Een zwarte beer in Canada

Oog-in-oog met een zwarte beer in Canada

Table of Contents

Oog-in-oog met een zwarte beer in Canada

Wanneer je tijdens jouw vakantie de natuur in trekt, hebt je een grote kans om wilde dieren te spotten. Soms heb je een ontmoeting met een wild dier dat je voor altijd bij zal blijven. In deze blog vertelt Vince, natuurgids in Nederland en het gezicht achter Rewilder.nl over zijn ontmoeting met een Amerikaanse zwarte beer in Canada, iets wat hij nooit meer zal vergeten. 

De Amerikaanse zwarte beer

De Amerikaanse zwarte beer (Ursus americanus) is één van de drie verschillende soorten beren die je kunt vinden in Noord-Amerika. Het betreft een middelgrote berensoort, die tegelijk de kleinste beer van Noord-Amerika is. De dieren worden 1.20 tot 2.00 meter van kop tot kont en mannetjes wegen gemiddeld tussen de 80 en 120 kilogram, afhankelijk van de locatie. Mannetjes kunnen echter veel groter zijn, er zijn namelijk exemplaren van ruim 400 kilogram geregistreerd. 

De Amerikaanse bruine beer is niet nauw verwant aan de andere beren op het Noord-Amerikaanse continent, maar juist aan de Aziatische zwarte beer. Ook is de Amerikaanse zwarte beer verwant aan de Maleise beer. 

Hoewel de naam doet vermoeden dat de Amerikaanse zwarte beer altijd zwart is, is dit zeker niet het geval. Het percentage zwarte beren dat niet zwart is, verschilt heel erg per locatie. Zwarte beren kunnen namelijk van wit tot zwart en alle tinten daartussen zijn. In Yosemite nationaal park is het zelfs zo dat meer dan 90% van de zwarte beren bruin of blond is. 

De zwarte beer in Canada

Waar veel beren het lastig hebben, gaat het met de zwarte beer in Canada en in het algemeen goed. Wanneer je de populaties van alle berensoorten bij elkaar optelt en dan verdubbelt heb je ongeveer de populatie Amerikaanse zwarte beren. Het dier komt voor in Canada, de Verenigde Staten en Mexico. In de Verenigde staten vind je het dier vooral in het oosten en in het westen van het land en dan vooral in de nog ruige natuurgebieden. 

In Canada heeft de zwarte beer niet heel veel van haar historische leefgebied verloren en leeft de Amerikaanse zwarte beer nog op veel plekken. De totale populatie van de Amerikaanse zwarte beer in Canada wordt geschat op tussen de 400.000 en 500.000 individuen. De kans dat je een zwarte beer in Canada tegenkomt is dus zeker aanwezig. 

Mocht je de zwarte beer in Canada willen spotten, dan zijn er een aantal plekken die je moet bezoeken: Banff nationaal park, Vancouver Island, Great Bear Rainforest en Algonquin Provincial National Park zijn misschien wel de beste plekken om de zwarte beer in Canada te vinden!

Booking.com

De ervaring van Vince met een zwarte beer in Canada

Het is 24 september 2023. Ik loop met mijn backpack op mijn rug net weg van het basecamp ergens in de Rocky Mountains in Canada. De afgelopen drie weken stonden in het teken van hiken, oriënteren met kaart en kompas, natuurlijke shelter bouwen, vuur maken, spoorzoeken en nog veel meer. Ik doe mee aan een opleiding tot International Wilderness Guide.

Vandaag is de dag van onze eindoefening, een 24 uurs solochallenge. Die start met een oriëntatie met kaart en kompas. Vanaf het basecamp ben ik onderweg naar mijn eerste checkpoint, mijn startpunt voor de tocht vandaag. In Nederland werk ik als natuurgids en ecoloog. Dus ik ben vaak bezig met planten en dieren. Daarnaast heb ik al eens een natuurreis naar Zweden georganiseerd. Maar ik wilde graag een stapje verder. Wat meer ervaring opdoen in de Wildernis.

De uitgestrekte en ruige natuur van de Canadese wildernis leek mij daarvoor bij uitstek geschikt. We hebben de afgelopen weken al fantastische momenten meegemaakt en heel veel wildlife gezien. Zelfs Beren en Elanden hebben we gespot. Daarnaast vonden we ook sporen van Wolven en Mountain lions. Maar nu loop ik hier helemaal alleen. Mijn verrekijker en camera heb ik mee want je weet maar nooit wat je tegenkomt.

Al lopend geniet ik van het prachtige uitzicht, een enorme berg met prachtig groene naaldbomen en daarnaast mooi geel kleurende bladeren van Trembling aspen. De eerste twee kilometer gaan lekker vlot, ik kan nu namelijk nog gebruik maken van een weg. Ondertussen zoek ik naar diersporen en kijk ik welke planten ik herken.

Dan moet ik de weg verlaten. Ik sla rechtsaf en loop een paar honderd meter in de richting van mijn eerste checkpoint als ik in mijn ooghoek tussen wat struiken en bomen iets zie bewegen. Ik kijk eens goed en dan in ene besef ik me dat ik op ongeveer 35 meter afstand sta van een Zwarte beer! Mijn hartslag schiet omhoog. Er is niemand anders in de buurt dus ik sta er alleen voor.

Gelukkig hebben we een goede bear-safety training gehad. Dus ik weet wat ik moet doen. Het eerste wat ik denk is: Is het een vrouwtje en heeft ze jongen? Dat blijkt gelukkig niet zo te zijn. De beer heeft mij nog niet in de gaten. Ik maak snel een paar foto’s en geniet van het moment. De wind staat echter wel in de richting van de beer dus het zal niet lang duren voordat de beer me opmerkt. 

Dan zie ik een enorme kop omhoog komen en de beer snuift de lucht op. Dan kijkt hij/zij mij recht aan. Mijn hand rust inmiddels al op mijn bear-spray. Je weet het maar nooit. Gelukkig draait dit prachtige dier zich om en loopt rustig schuin van me weg. Wat en bizar moment en wat een schitterende ervaring. Dit had ik voor geen goud willen missen. We hadden wel al eerder beren gezien deze trip. Maar niet lopend en tegelijkertijd van zo dichtbij. 

Lang tijd om stil te staan heb ik niet, ik moet eigenlijk ook weer verder. Als ik kijk waar ik heen moet, zie ik dat de bomen daar steeds dichter op elkaar staan. Het overzicht over mijn omgeving wordt minder goed. Ik besluit om met de bear-spray in de aanslag verder te lopen. Daarnaast roep ik met regelmaat “YO BEAR”. Dan horen de beren mij in ieder geval aankomen. Het laatste wat ik wil is namelijk een beer verrassen door in ene voor hem op te duiken. Op mijn hoede loop ik rustig verder.

* Bij wildlifereizen.com maken wij gebruik van affiliate links. Als jij iets via een link op onze website koopt krijgen wij daar een klein percentage over. Wees gerust het kost je niks extra!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel via sociale media
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Ontdek meer van Wildlifereizen
gewone flamingo in Fuente de Piedra
Flamingo’s: welke soorten zijn er en waar leven ze?

Flamingo’s Flamingo’s zijn waadvogels uit de familie van de flamingo’s (Phoenicopteridae). Het gaat om totaal zes verschillende soorten die leven in Amerika, Europa, Azië en Afrika. Flamingo’s zijn zeer kenmerkende vogels die bij iedereen wel iets oproepen. Het spotten van een flamingo op reis is voor veel mensen een leuke bonus

Ik met de Zoomble Spotting Scope in Liwonde nationaal park, Malawi
Review: Zoomble Spotting Scope

Zoomble Spotting Scope 25×75 Lees hieronder een nieuwe review op wildlifereizen.com. In deze review lees jij onze ervaring met de Zoomble Spotting Scope 25×75 die wij voor Zoomble al een langere tijd testen. Hieronder vind je onze mening over deze tool om vogels te spotten van Zoomble.  Productinformatie De Zoomble

Nijlpaard in South Luangwa nationaal park, Zambia
Zambia

Zambia Zambia is een land in Afrika. Het land, dat 750.000km² groot is, ligt op de overgang van Centraal-, Oost- en Zuidelijk Afrika. De hoofdstad van het land is Lusaka, waar met zo’n 2 miljoen inwoners bijna 10% van het totaal aantal inwoners te vinden is. Lange tijd was het