Vechtende mannelijke edelherten in een van de natuurgebieden op de Veluwe in Nederland

Edelherten spotten

Table of Contents

Edelherten spotten in binnen- en buitenland

Het Edelhert (Cervus elaphus) is één van de drie soorten herten die in Nederland voorkomen. Edelherten zijn grote herten en zijn op elanden na de grootste herten van Europa. Het edelhert wordt van kop tot kont tussen de 1,65m en 2,60m, de schofthoogte is maximaal 1,40m. Vrouwelijke dieren wegen met maximaal 150kg een stuk minder dan de mannelijke dieren. Deze kunnen namelijk 250kg wegen. 

Edelherten hebben in de zomer een roodbruine vacht, waardoor ze in het Engels “red deer” genoemd worden. Vaak heeft hun vacht in de winter een wat grijzere kleur. Alleen de mannelijke dieren dragen een gewei, welke ze elk jaar afwerpen. Het gewei kan maximaal 90cm groot worden en weegt dan zo’n 10 kg.

Hoewel er grote verschillen per ondersoort zijn, wordt het edelhert op dit moment niet bedreigd in zijn voortbestaan. Het edelhert wordt daarom door het IUCN aangemerkt als niet bedreigd. De wereldwijde populatie groeit zelfs. Edelherten zijn te vinden in bijna heel Europa en delen van westelijk Azië. Daarnaast is het edelhert het enige hert dat van nature voorkomt op het Afrikaanse continent. Ze leven hier in het Atlasgebergte in noordelijk Afrika. Wil jij edelherten spotten? Lees dan snel verder, want wij zochten uit waar je ze kunt vinden

Vechtende mannelijke edelherten in een van de natuurgebieden op de Veluwe in Nederland

Edelherten spotten in Nederland

Edelherten spotten in Nederland kan helaas maar op een beperkt aantal plekken. Hoewel edelherten ooit in heel Nederland voorkwamen, is hun aanwezigheid nu beperkt tot vier gebieden. De eerste en meest bekende is de Veluwe. Op de Veluwe zijn ze te vinden binnen de grenzen van de nationale parken “De hoge Veluwe” en “Veluwezoom”, maar ook daar buiten zijn de dieren goed te vinden. Zo kan je ze vinden in Deelerwoud en in de buurt van Kootwijk. Eigenlijk kan je ze in bijna elk bos op de Veluwe wel vinden.

De andere plek waar veel edelherten leven en waar edelherten spotten dus een goed optie is in Nederland is Nationaal Park de Oostvaardersplassen, tegenwoordig nationaal park Nieuw Land. Helaas leven de meeste edelherten hier in het kerngebied, welke niet voor publiek toegankelijk is. Gelukkig zijn de dieren ook te spotten in een aantal omliggende gebieden van de Oostvaardersplassen. Zo is een ontmoeting met deze dieren goed mogelijk in het Oostvaardersbos (gesloten van 04-01 tot 01-04) en in het Oostvaardersveld.

Minder bekend is dat er ook edelherten leven in een afgerasterd gebied in het groene woud tussen Tilburg, Den-Bosch en Eindhoven. De edelherten zijn hier te vinden in een gebied van 350ha. De gebieden heten de Scheeken en de Mortelen. Deze dieren lopen hier weer sinds 2017, als proef om te kijken of edelherten terug kunnen keren in het Brabantse landschap. Zo’n zelfde proef loopt ook als sinds 2005 in het Weerterbos in Limburg, hier lopen de dieren in een gebied van 150ha. In beide gebieden heeft u een goede kans om edelherten te spotten!

Edelherten spotten in binnen- en buitenland

Edelherten spotten in binnen- en buitenland

Buiten Nederland is edelherten spotten in een aantal Europese landen goed te doen. Edelherten leven, zoals eerder vermeld, in bijna heel Europa. Zo is het spotten van edelherten in nationaal park d’Abruzzo, Lazio é Molise een geweldige ervaring. Edelherten zijn hier vrij veel aanwezig en zeker in de schemer niet te missen. Ook het spotten van edelherten in Schotland is een schot in de roos. Deze dieren komen hier vrij veel voor en terwijl je zoekt naar deze dieren kan je genieten van het prachtige Schotse landschap. 

Ook de Scandinavische landen stellen niet teleur wat betreft kansen om edelherten te spotten. Dichterbij in Europa, in Wallonië en Duitsland zijn ook grote gezonde populaties te vinden. Of wat dacht je van het Spaanse Andalusië waar ze veel rondlopen. 

Er zijn dus legio opties in binnen en buitenland om deze prachtige dieren te spotten en fotograferen. Belangrijk is vooral dat er veel ruimte en rust is voor de dieren. Je zult edelherten dus niet snel vinden in de buurt van een grote stad. 

Het Atlasedelhert, verdient ook nog een vermelding. Dit is het enige hert dat van nature voorkomt in Afrika. De dieren zijn in kleine bedreigde populaties te vinden in Marokko, Algerije, Tunesië. Zeker de populatie in Tazekka National Park in het noorden van Marokko is een bezoek waard.

Een edelhert hinde in Italië

Edelherten spotten in binnen- en buitenland

  • Ga vooral op zoek tijdens de schemer. Edelherten komen tijdens de schemer uit de bossen naar open stukken, op zoek naar voedsel.
  • Ben stil, draag donkere kleren en draag geen parfum.
  • Bezoek op de Veluwe de wildobservatieplaatsen
  • Let goed op de omgeving, een foto van een edelhert in zijn natuurlijke omgeving kan geweldig zijn.
  • Ga kijken tijdens de bronst in september!
  • Vergeet geen verrekijker mee te nemen
Edelhert in Spanje, in Parque Natural de la Sierra de Andújar

* Bij wildlifereizen.com maken wij gebruik van affiliate links. Als jij iets via een link op onze website koopt krijgen wij daar een klein percentage over. Wees gerust het kost je niks extra!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel via sociale media
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Ontdek meer van Wildlifereizen
Zeezoogdieren spotten op de Azoren
Zeezoogdieren spotten op de Azoren: Een magische ervaring!

Walvissen en dolfijnen spotten op de Azoren Ben je ooit nieuwsgierig geweest naar de magie van walvissen en dolfijnen? De Portugese Azoren, een archipel midden in de oceaan, zijn een betoverende plek om deze bijzondere dieren in hun natuurlijke habitat te spotten. In dit artikel vertellen we je alles over

Toegangsbord van South Luangwa nationaal park
South Luangwa nationaal park: de ultieme safaribestemming in Zambia

South Luangwa nationaal park South Luangwa nationaal park is een beschermd natuurgebied in het oosten van het Afrikaanse Zambia. Het nationale park, dat ruim 9.000 km² groot is, ligt in de Luangwa vallei. Een vallei waar het wemelt van de wilde dieren en waar nog twee andere geweldige nationale parken

Adder in Tangkoko nature reserve
Tangkoko Nature Reserve

Tangkoko Nature Reserve Als je naar het Indonesische eiland Sulawesi reist, mag je zeker het Tangkoko Nature Reserve niet overslaan. Het Tangkoko Nature Reserve is een van de vele prachtige natuurgebieden van Indonesië en staat met name bekend vanwege de zeldzame dieren die hier leven, zoals het Celebesspookdiertje en de

Vrouwelijke grote koedoe
De 5 grootste antilopen van Afrika: wie zijn het en waar vind je ze?

De 5 grootste antilopen van Afrika Antilopen zijn een grote groep evenhoevigen die voorkomen in Afrika en Azië. Alle antilopen vallen onder de familie van de holhoornigen (Bovidae), maar niet alle dieren die onder de holhoorningen vallen zijn antilopen. Onder de holhoornigen vallen namelijk ook de runderen, geiten en schapen.

De WildlifeReizen kalender 2024
De WildlifeReizen kalender 2024

De WildlifeReizen kalender 2024 Met trots presenteren wij ons eerste product, de WildlifeReizen kalender 2024! Het is een, naar onze mening, geweldige kalender geworden met 13 prachtige foto’s die je misschien wel herkent van onze website of ons Instagramaccount. Al deze foto’s zijn door ons zelf gemaakt, tijdens onze reizen