Een Maremma-koe in het Maremma natuurpark

Maremma natuurpark: het beste van de Toscaanse natuur!

Table of Contents

Het Maremma natuurpark

Het Maremma natuurpark, officieel het Parco Regionale Della Maremma, is een beschermd natuurgebied in het zuiden van de Italiaanse regio Toscane. Het natuurpark ligt tussen de dorpen Principina a Mare in het noorden, Alberese in het oosten en Talamone in het zuiden. Het Maremma natuurpark is 9.000 ha groot met aangrenzend nog eens 8.500 ha graslanden.

Het natuurpark heeft meerdere gebieden, het eerste wordt gekenmerkt door beboste bergen van het Uccelina gebergte. Dit gebied is ongeveer 3.000 ha groot en herbergt verschillende soorten bomen en planten. De overige gebieden zijn een dennenbos, een kustgebied met een groot strand en een uitgestrekt moeras. 

Midden in de natuur vind je hier veel Maremma-koeien die hier in halve vrijheid leven en gehouden worden door echte Italiaanse cowboys, de Butteri. Daarnaast vind je in het park oude wachttorens en zelfs opgravingen uit de Romeinse tijd. Een bezoek aan die prachtige natuurgebied is een ideale aanvulling voor jouw vakantie in Toscane. 

Het bezoekerscentrum van het Maremma natuurpark ligt aan de rand van het park in dorpje Alberese. Hier kan je de toegangstickets kopen. Ben er op tijd bij, want er wordt maar een beperkt aantal mensen toegelaten op de wandel- en fietspaden. Tegenwoordig kan je tickets ook online kopen, zo weet je zeker dat je op tijd bent!

Maremma natuurpark

Wildlife in het Maremma natuurpark

In het park leeft een behoorlijke diversiteit aan zoogdieren. Zo leven hier drie soorten hoefdieren, namelijk het wilde zwijn, het ree en het damhert. Roofdieren die hier leven zijn onder andere de wolf, de das, de rode vos, marters en de Europese wilde kat. Andere grappige dieren die je hier tegen kunt komen zijn de beverrat en het Afrikaanse stekelvarken. Het Afrikaanse stekelvarken is waarschijnlijk door de Romeinen vanuit Afrika naar Italië gebracht. 

De zoogdieren in het Maremma regionaal park zijn leuk, maar je bezoekt dit park vooral om de vogels. In het gebied zijn meer dan 250 soorten vogels gespot. Vogels die je hier kunt vinden zijn onder andere de gewone flamingo, de visarend, de Europese scharrelaar, de hop, de Europese bijeneter, verschillende reigers, de lepelaar en nog veel meer. 

Damhert in het Maremma natuurpark

Wat te doen in het Maremma natuurpark

In het natuurpark is echt van alles te doen. Er zijn bijvoorbeeld meer dan 10 wandelroutes. Een aantal van deze routes kan je ook met de fiets afleggen. Je kunt genieten van het strand, kanovaren, de oude wachttorens en opgravingen bekijken of bezoek een demonstratie van de Butteri. 

Maak een prachtige wandeling

Een van de beste manieren om het Maremma natuurpark te bezoeken is te voet. Het park telt maar liefst 10 verschillende wandelroutes. De wandelroutes liggen in vier verschillende clusters, dus je kan meerdere routes op één dag wandelen. Wandelroutes variëren van 3,5 -16km en gaan van eenvoudig tot uitdagend. 

Doordat de aantallen toeristen die toegelaten worden beperkt is, is het vrij rustig op de wandelpaden. Toch raden wij aan, zeker als je wild wilt spotten, om ’s ochtends vroeg al op pad te gaan. Tijdens het wandelen kan je ook nog wat cultuur snuiven, in het park staan namelijk meerdere middeleeuwse wachttorens en er zijn twee opgravingen uit de Romeinse tijd te vinden. 

Let op, tijdens het hoogseizoen zijn niet alle paden zonder gids toegankelijk. Informeer van te voren welke routes je op eigen houtje kunt lopen en welke routes alleen onder begeleiding van een gids kunnen. 

Ga op stap met een gids

Tijdens het hoogseizoen zijn een aantal routes alleen toegankelijk met een gids, gelukkig weet de gids veel over het Maremma natuurpark en heeft het veel voordelen om een gids bij je te hebben. Daarnaast is het ook mogelijk om met een gids avondwandelingen te maken in het natuurgebied. Je rijdt dan een gebied in waar geen andere bezoekers mogen komen en doordat het rustig is heb je een grotere kans om wilde dieren tegen te komen. Informeer van te voren of de gids ook Engels spreekt, want in het laagseizoen is dit niet altijd het geval!

Andere manieren om het park te ontdekken

Behalve te voet, is het park ook met een fiets, een kano en een paard te bezoeken. Een deel van de wandelpaden is ook met de fiets te bereiken. Zeker omdat sommige wandelpaden best lang zijn, kan het aan te raden zijn om het park deels met de fiets te verkennen. Hierdoor kan je in een korte tijd grote delen van het natuurpark zien.

Een andere gave manier om een deel van het park te zien is door een kanotocht over de Ombrone rivier te maken. Tijdens deze tocht vaar je langs de moerassen, waardoor het een hele goede manier is om vogels te spotten. Ten slotte kan je ook nog op de rug van een paard of vanuit een huifkar het park verkennen. 

Al deze activiteiten worden als excuries aangeboden door het natuurpark en zijn dan ook te boeken via de website of in het bezoekerscentrum in Albarese (en het bezoekerscentrum in Talamone).

Relax aan het strand

Een deel van het natuurgebied is een strand. Dit strand kan je gewoon bezoeken voor een relaxte stranddag. Je hoeft geen entreegeld te betalen om het strand te bezoeken, maar je kunt wel meegenieten van de prachtige omgeving. Het strand is zowel met de auto als de fiets te bereiken. Als je met de auto komt, moet je wel betalen voor het parkeren. Het strand is zeer populair en kan dus ook vrij druk zijn. 

Het strand bij Alberese

Ontmoet de Italiaanse cowboys

Op de graslanden rond het Maremma natuurpark lopen veel koeien rond. Het zijn typische witte koeien met grote hoorns, de Maremma-koeien. Deze koeien worden gehouden door de echte Italiaanse cowboys, de Butteri. Wil je zien hoe zij te werk gaan? Breng dan een bezoek aan een van de grote ranches in de buurt van het natuurpark. Verder zijn er meerdere festivals in het jaar waarop zij hun kunsten komen vertonen in de dorpjes rond het park.

Hoe kom je in het Maremma natuurpark?

Het park bereiken is vrij eenvoudig. Het park ligt op zo’n twee uur rijden vanaf grote steden als Florence, Livorno en Rome. Ook met het openbaar vervoer is het Maremma natuurpark goed te bereiken. Vanaf de grote steden neem je de trein naar Grosseto. Vanaf hier gaan bussen naar Alberese. Bij veel van de accommodaties in dit dorp kan je fietsen huren, waardoor je het laatste stuk naar park makkelijk met de fiets af kunt leggen. 

Overnachten in de buurt van het Maremma natuurpark

Als je meerdere dagen in het park door wilt brengen, dan is het aan te raden om in de dorpjes Alberese of Talamone te verblijven. Beide dorpjes liggen aan de rand van het natuurpark en hebben genoeg restaurants en hotels voor een heerlijk verblijf. In Alberese heb je een aantal Agriturismo waar de boer nog echt actief is. Heel gaaf om een inzicht te krijgen in het dagelijks leven van de Italiaanse boer. 

Wij hebben het  Maremma natuurpark opgenomen in een geweldige rondreis door Italië met de auto. Lees het hier!

Beste reistijd van het Maremma natuurpark

Het Maremma natuurpark is het hele jaar door prima te bezoeken. De maximale temperatuur ligt op 12 graden in de winter en stijgt tot zo’n 30 graden in augustus. Het regent hier geregeld, met name in de wintermaanden. De zon laat zich in deze maanden ook wat minder zien, met gemiddeld 3 zonuren per dag. De mooiste maanden om Maremma te bezoeken (weertechnisch) zijn de zomermaanden, waarbij je in juni en september kan profiteren van het voor- en naseizoen. 

Zonsondergang in het Maremma natuurpark

* Bij wildlifereizen.com maken wij gebruik van affiliate links. Als jij iets via een link op onze website koopt krijgen wij daar een klein percentage over. Wees gerust het kost je niks extra!

Deel dit artikel via sociale media
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Ontdek meer van Wildlifereizen
gewone flamingo in Fuente de Piedra
Flamingo’s: welke soorten zijn er en waar leven ze?

Flamingo’s Flamingo’s zijn waadvogels uit de familie van de flamingo’s (Phoenicopteridae). Het gaat om totaal zes verschillende soorten die leven in Amerika, Europa, Azië en Afrika. Flamingo’s zijn zeer kenmerkende vogels die bij iedereen wel iets oproepen. Het spotten van een flamingo op reis is voor veel mensen een leuke bonus

Ik met de Zoomble Spotting Scope in Liwonde nationaal park, Malawi
Review: Zoomble Spotting Scope

Zoomble Spotting Scope 25×75 Lees hieronder een nieuwe review op wildlifereizen.com. In deze review lees jij onze ervaring met de Zoomble Spotting Scope 25×75 die wij voor Zoomble al een langere tijd testen. Hieronder vind je onze mening over deze tool om vogels te spotten van Zoomble.  Productinformatie De Zoomble

Nijlpaard in South Luangwa nationaal park, Zambia
Zambia

Zambia Zambia is een land in Afrika. Het land, dat 750.000km² groot is, ligt op de overgang van Centraal-, Oost- en Zuidelijk Afrika. De hoofdstad van het land is Lusaka, waar met zo’n 2 miljoen inwoners bijna 10% van het totaal aantal inwoners te vinden is. Lange tijd was het