De rolvennen in nationaal park de Meinweg

Nationaal park de Meinweg: Zwijnen en adders in Limburg

Table of Contents

Nationaal park de Meinweg

Nationaal park de Meinweg is één van de drie nationale parken in Limburg. Het is met zo’n 1.800 ha op nationaal park de Groote Peel na het kleinste nationaal park van Nederland. Het natuurgebied ligt ten oosten van Roermond in de gemeente Roerdalen. Het park ligt tegen de Duitse grens aan en is onderdeel van het Grenspark Maas-Swalm-Nette. Het bezoekerscentrum van het nationale park heet de Brasserie de Boshut. Het adres hiervan is Meinweg 2 in Herkenbosch. 

In het nationaal park de Meinweg is sprake van een voor Nederland zeer zeldzaam landschap, het terrassenlandschap. In het landschap liggen drie terrassen, met daartussen een steile overgang. Het laagste terras het Roerdal ligt op 30 meter boven N.A.P. terwijl het het hoogste gelegen terras, het Beatrixplateau op 80 meter boven N.A.P. ligt. Op deze terrassen vind je beekdalen, beken, heide, uitgestrekte bossen en prachtige vennetjes. 

Tijdens je bezoek aan nationaal park de Meinweg zal het waarschijnlijk opvallen dat er een spoorweg door het nationale park loopt. Dit zijn restanten van de IJzeren Rijn, een treinspoor van Mönchengladbach naar Antwerpen. Deze spoorlijn is als sinds 1991 niet meer in gebruik en dat zie je duidelijk terug!

De IJzeren Rijn, dwars door nationaal park de Meinweg

Wildlife in nationaal park de Meinweg

Door de vele verschillende landschappen is het nationaal park de Meinweg enorm biodivers. In het kleine nationale park leven maar liefst 6.500 verschillende soorten planten en dieren. Het nationale park is daarom van onschatbare waarde voor de Nederlandse natuur. 

Veel van de zoogdieren die in nationaal park de Meinweg leven, zijn ook op veel andere plekken in Nederland te vinden. Zo leven er reeën, dassen, vossen, marters en eekhoorns. Ook leeft hier een voor Nederland vrij bijzonder zoogdier, namelijk het wilde zwijn. Wilde zwijnen mogen in Nederland slechts in twee natuurgebieden leven, het bekendste is natuurlijk de Veluwe, maar ook in nationaal park de Meinweg mogen deze wilde varkens hun gang gaan. Ze zijn hier niet makkelijk te vinden, maar in het voorjaar, als de frislingen geboren zijn, kan je ze zeker spotten. 

Mocht je op zoek zijn naar vogels, dan zijn er betere gebieden in Nederland. Toch zijn er in nationaal park de Meinweg meer dan 110 verschillende soorten vogels gespot, waarvan er zeker 60 in het gebied broeden. De houtsnip, roodborsttapuit, geelgors, dodaars, blauwborst, boomleeuwerik, verschillende spechten, de bruine kiekendief zijn vogels die je hier onder andere kunt spotten. 

Het nationaal park de Meinweg staat vooral bekend om de reptielen en amfibieën die er leven. Van de 16 inheemse soorten amfibieën leven er 12 in de Meinweg. De bedreigde kamsalamander en knoflookpad leven beide in het nationale park, waar je onder andere ook de heikikker, poelkikker, gewone pad en rugstreeppad kunt vinden. 

Van de zeven verschillende soorten reptielen in Nederland, kunnen er vijf in nationaal park de Meinweg gevonden worden. Het gaat om de adder, gladde slang, levendbarende hagedis, zandhagedis en hazelworm. De bescherming van deze dieren neemt het nationale park heel serieus. De adder staat zelfs in het logo van het nationale park. De adderpopulatie in het nationale park wordt geschat op 400 dieren, een aantal wat helaas nog steeds langzaam achteruit gaat. 

Adders in nationaal park de Meinweg

Wat te doen in nationaal park de Meinweg?

Nationaal park de Meinweg zou geen Nederlands nationaal park zijn als je hier niet prachtig zou kunnen wandelen. Het park kent enorm veel wandelpaden die je langs alle landschappen van het gebied brengen. Wandelroutes beginnen onder andere bij het bezoekerscentrum, aan het eind van de Meinweg en in dorp Vlodrop. Je kunt ervoor kiezen om een wandelroute te lopen, maar je kunt ook heerlijk kilometers ronddwalen over de wandelpaden. 

Liever fietsen dan wandelen? Gelukkig zijn er naast de vele wandelpaden ook veel fietspaden door het nationale park. Zo heeft Staatsbosbeheer een prachtige fietsroute van 36 kilometer uitgestippeld. Deze route begint bij het bezoekerscentrum in Herkenbosch. Houdt er rekening mee dat sommige paden niet meer toegankelijk zijn voor fietsers om de adder te beschermen. 

Voor een vergezicht over het nationale park kun je de uitkijktoren beklimmen. De uitkijktoren is dichtbij restaurant en rijstal Venhof. Rijdt iets voorbij de renstal en parkeer de auto aan de linkerkant. Steek lopend het spoor over en ga gelijk rechtsaf. Vanaf hier is ongeveer 15 minuten lopen tot je bij de uitkijktoren bent. Vanaf de uitkijktoren heb je een prachtig uitzicht over dit deel van de Meinweg. Vanaf hier kan je nog veel verder het nationale park in lopen!

Je kunt de Meinweg ook ontdekken tijdens een buitenrit te paard of vanuit een huifkar. Buitenritten en huifkartochten zijn te boeken bij rijstal Venhof. Dit is echt een hele gave manier om de Meinweg te ontdekken. 

De uitkijktoren in nationaal park de Meinweg

Hoe kom je in nationaal park de Meinweg?

Het nationaal park de Meinweg is het makkelijkst te bereiken met de auto. Je verlaat de A73 in de buurt van Roermond en vanaf daar is het nog een minuut of 10 rijden. Mocht je met het OV naar de Meinweg willen reizen, dan kan je in Roermond op de bus stappen. Je bent dan in ongeveer 30 minuten bij het bezoekerscentrum Brasserie de Boshut. 

In de buurt van nationaal park de Meinweg is nog veel meer te doen. Je kunt er dus het beste voor kiezen om in de buurt van de Meinweg te overnachten. Kijk hier voor alle overnachtingsmogelijkheden op booking.com!

informatieborden bij nationaal park de meinweg

* Bij wildlifereizen.com maken wij gebruik van affiliate links. Als jij iets via een link op onze website koopt krijgen wij daar een klein percentage over. Wees gerust het kost je niks extra!

Deel dit artikel via sociale media
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Ontdek meer van Wildlifereizen
Uitzicht over Singapore vanuit een van de mooiste natuurparken van Singapore
Natuur in de stad: De 5 mooiste natuurparken van Singapore

De 5 mooiste natuurparken van Singapore Wie aan Singapore denkt zal niet direct denken aan natuurparken vol wildlife. Deze kleine stadstaat, ter grootte van de helft van de provincie Utrecht, mag dan wel vol staan met hoge flatgebouwen,  maar het behouden en verbeteren van de natuur heeft altijd hoog op

Twee leeuwen in het moremi game reserve. De leeuw is onderdeel van de Afrikaanse big 5
De Afrikaanse Big 5: waar moet je zijn om ze te vinden?

De Afrikaanse big 5 De Afrikaanse big 5, een term die eigenlijk afstamt uit de jacht, is inmiddels aardig ingeburgerd bij toeristen op het Afrikaanse continent. Waar deze term oorspronkelijk stond voor de vijf gevaarlijkste dieren om op te jagen in Afrika, zijn dit nu de dieren die iedereen wilt

Uitzicht van Hermaness national nature reserve. Natuur op de Shetlandeilanden
Wat zijn de kosten voor een vakantie op de Shetlandeilanden?

Wat zijn de kosten voor een vakantie op de Shetlandeilanden? Voordat wij op reis gingen naar de Shetlandeilanden zaten wij met één grote vraag: Wat zijn de kosten voor een vakantie op de Shetlandeilanden? Een afgelegen eilandengroep, die hoort bij het Verenigd Konikrijk, dat moet bijna wel heel duur zijn.

Eén van de vele vuurtorens in Schotland
Natuur op de Orkney-eilanden

Natuur op de Orkney-eilanden De Orkney-eilanden, een archipel ten noorden (en onderdeel van) Schotland. De Orkney-eilanden bestaan uit zo’n 70 eilanden, waarvan er 20 bewoond zijn. Het grootste eiland wordt Mainland genoemd en daarop wonen veruit de meeste van de 22.500 duizend inwoners.  De vruchtbare grond op de eilanden in combinatie

Lonely Planet's Ultieme Reisplanner
Review: Lonely Planet’s Ultieme Reisplanner

Lonely Planet’s Ultieme Reisplanner Lees hieronder een nieuwe review op wildlifereizen.com. Een relatief nieuwe rubriek waarvoor we vaker artikelen gaan schrijven. Een artikel over een product dat wij zelf gekocht hebben, welke wij zeer de moeite waard vinden, of juist iets waarvan wij vinden dat je het beter niet kunt kopen.