Het kraakheldere water van het Reindersmeer, nationaal park de maasduinen

Nationaal park de Maasduinen: Struinen door de Limburgse duinen!

Table of Contents

Nationaal park de Maasduinen

Nationaal park de Maasduinen is een beschermd natuurgebied in het noordoosten van Limburg. Het nationale park is 4.500 ha groot is daarmee het grootste nationale park van Limburg. Het natuurgebied is te vinden ten oosten van Venray. Het nationale park bestaat sinds 1996. Het adres van het bezoekerscentrum van het nationale park is Bosserheide 3e in Well. Naast een bezoekerscentrum zit in deze oude sluis ook de bosbrasserie in de Sluis

In het nationaal park de Maasduinen bevindt zich de grootste rivierduingordel van Nederland waarover je heerlijk kunt wandelen en genieten van de Nederlandse natuur. Het nationale park bestaat uit een samenvoegsel van verschillende gebieden. De bekendste zijn het Reindersmeer en Landgoed de Hamert. 

Het Reindersmeer is een meer dat ontstaan is door zandwinning in de jaren ’60 en ’70 van de vorige eeuw. Om te compenseren voor de natuurschade werd besloten om het meer en de natuur eromheen te beschermen. Door de centrale ligging speelt het gebied rond het Reindersmeer een belangrijk rol in de verbinding tussen het noorden en het zuiden van het nationale park. Bij het Reindermeer vind je het bezoekerscentrum van nationaal park de Maasduinen. Het landschap wordt hier gekenmerkt door de rivierduinen, grote stuifzandgebieden, heidevelden, bossen en vennen. 

Landgoed de Hamert ligt in het zuiden van het nationale park en hier vind je vooral droge heide, natte heide en vennen. Het gebied is perfect voor reptielen als de zandhagedis en de gladde slang en in het voor- en najaar laat de Europese kraanvogel zich hier geregeld zien. 

Bosbrasserie in de sluis, bezoekerscentrum nationaal park de Maasduinen

Wildlife in nationaal park de Maasduinen

In nationaal park de Maasduinen leven een aantal typische Nederlandse zoogdieren. Zo doen de ree en de rode vos het uitstekend in dit natuurgebied. Ook de Europese das noemt het nationale park zijn thuis. Een andere bijzonder bewoner van het nationale park is de bever. De bever heeft nationaal park de maasduinen op eigen houtje bereikt en leeft hier in de nattere delen van het park, zoals rondom de Bleijenbeek en rond het Reindersmeer. Daarnaast leven er in het nationale park negen verschillende soorten vleermuizen waaronder de grootoorvleermuis en de franjestaart. 

Door de grote verschillen in leefgebieden in het nationale park is het een ideaal leefgebied voor vogels. Vogels die hier regelmatig gespot worden zijn onder andere de roodborsttapuit, de blauwborst, de groene specht, de ijsvogel, de grauwe klauwier en de geelgors. In ne nattere gebied heb je kans om de zwartkopmeeuw, geoorde fuut, dodaars, slobeend, wintertaling en watersnip te zien. 

Twee vogelsoorten die het nationale park zelf uitlicht zijn de nachtzwaluw en de Europese kraanvogel. De kwetsbare nachtzwaluw (die eigenlijk helemaal geen zwaluw is) komt op een paar plekken, waaronder het Bergerbos, voor. De Europese kraanvogel heeft zelfs het logo van nationaal park de Maasduinen gehaald. Deze grote vogel kan je hier tijdens de voor- en najaarstrek geregeld zien. Je ziet ze dan rusten in landgoed de Hamert of in grote groepen overvliegen. 

Knaagsporen van een bever in nationaal park de Maasduinen

Net als in nationaal park de Meinweg leven er in de Maasduinen 12 verschillende soorten amfibieën (van de 16 inheems soorten). Met name de zeldzamere soorten zoals de rugstreeppad en de heikikker doen het goed in het nationale park. Ook de bedreigde knoflookpad noemt het nationale park zijn thuis. Van de zeven soorten reptielen die er in Nederland voorkomen, zijn er vier in nationaal park de Maasduinen te vinden. Het gaat om de gladde slang, de levendbarende hagedis, de hazelworm en de zandhagedis. Vooral het voorkomende van de in Nederland bedreigde gladde slang is bijzonder. 

Door de vele vennen en verschillende bloemen in het nationale park is het ook een belangrijke plek voor libellen en vlinders. 50% van de in Nederland voorkomende dagvlinders leven in het nationale park (33 soorten). Ook leven er, met name rond de vennen, 26 verschillende soorten libellen in het natuurgebied. 

Een zandhagedis met teken

Wat te doen in nationaal park de Maasduinen?

Een bezoek aan het nationale park de Maasduinen breng je vooral om heerlijk te wandelen en te genieten van de Nederlandse natuur. Het nationale park kent 11 verschillende plekken waar één of meerdere wandelroutes starten. Zo kan je bij het Reindersmeer drie verschillende wandelroutes lopen, twee van slechts 2 kilometer (waarvan één rolstoeltoegankelijk is). De derde route is een wandel route van 8 kilometer rond het prachtige kraakblauwe meer. Je kunt dit rondje halveren door halverwege je spierballen te gebruiken en met het trekpontje over te steken. Tijdens deze wandeling kom je ook nog een vogelkijkhut tegen. 

Vanuit het pannenkoekenrestaurant Jachthuis op den Hamer, kun je verschillende wandelingen maken over landgoed de Hamert. De wandelingen variëren van 1-5 kilometer. Tijdens je bezoek aan landgoed de Hamert kan je ook gelijk een bezoek brengen aan het Vorstengraf. Dit is een eeuwenoud graf uit de bronstijd!

Fiets je liever dan dat je wandelt? Dan zijn er ook nog genoeg fietspaden in het nationale park te vinden. Zo zijn er 4 fietsroutes van minimaal 25 kilometer die je door het nationale park en een aantal pittoreske dorpjes leiden. Verder lopen er ook drie mountainbikeroutes van 16, 27 of 28 kilometer door het park. 

Na een wandeling of fietstocht wil je natuurlijk een hapje eten. Dit kan gelukkig op genoeg plekken rond het nationale park. Wat dacht je van Bosbrasserie in de Sluis, waarbij het restaurant in de oude sluis ligt. Je hebt dan een geweldig uitzicht over de oude sluis of over het Reindersmeer. Ook jachthut op den Hamer is een heerlijke plek om van een pannenkoek te genieten na een lange wandeling!

In de vele dorpjes rond het nationale park, zoals Well, Wellerlooi en Arcen kan je prima terecht als je op zoek bent naar een leuk restaurant of café. Ben je van plan om er een weekendje weg van te maken? Dan vind je hier een overzicht met hotels in de buurt!

Hoe kom je in nationaal park de Maasduinen?

Nationaal park de Maasduinen ligt in het noordoosten van Limburg, tussen Nijmegen, Venlo en Venray. Met de auto vanuit Nijmegen en Venlo kost het je ongeveer 30 minuten om bij het bezoekerscentrum te komen. Vanaf Venray is het slechts 20 minuten. Het nationale park is langgerekt, dus de reistijd kan heel erg wisselen afhankelijk van waar je naartoe wilt. 

Uitzicht op het Reindersmeer, nationaal park de maasduinen

* Bij wildlifereizen.com maken wij gebruik van affiliate links. Als jij iets via een link op onze website koopt krijgen wij daar een klein percentage over. Wees gerust het kost je niks extra!

Deel dit artikel via sociale media
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Ontdek meer van Wildlifereizen
Een olifantstier in South Luangwa. Mijn favoriet voor fotowedstrijden voor natuurfoto's
De leukste online fotowedstrijden voor natuurfoto’s!

Fotowedstrijden voor natuurfoto’s Wanneer je thuis komt met die éne geweldige natuurfoto, dan wil je die natuurlijk het liefst aan iedereen laten zien. Helaas zijn sociale media niet meer heel bruikbaar hiervoor, en dus ben je misschien wel opzoek naar een andere manier om jouw foto aan het grote publiek

Nkasa Rupara nationaal park vanuit de lucht, vanaf Rupara restcamp een van de Afrikaanse safari bestemmingen
De natuurgebieden op de Caprivistrook (Zambezi Region) in Namibië

De beschermde natuurgebieden op de Caprivistrook Op zoek naar een ruige, off-the-beaten-track bestemming in Afrika? Daar waar weinig toeristen komen en wilde dieren overal te vinden zijn? Wat dacht je dan van de Caprivistrook (tegenwoordig opgedeeld in de Zambezi en East Kavango regio’s). Deze strook land, die onderdeel is van

Jachtluipaard in kruger. Wildlife kruger, wilde dieren in kruger
Wat te doen in het Kruger Nationaal Park?

Wat te doen in het Kruger Nationaal Park? Kruger nationaal park is het grootste nationale park van Zuid-Afrika en staat bij veel mensen op de bucketlist, geen wonder dat bijna alle reizen naar Zuid-Afrika dit geweldige natuurgebied niet links laten liggen. Maar waarom? Wat te doen in het Kruger Nationaal