Vechtende mannelijke edelherten in een van de natuurgebieden op de Veluwe in Nederland

4 Mooiste natuurgebieden op de Veluwe

Table of Contents

De 4 mooiste natuurgebieden op de Veluwe

Iedereen kent de Veluwe wel, een van meeste bosrijke gebieden van Nederland, aangevuld met heide en stuifduinen. De Veluwe is een regio in de provincie Gelderland en is zo’n 1000km² groot. De Veluwe bestaat vooral uit een groot aaneengesloten natuurgebied waarin het barst van de wilde dieren. Zo is dit één van de weinige plekken waar je in Nederland edelherten, damherten en wilde zwijnen in het wild tegen kunt komen. Ook de wolf heeft zich in de afgelopen jaren weer op de Veluwe gevestigd en laat zich zelfs ook wel eens zien. Ook dassen, marters, vossen en reeën zijn onderdeel van de zoogdieren die te vinden zien in deze regio. 

Voor veel Nederlanders is de Veluwe een ideale bestemming voor een weekendje weg of een vakantie in eigen land. Maar waar moet je nou echt zijn in deze grote regio? Om deze vraag te beantwoorden hebben wij een lijst opgesteld met de 4 mooiste natuurgebieden op de Veluwe. 

Een wild zwijn in Nederland, een van de mooiste natuurgebieden op de veluwe, een van de big 5 van Nederland

Het nationale park de hoge Veluwe

Het eerste natuurgebied op onze lijst met mooiste natuurgebieden op de Veluwe, is ook gelijk de bekendste, namelijk nationaal park de Hoge Veluwe. Het nationale park de hoge Veluwe is bij de meeste wel bekend en ook vaak de eerste plek waar mensen aan denken bij de Veluwe.  Het nationale park werd opgericht in 1935 en is zo’n 5400 hectare groot. Het is het enige nationale park in Nederland waar je een kaartje moet kopen om naar binnen te mogen. Daar staat wel tegenover dat je de bekende witte fietsen onbeperkt kan gebruiken. Het nationale park bestaat voornamelijk uit bos, heide en stuifzand. Midden in het park vind je een groot bezoekerscentrum, met museum en restaurant. 

In het park kan je je makkelijk een hele dag vermaken, zowel te voet als op de fiets.  In het nationale park de Hoge Veluwe leven voornamelijk edelherten, reeën, wilde zwijnen en moeflons. Moeflons zijn wilde schapen die oorspronkelijk uit Corsica komen, maar begin vorige eeuw door het echtpaar Kröller-Müller aangekocht zijn voor de jacht. Deze mooie dieren zijn nog steeds in het park te vinden, al staat hun rol wel ter discussie, zeker nu de wolf met een comeback bezig is. 

Mocht je wild willen spotten kan het handig zijn om met de auto het park in te gaan, wacht dan tot de schemer begint en ga op safari over de weg. Grote kans dat je dan veel wild tegenkomt!

Naast een perfecte plek voor natuurliefhebbers kan je als cultuurliefhebber ook genieten van het nationale park. Met name het Jachthuis van Sint Hubertus en natuurlijk het Kröller-Müller museum laten een cultuurliefhebber smullen. 

Overnachten in de buurt van nationaal park de Hoge Veluwe? Wat dacht je van Roompot Bospark de Schaapskooi in Epe!

Nederland, Sinthubertus

Het nationale park de Veluwezoom

Het volgende natuurgebied op de lijst met de 4 mooiste natuurgebieden op de Veluwe is het nationale park de Veluwezoom. Dit nationale park op de Veluwe is zo’n 5000 hectare groot en is in het bezit van stichting Natuurmonumenten. Het park is al in 1930 opgericht en daarmee het oudste nationale park van Nederland. 

Het landschap bestaat voornamelijk uit bos en heide. Deze heide trekt voornamelijk in september en oktober veel bekijks. Dan staat deze namelijk vol in de bloei. Vanaf het hoogste punt, de Posbank, is het uitzicht dan fantastisch. Dit is vooral een aanrader met zonsopkomst en zonsondergang. 

Qua wildlife zie je hier in grote lijnen dezelfde dieren als in het nationale park de Hoge Veluwe. Zo leven er ook edelherten, reeën en wilde zwijnen. In de Veluwezoom leven daarentegen geen moeflons, maar wel damherten, Schotse hooglanders en IJslandse pony’s. Een mooie route om te wandelen hier is de bronstroute, een wandeling van 8.4 km. Zie de website van natuurmonumenten voor meer informatie.

Een burlend mannelijk damhert

Kroondomein 't Loo

Een van de best geheim gebleven plekken van de Veluwe is kroondomein ’t Loo. Het kroondomein is met ruim 10.000 hectare het grootste landgoed van Nederland. Het landgoed is in handen van de Staat, maar het vruchtgebruik ligt in handen van de Oranjes. Het zijn de jachtgronden van de Koning en is daarom tijdens het jachtseizoen (15 september tot 25 december) gesloten voor publiek. 

Door het kroondomein lopen heel veel wandel-, fiets- en mountainbikepaden en het barst er van de wilde dieren. Met name wilde zwijnen laten zich veel zien in het kroondomein. Naast wilde zwijnen leven hier ook edelherten, damherten en reeën. Sinds een aantal jaar is ook de wolf zo nu en dan gespot binnen de grenzen van het kroondomein. 

Een bezoek aan het kroondomein is ideaal te combineren met een bezoek aan Paleis het Loo!

Bossen in Europa

Het Deelerwoud

Het laatste natuurgebied op onze lijst van mooiste natuurgebieden op de Veluwe is het  Deelerwoud. Het Deelerwoud is een bosrijknatuurgebied van 2380 hectare. Het natuurgebied grenst aan zowel het nationale park de Hoge Veluwe als aan het nationale park Veluwezoom, maar trekt veel minder bezoekers aan. Hierdoor is het hier veel rustiger en zijn je kansen om wild te spotten aanzienlijk groter. 

In het Deelerwoud vind je net als bijna overal op de Veluwe edelherten, damherten, reeën en wilde zwijnen. Daarnaast lopen hier ook Schotse hooglanders rond. Door het gebied lopen meerdere prachtige wandelroutes, maar de de “Hertenroute” is een echte aanrader. Houdt er wel rekening mee dat tijdens de edelhertenbronst (15 september tot 15 oktober) wandelpaden worden afgesloten om de dieren rust te geven. 

Tips om wild te spotten op de Veluwe

  • Bezoek de hierboven genoemde 4 mooiste natuurgebieden op de Veluwe.
  • Ga tijdens de schemer op pad, dan zijn de dieren actiever en zijn er minder mensen in het bos te vinden.          
  • Praat niet teveel tijdens het wandelen.
  • Bezoek de vele wildkijkschermen, hier is vaak wild te zien.
  • Draag geen felle kleuren, dit schrikt de dieren af.
  • Heb geduld!

Lees hier meer over de mooiste plekken op de Veluwe!

* Bij wildlifereizen.com maken wij gebruik van affiliate links. Als jij iets via een link op onze website koopt krijgen wij daar een klein percentage over. Wees gerust het kost je niks extra!

Deel dit artikel via sociale media
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Ontdek meer van Wildlifereizen
Uitzicht over Singapore vanuit een van de mooiste natuurparken van Singapore
Natuur in de stad: De 5 mooiste natuurparken van Singapore

De 5 mooiste natuurparken van Singapore Wie aan Singapore denkt zal niet direct denken aan natuurparken vol wildlife. Deze kleine stadstaat, ter grootte van de helft van de provincie Utrecht, mag dan wel vol staan met hoge flatgebouwen,  maar het behouden en verbeteren van de natuur heeft altijd hoog op

Twee leeuwen in het moremi game reserve. De leeuw is onderdeel van de Afrikaanse big 5
De Afrikaanse Big 5: waar moet je zijn om ze te vinden?

De Afrikaanse big 5 De Afrikaanse big 5, een term die eigenlijk afstamt uit de jacht, is inmiddels aardig ingeburgerd bij toeristen op het Afrikaanse continent. Waar deze term oorspronkelijk stond voor de vijf gevaarlijkste dieren om op te jagen in Afrika, zijn dit nu de dieren die iedereen wilt

Uitzicht van Hermaness national nature reserve. Natuur op de Shetlandeilanden
Wat zijn de kosten voor een vakantie op de Shetlandeilanden?

Wat zijn de kosten voor een vakantie op de Shetlandeilanden? Voordat wij op reis gingen naar de Shetlandeilanden zaten wij met één grote vraag: Wat zijn de kosten voor een vakantie op de Shetlandeilanden? Een afgelegen eilandengroep, die hoort bij het Verenigd Konikrijk, dat moet bijna wel heel duur zijn.

Eén van de vele vuurtorens in Schotland
Natuur op de Orkney-eilanden

Natuur op de Orkney-eilanden De Orkney-eilanden, een archipel ten noorden (en onderdeel van) Schotland. De Orkney-eilanden bestaan uit zo’n 70 eilanden, waarvan er 20 bewoond zijn. Het grootste eiland wordt Mainland genoemd en daarop wonen veruit de meeste van de 22.500 duizend inwoners.  De vruchtbare grond op de eilanden in combinatie

Lonely Planet's Ultieme Reisplanner
Review: Lonely Planet’s Ultieme Reisplanner

Lonely Planet’s Ultieme Reisplanner Lees hieronder een nieuwe review op wildlifereizen.com. Een relatief nieuwe rubriek waarvoor we vaker artikelen gaan schrijven. Een artikel over een product dat wij zelf gekocht hebben, welke wij zeer de moeite waard vinden, of juist iets waarvan wij vinden dat je het beter niet kunt kopen.