Een luipaard tijdens een nachtsafari Etosha nationaal park, Namibië

Een nachtsafari tijdens jouw reis door Afrika: 3 redenen om de nightdrive niet over te slaan!

Table of Contents

Een nachtsafari tijdens jouw reis door Afrika

Ben jij een reis door één van de prachtige Afrikaanse safaribestemmingen aan het plannen? Dan is de kans groot dat je het woord nachtsafari, ook wel nightdrive genoemd. Maar wat is een nachtsafari precies en waarom zou ervoor moeten kiezen om een nachtsafari te maken tijdens jouw reis over de Afrikaanse savanne? Wij leggen het voor je uit!

Wat is een nachtsafari?

Het woord nachtsafari spreekt natuurlijk al heel erg voor zichzelf en het is ook precies wat het woord zegt. Een safari tijdens de nacht. Althans niet echt tijdens de nacht, maar wanneer het pikdonker is en dat is het in Afrika vaak al vrij vroeg. Net als bij een gamedrive ga je tijdens een nightdrive op zoek naar wilde dieren in de beschermde natuurgebieden en mooiste nationale parken van Afrika

Uitgerust met een chauffeur, een spotter en een aantal indrukwekkende spotlights rij je een aantal uur rond en hoop je zo veel mogelijk wilde dieren te zien. Maar wat is hier nou zo anders aan en waarom moet je nachtsafari maken? Wij geven je drie goede redenen!

1. Een kans om hele andere dieren te spotten

Tijdens een nachtsafari ligt de focus niet op het vinden van zoveel mogelijk dieren, maar juist om het vinden van een aantal hele specifieke dieren. Zo zijn er best veel dieren die je overdag absoluut niet tegenkomt zoals genetkatten, de Afrikaanse civetkat, schubdieren, de aardwolf, het aardvarken, bushbaby’s, de struikhaas en vogels zoals uilen en nachtzwaluwen. 

Daarnaast zijn er ook nog dieren de je wel al tegen kunt komen tijdens de schemer, maar die ’s nachts een stuk actiever zijn dan tijdens de schemer zoals de grootoorvos, de gevlekte hyena, bruine hyena, de honingdas, de leeuw, de luipaard en het nijlpaard. De kans dat je een jagende leeuw of luipaard tegen komt is in het donker een heel stuk groter dan in het licht. Een nachtsafari is dus een unieke kans om de Afrikaanse natuur van een hele andere kant te zien. 

2. Compleet andere ervaring

Zoals je je misschien kunt voorstellen is een nachtsafari een hele andere ervaring dan een standaard gamedrive. Waar je overdag de hele savanne afspeurt en kunt genieten van het landschap, kan je nu alleen wat zien op de plek van de spotlight. Het continu meebewegen met de spotlight in de hoop dat er een dier voorbij komt, brengt een geweldige spanning met zich mee. 

De spanning heeft ook te maken met het feit dat je een heel groot deel niks ziet, dus ook niet weet wat daar rondloopt. Daarnaast geeft het een magisch gevoel om jezelf in het donker in de Afrikaanse natuur door de brengen. Het gevoel dat je krijgt tijdens een nightdrive is niet goed te beschrijven en kun je alleen ervaren door het zelf mee te maken!

3. Totaal andere fotomogelijkheden

Ook fotografie technisch brengt een nachtsafari hele andere (on)mogelijkheden en uitdagingen met zich mee. Een dier fotograferen in zijn/haar leefomgeving is niet echt een optie, want daar is het stikdonker. Maar juist het dier alleen belicht, zonder omgeving kan geweldige plaatjes opleveren. Het is echter wel uitdagend, want ook de spotlight geeft niet voldoende licht voor een weergaloze foto. Je zult dus met instellingen en (ingebouwde) flits moeten spelen om een optimaal resultaat te behalen. 

Een gevlekte hyena tijdens een nachtsafari in South Luangwa nationaal park, zambia

Waar kan je op nachtsafari?

Een nachtsafari is dus een uitgelezen kans om de Afrikaanse natuur op een andere manier te beleven en vast te leggen. Een kans die je absoluut niet kunt laten lopen, en iets dat in veel Afrikaanse nationale parken mogelijk is. Waar je (wanneer jouw auto daarvoor geschikt is) overdag in veel Afrikaanse reservaten zelf met de auto rond kunt reizen, is dit in het donker nooit toegestaan. Je bent dan eigenlijk altijd verplicht om een nightdrive te boeken bij de partij die het reservaat beheert, of bij een touroperator met een vergunning. 

Geweldige nationale parken in Afrika voor een nachtsafari zijn onder andere Etosha nationaal park in Namibië, Chobe nationaal park in Botswana, Serengeti nationaal park in Tanzania, South Luangwa nationaal park in Zambia en Kruger nationaal park in Zuid-Afrika. 

* Bij wildlifereizen.com maken wij gebruik van affiliate links. Als jij iets via een link op onze website koopt krijgen wij daar een klein percentage over. Wees gerust het kost je niks extra!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel via sociale media
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Ontdek meer van Wildlifereizen
Een gnoe met hoorns. Antilopen in Malawi
Kuti Wildlife Reserve: een oude boerderij omgetoverd tot wildreservaat

Kuti Wildlife Reserve Het Kuti Wildlife Reserve is een beschermd natuurgebied in centraal Malawi. Het natuurgebied ligt dichtbij de stad Salima, niet ver van Lake Malawi. Het reservaat is met zo’n 20 km² niet groot, maar heeft toch veel verschillende habitats. Zo vind je er Miombo bossen, graslanden en moerasgebieden. Pas in 2005

Savanneolifant in Malawi. Inpaklijst Malawi. Een van de big five in Malawi
Nationale parken in Malawi: een uitgebreid overzicht!

Beschermde gebieden in Malawi Lange tijd was Malawi het land waar de meeste toeristen alleen naar toe gingen voor het prachtige Lake Malawi, met haar tropische stranden, kraakheldere water en honderden verschillende soorten vissen, maar de laatste jaren timmert Malawi ook steeds meer aan de weg als safaribestemming. Waar je

Twee mannelijke waterbokken in Liwonde nationaal park.
Antilopen in Malawi

Antilopen in Malawi Antilopen zijn een grote groep evenhoevigen die voorkomen in Afrika en Azië en vooral in Afrika sterk vertegenwoordigd zijn. Het zijn herbivoren, dus eten ze alleen plantaardig materiaal. Ondanks de grote diversiteit, er leven namelijk maar liefst 72 verschillende soorten in Afrika, worden de antilopen vaak over het hoofd gezien

Nkohotakota wildlife reserve
Nkhotakota Wildlife Reserve

Nkhotakota Wildlife Reserve Nkhotakota Wildlife Reserve is een beschermd natuurgebied in het centrale gedeelte van Malawi, dat op een steenworp afstand van Lake Malawi ligt. Het park is 1.800 km² groot en is daarmee het grootste Wildlife Reserve van Malawi. Nkhotakota Wildlife Reserve is niet alleen het grootste Wildlife Reserve

De vlag van Malawi
Betalen in Malawi: waar moet je rekening mee houden?

Betalen in Malawi Mocht je binnenkort naar Malawi afreizen om het land te gaan verkennen, als toerist of zakelijk, dan vraag je jezelf vast af hoe het zit met betalen in Malawi. Wat is de binnenlandse valuta van Malawi, kan je ook met buitenlandse valuta in Malawi betalen en hoe werkt het