Papegaaiduiker in Schotland, Atlantische papegaaiduiker op de Shetlandeilanden

De Atlantische papegaaiduiker op de Shetlandeilanden: de 4 beste plekken om ze te spotten!

Table of Contents

De Atlantische papegaaiduiker op de Shetlandeilanden

De Shetlandeilanden, de meeste noordelijke archipel van het Verenigd Koninkrijk en onderdeel van Schotland, zijn een waar paradijs voor natuurliefhebbers. Het meest indrukwekkend zijn waarschijnlijk de honderdduizenden, misschien wel miljoenen zeevogels die jaarlijks een bezoek brengen aan de Shetlandeilanden. Dit doen ze om daar te broeden en hun jongen groot te brengen. Eén van deze vogels is het populairst bij toeristen en dat is de Atlantische Papegaaiduiker, want zeg nou zelf: wie wil deze prachtige vogel nou niet in het wild vinden. Om jullie te helpen met het vinden van deze vogel, beantwoorden wij de vraag: Waar vind je de Atlantische papegaaiduiker op de Shetlandeilanden? 

Atlantische papegaaiduiker die laat zien niet de beste vlieger te zijn

De Atlantische papegaaiduiker in het kort

De Atlantische papegaaiduiker is een stevig gebouwde vogel van ongeveer 30 centimeter hoog. De spanwijdte ligt tussen de 47 en 63 centimeter. Het verenkleed van de papegaaiduiker is zwart met een witte buik en witte wangen. Het meest opvallend aan de papegaaiduiker zijn zijn grote, oranje poten met zwemvliezen, de oranjerode met zwarte snavel en de oranje versiering rond het oog. Hiermee krijgt de papegaaiduiker een prachtig uiterlijk en begrijp je ook gelijk waarom dit dier ooit de naam papegaaiduiker kreeg. 

De papegaaiduiker is grote delen van het jaar in de open zee te vinden, alleen tijdens het broedseizoen van mei tot en met juli (soms nog iets langer) zijn de vogels aan land te vinden. Dit is dan ook het moment om ze te gaan zoeken. Bijkomend voordeel is dat ze in het broedseizoen ook nog eens veel mooier zijn dan buiten het broedseizoen. 

Een atlantische papegaaiduiker op Hermaness national nature reserve

Waar vind je de Atlantische papegaaiduiker op de Shetlandeilanden?

De Atlantische papegaaiduiker leeft, zoals de naam al doet vermoeden in de Atlantische oceaan. De papegaaiduiker is alleen te vinden in het noordelijk deel van deze oceaan. In de zomer komen zij massaal bij elkaar op steile kliffen om te broeden. Zo ook op de Shetlandeilanden. In totaal leeft ongeveer 1/5 van alle Schotse papegaaiduikers op de Shetlandeilanden, meer dan genoeg om te spotten dus. Hoewel de vogels op behoorlijk wat kliffen en onbewoonde eilandjes te vinden zijn, zijn er 4 plekken waar de Atlantische papegaaiduiker op de Shetlandeilanden heel goed te vinden is. Dat zijn Hermaness NNR, Sumburgh Head, Noss NNR en Fair Isle. 

Atlantische papegaaiduiker op een rots

Hermaness national nature reserve

Misschien wel de beste plek om de Atlantische papegaaiduiker op de Shetlandeilanden te vinden is Het Hermaness national nature reserve. Dit prachtige natuurreservaat ligt op het eiland Unst helemaal in het noorden van de archipel. Vanaf Lerwick is het zo’n 2 uur rijden en tussendoor moet je ook nog twee keer gebruik maken van een veerboot. Maar als je er eenmaal bent snap je waarom je hier heen moet. Het is mogelijk om het er een dagtrip van te maken, maar nog veel fijner is het om op Unst te blijven slapen. 

Elke zomer komen meer dan 150.000 vogels naar Hermaness toe om te broeden. Het gaat om 15 verschillende soorten, waarvan de ongeveer 50.000 Jan-van-gent het meest in het oog springen. Deze broeden, samen met veel andere zeevogels op de steile rotswanden. Andere vogels die op de kliffen broeden zijn de zeekoet, de zwarte zeekoet, de drieteenmeeuw, de noordse stormvogel, de alk en de Atlantische papegaaiduiker

Je kunt hier gewoon tussen de nieuwsgierige papegaaiduikers lopen. Ga vooral rustig zitten, eie weet komen ze tot op een paar meter afstand. De wandeling naar het gebied waar de papegaaiduikers zitten duurt ongeveer 1-1,5 uur over een goed gelegd vlonderpad. 

Sumburgh Head

Sumburgh Head is het meeste zuidelijke punt van het “mainland” van de Shetlandeiladen in Schotland. Sumburgh head is een behoorlijk steile heuvel die op het hoogtepunt zo’n 100 meter hoog is. Boven op Sumburgh Head vind je de oudste vuurtoren van de Shetlandeilanden, Sumburgh Head Ligthouse, die er al sinds 1821 staat. Daarnaast vind je hier een groot bezoekerscentrum, met lokale exhibities over de lokale (avi)fauna en de geschiedenis van Sumburgh Head en de vuurtoren en een shop van RSPB met lokale souvenirs en boeken over de Shetlandeilanden.  

Daarnaast is heel Sumburgh Head een RSPB nature reserve. Je vindt hier dus een vuurtoren, bezoekerscentrum en natuurreservaat. Naast het bezoekerscentrum ligt ook een café, een café met een adembenemend uitzicht! Het natuurreservaat is een verademing voor natuur- en vogelliefhebbers en is één van de beste en meest toegankelijke plekken op Shetland om de Atlantische papegaaiduiker te spotten.

Ooit leefden er duizenden papegaaiduikers in het natuurgebied. Helaas zijn dit er tegenwoordig een stuk minder. Maar het is nog steeds goed mogelijk om een aantal papegaaiduikers van dichtbij te spotten. Sumburgh head is heel erg toegankelijk, dus mocht je de tijd hebben, breng dan meerdere bezoekjes aan Sumburgh Head. 

Atlantische Papegaaiduiker in het gras bij Sumburgh Head. Wat te doen op de Shetlandeilanden

Noss national nature reserve

Noss national nature reserve is een natuurreservaat in Schotland dat wordt beheerd door Naturescot. Het natuurreservaat ligt op het gelijknamige eiland Noss, een van de shetlandeilanden. Het eiland, dat in het oud Noors Neus heet, is sinds 1939 onbewoond. Niet veel later, in het jaar 1955, werd het eiland Noss uitgeroepen tot national nature reserve. Omdat het eiland nog in particulier bezit is, is het niet alleen een natuurreservaat. Het is daarnaast ook nog een een schapenboerderij. Op dit eiland gaan veehouderij en natuurbehoud heel goed samen.

Het eiland is niet veel groter dan 300ha. Het binnenland van het eiland bestaat uit heidelandschap, terwijl de randen van het eilanden, met name aan de oostkant bestaan uit heftige kliffen die tot wel 180 meter hoog kunnen zijn. Bezienswaardigheden op het eiland zijn het bezoekerscentrum, Holm of Noss, Noup of Noss en Pony Pund.

Op het eiland vind je één van de grootste Jan-van-gent kolonies van heel Shetland en daarnaast is het dus een hele goed plek om de Atlantische papegaaiduiker te spotten. Je moet wel twee keer met de veerboot, maar de wandeling naar de kliffen is slechts 1,5 uur (heen en terug). Ook hier zijn de Atlantische papegaaiduikers behoorlijk nieuwsgierig en kan je dus goed dichtbij komen. 

Fair Isle

Nog een goede plek om de Atlantische papegaaiduiker op de Shetlandeilanden te vinden is Fair Isle. Het meest zuidelijke eiland van de archipel. Om hier te komen moet je de veerboot nemen vanaf mainland. De boottocht duurt zo’n 2,5 uur. De boot gaat niet dezelfde dag weer terug,  je moet minimaal 2 nachten op het eiland blijven. 

Mocht je de hele tocht gemaakt hebben dan wordt je beloond met prachtige Shetlandse natuur, een aantal zeevogels zoals de papegaaiduiker en de Jan-van-gent, en nog veel meer andere vogels. Met name tijdens de vogeltrek is Fair Isle heel interessant omdat veel verschillende vogels hier per ongeluk of expres belanden. Op dit kleine eiland zijn dan ook bijna 400 vogelsoorten geregistreerd. 

Ook op Fair Isle leeft dus een vrij grote Atlantische papegaaiduiker populatie. Doordat het eiland zo afgelegen ligt, komen er heel weinig bezoekers. Hierdoor heb je deze papegaaiduikers zo goed als helemaal voor jezelf. 

Een Atlantische papegaaiduiker op de Orkney-eilanden op een klif

Dit zijn dus de 4 beste plekken om de Atlantische papegaaiduiker op de Shetlandeilanden te spotten. Wij hebben alleen Fair Isle niet bezocht en kunnen hier dus geen oordeel over geven, maar op alle drie de andere plekken hebben we magische momenten met de papegaaiduiker beleefd. Wat is jullie favoriete plek om de papegaaiduiker op de Shetlandeilanden te spotten?

* Bij wildlifereizen.com maken wij gebruik van affiliate links. Als jij iets via een link op onze website koopt krijgen wij daar een klein percentage over. Wees gerust het kost je niks extra!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel via sociale media
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Ontdek meer van Wildlifereizen
Uitzicht over Singapore vanuit een van de mooiste natuurparken van Singapore
Natuur in de stad: De 5 mooiste natuurparken van Singapore

De 5 mooiste natuurparken van Singapore Wie aan Singapore denkt zal niet direct denken aan natuurparken vol wildlife. Deze kleine stadstaat, ter grootte van de helft van de provincie Utrecht, mag dan wel vol staan met hoge flatgebouwen,  maar het behouden en verbeteren van de natuur heeft altijd hoog op

Twee leeuwen in het moremi game reserve. De leeuw is onderdeel van de Afrikaanse big 5
De Afrikaanse Big 5: waar moet je zijn om ze te vinden?

De Afrikaanse big 5 De Afrikaanse big 5, een term die eigenlijk afstamt uit de jacht, is inmiddels aardig ingeburgerd bij toeristen op het Afrikaanse continent. Waar deze term oorspronkelijk stond voor de vijf gevaarlijkste dieren om op te jagen in Afrika, zijn dit nu de dieren die iedereen wilt

Uitzicht van Hermaness national nature reserve. Natuur op de Shetlandeilanden
Wat zijn de kosten voor een vakantie op de Shetlandeilanden?

Wat zijn de kosten voor een vakantie op de Shetlandeilanden? Voordat wij op reis gingen naar de Shetlandeilanden zaten wij met één grote vraag: Wat zijn de kosten voor een vakantie op de Shetlandeilanden? Een afgelegen eilandengroep, die hoort bij het Verenigd Konikrijk, dat moet bijna wel heel duur zijn.

Eén van de vele vuurtorens in Schotland
Natuur op de Orkney-eilanden

Natuur op de Orkney-eilanden De Orkney-eilanden, een archipel ten noorden (en onderdeel van) Schotland. De Orkney-eilanden bestaan uit zo’n 70 eilanden, waarvan er 20 bewoond zijn. Het grootste eiland wordt Mainland genoemd en daarop wonen veruit de meeste van de 22.500 duizend inwoners.  De vruchtbare grond op de eilanden in combinatie

Lonely Planet's Ultieme Reisplanner
Review: Lonely Planet’s Ultieme Reisplanner

Lonely Planet’s Ultieme Reisplanner Lees hieronder een nieuwe review op wildlifereizen.com. Een relatief nieuwe rubriek waarvoor we vaker artikelen gaan schrijven. Een artikel over een product dat wij zelf gekocht hebben, welke wij zeer de moeite waard vinden, of juist iets waarvan wij vinden dat je het beter niet kunt kopen.