De vlag van Malawi

Taal in Malawi: welke talen worden er in Malawi gesproken?

Table of Contents

Taal in Malawi

Taal in Malawi is een complex iets, in tegenstelling tot hier in Nederland waar slechts twee verschillende talen gesproken. In Malawi worden namelijk 13 (of 14) verschillende talen gesproken. Het Engels is de officiële taal van het land en sinds 1968 is het Chichewa de nationale taal van Malawi. 

Getallen over de gesproken talen wisselen heel erg, maar duidelijk is wel dat het Chichewa door veruit de meeste mensen gesproken wordt. Terwijl In het noorden juist het Chitumbuka de dominante taal is. Het Chitumbuka wordt in Malawi door zo’n 1,5 miljoen mensen gesproken. Rond Lake Malawi is juist het Chiyao een veel gesproken taal. Deze taal komt oorspronkelijk uit Mozambique en wordt gesproken door het Yao volk, een Islamitische stam die zo’n 1.7 miljoen leden kent in Malawi. Een andere taal die veel gesproken wordt in Malawi is het Elhomwe. Deze taal wordt juist relatief veel gesproken in het zuiden van het land. 

Waarschijnlijk valt het je op dat veel talen in Malawi met Chi beginnen, dit betekent taal van. Dus Chichewa is de taal van de Chewa en zo is het Chitumbuka de taal van de Tumbuka. Van alle mensen in Malawi is zo’n 70% geletterd, het grootste gedeelte van de Malawianen kan dus lezen en schrijven. Het percentage geletterdheid ligt bij mannen iets hoger dan bij vrouwen. 

Vechtende waterbokken in Liwonde nationaal park, Malawi. Taal in Malawi

Engels in Malawi

De officiële taal in Malawi is het Engels. Deze taal is de enige taal in Malawi die niet onder de Bantoetalen valt. Het Engels is uiteraard geïntroduceerd door de Engelsen die Malawi een behoorlijke tijd gekoloniseerd hebben. Omdat het Engels de officiële taal in Malawi is, wordt deze taal gebruikt door alle ambtenaren, in de politiek, in de rechtszaal en ook op het hoger onderwijs. 

Dit klinkt heel handig, één taal die de gehele bevolking spreek en elkaar daardoor verbindt, maar helaas spreekt een groot gedeelte van de Malawianen geen Engels, of in ieder geval niet goed genoeg. Hierdoor hebben zij geen toegang hebben tot belangrijke delen van de samenleving. In 2008 sprak slechts 26% van de inwoners Engels. Mensen die het Engels hanteren zijn vaak hoger opgeleid en hebben een grotere kans op werk, met name bij de overheid en in het toerisme. 

Chichewa in Malawi

Gelukkig is er ook nog een nationale taal in Malawi, het Chichewa. Het Chichewa is dus de taal van de  Chewa. Meer dan 30% van de bevolking in Malawi valt onder de Chewa. Doordat het Chichewa de taal is waarin het onderwijs gegeven wordt en waarin de overheid naar het volk communiceert, spreken meer mensen deze taal. Het Chichewa wordt namelijk door zo’n 10 miljoen mensen gesproken. 

Zoals we aan het begin al zeiden, taal in Malawi is complex. Nou geldt dit niet alleen voor Malawi, maar voor veel Afrikaanse landen waar veel verschillende stammen leven. Mocht je als toerist naar Malawi gaan, dan zal je jezelf prima kunnen redden met het Engels, omdat de mensen die een baan in het toerisme hebben gevonden deze taal machtig zijn. Het zal wel even wennen worden, want ze hebben een duidelijke Afrikaanse tongval. 

Savanneolifant in Malawi. Inpaklijst Malawi. Een van de big five in Malawi

* Bij wildlifereizen.com maken wij gebruik van affiliate links. Als jij iets via een link op onze website koopt krijgen wij daar een klein percentage over. Wees gerust het kost je niks extra!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel via sociale media
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Ontdek meer van Wildlifereizen
Een gnoe met hoorns. Antilopen in Malawi
Kuti Wildlife Reserve: een oude boerderij omgetoverd tot wildreservaat

Kuti Wildlife Reserve Het Kuti Wildlife Reserve is een beschermd natuurgebied in centraal Malawi. Het natuurgebied ligt dichtbij de stad Salima, niet ver van Lake Malawi. Het reservaat is met zo’n 20 km² niet groot, maar heeft toch veel verschillende habitats. Zo vind je er Miombo bossen, graslanden en moerasgebieden. Pas in 2005

Savanneolifant in Malawi. Inpaklijst Malawi. Een van de big five in Malawi
Nationale parken in Malawi: een uitgebreid overzicht!

Beschermde gebieden in Malawi Lange tijd was Malawi het land waar de meeste toeristen alleen naar toe gingen voor het prachtige Lake Malawi, met haar tropische stranden, kraakheldere water en honderden verschillende soorten vissen, maar de laatste jaren timmert Malawi ook steeds meer aan de weg als safaribestemming. Waar je

Twee mannelijke waterbokken in Liwonde nationaal park.
Antilopen in Malawi

Antilopen in Malawi Antilopen zijn een grote groep evenhoevigen die voorkomen in Afrika en Azië en vooral in Afrika sterk vertegenwoordigd zijn. Het zijn herbivoren, dus eten ze alleen plantaardig materiaal. Ondanks de grote diversiteit, er leven namelijk maar liefst 72 verschillende soorten in Afrika, worden de antilopen vaak over het hoofd gezien

Nkohotakota wildlife reserve
Nkhotakota Wildlife Reserve

Nkhotakota Wildlife Reserve Nkhotakota Wildlife Reserve is een beschermd natuurgebied in het centrale gedeelte van Malawi, dat op een steenworp afstand van Lake Malawi ligt. Het park is 1.800 km² groot en is daarmee het grootste Wildlife Reserve van Malawi. Nkhotakota Wildlife Reserve is niet alleen het grootste Wildlife Reserve

De vlag van Malawi
Betalen in Malawi: waar moet je rekening mee houden?

Betalen in Malawi Mocht je binnenkort naar Malawi afreizen om het land te gaan verkennen, als toerist of zakelijk, dan vraag je jezelf vast af hoe het zit met betalen in Malawi. Wat is de binnenlandse valuta van Malawi, kan je ook met buitenlandse valuta in Malawi betalen en hoe werkt het