Coasteering met SeaShetland

Coasteering met SeaShetland: buitenspelen voor volwassenen

Table of Contents

Coasteering langs de kust van Shetland

Mocht je voor jouw reis naar de Shetlandeilanden, Schotland,  nog op zoek zijn naar een unieke activiteit, die zowel relaxerend is, maar ook voor volop adrenaline zorgt? Dan is de nieuwste outdoor activiteit coasteering misschien wel iets voor jou. Om erachter te komen wat coasteering nou precies inhoudt, gingen wij op stap met Adam van SeaShetland.

Coasteering Shetlandeilanden

Wat is coasteering?

Coasteering is een vrij nieuwe outdoor activiteit die zich afspeelt aan de kustlijn van ruige gebieden. Het is goed te vergelijken met Canyoning alleen dan in zee. Hierbij ontdek je dus letterlijk de kustlijn in een dikke wetsuit en met beschermende kleding. Tijdens de activiteit zwem je in de zee, zwem je door grotten, spring je van rotsen af en laat je je meenemen door de storming. Coasteering is ontstaan in het Verenigd Konikrijk wat zich met de ruige kusten uitzonderlijk goed leent voor deze steeds populairder wordende activiteit. 

Coasteering Shetland

Verzamelen in een kleine loods in Lerwick

’s Ochtends om 9 uur was het tijd om te verzamelen bij een kleine loods in Lerwick, de hoofdstad van de Shetlandeilanden. Hier aangekomen verteld dat gids Adam dat ik de enige ben, een privé-excursie dus. Ideaal om goed te ontdekken wat coasteering nou precies is. In de loods hangen alle spullen die je nodig hebt om te kunnen gaan buitenspelen in de zee rond de Shetlandeilanden. 

Alles ziet er uit alsof het net is aangeschaft. Een dikke wetsuit, neopreen handschoenen, neopreen “sokken”, een helm en een zwemvest krijg je te leen. Wat je zelf mee moet brengen zijn een oude zwembroek/ korte broek voor over je wetsuit en oude stevige schoenen. Maar mocht je dit vergeten zijn, dan heeft Adam deze ook nog wel voor je. Mocht je een gopro hebben, is dit natuurlijk de uitgelezen kans om deze mee te nemen. 

Nadat ik mezelf in alleen spullen gewurmd en gehesen heb, is het tijd om naar de coasteering locatie toe te gaan. Shetland heeft veel verschillende goede locaties, met wisselende uitdaging. We rijden een klein halfuur voordat we bij de waterspeeltuin in Nesting zijn aangekomen. Het landschap is typische voor Shetland met kliffen en veel rotsen. We starten met een kleine wandeling langs de kust over wat rotsen voordat we aankomen bij de plek waar we het water in springen. 

Voordat we het water in gaan, is het eerst tijd voor de laatste veiligheidsinstructies en uitleg over hoe je veilig het water in springt. Daarna is het eindelijk tijd om het water in te springen. Na de eerste plons is het even slikken, het water is namelijk niet warmer dan 8 graden. Gelukkig houdt alle kleding je warm. Eenmaal in het water zwemmen we door richting een ruime grot met prachtig blauw water. Het is niet altijd mogelijk om door dit soort grotten te zwemmen, maar doordat er vandaag weinig stroming staat kunnen we erdoorheen zwemmen.

Ontmoeting met wildlife tijdens coasteering

Het zwemmen en klimmen in deze prachtige omgeving is al meer dan genoeg om te genieten, maar er is ook altijd een kans om oog-in-oog te komen met de lokale wildlife zoals zeehonden en otters.  Helaas laten zij zich vandaag niet zien. Nadat we langs de kust hebben “geoefend” is het tijd voor het echte werk. We gaan richting een klein, onbewoond eiland. Om vanaf daar het water in te komen, springen we van een aantal meter de zee in. Na nog wat verder te zwemmen en een aantal keer in het water gesprongen te zijn, komen we uit tussen twee rotswanden van minimaal 10 meter hoog.

Wat we hier te zien krijgen is echt geweldig, een aantal papegaaiduikers die op het eiland woont is namelijk continu van en naar het eiland aan het vliegen. Ze gebruiken precies deze ruimte om naar de zee te komen. Hierdoor vliegen de papegaaiduikers letterlijk enkele meters boven ons hoofd. Nadat de show voorbij is, zwemmen we door richting een nieuwe grot. Deze grot heeft werkelijk iets magisch en omdat de zon is gaan schijnen krijgt het heldere water een prachtige groenblauwe kleur. Midden in de grot zit een opening en als je naar boven kijkt heb je het idee dat je in een ceynote in Mexico bent. 

Papegaaiduiker in Schotland, Atlantische papegaaiduiker op de Shetlandeilanden

Springen van grote hoogte

Ondertussen, terwijl we de grot aan de andere kant uitzwemmen, vliegen de gekuifde aalscholvers ons continu om de oren. Het uitzicht hier is absoluut magisch te noemen, met weer steile kliffen, zeevogels, rotsblokken het prachtige heldere water waarin je het kelp en grote zee-egels kunt zien. Nadat we dit alles heel relaxt in ons op hebben genomen is het tijd voor de beloofde adrenaline. Na al meer dan twee uur in het water door te hebben gebracht, weet Adam goed in te schatten welke sprongen goed bij je passen. Voor mij heeft hij twee grote sprongen in gedachte. Beide sprongen zijn van zo’n vier a vijf meter hoogte. 

Voorzichtig klimmen we via de rotswanden uit het water. Vanaf de plek waar we water in gaan springen ziet alles er nog indrukwekkender uit. De eerste keer met toch we knikkende knieën spring ik het water in. Door het zwemvest word ik vervolgens weer als een gek uit het water getrokken. Wat was dit gaaf. Snel klim weer op de rotswand om nog een keer te springen. Dit gaat zo nog wel even door, en ook bij de tweede sprong wagen we deze meerdere keren. 

Na deze sprongen zwemmen we rustig terug naar de kant om vervolgens terug te lopen naar de auto. Terwijl we weglopen van de speeltuin laat ik alles nog even op mij inwerken. Wat een gave activiteit was dit en zo vet om die steile kliffen eens vanuit een andere oogpunt te zien. Veel unieker dan dit worden activiteiten niet!

Kijk voor meer informatie op seashetland.com!

* Bij wildlifereizen.com maken wij gebruik van affiliate links. Als jij iets via een link op onze website koopt krijgen wij daar een klein percentage over. Wees gerust het kost je niks extra!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel via sociale media
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Ontdek meer van Wildlifereizen
Een bosbok, één van de antilopen in Malawi
Lilongwe Wildlife Centre: een groene oase in de stad!

Lilongwe Wildlife Centre Lilongwe Wildlife Centre is een natuurreservaat van zo’n 70 hectare en ligt midden in de hoofdstad van Malawi, Lilongwe. Wanneer je het reservaat bezoekt, heb je geen idee dat je je eigenlijk in een miljoenenstad bevindt. Het reservaat is zeer bosrijk en bestaat voornamelijk uit acaciabomen en combretum.

Een gnoe met hoorns. Antilopen in Malawi
Kuti Wildlife Reserve: een oude boerderij omgetoverd tot wildreservaat

Kuti Wildlife Reserve Het Kuti Wildlife Reserve is een beschermd natuurgebied in centraal Malawi. Het natuurgebied ligt dichtbij de stad Salima, niet ver van Lake Malawi. Het reservaat is met zo’n 20 km² niet groot, maar heeft toch veel verschillende habitats. Zo vind je er Miombo bossen, graslanden en moerasgebieden. Pas in 2005

Savanneolifant in Malawi. Inpaklijst Malawi. Een van de big five in Malawi
Nationale parken in Malawi: een uitgebreid overzicht!

Beschermde gebieden in Malawi Lange tijd was Malawi het land waar de meeste toeristen alleen naar toe gingen voor het prachtige Lake Malawi, met haar tropische stranden, kraakheldere water en honderden verschillende soorten vissen, maar de laatste jaren timmert Malawi ook steeds meer aan de weg als safaribestemming. Waar je

Twee mannelijke waterbokken in Liwonde nationaal park.
Antilopen in Malawi

Antilopen in Malawi Antilopen zijn een grote groep evenhoevigen die voorkomen in Afrika en Azië en vooral in Afrika sterk vertegenwoordigd zijn. Het zijn herbivoren, dus eten ze alleen plantaardig materiaal. Ondanks de grote diversiteit, er leven namelijk maar liefst 72 verschillende soorten in Afrika, worden de antilopen vaak over het hoofd gezien

Nkohotakota wildlife reserve
Nkhotakota Wildlife Reserve

Nkhotakota Wildlife Reserve Nkhotakota Wildlife Reserve is een beschermd natuurgebied in het centrale gedeelte van Malawi, dat op een steenworp afstand van Lake Malawi ligt. Het park is 1.800 km² groot en is daarmee het grootste Wildlife Reserve van Malawi. Nkhotakota Wildlife Reserve is niet alleen het grootste Wildlife Reserve