Nkasa Rupara nationaal park vanuit de lucht, vanaf Rupara restcamp een van de Afrikaanse safari bestemmingen

Nkasa Rupara nationaal park: echte Afrikaanse wildernis!

Table of Contents

Nkasa Rupara nationaal park

Nkasa Rupara nationaal park, ook wel Nkasa Rupula genoemd, is een beschermd natuurgebied in de Zambezi regio in het uiterst noordoosten van Namibië. Het nationale park, dat vroeger nationaal park Mamili heette, is zo’n 32.000 hectare groot. Het park is hiermee het kleinste nationale park van Namibië. Het gebied werd uitgeroepen tot nationaal park in 1990, om de Linyati-moerassen te beschermen. 

Het nationale park wordt ingeklemd door de Linyati en Kwando rivier en beschermd het grootste moerasgebied van Namibië. Aan de andere kant van deze rivieren ligt Botswana. Het nationale park heeft veel weg van de Okavango Delta en wordt gezien als een goedkoper alternatief voor het prijzige Botswana. Samen met nog veel andere beschermde gebieden is Nkasa Ruparu onderdeel van het Kavango Zambezi Transfrontier Conservation Area.

Het Nkasa Rupara nationaal park is een echte off-the-beaten-track bestemmingen en wordt jaarlijks slechts door een handvol toeristen bezocht. Ben je op zoek naar avontuur in een prachtige omgeving? Dan is Nkasa Rupara nationaal park echt iets voor jou. Hier ervaar je de echte Afrikaanse wildernis!

Wildlife in Nkasa Rupara nationaal park

De wildlife in Nkasa Rupara nationaal park is heel gevarieerd en door het moerasachtige landschap en dus een overvloed aan water leven hier diersoorten die je op andere plekken in Namibië niet (of niet makkelijk) kunt vinden. Hier moet wel bij gezegd worden dat stroperij in de hele Zambezi regio lang een groot probleem geweest is, dus de aantallen wild zijn hier wat kleiner dan in andere delen van het prachtige land. 

In Nkasa Rupara vind je de dichtste concentratie van Kafferbuffels  in Namibië (er leven er zo’n 1000) en ook Afrikaanse savanne olifanten zijn in grote getalen aanwezig. Nijlpaarden vind op maar weinig plekken in Namibië, maar hier kan je ze niet missen. Verder vind je in het nationale park zeldzame antilopesoorten zoals de rode lechwe, puku, sitatoenga, oribi en rietbok. Qua roofdieren leven hier leeuwen, gevlekte hyena’s, luipaarden en jachtluipaarden. Ook is het één van de weinige plekken waar je in Namibië de ernstig bedreigde Afrikaanse wilde honden kunt vinden. 

Net zoals in de hele Zambezi regio, is Nkasa Rupara nationaal park een geweldige plek om vogels te spotten. Rond de 450 verschillende vogels zijn hier namelijk gespot. Vogels die je hier kunt vinden zijn onder andere de lelkraanvogel, de zadelbekooievaar, de zwartwang-agapornis, Pels visuil, de Afrikaanse visarend, de vechtarend, de lelieloper, verschillende soorten bijeneters, 7 soorten ijsvogels en de kleine grijze slangenarend. 

De bekendste reptielen die je hier tegen zult komen zijn de nijlkrokodil, de nijlvaraan en de witkeelvaraan. Verder leven er nog heel veel andere soorten hagedissen, kameleons en veel verschillende slangen waaronder de grootste slang van Afrika, de Afrikaanse rotspython. 

Wrattenzwijn in Nkasa Rupara nationaal park, Namibië

Wat te doen in Nkasa Rupara nationaal park?

In Nkasa Rupara nationaal park draait alles om het spotten van wilde dieren. Ten eerste kan je zelf met je huurauto het park verkennen, het is dan wel noodzakelijk om een 4×4 te hebben, want anders kom je waarschijnlijk vast te zitten. Door het park lopen meerdere routes, die afhankelijk van het seizoen en de waterstand wel of niet toegankelijk zijn. Tijdens je eigen safari kan je alles op je eigen tempo doen en zo lang in het nationale park blijven als je wilt. De wegen zijn echter wel heel slecht, dus mocht je het niet aandurven, kan je beter een activiteit boeken. 

Eén van de weinige accommodaties in en rond het nationale park is de Nkasa Lupala Tented Lodge. Bij deze lodge kun je allerlei activiteiten boeken, ook als je op de nabijgelegen Rupara restcamp verblijft. Je kunt hier dus een gamedrive boeken, waarbij je met een ervaren gids het nationale park afzoekt naar prachtige wilde dieren. Andere activiteiten die je hier kunt boeken zijn een boottocht over de Linyati rivier, een nachtsafari  waarbij je hele andere dieren tegen zult komen of zoek wilde dieren te voet tijdens een wandelsafari. 

Eksterklauwier in Nkasa Rupara nationaal park

Je verblijf in Nkasa Rupara nationaal park

Natuurlijk kun je Nkasa Rupara nationaal park tijdens een dagtrip bezoeken, maar het is veel gaver om ook in of net buiten het nationale park te verblijven. Zeker omdat de 11 kilometer lange zandweg best wat tijd in beslag neemt, is het aan te raden om te blijven overnachten. Er zijn echter maar een paar opties om hier te overnachten. 

Kies je ervoor om te gaan kamperen, dan moet je bij de Rupara campsite zijn. Deze kleinschalige camping heeft slechts 10 kampeerplaatsen en een aantal basic toiletgebouwtjes, waar alleen vanaf 16.00 een paar uur warm water beschikbaar is. De campsite ligt net buiten het nationale park, maar doordat er geen hekken rond het nationale park staan krijg je hier geregeld bezoek van de wilde dieren. Er is hier geen winkel of iets dergelijks, dus je zult je eigen eten, drinken en brandstof mee moeten nemen. 

Mocht je liever in een lodge willen verblijven, dan zijn er twee hele gave opties. De eerste is de Nkasa Rupala Tented Lodge. Deze lodge ligt net in het nationale park en biedt luxe met een prachtig uitzicht over het nationale park. Vanuit hier kan je allerlei activiteiten boeken. Als je voor deze lodge kiest hoef je maar een klein stuk in het nationale park te rijden. 

De andere lodge in het nationale park is de Jackalberry Tented Camp, een kleinschalige accommodatie aan de oevers van de Linyati rivier. Ook hier kan je allerlei activiteiten boeken. Om bij de lodge te komen moet je eerst 13 kilometer door het nationale park afleggen. Als je deze rit achter de rug hebt kom je aan in een prachtig paradijs. 

Ons kamp in Nkasa Rupara met een wildcamera, Rupara restcamp
Rupara restcamp, met een wildcamera aan de boom!

Beste reistijd voor het Nkasa Rupara nationaal park

In het Nkasa Rupara nationaal park is net als in de rest van Namibië sprake van een regen- en een droge seizoen. Het regenseizoen begint eind november en loopt tot en met maart. Tijdens het regenseizoen kan het heftig regenen, maar ook dagen achter elkaar droog en zonnig zijn. In het droge seizoen valt er zelden regen en zijn er weinig wolken te bekennen. Tijdens het regenseizoen kunnen bepaalde wegen afgesloten zijn, maar het voordeel is dat het dan laagseizoen is waardoor prijzen lager liggen. Daarnaast is het regenseizoen de beste tijd als je op zoek bent naar vogels. 

Over het algemeen is de droge periode het beste als je op zoek bent naar groot wild, de planten bevatten minder blad en omdat er in de rest van het land weinig water is komen veel dieren naar dit gebied toe. Het water staat vaak in de maanden augustus en september op het hoogst, dus ook dan zijn er vaak wegen afgesloten. 

Samenvattend zijn de maanden juli-oktober de beste om naar dit gebied af te reizen, maar als je op zoek bent naar vogels of goedkoper wilt reizen dan kan je het beste in de regentijd naar Nkasa Rupara afreizen. Een slechte reistijd is er dus niet!

Zonsondergang met nijlpaarden in Nkasa Rupara nationaal park

* Bij wildlifereizen.com maken wij gebruik van affiliate links. Als jij iets via een link op onze website koopt krijgen wij daar een klein percentage over. Wees gerust het kost je niks extra!

Deel dit artikel via sociale media
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Ontdek meer van Wildlifereizen
Nijlpaarden in het water in de Okavango Delta, vanuit de lucht
Nijlpaarden: welke soorten zijn er en waar leven ze?

Nijlpaarden Nijlpaarden zijn  semi-aquatische zoogdieren uit de familie van de Hippopotamidae. Ooit waren er veel verschillende soorten te vinden in Afrika, Azië en Europa, maar tegenwoordig zijn er nog slechts twee soorten nijlpaarden in Afrika te vinden. De ene soort wordt gewoon het nijlpaard genoemd en de andere is het

Zwarte neushoorn baby met moeder in de nacht
Neushoorns: welke soorten zijn er en waar vind je ze?

Neushoorns Neushoorns zijn zoogdieren uit de familie van de neushoorns (Rhinocerotidae). In totaal zijn er nog vijf verschillende soorten neushoorns op de wereld te vinden en wel alleen in Afrika en Azië. Ooit bestonden er veel meer soorten neushoorn, ook in Europa en Amerika. Neushoorns worden gerekend tot megafauna, dieren