Een gems in nationaal park d'abruzzo

Nationaal park d’Abruzzo, Lazio e Molise

Table of Contents

Nationaal park d'Abruzzo, Lazio e Molise

Het nationaal park d’Abruzzo, Lazio e Molise is een van de oudste nationale parken van Italië. Het gebied werd in 1923 uitgeroepen tot nationaal park. Het nationale park ligt in de Apennijnen op zo’n twee uur rijden van Rome. Ideaal dus om te combineren met een stedentrip naar Rome! Het park ligt in drie verschillende regio’s: Abruzzo, Lazio en Molise. Het overgrote deel van het nationale park ligt in Abruzzo.

Het park is bijna 500 km2 groot en binnen de grenzen van het nationale park liggen 25 dorpjes. Elk dorpje heeft zo haar eigen charme. Doordat steeds meer gemeenten aan wilden sluiten bij het nationale park, werd het park steeds groter. Het grootste dorp is Pescasseroli, hier vind je ook het grootste bezoekerscentrum met een opvang voor gewonde dieren. 

Fauna van Nationaal park d'Abruzzo

De biodiversiteit van het park is heel uitgebreid, er leven namelijk meer dan 60 soorten zoogdieren, ruim 300 vogels en zelfs 40 soorten reptielen. Ondanks deze variatie, staat het park voornamelijk bekend om slechts drie van deze soorten.

De eerste en gelijk ook bekendste is de Marsicaanse beer, een ondersoort van de bruine beer. Het is de meest bedreigde ondersoort van de bruine beer ter wereld. Er zijn nog minder dan 100 dieren in het wild, waarvan er rond de 50 in het nationaal park d’Abruzzo te vinden zijn. In het park worden zeer veel maatregelen getroffen om deze prachtige dieren te beschermen, waardoor de populatie in het park al jaren stabiel is. Helaas groeit de populatie buiten het nationaal park niet, waardoor deze ondersoort ernstig bedreigd blijft.

De tweede is de Apennijnse wolf. De wolf was bijna uitgestorven in de jaren ’80, maar is nu weer terug met zo’n 80 dieren. Door een verbod op de jacht en verschillende maatregelen om het vee te beschermen tegen wolven groeit het aantal al jaren. Door uitstroom van het overschot aan wolven worden ook de omliggende natuurgebieden inmiddels weer bewoond door de wolf. 

Het derde en laatste dier waar nationaal park d’Abruzzo om bekend staat, is de Apennijnengems. Deze gems is een ondersoort van de Pyreneese gems en wordt door biologen beschouwd als de mooiste van alle gemzen. Ook deze dieren hadden het zwaar in de vorige eeuw en waren alleen nog in dit nationale park te vinden. Na ingrijpen van de Italiaanse regering zijn ze inmiddels weer in grotere getalen te vinden. Daarnaast leven ze nu ook in andere nationale parken zoals Majella en Gran Sasso. 

Naast deze soorten leeft er natuurlijk nog veel meer. Zo zie je hier geregeld edelherten, reeën, wilde zwijnen, vossen en met geluk zie je zelfs een Europese wilde kat. 

Apennijnengems in Nationaal park d'Abruzzo, Lazio e Molise

Wat te doen in nationaal park d'Abruzzo?

Ga hiken in het prachtige nationale park

In het hele park zijn verschillende wandelroutes te belopen. De wandelroutes zijn van eenvoudig tot zeer uitdagend. Deze wandelingen brengen je langs de dorpjes, door bossen, langs rivieren en naar de top van de bergen.

Mocht je tijdens je hike gemzen tegen willen komen, dan moet je de hoogte in. Er zijn dan twee opties. De eerste is een wandeling naar de Val di Rose. Deze uitdagende wandeling brengt je in een redelijke steile klim naar het leefgebied van de prachtige Apennijnengems. De tweede optie is een wandeling naar de top van Monte Amaro, deze wandeling is zeer uitdagend, maar eenmaal bij de top heb je een geweldig uitzicht over het hele nationale park.

LET OP, deze wandelroutes zijn in het hoogseizoen (vaak vanaf eind juli tot en met begin september) verboden te betreden zonder permit. Dit is om de kwetsbare dieren te beschermen tegen een ongecontroleerde instroom van toeristen. Kijk voor meer informatie op de website.

Naast te voet, kan je het nationale park ook verkennen vanaf de rug van een paard of in het zadel van een e-bike!  

Breng een bezoek aan het bezoekerscentrum

Het park heeft meerdere bezoekerscentra, maar het hoofdkwartier en grootste bezoekerscentrum is in Pescasseroli. Hier is een klein museum met voornamelijk informatie over de Marsicaanse beer. Naast het bezoekerscentrum is een kleine opvang voor dieren die gewond waren en weer terug de natuur in gaan, of voor dieren die door een verwonding helaas niet meer terug kunnen naar de natuur.

Een bezoek aan het bezoekerscentrum is ideaal om je verblijf aan het nationaal park d’Abruzzo mee te beginnen. Met hulp van de mensen die hier werken kan je hier je wandelingen en excursies inplannen en tevens van alles leren over het park. 

Ga op excursie voor de Marsicaanse bruine beer

Iedereen die naar het nationaal park d’Abruzzo komt wil graag een glimp opvangen van de geweldige Marsicaanse bruine beer. De kans om een beer tegen te komen tijdens een wandeling is zeer klein, maar er zijn gelukkig wel andere mogelijkheden in het park om je kans te vergroten.

Ten eerste is er een bezoek aan het kerkje van Giola Vecchio. Achter dit kerkje ligt een parkeerplaats vanaf waar je uitkijkt over een berghelling. Tijdens zonsondergang en zonsopkomst worden hier geregeld beren gespot. De afstand is groot, maar de euforie als je een beer ziet is er niet minder om. De tweede optie is om met wildlifeadventures een excursie te boeken. Hierbij ga je eerst wandelen om vervolgens met telescoop de tegenover gelegen berghelling af te zoeken. 

Een uitzicht van de bergen in nationaal park d'Abruzzo, Lazio e Molise, in Italië
Geniet van de vele dorpjes

De natuur van nationaal park d’Abruzzo is geweldig en houd je dagen bezig. Daarbij stellen de dorpjes binnen de grenzen van het park ook zeker niet teleur. Het zijn allemaal kleine typische Italiaanse dorpen met overal kleine restaurantjes, cafés en kerken. Geweldig dus voor het vakantiegevoel en de welverdiende ontspanning na het hiken.

Wil je ’s avonds uit eten? Reserveer dan van tevoren. Vergeet je dit, dan heb je kans dat je geen plek hebt. Dit is vooral in het weekend, als de lokale bevolking ook massaal uit eten gaat. 

Een bezoek aan dit nationale park is heel goed te combineren met andere wildlife hotspots van Italië. Wil jij wilde dieren in Italië gaan zoeken en ben je daarvoor op zoek naar inspiratie? Klik dan snel hier voor onze 3-weekse rondreis door Italië met de auto!

De webshop voor backpackers

* Bij wildlifereizen.com maken wij gebruik van affiliate links. Als jij iets via een link op onze website koopt krijgen wij daar een klein percentage over. Wees gerust het kost je niks extra!

Deel dit artikel via sociale media
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Ontdek meer van Wildlifereizen
gewone flamingo in Fuente de Piedra
Flamingo’s: welke soorten zijn er en waar leven ze?

Flamingo’s Flamingo’s zijn waadvogels uit de familie van de flamingo’s (Phoenicopteridae). Het gaat om totaal zes verschillende soorten die leven in Amerika, Europa, Azië en Afrika. Flamingo’s zijn zeer kenmerkende vogels die bij iedereen wel iets oproepen. Het spotten van een flamingo op reis is voor veel mensen een leuke bonus

Ik met de Zoomble Spotting Scope in Liwonde nationaal park, Malawi
Review: Zoomble Spotting Scope

Zoomble Spotting Scope 25×75 Lees hieronder een nieuwe review op wildlifereizen.com. In deze review lees jij onze ervaring met de Zoomble Spotting Scope 25×75 die wij voor Zoomble al een langere tijd testen. Hieronder vind je onze mening over deze tool om vogels te spotten van Zoomble.  Productinformatie De Zoomble

Nijlpaard in South Luangwa nationaal park, Zambia
Zambia

Zambia Zambia is een land in Afrika. Het land, dat 750.000km² groot is, ligt op de overgang van Centraal-, Oost- en Zuidelijk Afrika. De hoofdstad van het land is Lusaka, waar met zo’n 2 miljoen inwoners bijna 10% van het totaal aantal inwoners te vinden is. Lange tijd was het