Genieten van de Italiaanse natuur tijdens een 3-weekse rondreis door Italië met de auto

3-weekse rondreis door Italië met de auto: Op zoek naar wilde dieren in Italië.

Table of Contents

3-weekse rondreis door Italië met de auto

Italië, het land van de Romeinse geschiedenis, het heerlijke eten en prachtige weer. Genoeg redenen al om dit land, dat tien keer zo groot is als Nederland te bezoeken, maar wat als we jou vertellen dat dit allemaal ook nog eens te combineren is met natuur en vooral heel veel wilde dieren. Italië is één van de schatten van Europa wat betreft wildlife: er leven namelijk heel veel wilde dieren in Italië. In het land leven meer dan 100 verschillende soorten zoogdieren, waaronder bruine beren, wolven, lynxen, steenbokken en nog veel meer. 

Niet alleen zoogdieren zorgen ervoor dat de Italiaanse natuur meer dan de moeite waard is, wat dacht je van meer dan 500 soorten vogels, bijna 60 soorten reptielen en 48 soorten amfibieën. Er zijn dus meer dan genoeg wilde dieren in Italië om te gaan zoeken tijdens een rondreis door Italië met de auto. Natuurlijk wil je zo’n rondreis door de natuur van Italië combineren met alle andere geweldige dingen die Italië te bieden heeft. Daar is deze reis geschikt voor!

Wil je tijdens een rondreis door Italië met de auto vooral de natuur in, maar dit ook combineren met heerlijk eten, de historische hoogtepunten van Italië en natuurlijk bijkomen van het drukke leven in Nederland? Dan is deze reisroute langs de wilde dieren in Italië  echt iets voor jou. Je bezoekt de beste plekken voor wildlife in Italië en gelijk ook de prachtige steden die het land te bieden heeft. 

3-weekse rondreis door Italië met de auto, volop Natuur en Cultuur

Deze route is zo samengesteld dat het mogelijk is om hem af te leggen met jouw eigen auto of met een huurauto. Mocht je met een huurauto willen reizen, dan is het verstandig om goed rond te kijken in welke stad de huurauto’s het goedkoopst zijn en naar welke stad de vliegtickets het goedkoopst zijn. Voor de route maakt het niet uit waar je begint en eindigt. 

Uitgebreid overzicht voorbeeldreis Italië

Gran Paradiso Nationaal park

Je begint jouw rondreis door Italië met de auto in het Gran Paradiso Nationaal Park, een van de oudste nationale parken van Italië. Het park is te vinden in het uiterste noordwesten van Italië op de grens met Zwitserland en is onderdeel van de Italiaanse Alpen. Het park heeft een grootte van 703km2. Het nationale park is vernoemd naar de Gran Paradiso (4061m), de hoogste berg uit het gebied.

Het dorpje Cogne is een belangrijke uitvalsbasis voor toeristen die het gebied bezoeken. In Cogne vind je een bezoekerscentrum waar je met al je vragen terecht kan. Nog leuker is het om het dorp Valnontey te overnachten!

In het Gran Paradiso nationaal park leeft een grote variatie aan fauna. Het kenmerkende dier hier is de Alpensteenbok. In de zomer trekken de dieren naar de hoger gelegen alpenweiden, in de winter kan je geluk hebben en de dieren lager aantreffen. Wie denkt dat boven de boomgrens alleen steenbokken te vinden zijn, heeft het mis. Ook gemzen en alpenmarmotten komen namelijk op deze hoogtes voor. Je vind hier dus wilde dieren die je op andere plekken in Italië niet kunnen vinden. 

In de lager gelegen bossen van het nationale park leven nog veel meer dieren. Zo vind je hier ook een behoorlijk aantal roofdieren. Wolven, lynxen, vossen, dassen, wezels, hermelijnen en marters jagen hier op hun prooi. Prooidieren bestaan uit onder andere uit edelherten, reeën, wilde zwijnen en berghazen.

Ook een aantal iconische vogelsoorten noemen het nationale park hun thuis. Zo vind je hier onder andere steenarenden, lammergieren (Gran Paradiso nationaal park is één van de twee broedplaatsen in Italië van deze bedreigde diersoort), rotspatrijzen en korhoenders.

Lees hier meer over Gran Paradiso nationaal park

Booking.com
Een alpensteenbok in Gran Paradiso. Een van de wilde dieren die jij tegen kan komen tijdens deze 3-weekse rondreis door Italië met de auto

Cinque Terre Nationaal park

Cinque Terre Nationaal Park is een nationaal park park in het noorden van Italië. Het nationale park bevat vijf middeleeuwse dorpen langs de Ligurische kust. Het nationale park is met zo’n 40km² het kleinste nationale park van Italië, maar misschien ook wel het populairste nationale park van het land. In dit nationale park draait het niet om de wilde dieren in Italië, maar om de prachtige zee en de geweldige dorpen langs de rotskusten. Er loopt een wandelpad langs alle vijf de dorpen, zeker een aanrader om het hele pad te wandelen zodat je alle dorpen te zien krijgt. 

Het Cinque Terre nationaal park kan, zeker in de zomervakantie, heel erg druk worden. Mocht je hier niet tegen kunnen, dan kan je Cinque Terre misschien beter overslaan. 

Cinque Terre nationaal park, één van de stops in tijdens de 3-weekse rondreis door Italië met de auto waarbij de natuur in Italië de hoofdrol heeft

Toscane

Wanneer je aan Italië denkt, dan denk je al snel aan Toscane. De heerlijke lange warme zomeravonden, de pijnbomen en de steden zoals Florence en Pisa. Een heerlijke plek om het Italiaanse leven te ontdekken. Buiten de grote steden vind je het prachtige Italiaanse platteland, met veel oude boerderijen die omgetoverd zijn tot luxe (of minder luxe) accommodaties. 

En wat blijkt, het platteland van Toscane wemelt ook nog eens van de wilde dieren. Voor wilde hoefdieren zoals edelherten, reeën en wilde zwijnen zijn hier regelmatig te vinden. En wat dacht je van het Afrikaanse stekelvarken dat hier waarschijnlijk is uitgezet door de Romeinen. Wanneer je op zoek bent naar natuur, wilde dieren, cultuur en heerlijk eten, dan moet je absoluut een aantal nachten in Toscane verblijven. 

Wilde dieren in Italië: een edelhert, die zul je zeker tegenkomen tijdens de 3-weekse rondreis door Italië met de auto

Maremma Regionaal Park

Het Maremma natuurpark, officieel het Parco Regionale Della Maremma, is een beschermd natuurgebied in het zuiden van de Italiaanse regio Toscane. Het natuurpark ligt tussen de dorpen Principina a Mare in het noorden, Alberese in het oosten en Talamone in het zuiden. Het Maremma natuurpark is 9.000 ha groot met aangrenzend nog eens 8.500 ha graslanden.

Het natuurpark heeft meerdere gebieden, het eerste wordt gekenmerkt door beboste bergen van het Uccelina gebergte. Dit gebied is ongeveer 3.000 ha groot en herbergt verschillende soorten bomen en planten. De overige gebieden zijn een dennenbos, een kustgebied met een groot strand en een uitgestrekt moeras. 

Midden in de natuur vind je hier veel Maremma-koeien die hier in halve vrijheid leven en gehouden worden door echte Italiaanse cowboys, de Butteri. Daarnaast vind je in het park oude wachttorens en zelfs opgravingen uit de Romeinse tijd. Een bezoek aan die prachtige natuurgebied is een ideale aanvulling voor jouw rondreis door Italië met de auto. 

Het bezoekerscentrum van het Maremma natuurpark ligt aan de rand van het park in dorpje Alberese. Hier kan je de toegangstickets kopen. Ben er op tijd bij, want er wordt maar een beperkt aantal mensen toegelaten op de wandel- en fietspaden. Tegenwoordig kan je tickets ook online kopen, zo weet je zeker dat je op tijd bent!

In het gebied zijn meer dan 250 soorten vogels gespot. Vogels die je hier kunt vinden zijn onder andere de gewone flamingo, de visarend, de Europese scharrelaar, de hop, de Europese bijeneter, verschillende reigers, de lepelaar en nog veel meer. Ook zie je vaak damherten en kun je wilde zwijnen en beverratten tegenkomen. 

 

Rome

Rome heeft natuurlijk eigenlijk geen uitleg nodig. Wanneer je zo dichtbij deze stad bent, dan moet je hier natuurlijk naartoe. Het maakt dan niet uit of je de stad al 100x gezien hebt of dat het de eerste keer is. Wanneer je vooral voor de Italiaanse natuur komt, kan je misschien beter slechts één nacht in de stad blijven. Maar er is genoeg in de stad te beleven om veel langer te blijven. Hoe lang je in de hoofdstad van Italië wilt blijven hangt dus echt heel erg af van jouw interesses. 

Maar zeg nou zelf, de Trevi fontein, de Spaanse Trappen, het Colosseum en Vaticaanstad zijn al meer dan genoeg om hier volop te kunnen genieten.

Wilde dieren in Italië vind je niet alleen in de Italiaanse natuur, maar ook gewoon in Rome

d'Abruzzo, Lazio é Molise Nationaal Park

Het nationale park d’Abruzzo, Lazio e Molise ligt in het Apennijnen gebergte en is bijna 500 km2 groot. Dit prachtige nationaal park, op iets meer dan 2 uur rijden van Rome, staat vooral bekend om de aanwezigheid van de Marsicaanse bruine beer. Van deze ondersoort van de Europese bruine beer zijn nog slechts rond de 80 dieren in het wild te vinden, waarvan er rond de 50 binnen de grenzen van het park leven.

De kans om een beer tegen te komen tijdens een wandeling is zeer klein, maar er zijn gelukkig wel andere mogelijkheden in het park om je kans te vergroten, zoals een wandeling met een gids of afwachten bij het kerkje van Gioia Vecchio. Waar op de helling tegenover de kerk tijdens de schemer geregeld een beer gezien wordt. 

Er leven natuurlijk niet alleen beren in het nationaal park. Ook Apennijnen wolven, Apennijnen gemzen, edelherten, reeën, vossen, lynxen, otters en marters nemen het park hun thuis. Een echte aanrader is een bezoek aan dit park tijdens het burl-seizoen van de edelherten in september. Dit is een waar schouwspel met een heel fraai decor. Ook het spotten van een wilde kat is hier realistisch. 

Binnen de grenzen van het nationale park liggen 24 dorpen, welke allemaal hun eigen charme hebben. Wandelingen in dit park gaan van vrij eenvoudig tot zeer uitdagend. Wie gemzen wil zien, zal echter wel een aardig klim moeten maken. Alleen het uitzicht tijdens deze pittige wandelingen maakt het al de moeite waard, maar de kans op een ontmoeting met één of meerdere gemzen maakt een bezoek aan dit prachtige nationale park af.

Houdt er rekening mee dat tijdens het hoogseizoen een aantal wandelingen alleen met een gids af te leggen is. Wil je liever op eigen houtje, kies er dan voor om buiten het hoogseizoen te gaan. 

Een abruzzen gems een van de wilde dieren in Italië die je kunt vinden tijdens onze 3-weekse rondreis door Italië met de auto

Po Delta Park

Po Delta Park is een beschermd gebied verdeeld over twee regio’s dat de delta van de rivier de Po beschermd. Het gebied is vooral belangrijk als gebied voor vele vogels, misschien zelfs wel het belangrijkste gebied voor vogels in Italië. Meer dan 350 soorten vogels zijn hier gespot in de afgelopen 50 jaar. 

De vogels die de meeste bezoekers trekken zijn de gewone flamingo, maar ook vogels als zoals de kluut, de dwergaalscholver, de patrijs, de heilige ibis, de steenuil, de kraanvogel, de kemphaan, de zwarte ibis, de lepelaar, de dwergooruil, de bosuil en nog veel meer hele gave vogels zijn in dit 64.000 hectare grote natuurgebied. Een absolute must tijdens jouw ontdekking van de Italiaanse natuur tijdens deze rondreis door Italië met de auto. 

Venetië

Net als Rome heeft Venetië ook weinig tot geen introductie nodig. Een van de gaafste steden in Italië die een zeer bijzondere band met het water heeft. Een stad die je zeker één keer in je leven moet bezoeken en deze rondreis met de auto door Italië is de ideale mogelijk om de stad te bezoeken. Houdt er rekening mee dat Venetië heel erg druk kan worden. 

Milaan

Milaan, de modehoofdstad van Italië, heeft zoveel te bieden en is heel anders dan de Italiaanse steden meer in het zuiden. Het absolute hoogtepunt van Milaan is een bezoek aan de Duomo van de stad, daarnaast kan je in Milaan “Het laatste avondmaal” van Da Vinci bewonderen, genieten van de lokale cuisine en nog veel meer doen. Past Milaan nog binnen jouw schema en kom je er langs? Stop er dan zeker te weten. 

 

Dit was hem dan, onze 3-weekse rondreis door Italië met de auto. Natuurlijk kun je de reis overal aanpassen waar je maar wilt. Mocht je minder dan 3 weken hebben, dan is het advies om een aantal plaatsen te overslaan in plaats van overal korte de tijd te hebben. Mocht je nog vragen hebben of hulp willen bij het realiseren van deze droomreis door Italië, laat dan een reactie achter op het contactformulier, of reageer onder deze blog. Verder kunnen wij jou vrijblijvend helpen met een persoonlijk reisadvies, zodat jij kunt genieten van een droomvakantie en veel wilde dieren in Italië kunt spotten!

* Bij wildlifereizen.com maken wij gebruik van affiliate links. Als jij iets via een link op onze website koopt krijgen wij daar een klein percentage over. Wees gerust het kost je niks extra!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel via sociale media
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Ontdek meer van Wildlifereizen
Nijlpaarden in het water in de Okavango Delta, vanuit de lucht
Nijlpaarden: welke soorten zijn er en waar leven ze?

Nijlpaarden Nijlpaarden zijn  semi-aquatische zoogdieren uit de familie van de Hippopotamidae. Ooit waren er veel verschillende soorten te vinden in Afrika, Azië en Europa, maar tegenwoordig zijn er nog slechts twee soorten nijlpaarden in Afrika te vinden. De ene soort wordt gewoon het nijlpaard genoemd en de andere is het

Zwarte neushoorn baby met moeder in de nacht
Neushoorns: welke soorten zijn er en waar vind je ze?

Neushoorns Neushoorns zijn zoogdieren uit de familie van de neushoorns (Rhinocerotidae). In totaal zijn er nog vijf verschillende soorten neushoorns op de wereld te vinden en wel alleen in Afrika en Azië. Ooit bestonden er veel meer soorten neushoorn, ook in Europa en Amerika. Neushoorns worden gerekend tot megafauna, dieren