oost (en vice versa) beter mogelijk werd voor de enorme aantallen wilde dieren. The greater Kruger is is met 34.000km² groter dan België en komt in de buurt van Nederland. The great Limpopo transfrontier park is een transfrontier park, een nationaal park wat in meerdere landen ligt, ook beschermde gebieden in Zimbabwe en Mozambique vallen hieronder. 

Het nationale park is vernoemd naar Paul Kruger, toenmalig president van de Zuid-Afrikaanse republiek, die zich lange tijd hard gemaakt heeft voor de bescherming van dit unieke gebied. Al in 1898 werd een deel van het Kruger nationaal park beschermd als het Sabie Wildreservaat. Nadat de Zuid-Afrikaanse republiek was verslagen door de Britten, zetten zij natuurbescherming in de regio voort en in 1926 werd het gebied uitgeroepen tot nationaal park. Na vele uitbreidingen is het park nu dus, bijna 100 jaar verder zoals het nu is. 

Ben jij van plan dit geweldige natuurgebied in Zuid-Afrika te bezoeken, en wil je alles over het park weten? Lees dan snel verder!

Wilde dieren in het Kruger Nationaal Park

Wanneer je het Kruger nationaal park bezoekt, dan doe je dit uiteraard voor de vele dieren die hier voorkomen. 

In het nationale park leven 147 verschillende soorten zoogdieren, waaronder de gehele Afrikaanse Big Five (leeuw, luipaard, zwarte neushoorn, savanneolifant en de kafferbuffel). Ook andere iconische dieren zoals de Afrikaanse wilde hond, het jachtluipaard, de gevlekte hyena, de witte neushoorn, de honingdas, de caracal, de serval en honingdas zijn in het beschermde natuurgebied te vinden. Natuurlijk ontbreken ook de standaard safaridieren, zoals de zebra, de gnoe, de giraffe, het nijlpaard, de impala, de waterbok en de grote koedoe hier niet. 

Niet alleen de zoogdieren zijn goed vertegenwoordigd in het Kruger nationaal park. Zo zijn er meer dan 500 verschillende soorten vogels in het park geregistreerd. Onder andere de secretarisvogel, de Kaapse gier, de bateleur, de Afrikaanse reuzenijsvogel, de vorkstaartscharrelaar, de dwergbijeneter, de vechtarend, de bruine slangenarend, de struisvogel, de vale toerako en veel veel meer vogels zijn hier te vinden. 

Verder leven er in het park 34 soorten reptielen, 114 soorten reptielen, 49 soorten vissen en meer dan 300 verschillende soorten planten en bomen. Soorten om naar uit te kijken zijn onder andere de panterschildpad, de nijlkrokodil, de nijlvaraan,  en enkele van Afrika’s gevaarlijkste slangen, de schoffelneuscobra, de zwarte mamba, de gewone pofadder en de boomslang

Vorkstaartscharrelaar in Kruger Nationaal Park

Wat te doen in het Kruger Nationaal Park?

Activiteiten in Kruger draaien voornamelijk om één ding, het spotten van al die prachtige dieren. De makkelijkste manier om dat te doen is om op safari te gaan. Hiervoor zijn verschillende opties. Ten eerste kan je ervoor kiezen om zelf met de auto rond te rijden (dit kan alleen in Kruger nationaal park, niet in de aangesloten Private Game Reserves), waar dit in veel Afrikaanse nationale parken wel een uitdaging kan zijn, is dit in Kruger heel goed te doen. Bijna alle wegen, zowel asfalt als onverhard, zijn af te leggen zonder 4-wheel drive. 

Verder is het mogelijk om met een safarivoertuig het park te verkennen, dit kan zowel met voertuigen (en gidsen) van het nationale park of met commerciële aanbieders van buiten het park. Wanneer je voor deze opties kiest, dan is er nog de keuze wanneer. Zo zijn de populairste gamedrives tijdens de zonsopkomst en zonsondergang, maar het is ook mogelijk om een hele dag op safari te gaan of een nachtsafari te maken. 

Andere activiteiten die mogelijk zijn in het Kruger nationaal park zijn onder andere mountainbiken, bushwalks en bushbraais. 
Niet alleen in het Kruger nationaal park is er van alles te doen, maar ook in de buurt van Kruger zijn tal van activiteiten te doen. Zo ligt de Panoramaroute niet ver van het park, zijn er verschillende wildopvangen om te bezoeken, kun je bungeejumpen, ziplinen en varen in de Blyderivier. 

Gevlekte hyena's in Kruger nationaal park.

Praktische informatie over het Kruger Nationaal Park

Kruger nationaal park ligt dus in Zuid-Afrika. Wanneer je het park wilt bezoeken kun je het beste naar Johannesburg vliegen en vanaf daar met de auto verder. Het park heeft negen verschillende toegangspoorten en de Malelane gate is het dichtst bij Johannesburg. Gebruik de Numbi gate niet, daar zijn de afgelopen jaren meerdere incidenten geweest. 

Wanneer je het Kruger nationaal park wilt bezoeken zijn er qua accommodatie heel veel mogelijkheden en er zijn opties die bij elk budget passen. Wanneer je in het park wilt verblijven, dan kan je terecht bij één van de vele rest camps van SANparks. Deze zijn vaak al ver van tevoren uitverkocht, dus op tijd boeken is belangrijk. De accommodaties in het park zijn vaak behoorlijk basic en duurder dan aan de rand van het park, maar je slaapt dan wel in het park. 

Wanneer je niet in het park wilt/kunt verblijven zijn er een aantal leuke opties. Van noord naar zuid zijn dat Phalaborwa, Hoedspruit, Hazyview, Nelspruit en Marloth park. Vanuit zowel Phalaborwa, Hazyview en Marloth park ben je met minder dan 30 minuten in het park, vanuit Hoedspruit en Nelspruit duurt dat wat langer. Hoedspruit is “the place to be” wanneer je the greater Kruger wilt bezoeken. 

De toegangsprijs voor het Kruger nationaal park is op dit moment iets minder dan €25 per persoon per dag en voor kinderen tussen de 2 en 11 de helft hiervan. Mocht je langer dan een week in dit park (of in vele andere beschermde natuurgebieden in Zuid-Afrika) willen blijven, dan is het te overwegen om een Wildcard aan te schaffen. 

Een Afrikaanse reuzenijsvogel in Kruger

De beste reistijd voor het Kruger Nationaal Park

Het Kruger nationaal park is het hele jaar door te bezoeken, maar de beleving is niet het hele jaar hetzelfde. Vanaf september/oktober begint het regenseizoen en dat duurt tot halverwege april. Tijdens het regenseizoen kan er in korte tijd veel regen vallen, maar zo extreem als in andere delen van Zuidelijk Afrika is het regenseizoen hier niet. Het regenseizoen valt tijdens de Zuid-Afrikaanse zomer, de temperatuur ligt er dan vaak boven de 30 graden. 

Het voordeel van reizen in het regenseizoen is dat het vaak een stuk rustiger is en veel dieren hun jongen krijgen tijdens deze periode, de trekvogels uit Europa zijn dan aanwezig in het nationale park en daarnaast zijn het gras, de bomen en planten groen waardoor het landschap op haar mooiste is. Een nadeel aan deze periode is dat het moeilijker is om wilde dieren te spotten, doordat er overal water voor de dieren is en door de groene planten en het hoge gras. 

Tijdens het droge seizoen valt er weinig regen, en kan het ’s nachts afkoelen tot onder de 10 graden. Doordat de zon veelvuldig schijnt warmt het overdag meestal op tot ruim 25 graden. Deze periode is het beste om wilde dieren te spotten. Er is dan alleen nog water bij permanente waterbronnen en doordat het landschap dor is kan je beter zoeken. 

Wanneer je het Kruger nationaal park bezoekt is dus helemaal aan jou. We raden af om tijdens de kerstperiode naar het Kruger nationaal park te reizen, dan hebben de Zuid-Afrikanen zelf vakantie en kan het heel erg druk in het park worden. 

Een schildpad in het Kruger nationaal park

* Bij wildlifereizen.com maken wij gebruik van affiliate links. Als jij iets via een link op onze website koopt krijgen wij daar een klein percentage over. Wees gerust het kost je niks extra!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel via sociale media
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Ontdek meer van Wildlifereizen
Een olifantstier in South Luangwa. Mijn favoriet voor fotowedstrijden voor natuurfoto's
De leukste online fotowedstrijden voor natuurfoto’s!

Fotowedstrijden voor natuurfoto’s Wanneer je thuis komt met die éne geweldige natuurfoto, dan wil je die natuurlijk het liefst aan iedereen laten zien. Helaas zijn sociale media niet meer heel bruikbaar hiervoor, en dus ben je misschien wel opzoek naar een andere manier om jouw foto aan het grote publiek

Nkasa Rupara nationaal park vanuit de lucht, vanaf Rupara restcamp een van de Afrikaanse safari bestemmingen
De natuurgebieden op de Caprivistrook (Zambezi Region) in Namibië

De beschermde natuurgebieden op de Caprivistrook Op zoek naar een ruige, off-the-beaten-track bestemming in Afrika? Daar waar weinig toeristen komen en wilde dieren overal te vinden zijn? Wat dacht je dan van de Caprivistrook (tegenwoordig opgedeeld in de Zambezi en East Kavango regio’s). Deze strook land, die onderdeel is van

Jachtluipaard in kruger. Wildlife kruger, wilde dieren in kruger
Wat te doen in het Kruger Nationaal Park?

Wat te doen in het Kruger Nationaal Park? Kruger nationaal park is het grootste nationale park van Zuid-Afrika en staat bij veel mensen op de bucketlist, geen wonder dat bijna alle reizen naar Zuid-Afrika dit geweldige natuurgebied niet links laten liggen. Maar waarom? Wat te doen in het Kruger Nationaal