De rolvennen in nationaal park de Meinweg

Wandelen in Noord-Limburg: de 5 mooiste gebieden van Stichting het Limburgs Landschap

Table of Contents

Wandelen in Noord-Limburg

Ben je van plan om een weekendje of langer in Noord-Limburg door te brengen? Dan ben je vast van plan om te gaan wandelen in Noord-Limburg. De wandelmogelijkheden in de natuur in het noorden van de provincie zijn eindeloos. Van bos, heide, uiterwaarden tot aan de maasduinen. Om jullie te helpen hebben wij de 5 mooiste gebieden van Stichting het Limburgs Landschap op een rijtje gezet. Natuurlijk zijn er nog veel meer mooie gebieden om te wandelen in Noord-Limburg van deze stichting, maar mocht je maar weinig tijd hebben dan kan je het beste één van de volgende (of meerdere) gebieden bezoeken. 

Stichting het Limburgs Landschap is een stichting die zich sinds de oprichting in 1931 inzet voor het behoud van het karakteristieke Limburgse landschap. Inmiddels beheren zij meer dan 9000 hectare natuur en een scala aan monumentale panden verdeeld over meer dan 60 gebieden verspreid door heel Limburg. Als je dus wilt wandelen in Limburg, kom je vaak uit bij een gebied van het Limburgs Landschap

Wandelen in Noord-Limburg

Maascorridor

Wil je een dag shoppen in Venlo combineren met wandelen in Noord-Limburg, sla de Maascorridor dan zeker niet over. De Maascorridor is een  lange strook natuur aan de oevers van de maas. De Maascorridor loopt van Baarlo in het zuiden tot aan Velden in het noorden en langs het drukke winkelcentrum van Venlo. De maascorridor is een plek voor inwoners van Venlo om te genieten van het groen en is voor toeristen een mooie afwisseling met de stad.

Het bekende Pieterpad gaat door het grootste gedeelte van de maascorridor. Je kunt er voor kiezen om één deel van de corridor te ontdekken, maar je kunt ook van noord naar zuid lopen aan de ene oever en dan via de andere oever weer terug. 

In de hele corridor kan je genieten van een uitzicht over de Maas en heb je kans dat je Galloway runderen tegenkomt. 

Wandelen in Noord-Limburg, de Maascorridor

Ravenvennen

Een ander gebied in onder beheer van het Limburgs Landschap is “Ravenvennen”.  Het natuurgebied ligt zo’n 6 kilometer te noorden van Venlo, in de buurt van het dorp Lomm. Vanaf de Schandelosche duinen loop je zo door naar de Ravenvennen. Sinds 2011 heeft het natuurgebied de status Libellenreservaat, door de grote soortenrijkdom die je hier vindt. 

Het gebied is bijna 400 hectare groot en bestaat uit vennen, heide en bos. In het gebied zijn meerdere wandel- en fietsroutes te vinden. Ben je op zoek naar zeldzame libellen, wandel dan de speciale libellenroute. Andere interessante dieren die je hier kunt vinden zijn de levendbarende hagedis, hazelworm en wespendief. 

Landgoed de Hamert

Landgoed de Hamert is een prachtig gebied om te wandelen in Noord-Limburg. Landgoed de Hamert is een natuurgebied van ruim duizend hectare groot, gelegen tussen de dorpen Wellerlooi en Arcen. Het natuurgebied is onderdeel van het veel grotere nationaal park de Maasduinen. Het landgoed bestaat voor een groot deel uit dennenbos, de rest bestaat uit droge heide, natte heide en vennen. Voornamelijk de droge heide trekt in augustus en september, wanneer het in bloei staat, veel aandacht. 

Voor vogelaars is dit een geweldig gebied. Tijdens de vogeltrek zijn er meer dan 200 soorten in het gebied waargenomen. Voor de kraanvogel is dit een plek waar ze geregeld even tot rust komen tijdens deze lange tocht. Parkeren bij het landgoed is gratis en er zijn meerdere wandelroutes te bewandelen. De Hamert is het hele jaar een prachtige plek om te wandelen in Noord-Limburg. 

De heidebloei op Landgoed de Hamert

Kaldenbroek

Natuurgebied Kaldenbroek is een natuurgebied gelegen op een oude maasarm tussen Grubbenvorst en Lottum. Het natuurgebied staat vooral bekend om de culturele waarde die het gebied heeft. Dit komt doordat het 16de-eeuwse Huys Kaldenbroek hier staat. Een prachtige landhuis dat door het Limburgs Landschap is omgebouwd tot vakantiewoning. 

Het natuurgebied zelf bestaat voornamelijk uit elzenbroekbossen en natte hooilanden. Door het gebied stroomt de Molenbeek. Het gebied bied het beste van natuur en cultuur en is daarmee heerlijk om te wandelen in Noord-Limburg. 

Boshuizerbergen

Boshuizerbergen is een natuurgebied net ten noorden van de stad Venray. Het natuurgebied bestaat uit ruim 4.000 jeneverbesbomen. Met daaromheen aangeplant dennenbos en nog wat stuifzand. Het gebied is een natura-2000 gebied en geniet daardoor de hoogste Europese bescherming. Door het karakteristieke en unieke landschap is het een door wandelaars zeer geliefd gebied. 

Parende gewone padden in nationaal park de Groote Peel

Dit was ons overzicht met de “5 mooiste natuurgebieden van Stichting het Limburgse Landschap”. Het zijn alle vijf heerlijke plekken om te wandelen in Noord-Limburg. Staat jouw favoriet er nou niet tussen, laat dan vooral een reactie achter! Ben je op zoek naar een mooie accommodatie in de natuur in Noord-Limburg, klik dan vooral in hier!

* Bij wildlifereizen.com maken wij gebruik van affiliate links. Als jij iets via een link op onze website koopt krijgen wij daar een klein percentage over. Wees gerust het kost je niks extra!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel via sociale media
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Ontdek meer van Wildlifereizen
Vogels spotten in de Algarve, de hop
Vogels spotten in de Algarve

De Algarve De Algarve is een regio gelegen in het uiterste zuiden van Portugal. De regio is ongeveer 8x zo klein als Nederland. en er

Een gevlekte hyena in Etosha nationaal park
Tanzania

Tanzania Tanzania, een land in Oost-Afrika, is een fantastische bestemming voor iedereen die houdt van avontuur, natuur, cultuur en ontspanning. Het land biedt vele activiteiten

Parque natural da Ria Formosa
Parque natural da Ria Formosa

Parque natural da Ria Formosa Parque natural da Ria Formosa is een Portugees natuurreservaat in het oosten van de Algarve. Het beschermde natuurgebied, dat als