Uitzicht over Singapore vanuit een van de mooiste natuurparken van Singapore

Natuur in de stad: De 5 mooiste natuurparken van Singapore

Table of Contents

De 5 mooiste natuurparken van Singapore

Wie aan Singapore denkt zal niet direct denken aan natuurparken vol wildlife. Deze kleine stadstaat, ter grootte van de helft van de provincie Utrecht, mag dan wel vol staan met hoge flatgebouwen,  maar het behouden en verbeteren van de natuur heeft altijd hoog op de prioriteitenlijst gestaan. Singapore noemt zichzelf niet voor niets ‘Garden City’ en is van plan de groenste stad van de wereld te worden. Inmiddels kent de stad al 400 parken en maar liefst vier Nature Reserves. In dit artikel worden de 5 mooiste natuurparken van Singapore belicht en verteld waarom jij hiernaartoe moet.

Dit artikel is geschreven door Karin. Zij woont sinds 2018 in Singapore en is een echte kenner van het land. Hiken door de vele natuurparken van Singapore is een van haar favoriete activiteiten. Op haar website www.ikwilemigreren.nl deelt ze de leukste tips over reizen, wonen en werken in Singapore.

MacRitchie Reservoir

Het MacRitchie Reservoir is onderdeel van het Central Water Catchement Area, het grootste natuurgebied van Singapore waar tegelijkertijd drinkwater opgevangen en opgeslagen wordt. MacRitchie is het grootste reservoir met drinkwater. De natuur rondom het reservoir is perfect voor mooie wandelingen. Met meer dan 11km aan wandelpaden, in de jungle en langs het water, kun je je prima een halve dag vermaken.

De highlight van het park is de TreeTop Walk, een 250m lange hangbrug op ongeveer 25m hoogte. Je loopt letterlijk door de boomtoppen en hebt een mooi uitzicht over het park. Aan wildlife is hier ook geen gebrek. Eekhoorns, varanen en makaken (apen) worden vaak gespot. Met een beetje geluk zie jij ook wilde zwijnen, vliegende katten of een neushoornvogel. Des te eerder je op de dag bent, hoe beter!

Je kunt het park ook vanaf het water bekijken door te kajakken over het reservoir. Een kajak huren kost $15 SGD per uur.

mooiste natuurparken van Singapore

The Southern Ridges

In het zuiden van Singapore ligt een heuvelachtig gebied genaamd de Southern Ridges, de zuidelijke heuvels. Een 10km lange wandeling brengt je door maar liefst 5 verschillende parken met een hoop bezienswaardigheden en geschiedenis. De wandeling gaat uiteindelijk naar Labrador Park wat aan de zee ligt. Dit is echt eén van de mooiste en veelzijdigste wandelingen van Singapore. De highlights van deze wandeling zijn:

  • Canopy Walk en Forest Walk, twee verhoogde wandelpaden tussen de toppen van de bomen. Dit zijn de perfecte plekken om vogels te spotten.
  • Het Reflections at Bukit Chandu museum, een museum over het laatste gevecht op deze heuvelrug tijdens de Tweede Wereldoorlog.
  • Alkaff Mansion, een mooie plek om even te rusten en een kopje koffie te drinken.
  • Henderson Waves, een 200m lange brug die twee heuveltoppen verbindt. Tijdens zonsopkomst of zonsondergang is het uitzicht vanaf deze plek fantastisch.
  • Faber Point, het op een na hoogste punt van de stad. Ook hier heb je een prachtig uitzicht over de stad.
  • De kanonnen en bunkers uit de Tweede Wereldoorlog in Labrador Park.

Sungei Buloh Wetland Reserve

Helemaal in het noordwesten van Singapore ligt het Sungei Buloh Wetland Reserve, het meest afgelegen park van de stad. Het ligt aan de rand van Singapore en vanuit het park heb je uitzicht op Maleisië. Dit maakt het meteen ook leuk, aangezien maar weinig mensen, laat staan toeristen, het park bezoeken. Ontzettend veel vogels stoppen hier tijdens hun migratie. Daarom is dit deel van de stad als beschermd gebied verklaard. Het Wetland Reserve bestaat uit mangrove, wadden, vijvers en bos. Compleet anders dan andere parken in Singapore. Verschillende wandelingen brengen je door het gebied en laten je een breed scala aan natuur en wildlife zien. Naast ontelbaar veel soorten vogels vind je hier krokodillen, slangen, varanen, apen en slijkspringers.

Bukit Timah Nature Reserve

Dit mooie Nature Reserve heeft het grootste stukje oerbos van Singapore. Wandelen in dit park komt het dichts bij echt hiken. Het park is 1,6km2 groot en bevat de hoogste heuvel van het land, de Bukit Timah Hill. Een verharde, maar steile weg vanaf de ingang van het park brengt je naar de top van de 165m hoge heuvel. Verwacht overigens geen uitzicht: De top is namelijk volledig begroeid.

Het Bukit Timah Nature Reserve bestaat uit verschillende andere parken zoals Dairy Farm Nature Park en het splinternieuwe Rifle Range Nature Park. Onverharde, maar prima onderhouden, wandelpaden verbinden de parken met elkaar wat je uren aan wandelplezier geeft. Het park bevat meerdere quarries, voormalige granietgroeven waarin nu water opgevangen wordt. Uitzichtpunten zijn aangelegd zodat je een mooi uitzicht hebt over deze quarries. Ook hier kun je veel wildlife spotten, vooral in de ochtend- en avonduren. De parken hebben genoeg rustpunten om even bij te komen van de heuvelachtige wandeling.

Mooiste natuurparken van Singapore Neushoornvogel

Botanic Gardens

Het eerste UNESCO Werelderfgoed van Singapore mag niet ontbreken in deze lijst, de botanische tuin van Singapore. Inmiddels is deze al 150 jaar oud en nog steeds een zeer populaire plek bij locals en toeristen. Vooral op een vroege ochtend is het heerlijk om door de verschillende tuinen heen te lopen en het lokale leven mee te krijgen. Je kunt hier zeker wel een halve dag kwijt zijn om alles te bekijken.

Tijdens het wandelen kom je langs verschillende eettentjes, maar je kunt er ook goed picknicken in de Palm Valley, onder een van de vele palmbomen. Voor kinderen is er een van de grootste speeltuinen van de stad te vinden. De Botanic Gardens staan niet alleen bekend om een stukje oerbos buiten de natuurparken, maar ook om de National Orchid Garden. In deze grote orchideeëntuin vind je maar liefst 60.000 soorten! Voor deze attractie moet je entree betalen. Een ticket kost $15 SGD (€10). Zeer de moeite waard deze te bezoeken.

Dat was een overzicht met de 5 mooiste natuurparken in Singapore. Naast de vele gebouwen is er in Singapore dus ook een hoop natuur en groen te vinden in de stadstaat. Mocht je wat langer in de stad verblijven is het meer dan de moeite waard om deze natuur te bezoeken. 

* Bij wildlifereizen.com maken wij gebruik van affiliate links. Als jij iets via een link op onze website koopt krijgen wij daar een klein percentage over. Wees gerust het kost je niks extra!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel via sociale media
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Ontdek meer van Wildlifereizen
gewone flamingo in Fuente de Piedra
Flamingo’s: welke soorten zijn er en waar leven ze?

Flamingo’s Flamingo’s zijn waadvogels uit de familie van de flamingo’s (Phoenicopteridae). Het gaat om totaal zes verschillende soorten die leven in Amerika, Europa, Azië en Afrika. Flamingo’s zijn zeer kenmerkende vogels die bij iedereen wel iets oproepen. Het spotten van een flamingo op reis is voor veel mensen een leuke bonus

Ik met de Zoomble Spotting Scope in Liwonde nationaal park, Malawi
Review: Zoomble Spotting Scope

Zoomble Spotting Scope 25×75 Lees hieronder een nieuwe review op wildlifereizen.com. In deze review lees jij onze ervaring met de Zoomble Spotting Scope 25×75 die wij voor Zoomble al een langere tijd testen. Hieronder vind je onze mening over deze tool om vogels te spotten van Zoomble.  Productinformatie De Zoomble

Nijlpaard in South Luangwa nationaal park, Zambia
Zambia

Zambia Zambia is een land in Afrika. Het land, dat 750.000km² groot is, ligt op de overgang van Centraal-, Oost- en Zuidelijk Afrika. De hoofdstad van het land is Lusaka, waar met zo’n 2 miljoen inwoners bijna 10% van het totaal aantal inwoners te vinden is. Lange tijd was het