Kajakken met zeeleeuwen bij Pelican Point, Walvsibaai, Namibië

Wat te doen in Walvisbaai? Volop activiteiten aan de Atlantische kust!

Table of Contents

Walvisbaai

Walvisbaai, ook wel Walvis Bay genoemd, is een stad in het Afrikaanse Namibië. De stad ligt ingeklemd tussen de Atlantische oceaan en de Namibwoestijn. In de stad leven meer dan 60.000 mensen. Dit klinkt als heel weinig, maar is voor Namibische begrippen heel veel. Het is namelijk, op Windhoek na, de grootste stad van Namibië. Walvisbaai ligt aan de, hoe verrassend ook, Walvis Bay. 

Door deze baai heeft Walvisbaai een gunstige positie. Het water in de deze baai is namelijk heel diep, waardoor deze baai goed toegankelijk is voor grote schepen. Mede hierdoor heeft Walvis Bay één van de grootste havens van Zuidelijk-Afrika. Het water is ook nog eens heel erg voedselrijk, waardoor er vis in het water leeft. De vissen trekken op hun beurt weer zeevogels en zeezoogdieren aan.

Wildlife in Walvisbaai

Walvisbaai ligt zoals eerder gezegd ingesloten tussen de Namibwoestijn en de Atlantische oceaan. Hoewel er wel wat kleinere dieren, zoals reptielen en insecten in de woestijn leven (en af en toe een gemsbok) moet Walvis bay het voor haar wildlife vooral hebben van de Atlantische oceaan. Het water is heel voedselrijk, waardoor er veel vissen en garnalen in het water leven. Dit trekt op zijn beurt weer vissende vogels zoals pelikanen, albatrossen en sterns aan. Ook flamingo’s en veel verschillende reigers leven hier van het onderwaterleven. 

Natuurlijk zijn er ook zeezoogdieren die op de vele vissen af komen. Zo leeft er bij Pelican point een hele grote kolonie Kaapse pelsrobben. Door de aanwezigheid van deze robben zijn er rond Pelican point ook vaak zadeljakhalzen te vinden. Deze leven namelijk van dode zeeleeuwen. Ook walvissen zijn veel geziene gasten in de baai. Zo zijn de zuidkaper en de bultrug vaak te vinden tijdens een boottocht vanaf Walvisbaai. Daarnaast kan je hier ook dolfijnen zoals de tuimelaar, de bonte dolfijn en de havisidedolfijn vinden.  

Pelikaan bij pelican point, Walvisbaai, Namibie

Wat te doen in Walvisbaai?

Tijdens de vele activiteiten die je vanuit Walvisbaai kunt ondernemen, ben je altijd op of rond de Atlantische oceaan te vinden!

Een van de gaafste activiteiten vanuit Walvis bay is een kajaktocht bij Pelican point. Bij Pelican point leeft een grote kolonie zeeleeuwen. Tijdens deze kajaktocht kun je letterlijk tussen de wilde zeeleeuwen kajakken. Zeker de pups zijn nieuwsgierig genoeg om af en toe behoorlijk dichtbij te komen. Voordat je in de kajak stapt krijg je een echt visserspak aan. Een grote waterdichte gele broek met een groene jas. 

Als je er helemaal klaar voor bent, is het tijd om de kajak in te stappen. Het kajakken zelf duurt afhankelijk van de weersomstandigheden zo’n 1,5 uur. Dit betekent dus 1,5 uur kajakken tussen de wilde zeeleeuwen, dit is echt een onvergetelijke ervaring. Vanaf Walvis Bay is het ongeveer 1 uur met een 4×4 naar Pelican point, deze transfer is echt al onderdeel van de tour. Tijdens deze rit zie je namelijk vaak al wildlife voorbij komen. Zo worden pelikanen, flamingo’s en zadeljakhalzen eigenlijk altijd wel gespot!

Een andere geweldige tour die je kunt maken vanuit Walvisbaai is een tour naar Sandwich harbour. Sandwich harbour is een prachtig plek, waar hele hoge zandduinen vrij abrupt over gaan in de Atlantische oceaan. Dit geeft een prachtig landschap dat je absoluut gezien wilt hebben. Aan de rand van de Atlantische oceaan liggen hier op sommige plekken een aantal moerassen waar veel waadvogels te vinden zijn. Zo vind je hier eigenlijk altijd wel flamingo’s. 

Mocht je geluk hebben, dan kom je tijdens de rit naar Sandwich Harbour struisvogels of springbokken tegen. Sandwich Harbour ligt ongeveer 60 kilometer ten zuiden van Walvisbaai en een excursie hiernaartoe is ideaal te combineren met een kajaktocht bij Pelican point. 

Een derde aanrader tijdens een bezoek aan Walvisbaai is een boottocht waarbij je op zoek gaat naar de big 5 van de zee. Ja, ze hebben nog een big 5 bedacht in Namibië, maar wel een hele gave. Tijdens zo’n boottocht ga je op zoek naar walvissen (bultruggen en zuidkapers), zeeleeuwen, de lederschildpad, de maanvis en natuurlijk dolfijnen (tuimelaar, bonte dolfijn en havisidedolfijn). De walvissen zijn hier alleen te vinden van juli tot en met november, de andere dieren en veel zeevogels zijn hier gelukkig het hele jaar te vinden! 

Mocht je graag vissen, ook dan is Walvis Bay een perfecte plek om te bezoeken. Voor sportvissers is het namelijk een geweldige plek. Vissen kan hier zowel vanaf het strand als vanuit een boot!

Hoe kom je in Walvisbaai?

Om vanaf Windhoek in Walvisbaai te komen, zijn er met de auto twee opties. De eerste is de B1 en daarna de B2 richting Swakopmund, vanuit Swakopmund rijd je daarna door naar Walvis Bay. Deze route is zo’n 400 kilometer en duurt minimaal 4 uur. De andere optie is om de C26 vanuit Windhoek te nemen. De route is 50km korter dan via de B1 en B2, maar duurt wel 30 minuten langer. Tijdens deze route rijd je al een deel door het Namib-Naukluft nationaal park, waardoor deze route veel gaver is. 

Veel mensen bezoeken Walvisbaai nadat ze in Sesriem geweest zijn (hier is de bekende Deadvlei). Vanuit Sesriem is het iets meer dan 300 kilometer om op de plek van bestemming te komen. Je doet er minimaal 4 uur over om vanuit Sesriem in Walvisbaai te komen, maar ook deze route is prachtig!

In en rond Walvisbaai is een behoorlijk aantal hotels te vinden. De prijzen variëren van 50$ per nacht tot meer dan 700$ per nacht voor het prachtige Pelican Point Lodge. Klik hier voor een volledig overzicht van de hotels in Walvisbaai. Mocht je met een kampeervoertuig zijn, is de keuze in Walvisbaai helaas niet heel erg groot. Wij verbleven bij Lagoon chalets en Caravanpark. Een prima campsite niet te ver van het centrum van Walvisbaai. Je betaalt voor deze campsite tussen de 25 en de 35 euro per nacht. 

Windhoek zelf bereik je met een vlucht vanuit Schiphol. Vluchten zijn vaak direct of hebben één overstap. Direct duurt een vlucht ongeveer 10 uur. Kijk hier voor meer informatie over vluchten naar Namibië

Namib woestijn

Beste reistijd van Walvisbaai

Het klimaat van Walvisbaai is totaal niet te vergelijken met het klimaat in de rest van Namibië, er is namelijk sprake van een koud woestijnklimaat. Door de invloed van Atlantische oceaan is hier dus eigenlijk nooit heel warm. De maximale temperatuur schommelt tussen de 19 en 22 graden, terwijl de minimale temperatuur tussen de 10-16 graden schommelt. Tijdens de zomer (onze winter) liggen de temperaturen over het algemeen het hoogst. 

Waar in de rest van Namibië in de zomer (onze winter) sprake is van een regenseizoen, regent het in Walvisbaai zelden. Het regent er maximaal drie dagen per maand en de hoeveelheid regen die valt is nihil. Walvisbaai heeft dus eigenlijk geen beste reistijd en is het hele jaar goed te bezoeken.

* Bij wildlifereizen.com maken wij gebruik van affiliate links. Als jij iets via een link op onze website koopt krijgen wij daar een klein percentage over. Wees gerust het kost je niks extra!

Deel dit artikel via sociale media
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Ontdek meer van Wildlifereizen
Een gnoe met hoorns. Antilopen in Malawi
Kuti Wildlife Reserve: een oude boerderij omgetoverd tot wildreservaat

Kuti Wildlife Reserve Het Kuti Wildlife Reserve is een beschermd natuurgebied in centraal Malawi. Het natuurgebied ligt dichtbij de stad Salima, niet ver van Lake Malawi. Het reservaat is met zo’n 20 km² niet groot, maar heeft toch veel verschillende habitats. Zo vind je er Miombo bossen, graslanden en moerasgebieden. Pas in 2005

Savanneolifant in Malawi. Inpaklijst Malawi. Een van de big five in Malawi
Nationale parken in Malawi: een uitgebreid overzicht!

Beschermde gebieden in Malawi Lange tijd was Malawi het land waar de meeste toeristen alleen naar toe gingen voor het prachtige Lake Malawi, met haar tropische stranden, kraakheldere water en honderden verschillende soorten vissen, maar de laatste jaren timmert Malawi ook steeds meer aan de weg als safaribestemming. Waar je

Twee mannelijke waterbokken in Liwonde nationaal park.
Antilopen in Malawi

Antilopen in Malawi Antilopen zijn een grote groep evenhoevigen die voorkomen in Afrika en Azië en vooral in Afrika sterk vertegenwoordigd zijn. Het zijn herbivoren, dus eten ze alleen plantaardig materiaal. Ondanks de grote diversiteit, er leven namelijk maar liefst 72 verschillende soorten in Afrika, worden de antilopen vaak over het hoofd gezien

Nkohotakota wildlife reserve
Nkhotakota Wildlife Reserve

Nkhotakota Wildlife Reserve Nkhotakota Wildlife Reserve is een beschermd natuurgebied in het centrale gedeelte van Malawi, dat op een steenworp afstand van Lake Malawi ligt. Het park is 1.800 km² groot en is daarmee het grootste Wildlife Reserve van Malawi. Nkhotakota Wildlife Reserve is niet alleen het grootste Wildlife Reserve

De vlag van Malawi
Betalen in Malawi: waar moet je rekening mee houden?

Betalen in Malawi Mocht je binnenkort naar Malawi afreizen om het land te gaan verkennen, als toerist of zakelijk, dan vraag je jezelf vast af hoe het zit met betalen in Malawi. Wat is de binnenlandse valuta van Malawi, kan je ook met buitenlandse valuta in Malawi betalen en hoe werkt het