Vechtende mannelijke edelherten in een van de natuurgebieden op de Veluwe in Nederland

Table of Contents

Edelherten spotten in binnen- en buitenland

Het Edelhert (Cervus elaphus) is één van de drie soorten herten die in Nederland voorkomen. Edelherten zijn grote herten en zijn op elanden na de grootste herten van Europa. Het edelhert wordt van kop tot kont tussen de 1,65m en 2,60m, de schofthoogte is maximaal 1,40m. Vrouwelijke dieren wegen met maximaal 150kg een stuk minder dan de mannelijke dieren. Deze kunnen namelijk 250kg wegen. 

Edelherten hebben in de zomer een roodbruine vacht, waardoor ze in het Engels “red deer” genoemd worden. Vaak heeft hun vacht in de winter een wat grijzere kleur. Alleen de mannelijke dieren dragen een gewei, welke ze elk jaar afwerpen. Het gewei kan maximaal 90cm groot worden en weegt dan zo’n 10 kg.

Hoewel er grote verschillen per ondersoort zijn, wordt het edelhert op dit moment niet bedreigd in zijn voortbestaan. Het edelhert wordt daarom door het IUCN aangemerkt als niet bedreigd. De wereldwijde populatie groeit zelfs. Edelherten zijn te vinden in bijna heel Europa en delen van westelijk Azië. Daarnaast is het edelhert het enige hert dat van nature voorkomt op het Afrikaanse continent. Ze leven hier in het Atlasgebergte in noordelijk Afrika. Wil jij edelherten spotten? Lees dan snel verder, want wij zochten uit waar je ze kunt vinden

Vechtende mannelijke edelherten in een van de natuurgebieden op de Veluwe in Nederland

Edelherten spotten in Nederland

Edelherten spotten in Nederland kan helaas maar op een beperkt aantal plekken. Hoewel edelherten ooit in heel Nederland voorkwamen, is hun aanwezigheid nu beperkt tot vier gebieden. De eerste en meest bekende is de Veluwe. Op de Veluwe zijn ze te vinden binnen de grenzen van de nationale parken “De hoge Veluwe” en “Veluwezoom”, maar ook daar buiten zijn de dieren goed te vinden. Zo kan je ze vinden in Deelerwoud en in de buurt van Kootwijk. Eigenlijk kan je ze in bijna elk bos op de Veluwe wel vinden.

De andere plek waar veel edelherten leven en waar edelherten spotten dus een goed optie is in Nederland is Nationaal Park de Oostvaardersplassen, tegenwoordig nationaal park Nieuw Land. Helaas leven de meeste edelherten hier in het kerngebied, welke niet voor publiek toegankelijk is. Gelukkig zijn de dieren ook te spotten in een aantal omliggende gebieden van de Oostvaardersplassen. Zo is een ontmoeting met deze dieren goed mogelijk in het Oostvaardersbos (gesloten van 04-01 tot 01-04) en in het Oostvaardersveld.

Minder bekend is dat er ook edelherten leven in een afgerasterd gebied in het groene woud tussen Tilburg, Den-Bosch en Eindhoven. De edelherten zijn hier te vinden in een gebied van 350ha. De gebieden heten de Scheeken en de Mortelen. Deze dieren lopen hier weer sinds 2017, als proef om te kijken of edelherten terug kunnen keren in het Brabantse landschap. Zo’n zelfde proef loopt ook als sinds 2005 in het Weerterbos in Limburg, hier lopen de dieren in een gebied van 150ha. In beide gebieden heeft u een goede kans om edelherten te spotten!

Edelherten spotten in binnen- en buitenland

Edelherten spotten in binnen- en buitenland

Buiten Nederland is edelherten spotten in een aantal Europese landen goed te doen. Edelherten leven, zoals eerder vermeld, in bijna heel Europa. Zo is het spotten van edelherten in nationaal park d’Abruzzo, Lazio é Molise een geweldige ervaring. Edelherten zijn hier vrij veel aanwezig en zeker in de schemer niet te missen. Ook het spotten van edelherten in Schotland is een schot in de roos. Deze dieren komen hier vrij veel voor en terwijl je zoekt naar deze dieren kan je genieten van het prachtige Schotse landschap. 

Ook de Scandinavische landen stellen niet teleur wat betreft kansen om edelherten te spotten. Dichterbij in Europa, in Wallonië en Duitsland zijn ook grote gezonde populaties te vinden. Of wat dacht je van het Spaanse Andalusië waar ze veel rondlopen. 

Er zijn dus legio opties in binnen en buitenland om deze prachtige dieren te spotten en fotograferen. Belangrijk is vooral dat er veel ruimte en rust is voor de dieren. Je zult edelherten dus niet snel vinden in de buurt van een grote stad. 

Het Atlasedelhert, verdient ook nog een vermelding. Dit is het enige hert dat van nature voorkomt in Afrika. De dieren zijn in kleine bedreigde populaties te vinden in Marokko, Algerije, Tunesië. Zeker de populatie in Tazekka National Park in het noorden van Marokko is een bezoek waard.

Een edelhert hinde in Italië

Edelherten spotten in binnen- en buitenland

  • Ga vooral op zoek tijdens de schemer. Edelherten komen tijdens de schemer uit de bossen naar open stukken, op zoek naar voedsel.
  • Ben stil, draag donkere kleren en draag geen parfum.
  • Bezoek op de Veluwe de wildobservatieplaatsen
  • Let goed op de omgeving, een foto van een edelhert in zijn natuurlijke omgeving kan geweldig zijn.
  • Ga kijken tijdens de edelhertenbronst in september!
  • Vergeet geen verrekijker mee te nemen
Edelhert in Spanje, in Parque Natural de la Sierra de Andújar

* Bij wildlifereizen.com maken wij gebruik van affiliate links. Als jij iets via een link op onze website koopt krijgen wij daar een klein percentage over. Wees gerust het kost je niks extra!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel via sociale media
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Ontdek meer van Wildlifereizen
De wildifereizen verjaardagskalender. Tanzania
Tanzania

Tanzania Tanzania is een land in Oost-Afrika, dat misschien wel de meeste bekende safaribestemming van Afrika is. Het land ligt in het Grote Merengebied en binnen de landsgrenzen van Tanzania zijn dan ook drie van Afrika’s grootste meren te vinden, namelijk Lake Victoria (het grootste meer van Afrika), Lake Tangayika

Een Guyanabrulaap tijdens een dagtrip Brownsberg Natuurpark
Apen in Suriname: Welke soorten apen leven er in Suriname er waar vind je ze?

Alles over apen in Suriname De Surinaamse natuur kent een ongekende biodiversiteit en de jungles van het land wemelen van de wilde dieren. Meer dan 200 verschillende zoogdieren leven in de natuur in Suriname. Aangezien de Surinaamse natuur bijna volledig uit regenwoud bestaat verwacht je dat er veel verschillende soorten

Een bruine kapucijnaap in Peperpot Nature Park, Suriname. Een van de apen in Suriname
Brownsberg Natuurpark: het regenwoud in Suriname op haar best!

Brownsberg Natuurpark Het Brownsberg Natuurpark is één van de 17 beschermde natuurgebieden in Suriname, gelegen in het Brokopondo district. Het Brownsberg Natuurpark is ruim 12.000 ha groot en ligt aan de westelijke oever van het Brokopondo stuwmeer. Het terrein is heuvelachtig en de top van het park ligt op 515

Impala's in een van de grootste safariparken in Tanzania
De 3 grootste safariparken in Tanzania

De 3 grootste safariparken in Tanzania Tanzania is een van de populairste safari-landen van Afrika. Het land staat bekend om de “great migration”, de grote uitgestrekte vlaktes, maar ook het kristalheldere water van de Indische oceaan en de prachtige stranden op Zanzibar. Voornamelijk de combinatie tussen de safari’s en het

Een Guyanabrulaap tijdens een dagtrip Brownsberg Natuurpark
Dagtrip Brownsberg Natuurpark: op pad met Flora & Fauna Tours!

Dagtrip Brownsberg Natuurpark Wanneer je een reis maakt door het prachtige Suriname, dan wil je het regenwoud van het land uiteraard ervaren. Wanneer je voornamelijk in Paramaribo verblijft, is er een hele goede optie om de Surinaamse jungle te ontdekken en dat is het Brownsberg Natuurpark. Een natuurgebied van zo’n