bijeneter in Chobe nationaal park, Botswana

10 feiten over Malawi: alles wat je wilt weten!

Table of Contents

10 feiten over Malawi

Malawi is een land in het zuidoosten van Afrika. Het land is bijna 3x zo groot als Nederland en heeft zo’n 20 miljoen inwoners. Deze inwoners staan bekend om hun vriendelijkheid, waardoor het land de bijnaam “The warm heart of Africa” heeft gekregen. Het land wordt volledig omringd door land (en Lake Malawi).

Malawi is één van de armste landen ter wereld dat voor een groot deel afhankelijk is van landbouw en visserij. De laatste tijd begint één inkomstenbron steeds belangrijker te worden en dat is toerisme. Het land herbergt het wereld beroemde Lake Malawi, het op twee na grootste meer van Afrika. Het meer kent een ongekend hoge biodiversiteit, wat veel toeristen aantrekt. Daarnaast is Malawi druk bezig om hun populaties wilde dieren te herstellen, waar het toerisme sterk van profiteert.

Net als van elk land zijn er genoeg dingen die je niet weet, maar wel graag wilt weten voordat je een land bezoekt tijdens een mooie reis. Lees hieronder 10 feiten over Malawi.

10 feiten over Malawi. Religie in Malawi. De kerk in Nkhoma, startpunt van de Nkhoma berg wandeling

Lilongwe is de hoofdstad

De hoofdstad van Malawi is Lilongwe. Deze stad, die centraal in Malawi te vinden is, is niet alleen de hoofdstad, maar ook de stad met de meeste inwoners. In totaal wonen er meer dan 1.1 miljoen mensen in Lilongwe. De stad groeit razendsnel, in 2008 had deze namelijk nog geen 700.000 inwoners. De stad is vernoemd naar de Lilongwe rivier, die dwars door de stad stroomt. Een plek die je niet mag missen wanneer je in Lilongwe bent, is het Lilongwe Wildlife Centre, een opvang voor verweesde en gewonde wilde dieren.

Malawi heeft 20 miljoen inwoners

In Malawi wonen zo’n 20 miljoen mensen en Malawi staat daarmee 20ste als het gaat om Afrikaanse landen met de grootste bevolking. Dit terwijl het land op nummer 33 staat van grootste landen in Afrika. Het land heeft dus een relatieve hoge bevolkingsdichtheid. Al ligt deze bevolkingsdichtheid met 220 inwoners per vierkante kilometer nog op de helft van Nederland.

De 20 miljoen inwoners van Malawi bestaan uit meer dan 12 etnische groepen, waarvan de Chewa, Tumbuka, Lomwe en Yao de grootste groepen zijn. Malawianen zijn hoofdzakelijk Christelijk, maar ook een deel van de bevolking is Islamitisch.

Engels is de officiële taal van Malawi

De officiële taal van Malawi is Engels, alhoewel slechts 50% van de Malawianen deze taal beheerst. Dit maakt het vaak een stuk makkelijker om te communiceren met de bevolking wanneer je op vakantie bent in Malawi. Naast het Engels worden er nog acht andere talen erkend in Malawi. Chichewa wordt van deze talen het meest gesproken. Dit is ook de taal waarin het basisonderwijs gegeven wordt en is de taal die (in ieder geval in centraal Malawi) het meest gebruikt wordt. 

Malawi is sinds 1964 onafhankelijk

Malawi werd volledig onafhankelijk van Engeland in 1964 en werd na hun onafhankelijkheid lid van het Gemenebest van Naties. De president die de macht van de Engelse overnam, Banda, regeerde het land tot aan 1993. Daarna werd het land een democratie met meerdere partijen. Sindsdien is het op politiek vlak relatief rustig in Malawi. Voordat Malawi onafhankelijk werd, heette het Nyasaland en was het een Engels protectoraat. 

De bijnaam van Malawi is "The warm heart of Africa"

De bijnaam van Malawi is “The Warm Heart of Africa”. Deze bijnaam heeft Malawi niet te danken aan de temperatuur of aan de ligging van het land, maar aan de bevolking. De bevolking is namelijk zeer vriendelijk en gul. Door deze vriendelijke bevolking is het één van de veiligste landen van Afrika om in te reizen. 

Zonsondergang in Afrika

De bevolking is arm

Eén van de minder leuke feiten over Malawi is dat de bevolking zeer arm is. Volgens verschillende berekeningen staat Malawi in de top 10 van armste landen ter wereld. Ook qua gezondheidszorg en levensverwachting scoort het land slecht. Dit betekent uiteraard niet dat iedereen het hier zwaar heeft, want ook in Malawi groeit de middenklasse hard. Dit neemt niet weg dat ongeveer 50% van de Malawianen onder de internationale armoedegrens leeft, wat betekent dat zij minder dan €2 per dag te besteden hebben. 

Lake Malawi is dé trekpleister

De toeristische trekpleister van Malawi is Lake Malawi. Het immense meer is bijna 30.000 vierkante kilometer groot en is hiermee het op twee na grootste meer van Afrika. Het water van dit meer is kristalhelder en er zijn veel tropische stranden rond het meer te vinden. Daarnaast is het meer een perfecte plek om te duiken en snorkelen, in het meer leven namelijk meer dan 500 verschillende soorten vissen. Een groot deel hiervan zijn mooi gekleurde cichliden, waarvan dus minimaal 500 soorten in het meer leven. Het zouden er nog veel meer kunnen zijn, maar het definitieve aantal vaststellen is heel lastig. 

Lake Malawi is de grootste trekpleister van Malawi. 10 feiten over Malawi

20% van het land is beschermde natuur

Nummer 8 van de feiten over Malawi, is het feit dat 20% van het land in Malawi beschermde natuur is. Malawi kent in totaal 5 nationale parken en 4 reservaten. De bekendste zijn Liwonde nationaal park en Majete Game Reserve. Beide natuurgebieden worden beheerd door African Parks. De inmenging van African Parks en andere NGO’s heeft er voor gezorgd dat de natuur weer floreert in bepaalde beschermde gebieden van Malawi. 

Naast deze beschermde gebieden zijn er nog een heel aantal bosreservaten. Helaas is een heel groot gedeelte hiervan er slecht aan toe en is de bescherming van deze gebieden er alleen op papier. 

Vrouwelijke sabelantilope met hoorns in Malawi. Majete Wildlife Reserve

De landbouw is zeer belangrijk voor de economie

Veruit de belangrijkste sector in Malawi is de landbouw. Zo’n 80% van de bevolking werkt in de landbouw. Overal waar je dan ook kijkt in Malawi wordt de landbouw bedreven. De belangrijkste landbouw producten voor de export van het land zijn tabak, thee en katoen. Daarnaast hebben veel mensen op het platteland ook wat eigen grond waarop zij gewassen laten groeien voor eigen consumptie. Voor eigen consumptie worden vooral mais, zoete aardappelen, aardappelen, pompoen, tomaten en uien verbouwd. 

Malawi grenst aan drie andere landen, maar niet aan zee

Het laatste van onze 10 feiten over Malawi is dat Malawi in totaal aan drie landen grenst, in het noorden aan Tanzania, in het westen, zuiden en zuidoosten aan Mozambique en in het oosten aan Zambia. Het land grenst dus niet aan de zee en heeft daardoor minder goede mogelijkheden wat betreft het im- en exporteren van goederen. Deze moeten namelijk allemaal eerst over land richting de kust. 

Gelukkig heeft Malawi wel lake Malawi, waardoor er alsnog veel prachtige stranden zijn en lokale mensen kunnen leven van de visserij. 

Dit waren onze 10 feiten over Malawi. Het kennen van deze feiten zorgt ervoor dat je Malawi beter begrijpt voordat je die kant op gaat.

Kende jij deze 10 feiten over Malawi al, of weet jij nog een feit dat eigenlijk niet op deze lijst mag ontbreken? Laat dan vooral een reactie achter!

* Bij wildlifereizen.com maken wij gebruik van affiliate links. Als jij iets via een link op onze website koopt krijgen wij daar een klein percentage over. Wees gerust het kost je niks extra!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel via sociale media
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Ontdek meer van Wildlifereizen
Een purperreiger in Liwonde nationaal park, natuur in Malawi
Inpaklijst Malawi: 12 dingen die je moet meenemen naar Malawi?

Inpaklijst Malawi Staat er een vakantie naar Malawi op de planning? Dan vraag je jezelf vast af wat je allemaal moet meenemen naar Malawi? Dus google je naar een paklijst voor Afrika, of een paklijst voor een safari. Uit die lijsten kan je heel veel tips halen, maar deze zijn niet

Boehms bijeneter die we tegen kunnen komen tijdens fotoreis Zambia
De vlag van Malawi

De vlag van Malawi De vlag van Malawi heeft drie horizontale banden met drie verschillende kleuren. De bovenste band is zwart, de middelste band is rood en de onderste band is groen. Alle drie de banden zijn even groot. Op de bovenste band vind je een opkomende rode zon met 31 lichtstralen.

Snakes of Zambia and Malawi en andere natuurgidsen van veldshop.nl
Natuurgidsen Afrika: de beste natuurgidsen voor jouw reis!

Natuurgidsen Afrika Of je nou een doorgewinterde Afrikaganger bent of dat je eerste safarireis gepland staat, één ding mag op zeker niet ontbreken in jouw koffer of rugzak: namelijk een natuurgids. Zeker nu self-drive safari’s steeds populairder worden en je dan dus geen gids tot je beschikking hebt, is het

Een savanneolifant in Zambia. Majete Wildlife Reserve
Majete Wildlife Reserve

Majete Wildlife Reserve Het Majete Wildlife Reserve is een omheind beschermd natuurgebied in het zuidwesten van Malawi. Het Majete Wildlife Reserve is zo’n 700 km2 groot en ligt in de Lower Shire river valley op iets minder dan 70 kilometer van Blantyre, de op één na grootste stad van Malawi.

Ginny de giraffe, één van de weinige giraffen in Malawi. Kuti Wildlife Reserve
Giraffen in Malawi: Waar moet je zijn om ze te vinden?

Giraffen in Malawi De giraffe is een charismatisch dier dat iedereen wilt zien tijdens een safari in Afrika. Nu Malawi weer een Big Five bestemming is, wordt Malawi steeds populairder als safari-bestemming. Zeker in combinatie met het Lake Malawi is het een heerlijke vakantiebestemming. Bepaalde dieren wil iedereen één keer