Een steenmarter in de nacht

Marters fotograferen in Drenthe

Table of Contents

's Nachts marters fotograferen in een fotografiehut!

Marters fotograferen: voor ons een geweldig moment in de Nederlandse natuur! Marters zijn dieren die vaak verkeerd begrepen worden, waardoor ze zowel in het verleden als nog steeds vervolgd worden. Door goede bescherming komen ze gelukkig weer op steeds meer plekken in ons land voor. Hoe wel deze dieren in Nederland vooral gehaat worden, is het vrij eenvoudig om overlast te voorkomen.

Het zijn prachtige dieren om te zien en horen bij al het prachtige wild dat in Nederland voor komt. Doordat het nachtdieren zijn, is het niet makkelijk om deze dieren tegen te komen, laat staan te fotograferen. Gelukkig is er een oplossing, namelijk een geweldige fotohut in Drenthe van wildernistrek. In Nederland leven maar liefst 7 inheemse martersoorten en tijdens een nacht in deze hut kan je met een beetje geluk steenmarters, boommarters, bunzings en dassen zien.

Een muis op een boom in de nacht

De boommarter (Martes martes)

De boommarter is een carnivoor uit de familie van de marterachtige. De dieren hebben een bruine vacht met een gelige borstvlek. Ze worden zo’n 50 centimeter lang en hebben een staart van 25 centimeter. Boommarters wegen iets minder dan 2 kilogram en de mannetjes worden iets groter dan de vrouwtjes. Het dier komt vooral voor in bosrijke omgevingen en leeft in bijna heel Europa.

Een boommarter in de nacht en van de 7 marters in Nederland

De steenmarter (Martes foina)

De steenmarter is net als de boommarter een carnivoor uit de familie van de marterachtige. Qua uiterlijk lijken ze sterk op de boommarter. Ze worden ongeveer even groot en hebben ook een bruine vacht. Het verschil is gelukkig wel goed te zien. Zo is de borstvlek van een steenmarter wit in plaats gelig en loopt deze vlek verder door richting beide voorpoten.

 Steenmarters zijn een stuk minder kieskeurig wat hun leefgebied betreft en zijn dan ook op steeds meer plekken in Nederland te vinden. Steenmarters leven in grote delen van Europa en Azië. Hun dieet bestaat net als dat van de boommarter met name uit kleine zoogdieren en zangvogels.

Een steenmarter in de nacht

De Bunzing (Mustela putorius)

De bunzing is net als de twee eerder genoemde marters een marterachtige. De bunzing is wel makkelijk te onderscheiden van de boom- en steenmarter. Het dier is zwart/bruin met wit en is de wilde voorvader van de fret. Deze dieren worden met 33-45 centimeter wat kleiner dan de eerder genoemde dieren. De mannetjes worden een stuk groter dan de vrouwtjes en kunnen het dubbele wegen (tot 2 kilogram). Deze dieren leven in bijna heel Europa, het westen van Azië en in het noorden van Marokko.

Een bunzing in de nacht

Onze ervaring

In maart 2021 verbleven wij één nacht in deze prachtige fotohut. De hut is pas toegankelijk na zonsondergang. Wij kwamen dus rond 20.00 aan. In de mail ontvang je de informatie over de exacte locatie, welke geheim moet blijven om de dieren te beschermen. Om 20.30 waren wij geïnstalleerd, stond de camera klaar en hadden we wat lekkers uit de koelkast gepakt. Nu in het donker wachten tot het eerste dier zich liet zien. 

Tot onze verbazing hoefden we niet lang te wachten, want al na een kwartier kwam de eerste boommarter tevoorschijn. Na een korte periode verdween die weer in het bos, maar in het eerste uur kwam die ongeveer elk kwartier langs op zoek naar het eten.

Nadat de boommarter niet meer op kwam dagen, duurde het niet lang voordat de eerste steenmarter langs kwam. Ook deze kwam in ongeveer 70 minuten meerdere keren langs. Vaak haalde die een ei op, om deze in het bos op te eten, en weer terug te komen voor een volgend ei.

Zo werden we tot 23.00 goed vermaakt door zowel de steen- als de boommarter. Hierna bleef het op de bruine ratten en de muizen na rustig tot 2.30. Gelukkig waren de ratten en muizen heel leuk om te fotograferen. Inmiddels werden we bang dat we deze nacht geen bunzingen zouden gaan zien. Rond 3 uur besloten we te gaan slapen, maar vanuit het stapelbed kan je nog steeds goed naar buiten kijken.

Zo zagen we opeens een bunzing te voorschijn komen. Helaas was die snel weer weg. Klaar wakker, zaten we dus weer te wachten. Gelukkig duurde het niet lang voordat de bunzing terug kwam. Vanaf dat moment kwam ook de bunzing zeker een uur lang af en toe buurten. Het leken zowel een man als een vrouw.

Om half 5 konden we de weg weer op en besloten we om naar huis te gaan. Het was een geweldige nacht waarin we veel meer zagen dan we verwacht hadden. Een geweldige ervaring voor elke natuurliefhebber/fotograaf!

 

Wil je meer informatie over de marterhut? Klik dan hier!
Meer lezen over wildlife in Nederland? Klik dan hier!

* Bij wildlifereizen.com maken wij gebruik van affiliate links. Als jij iets via een link op onze website koopt krijgen wij daar een klein percentage over. Wees gerust het kost je niks extra!

Comment

Comments are closed.

Deel dit artikel via sociale media
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Ontdek meer van Wildlifereizen
Jachtluipaard in kruger. Wildlife kruger, wilde dieren in kruger
Wat te doen in het Kruger Nationaal Park?

Wat te doen in het Kruger Nationaal Park? Kruger nationaal park is het grootste nationale park van Zuid-Afrika en staat bij veel mensen op de bucketlist, geen wonder dat bijna alle reizen naar Zuid-Afrika dit geweldige natuurgebied niet links laten liggen. Maar waarom? Wat te doen in het Kruger Nationaal

Overnachten in het kruger nationaal park
Overnachten in het Kruger Nationaal Park: alles wat je wilt weten!

Overnachten in het Kruger Nationaal Park Zo goed als iedereen die een reis door Zuid-Afrika gaat maken, komt vroeg of laat uit in één van de mooiste nationale parken van Afrika, Kruger nationaal park. Wanneer je een groepsreis geboekt hebt, hoef je natuurlijk niet zelf uit te zoeken waar je

Een grote koedoe stier. Wildlife Kruger
Wildlife Kruger: Alles over de wilde dieren in Kruger Nationaal Park

Wilde dieren in Kruger Elk bezoek aan het wereldberoemde Zuid-Afrikaanse Kruger Nationaal park staat natuurlijk in het teken van het spotten van wilde dieren. Om jou een idee te geven welke dieren er allemaal in dit natuurgebied zo groot als de helft van Nederland leven, hebben wij dit artikel over

Een Leeuwin in het Kruger Nationaal Park
Kruger Nationaal Park: Afrika in optima forma!

Kruger Nationaal Park Het Kruger Nationaal Park is een beschermd natuurgebied in het uiterste oosten van Zuid-Afrika en ligt ingeklemd tussen de Drakensbergen en de grens met Mozambique. Het nationale park is één van de bekendste beschermde natuurgebieden in Afrika en wij begrijpen waarom. Het Kruger nationaal park is het

Vechtende waterbokken in Liwonde nationaal park, Malawi. Taal in Malawi
6 unieke lodges in Malawi

6 unieke lodges in Malawi Een reis naar Malawi is geen reis die je elk jaar maakt (of in ieder geval de meeste mensen niet). Tijdens zo’n “once in a lifetime” reis wil je uiteraard ook overnachten op mooie en unieke plekken. Tijdens onze tijd in Malawi hebben wij veel