Wat te doen in Gambia: de 12 gaafste activiteiten!

Table of Contents

Wat te doen in Gambia

Gambia is een klein land in het uiterste westen van Afrika. Het land is 4x kleiner dan Nederland en wordt vooral gezien als heerlijke zonbestemming in de wintermaanden, maar Gambia heeft zoveel meer te bieden dan alleen de heerlijke zon. Het is de dichtstbijzijnde vakantiebestemming waarbij je het echte Afrika kan ervaren, maar wel met de veiligheid van grote touroperators zoals Tui en Corendon. 

De bijnaam voor Gambia is the smiling coast of Africa, een bijnaam die de vriendelijke bevolking echt verdient. Er is zoveel te beleven in dit land, waardoor de vraag opkomt “Wat te doen in Gambia”. Om jullie een idee te geven wat er allemaal mogelijk is, hebben wij de 12 gaafste activiteiten in Gambia op een rijtje gezet. 

Verken het binnenland van Gambia

Bijna alle hotels en andere accommodaties voor toeristen in Gambia liggen aan of in de buurt van de Senegambia strip in Kololi. Prachtig aan het strand en met alle restaurants en bars om de hoek. Een heerlijke plek als uitvalsbasis voor je vakantie in Gambia, maar absoluut niet de plek waar je het echte Gambia leert kennen. 

Een geweldige manier om het echte Gambia te leren kennen is door een één of meerdaagse trip landinwaarts te maken. Je ziet dan hoe de mensen buiten Banjul leven, hoe het land eruit ziet en ervaart het echt Gambia. Tijdens zo’n trip staan er vaak allerlei excursies op de planning. Te beginnen met een bezoek aan de Stone Circles of Senegambia. Daarna rijd je door voor een boottocht op de Gambiarivier. Tijdens deze boottocht kom je langs het River Gambia nationaal park en de Baboon Islands. Hier kan je nijlpaarden, bavianen en zelfs chimpansees spotten. 

Je overnacht vaak in traditionele huizen langs de Gambia rivier en ’s avonds krijg je een heerlijke Gambiaanse maaltijd voorgeschoteld. Op de tweede dag van de trip verken je de stad Janjanbureh en bezoek je een traditioneel Gambiaanse dorpje, waar je leert hoe de mensen hier leven. Dit vonden wij met afstand de leukste activiteit in Gambia en staat daarom in ons Wat te doen in Gambia overzicht!

Wat te doen in Gambia? Bezoek het binnenland

Bezoek de Stone circles of Senegambia

De Stone Circles of Senegambia is de eerste van de twee UNESCO werelderfgoederen in ons “Wat te doen in Gambia” overzicht. In de regio ten noorden van de Gambiarivier zijn in een gebied van 30.000 km2 meer dan 1000 steencirkels gevonden. Deze steencirkels zijn grafmonumenten zoals ook op plekken in Europa en Azië zijn aangetroffen. De stenen en cirkels zijn lang niet zo groot als de beroemdste steencirkel Stonehenge, het aantal steencirkels in de omgeving is daarentegen wel indrukwekkend en uniek in de wereld. 

Op vier plaatsen zijn de stenen beschermd en vallen deze onder het werelderfgoed. Het gaat om Sine Ngayène en Wanar in Senegal en Wassu en Kerbatch in Gambia. Degene die in Gambia door toeristen te bezoeken is, is de groep steencirkels in Wassu. Naast de steencirkels zelf, is er ook een museum, waarin je van alles leert over de mensen die deze steencirkels gemaakt hebben. 

Ga vogels spotten

Gambia is een waar paradijs voor vogelaars en andere mensen die op zoek zijn naar prachtige vogels. In dit land, dat 4x zo klein is als Nederland, zijn namelijk meer dan 550 verschillende soorten vogels gespot. Prachtige vogels die je hier onder andere kunt vinden zijn honingzuigers, ijsvogels, toerako’s en papegaaien. Ook grotere vogels zoals de kleine pelikaan, de noordelijke hoornraaf, negen verschillende soorten gieren, lepelaars en heel veel soorten arenden en haviken zijn in Gambia te vinden.

Veel van deze vogels zijn te vinden rond de Gambiarivier. Wandelen in de bossen rond de rivier of een boottocht op de rivier zijn de beste manieren om deze vogels te spotten. Mocht je echt alles uit de kast willen halen, dan zijn er hele goede vogelgidsen die je in kunt huren!

Ga op zoek naar apen in het Bijilo nationaal park

De volgende activiteit op de lijst met “Wat te doen in Gambia” is wandelen in het Bijilo nationaal park. Dit kleine beschermde natuurpark ligt vlak bij de Senegambia strip en is een perfecte plek als je apen wilt spoten en fotograferen. Door het Bijilo natuurpark loopt een wandelroute van ongeveer 4,5 kilometer. 

Je kunt deze wandeling prima zelf maken, maar je kunt er ook voor kiezen om de wandeling met een gids te maken. Bij de ingang moet je jezelf registreren. Hier zitten de gidsen die vaak behoorlijk opdringerig zijn. Ze doen alsof het levensgevaarlijk is om zonder gids het park in te gaan, maar dit kan echt prima!

In het park zie je voornamelijk groene meerkatten, maar ook rode franjeapen, huzaarapen en Senegalgalago (’s nachts actief) worden hier geregeld gespot. Bij de ingang worden ook pinda’s verkocht, die je aan de apen kunt voeren. Het is echter niet aan te raden om de apen te voeren, omdat dit ervoor zorgt dat ze agressief gedrag gaan vertonen!

oranje franjeaap in Fathala wildlife reserve

Help een lokale school

Hoewel Gambia een hele toegankelijke vakantiebestemming is, zeker voor Afrikaanse begrippen, zal je wel snel merken dat veel mensen in Gambia in armoede leven. Als toerist krijg je dan vaak het idee dat je iets voor deze mensen wilt betekenen. Veel toeristen kopen dan snoep om uit te delen aan de lokale kinderen. Dit klinkt misschien als een goed idee, maar door gebrekkige tandzorg in het land help je de lokale bevolking hier totaal niet mee. Een veel beter idee is het om thuis schoolspullen zoals schriften, pennen en potloden te verzamelen.

Gidsen kunnen je in contact brengen met de lokale scholen, waar je deze spullen naartoe kunt brengen. Je doet zo een goede daad en krijgt te zien hoe scholen er van binnen uitzien in Gambia. Geef deze spullen niet aan kinderen op straat, maar doe het altijd via een school. Anders leer je de kinderen dat bedelen loont en stoppen ze vaak met school!

Ben jij na deze 5 activiteiten al helemaal enthousiast geworden? Lees hier wat vliegtickets naar Gambia kosten!

Bezoek Fathala wildlife reserve

Het Fathala Wildlife Reserve is een Private Game Reserve in Senegal. Het natuurpark ligt slechts 7 kilometer van de grens met Gambia. Mocht je tijdens je vakantie in Gambia dus op safari willen, dan is dit je kans. 

Het park is opgericht om de ernstige bedreigde westelijke reuzenelandantilope te beschermen. Naast de grootste antilope ter wereld leven er ook nog zebra’s, waterbokken, bosbuffels, roanantilopen, giraffes en één witte neushoorn. Daarnaast leven er veel verschillende vogels in het natuurgebied, waaronder de palmgier, de Sahelscharrelaar, de Senegalpapegaai, de dwergbijeneter, de visarend, de kleine pelikaan, de Senegal-ijsvogel, Senegalese spoorkoekoek en de helmparelhoen.

Ook de reis naar het natuurgebied toe is een geweldige belevenis waarbij je oog in oog komt met het echte Gambia. Meer lezen over een bezoek aan Fathala Wildlife Reserve? Klik dan hier!

Westelijke reuzenelandantilope, de grootste antilopen van Afrika, in Fathala wildlife reserve

Maak een boottocht over de Gambiarivier

Een van de gaafste activiteiten op onze lijst “Wat te doen in Gambia” is het maken van een boottocht over de Gambiarivier. Tijdens zo’n boottocht word je ondergedompeld in de Gambiaanse natuur, waar vooral voor de vogelliefhebbers heel veel te genieten is. Boottochten worden op veel verschillende plekken langs de Gambiarivier aangeboden. Over het algemeen geldt, hoe hoger op de rivier hoe mooier het is. 

Je bent dan verder weg van de drukke steden langs de kust en er zijn minder toeristen te bekennen. Mocht je ook nog zoogdieren willen spotten, dan is het aan te raden om de boottocht te maken in de buurt van River Gambia Nationaal Park. Hier leven namelijk nog nijlpaarden, bavianen en zelfs chimpansees. Een echte aanrader voor de natuurliefhebber dus. 

Buiten een boottocht op de Gambiarivier, is het mogelijk om een boottocht te maken op de kleinere zijtakken van de rivier. Deze zijtakken hebben veel meer een mangrovegevoel en zijn beter als je op zoek gaat naar de vele prachtige vogels die in het West-Afrikaanse land leven. 

wat te doen in Gambia, de Gambiarivier. Gave wildlife bestemmingen voor tijdens de kerstvakantie

Tanji Fishing village

Het Tanji Fishing village is zoals de naam al doet vermoeden een vissersdorp in Gambia. Het vissersdorp ligt ongeveer 12 kilometer van Kololi. Aan het eind van de middag, rond een uur of vier, komen alle vissers hier aan met hun vers gevangen vis. De boten worden uitgeladen en de de vis zo snel mogelijk verkocht. Een kleurrijk spektakel en geweldig om een keer te zien!

Tanji Fishing Village in Gambia

Kunta Kinteh eiland

Kunta Kinteh eiland, eerder bekend als James eiland, is een klein rotsachtig eiland in de Gambiarivier. Op het eiland vind je de resten van het Fort James. Dit fort werd gebouwd door de Duitsers en later overgenomen door de Engelsen. De ruïne van het fort is een van de meest tastbare herinneringen van de slavernij in Gambia. Een indrukwekkende plek om te bezoeken. Een trip naar dit eiland is goed zelf te regelen met een taxi vanuit Barra. Een simpelere optie is om deze excursie te boeken via jouw reisorganisatie of bij één van de vele aanbieders op de Senegambia strip in Kololi. 

Paradise beach

Misschien wel het mooiste strand van heel Gambia is Paradise Beach, ook wel bekend als Sanyang Beach. Het strand ligt op zo’n 50 minuten rijden vanaf de resorts in Kololi. Een bezoek aan dit prachtige strand wordt dan ook vaak gecombineerd met een dagtrip naar andere bezienswaardigheden zoals de Serekunda markt en Tanji.  Aan het strand liggen een aantal restaurants en barretjes, waar je heerlijk eten en drinken kunt bestellen, maar ook strandstoelen en parasols kunt huren. Kijk niet gek op als er opeens koeien over het strand lopen, want dit is in Gambia de normaalste zaak van de wereld. 

Serekunda markt

De Serekunda markt is een typisch Afrikaanse markt in de grootste stad van het land. Je kunt hier werkelijk van alles kopen. De lokale mensen komen hier voor hun boodschappen, maar ook voor toeristen is hier genoeg te kopen. Mocht je op zoek zijn souvenirs, dan is dit de plek om te bezoeken. Mocht je op excursie zijn met een lokale gids, dan laat deze je vaak nog wat speciale ambachten zien. Zo kregen wij te zien hoe ze van frisdrankblikjes pannen maken en hoe ze katoen verven. 

Kachikally Crocodile Pool

De Kachikally Crocodile Pool, is een gegraven waterplas waar al eeuwen krokodillen in leven. De plas is eigendom van de Bojang familie en is één van de drie heilige krokodillenplassen van Gambia. Wat Lourdes voor Katholieken is, zijn deze waterplassen voor de Gambiaanse bevolking. Als mensen ziek zijn worden zij op rituele manier gewassen, daarnaast is het één van de laatste toevluchtsoorden voor vrouwen die geen kinderen kunnen krijgen. Gambianen geloven namelijk dat dit water met de krokodillen ervoor zorgt dat de vrouwen vruchtbaar worden. 

Lang werd gedacht dat de krokodillen in de plas Nijlkrokodillen zijn, maar na onderzoek blijken het toch West-Afrikaanse krokodillen te zijn. Deze bezienswaardigheid, inclusief museum en “nature trail” ligt op zo’n 15 kilometer van Banjul. Doordat de krokodillen rustig van aard zijn en voldoende vis te eten krijgen, kan je hier als toerist op de foto met deze machtige dieren. 

Dit was onze “wat te doen in Gambia”, met de 12 gaafste activiteiten voor tijdens jouw vakantie in dit prachtige land met als bijnaam “The smiling coast of Africa”. Veel van de activiteiten op deze “Wat te doen in Gambia” -lijst nemen maar een paar uur in beslag, waardoor ze prima te combineren zijn op één dag. Zo bezochten wij de Serekunda markt, Kachikally Crocodile pool, Paradise beach en Tanji Fishing village op één dag. Excursies zijn te boeken via jouw touroperator, maar zijn ook prima te boeken bij lokale gidsen. Zo boekten wij veel activiteiten bij de National Tourist Guides Association, waar wij hele goede ervaringen mee hadden!

Heb je nog vragen of aanvullingen naar aanleiding van dit of een ander artikel op onze website? Neem dan contact op via ons contactformulier of via Instagram!

National tourist guides association in Gambia

* Bij wildlifereizen.com maken wij gebruik van affiliate links. Als jij iets via een link op onze website koopt krijgen wij daar een klein percentage over. Wees gerust het kost je niks extra!

Deel dit artikel via sociale media
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Ontdek meer van Wildlifereizen
Een gnoe met hoorns. Antilopen in Malawi
Kuti Wildlife Reserve: een oude boerderij omgetoverd tot wildreservaat

Kuti Wildlife Reserve Het Kuti Wildlife Reserve is een beschermd natuurgebied in centraal Malawi. Het natuurgebied ligt dichtbij de stad Salima, niet ver van Lake Malawi. Het reservaat is met zo’n 20 km² niet groot, maar heeft toch veel verschillende habitats. Zo vind je er Miombo bossen, graslanden en moerasgebieden. Pas in 2005

Savanneolifant in Malawi. Inpaklijst Malawi. Een van de big five in Malawi
Nationale parken in Malawi: een uitgebreid overzicht!

Beschermde gebieden in Malawi Lange tijd was Malawi het land waar de meeste toeristen alleen naar toe gingen voor het prachtige Lake Malawi, met haar tropische stranden, kraakheldere water en honderden verschillende soorten vissen, maar de laatste jaren timmert Malawi ook steeds meer aan de weg als safaribestemming. Waar je

Twee mannelijke waterbokken in Liwonde nationaal park.
Antilopen in Malawi

Antilopen in Malawi Antilopen zijn een grote groep evenhoevigen die voorkomen in Afrika en Azië en vooral in Afrika sterk vertegenwoordigd zijn. Het zijn herbivoren, dus eten ze alleen plantaardig materiaal. Ondanks de grote diversiteit, er leven namelijk maar liefst 72 verschillende soorten in Afrika, worden de antilopen vaak over het hoofd gezien

Nkohotakota wildlife reserve
Nkhotakota Wildlife Reserve

Nkhotakota Wildlife Reserve Nkhotakota Wildlife Reserve is een beschermd natuurgebied in het centrale gedeelte van Malawi, dat op een steenworp afstand van Lake Malawi ligt. Het park is 1.800 km² groot en is daarmee het grootste Wildlife Reserve van Malawi. Nkhotakota Wildlife Reserve is niet alleen het grootste Wildlife Reserve

De vlag van Malawi
Betalen in Malawi: waar moet je rekening mee houden?

Betalen in Malawi Mocht je binnenkort naar Malawi afreizen om het land te gaan verkennen, als toerist of zakelijk, dan vraag je jezelf vast af hoe het zit met betalen in Malawi. Wat is de binnenlandse valuta van Malawi, kan je ook met buitenlandse valuta in Malawi betalen en hoe werkt het