Vechtende mannelijke edelherten in een van de natuurgebieden op de Veluwe in Nederland

Edelherten spotten

Table of Contents

Edelherten spotten en fotograferen

Het Edelhert

Het Edelhert (Cervus elaphus) is één van de 3 soorten herten die in Nederland voorkomen. Edelherten zijn grote herten en zijn op elanden na de grootste herten van Europa. Het edelhert wordt tussen de 1,65 en 2,60m van kop tot kont en de schofthoogte is maximaal 1,40m. Vrouwelijke dieren wegen met maximaal 150kg een stuk minder dan de mannelijke dieren. Deze kunnen namelijk 250kg wegen. Edelherten hebben in de zomer een roodbruine vacht, waardoor ze in het Engels Red deer genoemd worden. Vaak heeft hun vacht in de winter een wat grijzere kleur. Alleen de mannelijke dieren dragen een gewei, welke ze elk jaar afwerpen. Het gewei kan maximaal 90cm groot worden. Het weegt dan zo’n 10 kg.

Hoewel er grote verschillen per ondersoort zijn, wordt het edelhert op dit moment niet bedreigd in zijn voortbestaan. De wereldwijde populatie groeit zelfs. Edelherten zijn te vinden in bijna heel Europa en delen van westelijk Azië. Daarnaast is het edelhert het enige hert wat van nature voorkomt op het Afrikaanse continent. Ze leven hier in het Atlasgebergte in noordelijk Afrika.

Vechtende mannelijke edelherten in de Veluwe
Twee vechtende mannelijke edelherten in nationaal park “de Hoge Veluwe

Edelherten spotten in Nederland

Edelherten spotten in Nederland kan helaas maar op een beperkt aantal plekken. Hoewel edelherten ooit in heel Nederland voorkwamen, is hun aanwezigheid nu beperkt tot vier gebieden. De eerste en meest bekende is de Veluwe. Op de Veluwe zijn ze te vinden binnen de grenzen van de nationale parken “De hoge Veluwe” en “Veluwezoom”, maar ook erbuiten zijn de dieren goed te vinden. Zo kan je ze vinden in Deelerwoud en in de buurt van Kootwijk. Eigenlijk kan je ze in bijna elk bos op de Veluwe vinden.

De andere plek waar veel edelherten leven in Nederland is in de Oostvaardersplassen. Helaas leven de meeste edelherten hier in het kerngebied, welke niet voor publiek toegankelijk is. Gelukkig zijn de dieren ook te spotten in een aantal omliggende gebieden van de Oostvaardersplassen. Zo is een ontmoeting met deze dieren goed mogelijk in het Oostvaardersbos (gesloten van 04-01 tot 01-04) en in het Oostvaardersveld.

Minder bekend is dat er ook edelherten leven in een afgerasterd gebied in het groene woud tussen Tilburg, Den-Bosch en Eindhoven. De edelherten zijn hier te vinden in een gebied van 350ha. De gebieden heten de Scheeken en de Mortelen. Deze dieren lopen hier weer sinds 2017, als proef om te kijken of edelherten terug kunnen keren in het Brabantse landschap. Zo’n zelfde proef loopt ook als sinds 2005 in het Weerterbos in Limburg, hier lopen de dieren in een gebied van 150ha. In beide gebieden heeft u een goede kans om edelherten te spotten!

Een edelhert hinde

Het Edelhert in Europa

Buiten Nederland zijn edelherten goed te spotten in een aantal Europese landen. Edelherten leven, zoals eerder vermeld, in bijna heel Europa. Zo is het spotten van edelherten in nationaal park d’Abruzzo, Lazio é Molise een geweldige ervaring. Edelherten zijn hier vrij veel aanwezig en zeker in de schemer niet te missen. Ook het spotten van edelherten in Schotland is een schot in de roos. Deze dieren komen hier vrij veel voor en terwijl je zoekt naar deze dieren kan je genieten van het prachtige Schotse landschap.

Ook de Scandinavische landen stellen niet teleur wat betreft kansen om edelherten te spotten. Dichterbij in Europa, in Wallonië en Duitsland zijn ook grote gezonde populaties te vinden. Er zijn dus legio opties in binnen en buitenland om deze prachtige dieren te spotten en fotograferen. Het Atlas-edelhert, verdient ook nog een vermelding. Dit is het enige hert wat van nature voorkomt in Afrika. De dieren zijn in kleine bedreigde populaties te vinden in Marokko, Algerije, Tunesië. Zeker de populatie in Tazekka National Park in het noorden van Marokko is een bezoek waard.

Een edelhert hinde
Een edelhert hinde in nationaal park d’Abruzzo, Lazio é Molise

Tips voor het spotten en fotograferen van edelherten!

  • Ga vooral op zoek tijdens de schemer. Edelherten komen tijdens de schemer uit de bossen naar open stukken, op zoek naar voedsel.
  • Ben stil, draag donkere kleren en draag geen parfum.
  • Bezoek op de Veluwe de wildobservatieplaatsen
  • Let goed op de omgeving, een foto van een edelhert in zijn natuurlijke omgeving kan geweldig zijn.
  • Ga kijken tijdens de bronst in september!
  • Vergeet geen verrekijker mee te nemen

* Bij wildlifereizen.com maken wij gebruik van affiliate links. Als jij iets via een link op onze website koopt krijgen wij daar een klein percentage over. Wees gerust het kost je niks extra!

Share:
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ontdek meer van Wildlifereizen