Atlantische Papegaaiduiker in het gras bij Sumburgh Head. Wat te doen op de Shetlandeilanden

Table of Contents

Sumburgh Head

Sumburgh Head is het meeste zuidelijke punt van het “mainland” van de Shetlandeiladen in Schotland. Sumburgh head is een behoorlijk steile heuvel die op het hoogtepunt zo’n 100 meter hoog is. Boven op Sumburgh Head vind je de oudste vuurtoren van de Shetlandeilanden, Sumburgh Head Ligthouse, die er al sinds 1821 staat. Daarnaast vind je hier een groot bezoekerscentrum, met lokale exhibities over de lokale (avi)fauna en de geschiedenis van Sumburgh Head en de vuurtoren en een shop van RSPB met lokale souvenirs en boeken over de Shetlandeilanden.  

Daarnaast is heel Sumburgh Head een RSPB nature reserve. Je vindt hier dus een vuurtoren, bezoekerscentrum en natuurreservaat. Naast het bezoekerscentrum ligt ook een café, een café met een adembenemend uitzicht! Mocht je niet te ver van Sumburgh willen overnachten, dan is het zelfs mogelijk om in de bijgebouwen van de vuurtoren te overnachten. Kijk hier voor de info! Een ander hotel niet ver van Sumburgh of is het Sumburgh hotel. 

Sumburgh Head ligt op 26 miles van de Shetse hoofdstad Lerwick en is makkelijk te bereiken met de auto of bus. Een bezoek aan het natuurreservaat is uiteraard gratis. Mocht je het bezoekerscentrum willen bezoeken, dan kost dat zes Britse pond. Een bedrag wat volledig ten goede komt aan het beschermen en onderhouden van Sumburg Head. Verder is het ook mogelijk om met een touroperator naar Sumburgh head te gaan, vaak in combinatie met andere highlights van het eiland. 

Wildlife bij Sumburgh head

In het RSPB Sumburgh Head nature reserve vind je de meest toegankelijke zeevogelkolonie van de Shetlandeilanden, misschien zelfs wel de best toegankelijke zeevogels kolonie van het Verenigd Koninkrijk. Zelfs vanuit een rolstoel is het hier goed mogelijk om de pracht van de kolonie mee te krijgen, er is boven op de heuvel een speciale invalideparkeerplaats.

Hoewel de populaties van de zeevogels een grote klap heeft gehad komen hier nog altijd zo’n 10.000 vogels samen om te broeden. Vogels die hier jaarlijks komen om te broeden zijn de noordse stormvogel, de zwarte zeekoet, de zeekoet, de alk, de drieteenmeeuw en de gekuifde aalscholver. Als je goed oplet zie je dat elke soort zijn of haar eigen plek op de kliffen gevonden heeft. 

Ook de clown van Atlantische oceaan, de Atlantische papegaaiduiker is een veel geziene gast. Vooral deze prachtige vogel trekt bezoekers naar Sumburgh. Ze broeden hier in de graslandjes boven de kliffen. Andere vogels die vaak rond Sumburgh Head rond hangen zijn de grote jager, de grote mantelmeeuw, de kleine zilvermeeuw, de winterkoning, de oeverpieper en frater. 

Ook voor het spotten van zoogdieren wordt Sumburgh Head steeds belangrijker. Het gaat dan niet om landzoogdieren, maar om zeezoogdieren. Door het hoge uitkijkpunt is het een goede plek om zeezoogdieren zoals de grijze dolfijn, bruinvis, witsnuitdolfijn en dwergvinvis te zoeken. Daarnaast is het misschien wel de beste plek van de Shetlandeilanden om orka’s te spotten, vaak komen ze hier vlakbij de kust, waar ze jagen op zeehonden. Want ook de grijze zeehond laat zich vanaf Sumburgh vaak zien. Ze liggen hier vaak uit te rusten op de rotsen. 

Mocht je niet al te ver van Sumburgh af verblijven, raden wij aan om er meerdere keren naartoe te gaan. We zagen er elke keer papegaaiduikers, maar pas de derde keer op slechts een paar meter afstand en in behoorlijke aantallen. 

Beste reistijd voor Sumburgh Head

De beste reistijd voor Sumburgh Head is zonder twijfel het broedseizoen van de zeevogels. Dus de periode vanaf mei tot en met halverwege augustus. Het is dan vaak een drukte van jewelste rond de kliffen. Voordeel van deze periode is dat je dan ook nog eens het beste weer hebt. Nog steeds behoorlijk wat dagen met regen en maximaal 14 graden, maar ook mooie zonnige periode. Als de zon schijnt zijn de Shetlandeilanden en vooral de vele vergezichten nog veel mooier. 

Noordse stormvogel op een nest

* Bij wildlifereizen.com maken wij gebruik van affiliate links. Als jij iets via een link op onze website koopt krijgen wij daar een klein percentage over. Wees gerust het kost je niks extra!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel via sociale media
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Ontdek meer van Wildlifereizen
Een luipaard in South Luangwa nationaal park. Eén van de Big Five in Zambia
De Afrikaane Big Five in Zambia: Waar vind je ze?

De Afrikaanse Big Five in Zambia Ben jij van plan om een reis naar het Afrikaanse Zambia te maken? Dan ga je zeer waarschijnlijk om te genieten van de prachtige natuur en de wereldberoemde Victoria Watervallen. En als je hier op safari gaat, dan wil je natuurlijk ook weten welke

Savanneolifant in Malawi. Inpaklijst Malawi. Een van de big five in Malawi
Kenia Safari met AV-Tours: Spot de Big Five en nog veel meer!

Kenia Safari met AV-Tours Kenia is al jaren een geliefde bestemming voor safari- en natuurliefhebbers van over de hele wereld. Met uitgestrekte savannes, indrukwekkende wildparken en een overvloed aan wilde dieren is het land een paradijs voor avontuurlijke reizigers. Of je nu droomt van de jaarlijkse migratie in de Masai

Een geelsnavelwouw in St. Lucia, Zuid-Afrika. Wat te doen in St. Lucia
iSimangaliso Wetland Park: Zuid-Afrika op haar best!

iSimangaliso Wetland Park iSimangaliso Wetland Park is een beschermd natuurgebied in de Zuid-Afrikaanse provincie KwaZoeloe-Natal. Het natuurgebied is een langgerekt gebied dat maar liefst 3.280km² groot is en loopt van net iets ten zuiden van St. Lucia tot aan de Mozambikaanse grens. Het gebied is het op twee na grootste

Een olifantstier in South Luangwa. Mijn favoriet voor fotowedstrijden voor natuurfoto's
De leukste online fotowedstrijden voor natuurfoto’s!

Fotowedstrijden voor natuurfoto’s Wanneer je thuis komt met die éne geweldige natuurfoto, dan wil je die natuurlijk het liefst aan iedereen laten zien. Helaas zijn sociale media niet meer heel bruikbaar hiervoor, en dus ben je misschien wel opzoek naar een andere manier om jouw foto aan het grote publiek