Coasteering met SeaShetland

Coasteering met SeaShetland: buitenspelen voor volwassenen

Table of Contents

Coasteering langs de kust van Shetland

Mocht je voor jouw reis naar de Shetlandeilanden, Schotland,  nog op zoek zijn naar een unieke activiteit, die zowel relaxerend is, maar ook voor volop adrenaline zorgt? Dan is de nieuwste outdoor activiteit coasteering misschien wel iets voor jou. Om erachter te komen wat coasteering nou precies inhoudt, gingen wij op stap met Adam van SeaShetland.

Coasteering Shetlandeilanden

Wat is coasteering?

Coasteering is een vrij nieuwe outdoor activiteit die zich afspeelt aan de kustlijn van ruige gebieden. Het is goed te vergelijken met Canyoning alleen dan in zee. Hierbij ontdek je dus letterlijk de kustlijn in een dikke wetsuit en met beschermende kleding. Tijdens de activiteit zwem je in de zee, zwem je door grotten, spring je van rotsen af en laat je je meenemen door de storming. Coasteering is ontstaan in het Verenigd Konikrijk wat zich met de ruige kusten uitzonderlijk goed leent voor deze steeds populairder wordende activiteit. 

Coasteering Shetland

Verzamelen in een kleine loods in Lerwick

’s Ochtends om 9 uur was het tijd om te verzamelen bij een kleine loods in Lerwick, de hoofdstad van de Shetlandeilanden. Hier aangekomen verteld dat gids Adam dat ik de enige ben, een privé-excursie dus. Ideaal om goed te ontdekken wat coasteering nou precies is. In de loods hangen alle spullen die je nodig hebt om te kunnen gaan buitenspelen in de zee rond de Shetlandeilanden. 

Alles ziet er uit alsof het net is aangeschaft. Een dikke wetsuit, neopreen handschoenen, neopreen “sokken”, een helm en een zwemvest krijg je te leen. Wat je zelf mee moet brengen zijn een oude zwembroek/ korte broek voor over je wetsuit en oude stevige schoenen. Maar mocht je dit vergeten zijn, dan heeft Adam deze ook nog wel voor je. Mocht je een gopro hebben, is dit natuurlijk de uitgelezen kans om deze mee te nemen. 

Nadat ik mezelf in alleen spullen gewurmd en gehesen heb, is het tijd om naar de coasteering locatie toe te gaan. Shetland heeft veel verschillende goede locaties, met wisselende uitdaging. We rijden een klein halfuur voordat we bij de waterspeeltuin in Nesting zijn aangekomen. Het landschap is typische voor Shetland met kliffen en veel rotsen. We starten met een kleine wandeling langs de kust over wat rotsen voordat we aankomen bij de plek waar we het water in springen. 

Voordat we het water in gaan, is het eerst tijd voor de laatste veiligheidsinstructies en uitleg over hoe je veilig het water in springt. Daarna is het eindelijk tijd om het water in te springen. Na de eerste plons is het even slikken, het water is namelijk niet warmer dan 8 graden. Gelukkig houdt alle kleding je warm. Eenmaal in het water zwemmen we door richting een ruime grot met prachtig blauw water. Het is niet altijd mogelijk om door dit soort grotten te zwemmen, maar doordat er vandaag weinig stroming staat kunnen we erdoorheen zwemmen.

Ontmoeting met wildlife tijdens coasteering

Het zwemmen en klimmen in deze prachtige omgeving is al meer dan genoeg om te genieten, maar er is ook altijd een kans om oog-in-oog te komen met de lokale wildlife zoals zeehonden en otters.  Helaas laten zij zich vandaag niet zien. Nadat we langs de kust hebben “geoefend” is het tijd voor het echte werk. We gaan richting een klein, onbewoond eiland. Om vanaf daar het water in te komen, springen we van een aantal meter de zee in. Na nog wat verder te zwemmen en een aantal keer in het water gesprongen te zijn, komen we uit tussen twee rotswanden van minimaal 10 meter hoog.

Wat we hier te zien krijgen is echt geweldig, een aantal papegaaiduikers die op het eiland woont is namelijk continu van en naar het eiland aan het vliegen. Ze gebruiken precies deze ruimte om naar de zee te komen. Hierdoor vliegen de papegaaiduikers letterlijk enkele meters boven ons hoofd. Nadat de show voorbij is, zwemmen we door richting een nieuwe grot. Deze grot heeft werkelijk iets magisch en omdat de zon is gaan schijnen krijgt het heldere water een prachtige groenblauwe kleur. Midden in de grot zit een opening en als je naar boven kijkt heb je het idee dat je in een ceynote in Mexico bent. 

Papegaaiduiker in Schotland, Atlantische papegaaiduiker op de Shetlandeilanden

Springen van grote hoogte

Ondertussen, terwijl we de grot aan de andere kant uitzwemmen, vliegen de gekuifde aalscholvers ons continu om de oren. Het uitzicht hier is absoluut magisch te noemen, met weer steile kliffen, zeevogels, rotsblokken het prachtige heldere water waarin je het kelp en grote zee-egels kunt zien. Nadat we dit alles heel relaxt in ons op hebben genomen is het tijd voor de beloofde adrenaline. Na al meer dan twee uur in het water door te hebben gebracht, weet Adam goed in te schatten welke sprongen goed bij je passen. Voor mij heeft hij twee grote sprongen in gedachte. Beide sprongen zijn van zo’n vier a vijf meter hoogte. 

Voorzichtig klimmen we via de rotswanden uit het water. Vanaf de plek waar we water in gaan springen ziet alles er nog indrukwekkender uit. De eerste keer met toch we knikkende knieën spring ik het water in. Door het zwemvest word ik vervolgens weer als een gek uit het water getrokken. Wat was dit gaaf. Snel klim weer op de rotswand om nog een keer te springen. Dit gaat zo nog wel even door, en ook bij de tweede sprong wagen we deze meerdere keren. 

Na deze sprongen zwemmen we rustig terug naar de kant om vervolgens terug te lopen naar de auto. Terwijl we weglopen van de speeltuin laat ik alles nog even op mij inwerken. Wat een gave activiteit was dit en zo vet om die steile kliffen eens vanuit een andere oogpunt te zien. Veel unieker dan dit worden activiteiten niet!

Kijk voor meer informatie op seashetland.com!

* Bij wildlifereizen.com maken wij gebruik van affiliate links. Als jij iets via een link op onze website koopt krijgen wij daar een klein percentage over. Wees gerust het kost je niks extra!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel via sociale media
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Ontdek meer van Wildlifereizen
Een purperreiger in Liwonde nationaal park, natuur in Malawi
Inpaklijst Malawi: 12 dingen die je moet meenemen naar Malawi?

Inpaklijst Malawi Staat er een vakantie naar Malawi op de planning? Dan vraag je jezelf vast af wat je allemaal moet meenemen naar Malawi? Dus google je naar een paklijst voor Afrika, of een paklijst voor een safari. Uit die lijsten kan je heel veel tips halen, maar deze zijn niet

Boehms bijeneter die we tegen kunnen komen tijdens fotoreis Zambia
De vlag van Malawi

De vlag van Malawi De vlag van Malawi heeft drie horizontale banden met drie verschillende kleuren. De bovenste band is zwart, de middelste band is rood en de onderste band is groen. Alle drie de banden zijn even groot. Op de bovenste band vind je een opkomende rode zon met 31 lichtstralen.

Snakes of Zambia and Malawi en andere natuurgidsen van veldshop.nl
Natuurgidsen Afrika: de beste natuurgidsen voor jouw reis!

Natuurgidsen Afrika Of je nou een doorgewinterde Afrikaganger bent of dat je eerste safarireis gepland staat, één ding mag op zeker niet ontbreken in jouw koffer of rugzak: namelijk een natuurgids. Zeker nu self-drive safari’s steeds populairder worden en je dan dus geen gids tot je beschikking hebt, is het

Een savanneolifant in Zambia. Majete Wildlife Reserve
Majete Wildlife Reserve

Majete Wildlife Reserve Het Majete Wildlife Reserve is een omheind beschermd natuurgebied in het zuidwesten van Malawi. Het Majete Wildlife Reserve is zo’n 700 km2 groot en ligt in de Lower Shire river valley op iets minder dan 70 kilometer van Blantyre, de op één na grootste stad van Malawi.

Ginny de giraffe, één van de weinige giraffen in Malawi. Kuti Wildlife Reserve
Giraffen in Malawi: Waar moet je zijn om ze te vinden?

Giraffen in Malawi De giraffe is een charismatisch dier dat iedereen wilt zien tijdens een safari in Afrika. Nu Malawi weer een Big Five bestemming is, wordt Malawi steeds populairder als safari-bestemming. Zeker in combinatie met het Lake Malawi is het een heerlijke vakantiebestemming. Bepaalde dieren wil iedereen één keer