Een steenmarter in de nacht

Marters fotograferen in Drenthe

Table of Contents

's Nachts marters fotograferen in een fotografiehut!

Marters fotograferen: voor ons een geweldig moment in de Nederlandse natuur! Marters zijn dieren die vaak verkeerd begrepen worden, waardoor ze zowel in het verleden als nog steeds vervolgd worden. Door goede bescherming komen ze gelukkig weer op steeds meer plekken in ons land voor. Hoe wel deze dieren in Nederland vooral gehaat worden, is het vrij eenvoudig om overlast te voorkomen.

Het zijn prachtige dieren om te zien en horen bij al het prachtige wild dat in Nederland voor komt. Doordat het nachtdieren zijn, is het niet makkelijk om deze dieren tegen te komen, laat staan te fotograferen. Gelukkig is er een oplossing, namelijk een geweldige fotohut in Drenthe van wildernistrek. In Nederland leven maar liefst 7 inheemse martersoorten en tijdens een nacht in deze hut kan je met een beetje geluk steenmarters, boommarters, bunzings en dassen zien.

Een muis op een boom in de nacht

De boommarter (Martes martes)

De boommarter is een carnivoor uit de familie van de marterachtige. De dieren hebben een bruine vacht met een gelige borstvlek. Ze worden zo’n 50 centimeter lang en hebben een staart van 25 centimeter. Boommarters wegen iets minder dan 2 kilogram en de mannetjes worden iets groter dan de vrouwtjes. Het dier komt vooral voor in bosrijke omgevingen en leeft in bijna heel Europa.

Een boommarter in de nacht en van de 7 marters in Nederland

De steenmarter (Martes foina)

De steenmarter is net als de boommarter een carnivoor uit de familie van de marterachtige. Qua uiterlijk lijken ze sterk op de boommarter. Ze worden ongeveer even groot en hebben ook een bruine vacht. Het verschil is gelukkig wel goed te zien. Zo is de borstvlek van een steenmarter wit in plaats gelig en loopt deze vlek verder door richting beide voorpoten.

 Steenmarters zijn een stuk minder kieskeurig wat hun leefgebied betreft en zijn dan ook op steeds meer plekken in Nederland te vinden. Steenmarters leven in grote delen van Europa en Azië. Hun dieet bestaat net als dat van de boommarter met name uit kleine zoogdieren en zangvogels.

Een steenmarter in de nacht

De Bunzing (Mustela putorius)

De bunzing is net als de twee eerder genoemde marters een marterachtige. De bunzing is wel makkelijk te onderscheiden van de boom- en steenmarter. Het dier is zwart/bruin met wit en is de wilde voorvader van de fret. Deze dieren worden met 33-45 centimeter wat kleiner dan de eerder genoemde dieren. De mannetjes worden een stuk groter dan de vrouwtjes en kunnen het dubbele wegen (tot 2 kilogram). Deze dieren leven in bijna heel Europa, het westen van Azië en in het noorden van Marokko.

Een bunzing in de nacht

Onze ervaring

In maart 2021 verbleven wij één nacht in deze prachtige fotohut. De hut is pas toegankelijk na zonsondergang. Wij kwamen dus rond 20.00 aan. In de mail ontvang je de informatie over de exacte locatie, welke geheim moet blijven om de dieren te beschermen. Om 20.30 waren wij geïnstalleerd, stond de camera klaar en hadden we wat lekkers uit de koelkast gepakt. Nu in het donker wachten tot het eerste dier zich liet zien. 

Tot onze verbazing hoefden we niet lang te wachten, want al na een kwartier kwam de eerste boommarter tevoorschijn. Na een korte periode verdween die weer in het bos, maar in het eerste uur kwam die ongeveer elk kwartier langs op zoek naar het eten.

Nadat de boommarter niet meer op kwam dagen, duurde het niet lang voordat de eerste steenmarter langs kwam. Ook deze kwam in ongeveer 70 minuten meerdere keren langs. Vaak haalde die een ei op, om deze in het bos op te eten, en weer terug te komen voor een volgend ei.

Zo werden we tot 23.00 goed vermaakt door zowel de steen- als de boommarter. Hierna bleef het op de bruine ratten en de muizen na rustig tot 2.30. Gelukkig waren de ratten en muizen heel leuk om te fotograferen. Inmiddels werden we bang dat we deze nacht geen bunzingen zouden gaan zien. Rond 3 uur besloten we te gaan slapen, maar vanuit het stapelbed kan je nog steeds goed naar buiten kijken.

Zo zagen we opeens een bunzing te voorschijn komen. Helaas was die snel weer weg. Klaar wakker, zaten we dus weer te wachten. Gelukkig duurde het niet lang voordat de bunzing terug kwam. Vanaf dat moment kwam ook de bunzing zeker een uur lang af en toe buurten. Het leken zowel een man als een vrouw.

Om half 5 konden we de weg weer op en besloten we om naar huis te gaan. Het was een geweldige nacht waarin we veel meer zagen dan we verwacht hadden. Een geweldige ervaring voor elke natuurliefhebber/fotograaf!

 

Wil je meer informatie over de marterhut? Klik dan hier!
Meer lezen over wildlife in Nederland? Klik dan hier!

* Bij wildlifereizen.com maken wij gebruik van affiliate links. Als jij iets via een link op onze website koopt krijgen wij daar een klein percentage over. Wees gerust het kost je niks extra!

Comment

Comments are closed.

Deel dit artikel via sociale media
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Ontdek meer van Wildlifereizen
Een gnoe met hoorns. Antilopen in Malawi
Kuti Wildlife Reserve: een oude boerderij omgetoverd tot wildreservaat

Kuti Wildlife Reserve Het Kuti Wildlife Reserve is een beschermd natuurgebied in centraal Malawi. Het natuurgebied ligt dichtbij de stad Salima, niet ver van Lake Malawi. Het reservaat is met zo’n 20 km² niet groot, maar heeft toch veel verschillende habitats. Zo vind je er Miombo bossen, graslanden en moerasgebieden. Pas in 2005

Savanneolifant in Malawi. Inpaklijst Malawi. Een van de big five in Malawi
Nationale parken in Malawi: een uitgebreid overzicht!

Beschermde gebieden in Malawi Lange tijd was Malawi het land waar de meeste toeristen alleen naar toe gingen voor het prachtige Lake Malawi, met haar tropische stranden, kraakheldere water en honderden verschillende soorten vissen, maar de laatste jaren timmert Malawi ook steeds meer aan de weg als safaribestemming. Waar je

Twee mannelijke waterbokken in Liwonde nationaal park.
Antilopen in Malawi

Antilopen in Malawi Antilopen zijn een grote groep evenhoevigen die voorkomen in Afrika en Azië en vooral in Afrika sterk vertegenwoordigd zijn. Het zijn herbivoren, dus eten ze alleen plantaardig materiaal. Ondanks de grote diversiteit, er leven namelijk maar liefst 72 verschillende soorten in Afrika, worden de antilopen vaak over het hoofd gezien

Nkohotakota wildlife reserve
Nkhotakota Wildlife Reserve

Nkhotakota Wildlife Reserve Nkhotakota Wildlife Reserve is een beschermd natuurgebied in het centrale gedeelte van Malawi, dat op een steenworp afstand van Lake Malawi ligt. Het park is 1.800 km² groot en is daarmee het grootste Wildlife Reserve van Malawi. Nkhotakota Wildlife Reserve is niet alleen het grootste Wildlife Reserve

De vlag van Malawi
Betalen in Malawi: waar moet je rekening mee houden?

Betalen in Malawi Mocht je binnenkort naar Malawi afreizen om het land te gaan verkennen, als toerist of zakelijk, dan vraag je jezelf vast af hoe het zit met betalen in Malawi. Wat is de binnenlandse valuta van Malawi, kan je ook met buitenlandse valuta in Malawi betalen en hoe werkt het