Een steenmarter in de nacht

Marters fotograferen in Drenthe

Table of Contents

's Nachts marters fotograferen in een fotografiehut!

Marters fotograferen: voor ons een geweldig moment in de Nederlandse natuur! Marters zijn dieren die vaak verkeerd begrepen worden, waardoor ze zowel in het verleden als nog steeds vervolgd worden. Door goede bescherming komen ze gelukkig weer op steeds meer plekken in ons land voor. Hoe wel deze dieren in Nederland vooral gehaat worden, is het vrij eenvoudig om overlast te voorkomen.

Het zijn prachtige dieren om te zien en horen bij al het prachtige wild dat in Nederland voor komt. Doordat het nachtdieren zijn, is het niet makkelijk om deze dieren tegen te komen, laat staan te fotograferen. Gelukkig is er een oplossing, namelijk een geweldige fotohut in Drenthe van wildernistrek. In Nederland leven maar liefst 7 inheemse martersoorten en tijdens een nacht in deze hut kan je met een beetje geluk steenmarters, boommarters, bunzings en dassen zien.

Een muis op een boom in de nacht

De boommarter (Martes martes)

De boommarter is een carnivoor uit de familie van de marterachtige. De dieren hebben een bruine vacht met een gelige borstvlek. Ze worden zo’n 50 centimeter lang en hebben een staart van 25 centimeter. Boommarters wegen iets minder dan 2 kilogram en de mannetjes worden iets groter dan de vrouwtjes. Het dier komt vooral voor in bosrijke omgevingen en leeft in bijna heel Europa.

Een boommarter in de nacht en van de 7 marters in Nederland

De steenmarter (Martes foina)

De steenmarter is net als de boommarter een carnivoor uit de familie van de marterachtige. Qua uiterlijk lijken ze sterk op de boommarter. Ze worden ongeveer even groot en hebben ook een bruine vacht. Het verschil is gelukkig wel goed te zien. Zo is de borstvlek van een steenmarter wit in plaats gelig en loopt deze vlek verder door richting beide voorpoten.

 Steenmarters zijn een stuk minder kieskeurig wat hun leefgebied betreft en zijn dan ook op steeds meer plekken in Nederland te vinden. Steenmarters leven in grote delen van Europa en Azië. Hun dieet bestaat net als dat van de boommarter met name uit kleine zoogdieren en zangvogels.

Een steenmarter in de nacht

De Bunzing (Mustela putorius)

De bunzing is net als de twee eerder genoemde marters een marterachtige. De bunzing is wel makkelijk te onderscheiden van de boom- en steenmarter. Het dier is zwart/bruin met wit en is de wilde voorvader van de fret. Deze dieren worden met 33-45 centimeter wat kleiner dan de eerder genoemde dieren. De mannetjes worden een stuk groter dan de vrouwtjes en kunnen het dubbele wegen (tot 2 kilogram). Deze dieren leven in bijna heel Europa, het westen van Azië en in het noorden van Marokko.

Een bunzing in de nacht

Onze ervaring

In maart 2021 verbleven wij één nacht in deze prachtige fotohut. De hut is pas toegankelijk na zonsondergang. Wij kwamen dus rond 20.00 aan. In de mail ontvang je de informatie over de exacte locatie, welke geheim moet blijven om de dieren te beschermen. Om 20.30 waren wij geïnstalleerd, stond de camera klaar en hadden we wat lekkers uit de koelkast gepakt. Nu in het donker wachten tot het eerste dier zich liet zien. 

Tot onze verbazing hoefden we niet lang te wachten, want al na een kwartier kwam de eerste boommarter tevoorschijn. Na een korte periode verdween die weer in het bos, maar in het eerste uur kwam die ongeveer elk kwartier langs op zoek naar het eten.

Nadat de boommarter niet meer op kwam dagen, duurde het niet lang voordat de eerste steenmarter langs kwam. Ook deze kwam in ongeveer 70 minuten meerdere keren langs. Vaak haalde die een ei op, om deze in het bos op te eten, en weer terug te komen voor een volgend ei.

Zo werden we tot 23.00 goed vermaakt door zowel de steen- als de boommarter. Hierna bleef het op de bruine ratten en de muizen na rustig tot 2.30. Gelukkig waren de ratten en muizen heel leuk om te fotograferen. Inmiddels werden we bang dat we deze nacht geen bunzingen zouden gaan zien. Rond 3 uur besloten we te gaan slapen, maar vanuit het stapelbed kan je nog steeds goed naar buiten kijken.

Zo zagen we opeens een bunzing te voorschijn komen. Helaas was die snel weer weg. Klaar wakker, zaten we dus weer te wachten. Gelukkig duurde het niet lang voordat de bunzing terug kwam. Vanaf dat moment kwam ook de bunzing zeker een uur lang af en toe buurten. Het leken zowel een man als een vrouw.

Om half 5 konden we de weg weer op en besloten we om naar huis te gaan. Het was een geweldige nacht waarin we veel meer zagen dan we verwacht hadden. Een geweldige ervaring voor elke natuurliefhebber/fotograaf!

 

Wil je meer informatie over de marterhut? Klik dan hier!
Meer lezen over wildlife in Nederland? Klik dan hier!

* Bij wildlifereizen.com maken wij gebruik van affiliate links. Als jij iets via een link op onze website koopt krijgen wij daar een klein percentage over. Wees gerust het kost je niks extra!

Comment

Comments are closed.

Deel dit artikel via sociale media
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Ontdek meer van Wildlifereizen
nationaal park Dovrefjell in Noorwegen
Nationaal park Dovrefjell-Sunndalsfjella

Nationaal park Dovrefjell-Sunndalsfjella Het nationaal park Dovrefjell is een van de oudste nationale parken van Noorwegen, opgericht in 1974 en in 2002 samen gegaan als Dovrefjell-Sunndalsfjella. Het park ligt in het midden van Noorwegen, in de provincies Oppland en Trøndelag, en strekt zich uit over een gebied van ongeveer 1.700

Saint Andrew's Bay South Georgia
South Georgia: Een Verborgen Juweel in de Zuidelijke Atlantische Oceaan

South Georgia South Georgia, een eiland gelegen in de uitgestrekte Zuidelijke Atlantische Oceaan, dat bekend staat om zijn adembenemende landschappen, rijke geschiedenis en overvloedige pracht aan wilde dieren. Het eiland dat zo’n 3.500km² groot is, is nagenoeg onbewoond. Voor velen blijft dit afgelegen stukje paradijs een mysterie, maar voor degenen

Hutfotografie
Hutfotografie: Een dag waar géén einde aan komt of je nieuwe hobby?

Hutfotografie Hutfotografie is een steeds populairdere tak binnen de natuurfotografie. David van der Leer (@dvdleer) is inmiddels een zeer ervaren hutfotograaf en heeft speciaal voor Wildlifereizen een gastblog geschreven. Hij vertelt wat hutfotografie zo leuk maakt en geeft je de beste tips om alles uit jouw dag te halen wanneer

Sierra Nevada nationaal park, de natuur in Spanje
Wildlife top 10 van Spanje

Wildlife top 10 van Spanje Misschien wel de populairste rubriek van WildlifeReizen.com, de Wildlife top 10, krijgt een vervolg: De Wildlife top 10 van Spanje. Ja Spanje, het land van de heerlijke costa’s, geweldige eten, prachtige steden en het lekkere weer. Het is namelijk niet alleen een geweldige vakantiebestemming om

Komodovaranen spotten op Komodo
Komodovaranen spotten op Komodo

Komodovaranen spotten op Komodo Met onze groep lopen we achter de gids aan. Spannend is het wel, zullen we een echte wilde Komodovaraan tegen komen? We hebben geluk, eerst zien we een exemplaar in de bosjes, daarna een kleintje in de boom, maar het echte ‘wow’ moment komt wanneer een