Knaagsporen van een bever

De Bever

Table of Contents

De Bever

Hoe ziet de bever eruit?

De Euraziatische bever is een knaagdier uit de familie van de bevers. Deze familie telt slechts nog slechts één ander diersoort en dat is de Canadese bever. Euraziatische bevers zijn de grootste knaagdieren van Europa en Azië. Bevers zijn op capibaras na zelfs de grootste knaagdieren ter wereld.

Bevers worden tussen de 80 en 100 cm van kop tot kont. Hun typische brede platte staart heeft een lengte van 25-50 cm. De dieren wegen rond de 20 kilo en wegen daarmee dus net zoveel als een middelgrote hond. Bevers hebben een dikke bruine vacht, welke kan variëren tussen lichtbruin en zwartbruin. De opvallend grote snijtanden van bevers zijn feloranje van kleur. 

De Euraziatische bever lijkt sterk op de Canadese bever, maar heeft 8 chromosomen meer. Dit maakt het onmogelijk voor de twee soorten om samen nakomelingen te krijgen. 

Levenswijze van de bever

Bevers zijn nachtdieren en slapen overdag voornamelijk in hun burcht. Pas tijdens de schermer komen de bevers hun burcht uit om te gaan eten. 

Bevers leven solitair of in een familie. Een beverfamilie bestaat uit twee monogame bevers, hun jongen van dit jaar en de jongen van de afgelopen twee jaar. De ouders en oudere jongen werken samen met het verzorgen van de jongste telgen binnen de familie. De jongen worden geboren tussen april en juni. Elke familie heeft zijn eigen territorium en als de bevers rond de 3 jaar oud zijn moeten ze hun eigen territorium gaan zoeken. 

Bevers hebben hun grote voortanden natuurlijk niet voor niks. Ze eten dan ook voornamelijk de bast van bomen. Wilgen en essen zijn hierbij hun favoriet. Nadat ze de bast opgegeten hebben, gebruiken ze het overgebleven hout voor hun burcht en dammen. Deze dammen bouwen bevers, zodat het waterpeil verhoogd wordt. Doordat het peil stijgt, komt de ingang van de burcht onder water te liggen. Dit zorgt voor een goede bescherming voor de bevers. 

Een bever in de Biesbosch

De Bever in Nederland

Bevers leven sinds 1988 weer in ons land. Bevers voelen zich natuurlijk helemaal thuis in de Nederlandse wateren, maar ze waren ook altijd zeer geliefd bij jagers. Mede hierdoor werd de laatste wilde bever in Nederland in 1826 gedood. Na jaren van voorbereiding werden in 1988 de eerste bevers vrij gelaten in de Biesbosch.

Later volgden nog meer uitzettingen in de Biesbosch, maar ook in gebieden zoals de Gelderse Poort, het Hunzedal en het Maasdal. Door ontsnapte bevers uit natuurpark Lelystad in de jaren ’90 leven er ook volop bevers in Flevoland. Daarnaast staken bevers vanuit Duitsland en België de grens over om de gebieden langs te grens te gaan bewonen. Tegenwoordig zijn bevers, op Noord-Holland na, in heel Nederland gevestigd en het lijkt een kwestie van tijd voordat ze zich ook definitief vestigen in Noord-Holland. In de ruim 30 jaar dat de bevers weer in Nederland leven is de populatie gegroeid naar zo’n 3500 bevers.

De bever is onderdeel van Nederlandse big five!

Bevers spotten in Nederland

Bevers zijn in Nederland vooral te vinden in de Biesbosch, in Limburg, rond de grote rivieren en in Flevoland. Het spotten van bevers is dus mogelijk op een aantal plekken. De eerste en gelijk de bekendste is de Biesbosch, de plek waar het in 1988 allemaal begon. In de Biesbosch leven zo’n 300 bevers. Waar deze leven is duidelijk in kaart gebracht, wat je kansen op een wilde bever aanzienlijk vergroot. Spot ze in de Biesbosch tijdens een wandeling, of vanuit een fluisterboot. 

Gelukkig is de Biesbosch niet het enige gebied met een grote kans op het zien van wilde bevers. Ook in Limburg zijn er een aantal natuurgebieden langs de Maas waar regelmatig bevers gespot worden. De nieuwste schatting laat zien dat er inmiddels zo’n 1100 bevers in het wild in de provincie te vinden zijn. De bekendste plek is het Leudal, maar zoals eerder gezegd, er zijn veel gebieden in Limburg waar je bevers kunt vinden. 

Voor bevers in Gelderland is vooral de Millingerwaard “the place to be”. Overal in dit natuurgebied zijn beversporen te vinden. Naast bevers kan je in dit gebied als vogelliefhebber je ogen uitkijken. Daarnaast noemen ook Konikpaarden en reeën dit prachtige Nederlandse natuurgebied hun thuis.

In de provincie Flevoland zijn meerdere opties om bevers te spotten. De provincie telt nu ruim 250 wilde bevers welke onder andere in het Harderbos te vinden zijn. In het Harderbos is een speciale beverroute, een wandeling van iets meer dan 8 kilometer. Tijdens deze wandeling zie je overal sporen van de bever. Als je hier op het goede tijdstip loopt, heb je ook een goede kans om bevers in het water te zien. 

Krakeend in de Biesbosch

De Bever in Europa

Net als in Nederland heeft de bever het in zijn hele verspreidingsgebied zwaar gehad. Waar de bever ooit voorkwam in bijna heel Europa en grote delen van Azië, waren er rond het begin van de 20ste eeuw nog slechts 1200 over. Deze leefde verdeeld over 8 populaties. Door vele succesvolle herintroductiepogrammas leeft de bever weer in grote delen van zijn voormalige leefgebied. Het gaat zelfs zo goed met de bever dat deze door het IUCN als veilig is aangemerkt. 

Bever hotspot: de Oder-delta

Bevers komen inmiddels dus weer in grote delen van Europa voor. Dit zegt echter niet dat ze overal even makkelijk te spotten zijn. Met name in het oosten van België, het zuid-oosten van Frankrijk, het oosten en zuiden van Duitsland, Polen, de Baltische staten en Scandinavië komen veel bevers voor. 

De hotspot voor bevers in Europa is toch wel de Oder-delta, op de grens van Duitsland en Polen. Dit gebied is de afgelopen jaren behoorlijk onder handen genomen door RewildingEurope en is nu de thuisbasis voor veel prachtige Europese wilde dieren. Zo Leven hier naast bever otters, elanden, edelherten, wolven, zeearenden en wisenten. In dit geweldige gebied worden veel beversafari’s aangeboden, zowel te voet als per boot. Een absolute aanrader dus. 

Ultieme beverspot tips

  • Bevers zijn echte nachtdieren, zoek dus niet op klaarlichte dag, maar tijdens de schemer.
  • Let goed op beversporen, deze verraden vaak waar bever te vinden zijn.
  • Kijk op de websites van de natuurbeheerders, vaak bieden zij beversafari’s aan. Deze vergroten je kans aanzienlijk.
  • Gebruik waarneming.nl om te kijken waar de bevers precies gespot worden.
  • Vergeet je camera niet!

* Bij wildlifereizen.com maken wij gebruik van affiliate links. Als jij iets via een link op onze website koopt krijgen wij daar een klein percentage over. Wees gerust het kost je niks extra!

Deel dit artikel via sociale media
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Ontdek meer van Wildlifereizen
Een purperreiger in Liwonde nationaal park, natuur in Malawi
Inpaklijst Malawi: 12 dingen die je moet meenemen naar Malawi?

Inpaklijst Malawi Staat er een vakantie naar Malawi op de planning? Dan vraag je jezelf vast af wat je allemaal moet meenemen naar Malawi? Dus google je naar een paklijst voor Afrika, of een paklijst voor een safari. Uit die lijsten kan je heel veel tips halen, maar deze zijn niet

Boehms bijeneter die we tegen kunnen komen tijdens fotoreis Zambia
De vlag van Malawi

De vlag van Malawi De vlag van Malawi heeft drie horizontale banden met drie verschillende kleuren. De bovenste band is zwart, de middelste band is rood en de onderste band is groen. Alle drie de banden zijn even groot. Op de bovenste band vind je een opkomende rode zon met 31 lichtstralen.

Snakes of Zambia and Malawi en andere natuurgidsen van veldshop.nl
Natuurgidsen Afrika: de beste natuurgidsen voor jouw reis!

Natuurgidsen Afrika Of je nou een doorgewinterde Afrikaganger bent of dat je eerste safarireis gepland staat, één ding mag op zeker niet ontbreken in jouw koffer of rugzak: namelijk een natuurgids. Zeker nu self-drive safari’s steeds populairder worden en je dan dus geen gids tot je beschikking hebt, is het

Een savanneolifant in Zambia. Majete Wildlife Reserve
Majete Wildlife Reserve

Majete Wildlife Reserve Het Majete Wildlife Reserve is een omheind beschermd natuurgebied in het zuidwesten van Malawi. Het Majete Wildlife Reserve is zo’n 700 km2 groot en ligt in de Lower Shire river valley op iets minder dan 70 kilometer van Blantyre, de op één na grootste stad van Malawi.

Ginny de giraffe, één van de weinige giraffen in Malawi. Kuti Wildlife Reserve
Giraffen in Malawi: Waar moet je zijn om ze te vinden?

Giraffen in Malawi De giraffe is een charismatisch dier dat iedereen wilt zien tijdens een safari in Afrika. Nu Malawi weer een Big Five bestemming is, wordt Malawi steeds populairder als safari-bestemming. Zeker in combinatie met het Lake Malawi is het een heerlijke vakantiebestemming. Bepaalde dieren wil iedereen één keer