Wildlifereizen

Marters fotograferen in Drenthe

Een steenmarter in de nacht

Inhoud

’s Nachts marters fotograferen in een fotografiehut!

Marters fotograferen: voor ons een geweldig moment in de Nederlandse natuur! Marters zijn dieren die vaak verkeerd begrepen worden, maar door goede bescherming komen ze weer op steeds meer plekken in ons land voor. Hoe wel deze dieren in Nederland vooral gehaat worden, is het vrij eenvoudig om overlast te voorkomen. Het zijn prachtige dieren om te zien en horen bij al het prachtige wild dat in Nederland voor komt. Doordat het nachtdieren zijn, is het niet makkelijk om deze dieren tegen te komen, laat staan te fotograferen. Gelukkig is er een oplossing, namelijk een geweldige fotohut in Drenthe van wildernistrek. In Nederland leven maar liefst 7 inheemse martersoorten en tijdens een nacht in deze hut kan je met een beetje geluk steenmarters, boommarters en bunzings zien.

Een muis op een boom in de nacht


De boommarter (Martes martes)


De boommarter is een carnivoor uit de familie van de marterachtige. De dieren hebben een bruine vacht met een gelige borstvlek. Ze worden zo’n 50 centimeter lang en hebben een staart van 25 centimeter. Boommarters wegen iets minder dan 2 kilogram en de mannetjes worden iets groter dan de vrouwtjes. Het dier komt vooral voor in bosrijke omgevingen en leeft in bijna heel Europa.

Een boommarter in de nacht

De steenmarter (Martes foina)

De steenmarter is net als de boommarter een carnivoor uit de familie van de marterachtige. Qua uiterlijk lijken ze sterk op de boommarter. Ze worden ongeveer even groot en hebben ook een bruine vacht. Het verschil is alleen wel goed te zien. Zo is de borstvlek van een steenmarter wit in plaats gelig en loopt deze vlek verder door richting beide voorpoten. Steenmarters zijn een stuk minder kieskeurig wat hun leefgebied betreft en zijn dan ook op steeds meer plekken in Nederland te vinden. Steenmarters leven in grote delen van Europa en Azië. Hun dieet bestaat net als dat van de boommarter met name uit kleine zoogdieren en zangvogels.

Een steenmarter in de nacht

De Bunzing (Mustela putorius)

De bunzing is net als de twee eerder genoemde marters een marterachtige. De bunzing is wel makkelijk te onderscheiden van de boom- en steenmarter. Het dier is zwart/bruin met wit en is de wilde voorvader van de fret. Deze dieren worden met 33-45 centimeter wat kleiner dan de eerder genoemde dieren. De mannetjes worden een stuk groter dan de vrouwtjes en kunnen het dubbele wegen(tot 2 kilogram). Deze dieren leven in bijna heel Europa, het westen van Azië en in het noorden van Marokko.

Een bunzing in de nacht

Onze ervaring

In maart 2021 verbleven wij één nacht in deze prachtige fotohut. De hut is pas toegankelijk na zonsondergang. Wij kwamen dus rond 20.00 aan. In de mail ontvang je de informatie over de exacte locatie, welke geheim moet blijven om de dieren te beschermen. Om 20.30 waren wij geïnstalleerd, stond de camera klaar en hadden we wat lekkers uit de koelkast gepakt. Nu in het donker wachten tot het eerste dier zich liet zien. Tot onze verbazing hoefden we niet lang te wachten, want al na een kwartier kwam de eerste boommarter tevoorschijn. Na een korte periode verdween die weer in het bos, maar in het eerste uur kwam die ongeveer elk kwartier langs op zoek naar het eten.

What’s next

Nadat de boommarter niet meer op kwam dagen, duurde het niet lang voordat de eerste steenmarter langs kwam. Ook deze kwam in ongeveer 70 minuten meerdere keren langs. Vaak haalde die een ei op, om deze in het bos op te eten, en weer terug te komen voor een volgend ei.

Zo werden we tot 23.00 goed vermaakt door zowel de steen- als de boommarter. Hierna bleef het op de bruine ratten en de muizen na rustig tot 2.30. Gelukkig waren de ratten en muizen heel leuk om te fotograferen. Inmiddels werden we bang dat we deze nacht geen bunzingen zouden gaan zien. Rond 3 uur besloten we te gaan slapen, maar vanuit het stapelbed kan je nog steeds goed naar buiten kijken. En zo zagen we opeens een bunzing te voorschijn komen. Helaas was die snel weer weg. Klaar wakker, zaten we dus weer te wachten. Gelukkig duurde het niet lang voordat de bunzing terug kwam. Vanaf dat moment kwam ook de bunzing zeker een uur lang af en toe buurten. Het leken zowel een man als een vrouw.

Om half 5 konden we de weg weer op en besloten we om naar huis te gaan. Het was een geweldige nacht waarin we veel meer zagen dan we verwacht hadden. Een geweldige ervaring voor elke natuurliefhebber/fotograaf!

Wil je meer informatie over de marterhut? Klik dan hier!
Meer lezen over wildlife in Nederland? Klik dan hier!