Knaagsporen van een bever

De Bever

Table of Contents

De Bever

Hoe ziet de bever eruit?

De Euraziatische bever is een knaagdier uit de familie van de bevers. Deze familie telt slechts nog slechts één ander diersoort en dat is de Canadese bever. Euraziatische bevers zijn de grootste knaagdieren van Europa en Azië. Bevers zijn op capibaras na zelfs de grootste knaagdieren ter wereld.

Bevers worden tussen de 80 en 100 cm van kop tot kont. Hun typische brede platte staart heeft een lengte van 25-50 cm. De dieren wegen rond de 20 kilo en wegen daarmee dus net zoveel als een middelgrote hond. Bevers hebben een dikke bruine vacht, welke kan variëren tussen lichtbruin en zwartbruin. De opvallend grote snijtanden van bevers zijn feloranje van kleur. 

De Euraziatische bever lijkt sterk op de Canadese bever, maar heeft 8 chromosomen meer. Dit maakt het onmogelijk voor de twee soorten om samen nakomelingen te krijgen. 

Levenswijze van de bever

Bevers zijn nachtdieren en slapen overdag voornamelijk in hun burcht. Pas tijdens de schermer komen de bevers hun burcht uit om te gaan eten. 

Bevers leven solitair of in een familie. Een beverfamilie bestaat uit twee monogame bevers, hun jongen van dit jaar en de jongen van de afgelopen twee jaar. De ouders en oudere jongen werken samen met het verzorgen van de jongste telgen binnen de familie. De jongen worden geboren tussen april en juni. Elke familie heeft zijn eigen territorium en als de bevers rond de 3 jaar oud zijn moeten ze hun eigen territorium gaan zoeken. 

Bevers hebben hun grote voortanden natuurlijk niet voor niks. Ze eten dan ook voornamelijk de bast van bomen. Wilgen en essen zijn hierbij hun favoriet. Nadat ze de bast opgegeten hebben, gebruiken ze het overgebleven hout voor hun burcht en dammen. Deze dammen bouwen bevers, zodat het waterpeil verhoogd wordt. Doordat het peil stijgt, komt de ingang van de burcht onder water te liggen. Dit zorgt voor een goede bescherming voor de bevers. 

Een bever in de Biesbosch

De Bever in Nederland

Bevers leven sinds 1988 weer in ons land. Bevers voelen zich natuurlijk helemaal thuis in de Nederlandse wateren, maar ze waren ook altijd zeer geliefd bij jagers. Mede hierdoor werd de laatste wilde bever in Nederland in 1826 gedood. Na jaren van voorbereiding werden in 1988 de eerste bevers vrij gelaten in de Biesbosch.

Later volgden nog meer uitzettingen in de Biesbosch, maar ook in gebieden zoals de Gelderse Poort, het Hunzedal en het Maasdal. Door ontsnapte bevers uit natuurpark Lelystad in de jaren ’90 leven er ook volop bevers in Flevoland. Daarnaast staken bevers vanuit Duitsland en België de grens over om de gebieden langs te grens te gaan bewonen. Tegenwoordig zijn bevers, op Noord-Holland na, in heel Nederland gevestigd en het lijkt een kwestie van tijd voordat ze zich ook definitief vestigen in Noord-Holland. In de ruim 30 jaar dat de bevers weer in Nederland leven is de populatie gegroeid naar zo’n 3500 bevers.

De bever is onderdeel van Nederlandse big five!

Bevers spotten in Nederland

Bevers zijn in Nederland vooral te vinden in de Biesbosch, in Limburg, rond de grote rivieren en in Flevoland. Het spotten van bevers is dus mogelijk op een aantal plekken. De eerste en gelijk de bekendste is de Biesbosch, de plek waar het in 1988 allemaal begon. In de Biesbosch leven zo’n 300 bevers. Waar deze leven is duidelijk in kaart gebracht, wat je kansen op een wilde bever aanzienlijk vergroot. Spot ze in de Biesbosch tijdens een wandeling, of vanuit een fluisterboot. 

Gelukkig is de Biesbosch niet het enige gebied met een grote kans op het zien van wilde bevers. Ook in Limburg zijn er een aantal natuurgebieden langs de Maas waar regelmatig bevers gespot worden. De nieuwste schatting laat zien dat er inmiddels zo’n 1100 bevers in het wild in de provincie te vinden zijn. De bekendste plek is het Leudal, maar zoals eerder gezegd, er zijn veel gebieden in Limburg waar je bevers kunt vinden. 

Voor bevers in Gelderland is vooral de Millingerwaard “the place to be”. Overal in dit natuurgebied zijn beversporen te vinden. Naast bevers kan je in dit gebied als vogelliefhebber je ogen uitkijken. Daarnaast noemen ook Konikpaarden en reeën dit prachtige Nederlandse natuurgebied hun thuis.

In de provincie Flevoland zijn meerdere opties om bevers te spotten. De provincie telt nu ruim 250 wilde bevers welke onder andere in het Harderbos te vinden zijn. In het Harderbos is een speciale beverroute, een wandeling van iets meer dan 8 kilometer. Tijdens deze wandeling zie je overal sporen van de bever. Als je hier op het goede tijdstip loopt, heb je ook een goede kans om bevers in het water te zien. 

Krakeend in de Biesbosch

De Bever in Europa

Net als in Nederland heeft de bever het in zijn hele verspreidingsgebied zwaar gehad. Waar de bever ooit voorkwam in bijna heel Europa en grote delen van Azië, waren er rond het begin van de 20ste eeuw nog slechts 1200 over. Deze leefde verdeeld over 8 populaties. Door vele succesvolle herintroductiepogrammas leeft de bever weer in grote delen van zijn voormalige leefgebied. Het gaat zelfs zo goed met de bever dat deze door het IUCN als veilig is aangemerkt. 

Bever hotspot: de Oder-delta

Bevers komen inmiddels dus weer in grote delen van Europa voor. Dit zegt echter niet dat ze overal even makkelijk te spotten zijn. Met name in het oosten van België, het zuid-oosten van Frankrijk, het oosten en zuiden van Duitsland, Polen, de Baltische staten en Scandinavië komen veel bevers voor. 

De hotspot voor bevers in Europa is toch wel de Oder-delta, op de grens van Duitsland en Polen. Dit gebied is de afgelopen jaren behoorlijk onder handen genomen door RewildingEurope en is nu de thuisbasis voor veel prachtige Europese wilde dieren. Zo Leven hier naast bever otters, elanden, edelherten, wolven, zeearenden en wisenten. In dit geweldige gebied worden veel beversafari’s aangeboden, zowel te voet als per boot. Een absolute aanrader dus. 

Ultieme beverspot tips

  • Bevers zijn echte nachtdieren, zoek dus niet op klaarlichte dag, maar tijdens de schemer.
  • Let goed op beversporen, deze verraden vaak waar bever te vinden zijn.
  • Kijk op de websites van de natuurbeheerders, vaak bieden zij beversafari’s aan. Deze vergroten je kans aanzienlijk.
  • Gebruik waarneming.nl om te kijken waar de bevers precies gespot worden.
  • Vergeet je camera niet!

* Bij wildlifereizen.com maken wij gebruik van affiliate links. Als jij iets via een link op onze website koopt krijgen wij daar een klein percentage over. Wees gerust het kost je niks extra!

Deel dit artikel via sociale media
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Ontdek meer van Wildlifereizen
nationaal park Dovrefjell in Noorwegen
Nationaal park Dovrefjell-Sunndalsfjella

Nationaal park Dovrefjell-Sunndalsfjella Het nationaal park Dovrefjell is een van de oudste nationale parken van Noorwegen, opgericht in 1974 en in 2002 samen gegaan als Dovrefjell-Sunndalsfjella. Het park ligt in het midden van Noorwegen, in de provincies Oppland en Trøndelag, en strekt zich uit over een gebied van ongeveer 1.700

Saint Andrew's Bay South Georgia
South Georgia: Een Verborgen Juweel in de Zuidelijke Atlantische Oceaan

South Georgia South Georgia, een eiland gelegen in de uitgestrekte Zuidelijke Atlantische Oceaan, dat bekend staat om zijn adembenemende landschappen, rijke geschiedenis en overvloedige pracht aan wilde dieren. Het eiland dat zo’n 3.500km² groot is, is nagenoeg onbewoond. Voor velen blijft dit afgelegen stukje paradijs een mysterie, maar voor degenen

Hutfotografie
Hutfotografie: Een dag waar géén einde aan komt of je nieuwe hobby?

Hutfotografie Hutfotografie is een steeds populairdere tak binnen de natuurfotografie. David van der Leer (@dvdleer) is inmiddels een zeer ervaren hutfotograaf en heeft speciaal voor Wildlifereizen een gastblog geschreven. Hij vertelt wat hutfotografie zo leuk maakt en geeft je de beste tips om alles uit jouw dag te halen wanneer

Sierra Nevada nationaal park, de natuur in Spanje
Wildlife top 10 van Spanje

Wildlife top 10 van Spanje Misschien wel de populairste rubriek van WildlifeReizen.com, de Wildlife top 10, krijgt een vervolg: De Wildlife top 10 van Spanje. Ja Spanje, het land van de heerlijke costa’s, geweldige eten, prachtige steden en het lekkere weer. Het is namelijk niet alleen een geweldige vakantiebestemming om

Komodovaranen spotten op Komodo
Komodovaranen spotten op Komodo

Komodovaranen spotten op Komodo Met onze groep lopen we achter de gids aan. Spannend is het wel, zullen we een echte wilde Komodovaraan tegen komen? We hebben geluk, eerst zien we een exemplaar in de bosjes, daarna een kleintje in de boom, maar het echte ‘wow’ moment komt wanneer een