nationaal park Dovrefjell in Noorwegen

Nationaal park Dovrefjell-Sunndalsfjella

Table of Contents

Nationaal park Dovrefjell-Sunndalsfjella

Het nationaal park Dovrefjell is een van de oudste nationale parken van Noorwegen, opgericht in 1974 en in 2002 samen gegaan als Dovrefjell-Sunndalsfjella. Het park ligt in het midden van Noorwegen, in de provincies Oppland en Trøndelag, en strekt zich uit over een gebied van ongeveer 1.700 vierkante kilometer. Het landschap van Dovrefjell wordt gedomineerd door uitgestrekte bergplateaus, bergtoppen, valleien, rivieren en meren.

Een van de meest opvallende kenmerken van het park is de aanwezigheid van de muskusos (Ovibos moschatus), een zeldzaam zoogdier dat in de regio leeft. Dovrefjell is een van de weinige plaatsen ter wereld waar je deze majestueuze dieren in het wild kunt zien. De muskusos is een overblijfsel uit de laatste ijstijd en heeft zich aangepast aan de barre omstandigheden van de hooglanden.
Naast de muskusossen herbergt in nationaal park Dovrefjell diverse flora en fauna, waaronder rendieren, poolvossen, sneeuwhoenderen en verschillende soorten roofvogels.

Dovrefjell biedt tal van mogelijkheden voor outdooractiviteiten, zoals wandelen, bergbeklimmen, fietsen, vissen en wild spotten. Er zijn goed gemarkeerde wandelpaden en hutten voor overnachtingen, waardoor het een populaire bestemming is voor avonturiers en natuurliefhebbers, zowel in de zomer als in de winter.

Muskusos

De muskusos (Ovibos moschatus) is een intrigerend en majestueus zoogdier dat voornamelijk voorkomt in de toendra’s en bergachtige gebieden van Noord-Amerika en Noord-Eurazië. Een opvallende eigenschap van de muskusos is zijn dikke, wollige vacht, die hem beschermt tegen de barre weersomstandigheden van zijn habitat.

Kenmerken van de muskusos

De muskusos is een groot hoefdier, verwant aan schapen en geiten. Een volwassen mannetjes kan gemiddeld tussen de 200 en 400 kg wegen, terwijl vrouwtjes, met een gewicht tussen de 120 en 200 kg, iets lichter zijn. Ze hebben een massieve, gedrongen lichaamsbouw, met een brede kop, kleine oren en een dikke laag vacht die hen beschermt tegen de kou. Opvallend aan de muskusos zijn de grote, gebogen hoorns, die zowel bij mannetjes als vrouwtjes voorkomen en dienen als wapen tijdens gevechten om dominantie en territorium.

Hoe leeft de muskusos?

Muskusossen zijn grazers en leven hoofdzakelijk van grassen, mossen, kruiden en andere planten die in hun habitat groeien. Ze hebben zich aangepast aan extreme omstandigheden en kunnen overleven in gebieden waar temperaturen tot ver onder het vriespunt dalen. Muskusossen leven in kuddes, waarbij de mannetjes en vrouwtjes vaak aparte groepen vormen, behalve tijdens het paarseizoen. De kuddes bestaan meestal uit enkele tientallen individuen, maar in sommige gevallen kunnen ze groter zijn.

Beschermingsstatus van de muskusos

De muskusos heeft een bijzondere plaats in de biodiversiteit van de gebieden waar hij voorkomt. Vanwege zijn kenmerkende uiterlijk en ecologische rol wordt de muskusos vaak beschouwd als een icoon van de Arctische wildernis. Echter, in het verleden werd de muskusos zwaar bejaagd vanwege zijn vacht en vlees, wat leidde tot een sterke afname van de populaties.

Tegenwoordig geniet de muskusos in veel van zijn verspreidingsgebieden bescherming en zijn er conservatie-inspanningen gaande om zijn populaties te behouden en te herstellen. Ondanks deze inspanningen blijft de muskusos echter kwetsbaar voor bedreigingen zoals klimaatverandering, verstoring van zijn habitat en ziekten. Tegenwoordig wordt de muskusos door het IUCN gelukkig weer geclassificeerd als niet bedreigd. 

Muskusossen fotograferen in Dovrefjell-Sunndalsfjella

Elk seizoen brengt iets bijzonders in Dovrefjell, vooral als het gaat om het fotograferen van muskusossen in verschillende seizoenen.

Muskusossen fotograferen in de winter

De winter is een bijzonder seizoen om muskusossen te fotograferen. De winterse omstandigheden maken het magisch om de muskusossen in een wit landschap en zelfs tijdens sneeuwstormen vast te leggen. Onlangs zijn de regels voor het fotograferen van muskusossen in de winter aangescherpt. Georganiseerde groepen mogen nu alleen het nationaal park betreden onder begeleiding van een gids met de juiste vergunningen. Een van deze gidsen is Floris Smeets. Naast zijn werk als gids is Floris ook een professionele fotograaf die verschillende fototours naar Dovrefjell organiseert. Als je muskusossen wilt fotograferen in het witte landschap, raad ik je aan om met Floris mee te gaan, Photo Tours Norway.

Het fotograferen van muskusossen in de winter is een hele onderneming. Tijdens de expeditie ga je met hondensleeën naar de basiskamplocatie, waar je voor 3 tot 4 dagen wordt afgezet voordat je weer wordt opgehaald. Eenmaal op locatie zet je tenten op, en dat wordt je onderkomen voor de komende dagen. Het is een echte back-to-basics ervaring, met koken op een pannetje boven een vuur, buiten naar het toilet gaan en slapen in temperaturen die soms kouder zijn dan -25 graden Celsius. Ondanks de uitdagende omstandigheden maakt dit de fotografietour alleen maar mooier. En als kers op de taart, als de nachten helder zijn, is het noorderlicht soms te zien tijdens de expeditie in Dovrefjell.

Muskusos in Dovrefjell in de winter

Muskusossen fotograferen in de herfst

In de herfst komen de prachtige kleuren tevoorschijn: oranje, geel, bruin – een prachtig landschap om te fotograferen, soms met het geluk van het noorderlicht. Het is ook het paarseizoen van de muskusossen, waarbij het indrukwekkend is om te zien hoe de stieren elkaar uitdagen. De temperaturen liggen rond het vriespunt, en er kan tijdens deze periode zomaar wat sneeuw vallen. De herfst staat echt in het teken van kleuren. Ook hier, om de beste foto’s te kunnen maken en het meeste uit de ervaring te halen, raad ik aan om met Floris Smeets mee te gaan.

Kortom, de muskusos is een fascinerend dier dat perfect is aangepast aan de barre omstandigheden van de Arctische en bergachtige ecosystemen. Door de inspanningen van natuurbeschermingsorganisaties en regeringen krijgt dit iconische dier de kans om te gedijen en te overleven in zijn natuurlijke habitat. Maar blijft het een hele uitdaging en geweldige ervaring om ze te fotograferen.

Muskusos in Dovrefjell in de herfst

Deze gastblog heeft natuurfotograaf Senne Koetsier, die enorme passie heeft voor de Arctische gebieden, geschreven voor WildlifeReizen. Kijk op zijn website Sennekoetsier.com en Instagramaccount @Senne.koetsier voor al zijn geweldige foto’s!

* Bij wildlifereizen.com maken wij gebruik van affiliate links. Als jij iets via een link op onze website koopt krijgen wij daar een klein percentage over. Wees gerust het kost je niks extra!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel via sociale media
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Ontdek meer van Wildlifereizen
Een gnoe met hoorns. Antilopen in Malawi
Kuti Wildlife Reserve: een oude boerderij omgetoverd tot wildreservaat

Kuti Wildlife Reserve Het Kuti Wildlife Reserve is een beschermd natuurgebied in centraal Malawi. Het natuurgebied ligt dichtbij de stad Salima, niet ver van Lake Malawi. Het reservaat is met zo’n 20 km² niet groot, maar heeft toch veel verschillende habitats. Zo vind je er Miombo bossen, graslanden en moerasgebieden. Pas in 2005

Savanneolifant in Malawi. Inpaklijst Malawi. Een van de big five in Malawi
Nationale parken in Malawi: een uitgebreid overzicht!

Beschermde gebieden in Malawi Lange tijd was Malawi het land waar de meeste toeristen alleen naar toe gingen voor het prachtige Lake Malawi, met haar tropische stranden, kraakheldere water en honderden verschillende soorten vissen, maar de laatste jaren timmert Malawi ook steeds meer aan de weg als safaribestemming. Waar je

Twee mannelijke waterbokken in Liwonde nationaal park.
Antilopen in Malawi

Antilopen in Malawi Antilopen zijn een grote groep evenhoevigen die voorkomen in Afrika en Azië en vooral in Afrika sterk vertegenwoordigd zijn. Het zijn herbivoren, dus eten ze alleen plantaardig materiaal. Ondanks de grote diversiteit, er leven namelijk maar liefst 72 verschillende soorten in Afrika, worden de antilopen vaak over het hoofd gezien

Nkohotakota wildlife reserve
Nkhotakota Wildlife Reserve

Nkhotakota Wildlife Reserve Nkhotakota Wildlife Reserve is een beschermd natuurgebied in het centrale gedeelte van Malawi, dat op een steenworp afstand van Lake Malawi ligt. Het park is 1.800 km² groot en is daarmee het grootste Wildlife Reserve van Malawi. Nkhotakota Wildlife Reserve is niet alleen het grootste Wildlife Reserve

De vlag van Malawi
Betalen in Malawi: waar moet je rekening mee houden?

Betalen in Malawi Mocht je binnenkort naar Malawi afreizen om het land te gaan verkennen, als toerist of zakelijk, dan vraag je jezelf vast af hoe het zit met betalen in Malawi. Wat is de binnenlandse valuta van Malawi, kan je ook met buitenlandse valuta in Malawi betalen en hoe werkt het