De vlag van Malawi

Betalen in Malawi: waar moet je rekening mee houden?

Table of Contents

Betalen in Malawi

Mocht je binnenkort naar Malawi afreizen om het land te gaan verkennen, als toerist of zakelijk, dan vraag je jezelf vast af hoe het zit met betalen in Malawi. Wat is de binnenlandse valuta van Malawi, kan je ook met buitenlandse valuta in Malawi betalen en hoe werkt het met betaalpassen. Om jullie te helpen met deze vragen, hebben wij het voor jullie uitgezocht. Lees hieronder alles over betalen in Malawi.

Malawiaanse Kwacha

De binnenlandse valuta in Malawi is de Malawiaanse Kwacha. Eén Kwacha is weer opgedeeld in 100 Tambala. De Malawiaanse Kwacha (MWK) moet niet verward worden met de Zambiaanse Kwacha (ZMW), de Zambiaanse Kwacha is namelijk zo’n 50x minder waard. De Malawiaanse Kwacha is de valuta van Malawi sinds 1971, daarvoor werd er met de Malawiaanse Pond betaald. 

Eind 2023 heeft er een grote devaluatie van de Kwacha plaatsgevonden, voor deze devaluatie kreeg je voor €1 ongeveer 1.200 MWK. Nu krijg je voor €1 ongeveer 2.000 MWK (01-06-2024). Dit is sterk toegenomen, aangezien je zo’n 3 jaar geleden nog 800 MWK kreeg voor €1. Kijk hier voor de actuele wisselkoers. Er zijn munten van 1, 5 en 10 MWK en biljetten van 5, 10, 20, 50, 100, 200, 500 en 1.000, 2.000 en 5.000 MWK. Dit betekent dus dat het grootste biljet slechts een paar euro waard is. In de praktijk zie je de munten en briefjes tot en met 20 eigenlijk ook niet meer.

Wil je betalen in Malawi? Dan is cash van de Malawiaanse Kwacha je beste vriend. Uiteraard wordt deze munt overal geaccepteerd, op veel plekken van het land is dit zelfs het enige geaccepteerde betaalmiddel.

Betalen in Malawi: een 2.000 kwacha biljet

Buitenlandse valuta

Natuurlijk is het altijd verstandig om buitenlandse valuta mee te nemen wanneer je een verre reis maakt. Dat is wanneer je wilt betalen in Malawi niet anders. Buitenlandse valuta waar je wat mee kunt in Malawi zijn de Amerikaanse Dollar, de Britse Pond, de Euro en de Zuid-Afrikaanse Rand. Het is belangrijk om te weten dat dollars van voor 2001 niet geaccepteerd worden in Malawi.

Al deze vier valuta zijn handig wanneer je geld wilt wisselen. Het is namelijk niet mogelijk om Kwacha al voor je reis naar Malawi in handen te krijgen. Je zult dus zelf geld moeten wisselen of het uit de pinautomaat in Malawi moeten trekken (daarover later meer). Daarnaast kan je ook met alle vier op veel plekken betalen. Ben je dus voor korte tijd in Malawi, dan is het misschien verstandig om helemaal niet te wisselen. Nadeel van betalen met buitenlandse valuta is dat je duurder uit bent dan wanneer je in Malawiaanse Kwacha betaald zou hebben. 

Betaalpassen

De laatste populaire optie om te betalen in Malawi is uiteraard de betaalpassen. Je kunt dan denken aan de Creditcard en de bankpas. De Creditcard is sterk in opkomst in Malawi en op steeds meer plekken kan je ermee betalen. Denk aan supermarkten en hotels in de grote steden en ook hotels in toeristische gebieden. Bankpassen zelf worden minder vaak geaccepteerd als betaalmiddel.

Beide passen kunnen uiteraard ook gebruikt worden om geld te pinnen. Dit kan alleen in de grote steden, waar pinautomaten te vinden zijn. Niet alle automaten accepteren elke betaalpas, neem er dus minimaal twee mee. De bankpas wordt over het algemeen minder geaccepteerd, maar het kost minder om met deze pas te pinnen.

Het land heeft geregeld last van (stroom)storingen waardoor het kan zijn dat de betaalpassen niet werken, zorg dus dat je nooit volledig afhankelijk bent van alleen de betaalpassen. 

Fooi geven in Malawi

De salarissen in Malawi, één van de armste landen van de wereld, liggen veel lager dan wij in het westen gewend zijn. Een fooitje geven, kan veel invloed hebben op het salaris en daarmee op de financiën van de lokale bevolking. Daarom is het belangrijk om te weten wat de regels zijn wat betreft het geven van fooi in Malawi. 

Wanneer je uit eten gaat, dan is het eigenlijk niet anders dan in Nederland, bij een goede service geef je zo’n 10% fooi. Voor gidsen en chauffeurs die je een hele dag begeleiden is het normaal om zo’n $5 dollar te geven. Voor kleine dingen zoals het schoonmaken van de kamer, het tillen van je koffer of andere kleine klusjes is het normaal om tussen de $0,50 en $2 te geven. 

Betalen in Malawi hangt dus nog grotendeels af van het gebruik van cash. Zorg er dus altijd voor dat je voldoende MWK op zak hebt. Daarnaast is het verstandig om niet op één paard te wedden, neem verschillende bankpassen en buitenlandse valuta mee. Verder is het verstandig om van te voren goed te informeren wat er mogelijk is wanneer je een grote uitgave gaat doen (zoals een dagtrip of verblijf in een hotel). Wanneer je geld wisselt, krijg je vaak een stuk meer Kwacha voor jouw euro dan wanneer je geld pint (met name door kosten van de banken), blijf je dus niet al te lang overweeg dan om voldoende cash mee te nemen zodat geld pinnen niet nodig is.

* Bij wildlifereizen.com maken wij gebruik van affiliate links. Als jij iets via een link op onze website koopt krijgen wij daar een klein percentage over. Wees gerust het kost je niks extra!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel via sociale media
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Ontdek meer van Wildlifereizen
Een gnoe met hoorns. Antilopen in Malawi
Kuti Wildlife Reserve: een oude boerderij omgetoverd tot wildreservaat

Kuti Wildlife Reserve Het Kuti Wildlife Reserve is een beschermd natuurgebied in centraal Malawi. Het natuurgebied ligt dichtbij de stad Salima, niet ver van Lake Malawi. Het reservaat is met zo’n 20 km² niet groot, maar heeft toch veel verschillende habitats. Zo vind je er Miombo bossen, graslanden en moerasgebieden. Pas in 2005

Savanneolifant in Malawi. Inpaklijst Malawi. Een van de big five in Malawi
Nationale parken in Malawi: een uitgebreid overzicht!

Beschermde gebieden in Malawi Lange tijd was Malawi het land waar de meeste toeristen alleen naar toe gingen voor het prachtige Lake Malawi, met haar tropische stranden, kraakheldere water en honderden verschillende soorten vissen, maar de laatste jaren timmert Malawi ook steeds meer aan de weg als safaribestemming. Waar je

Twee mannelijke waterbokken in Liwonde nationaal park.
Antilopen in Malawi

Antilopen in Malawi Antilopen zijn een grote groep evenhoevigen die voorkomen in Afrika en Azië en vooral in Afrika sterk vertegenwoordigd zijn. Het zijn herbivoren, dus eten ze alleen plantaardig materiaal. Ondanks de grote diversiteit, er leven namelijk maar liefst 72 verschillende soorten in Afrika, worden de antilopen vaak over het hoofd gezien

Nkohotakota wildlife reserve
Nkhotakota Wildlife Reserve

Nkhotakota Wildlife Reserve Nkhotakota Wildlife Reserve is een beschermd natuurgebied in het centrale gedeelte van Malawi, dat op een steenworp afstand van Lake Malawi ligt. Het park is 1.800 km² groot en is daarmee het grootste Wildlife Reserve van Malawi. Nkhotakota Wildlife Reserve is niet alleen het grootste Wildlife Reserve

De vlag van Malawi
Betalen in Malawi: waar moet je rekening mee houden?

Betalen in Malawi Mocht je binnenkort naar Malawi afreizen om het land te gaan verkennen, als toerist of zakelijk, dan vraag je jezelf vast af hoe het zit met betalen in Malawi. Wat is de binnenlandse valuta van Malawi, kan je ook met buitenlandse valuta in Malawi betalen en hoe werkt het