Een luipaard in South Luangwa nationaal park

Wat is het verschil tussen een luipaard en een jachtluipaard: Hoe zit het?

Table of Contents

Wat is het verschil tussen een luipaard en een jachtluipaard?

Wanneer het over de katachtigen gaat, zeker degene die in Afrika leven, is er vaak onduidelijkheid. Het lukt iedereen nog wel om een leeuw van de andere katten te onderscheiden, maar daarna wordt het lastiger. Want wat is nou precies het verschil tussen een luipaard en een jachtluipaard? En wat zijn dan precies een panter en een cheeta (en dan laten we de jaguar, die alleen in Zuid-Amerika voorkomt nog even achterwege). Gelukkig is dit artikel er, want hierin gaan we jou helpen om het verschil tussen een luipaard en een jachtluipaard te zien, want eerlijk is eerlijk wanneer je het verschil tussen een luipaard en een jachtluipaard ziet, is het eigenlijk niet zo heel moeilijk. 

De luipaard

Eerst even in het kort. De luipaard (Panthera pardus) is één van de vijf grote katten die voorkomt in grote delen van Afrika en Azië. Het is een slanke kat, gespierde kat die altijd alleen leeft (behalve wanneer het om een moeder met jong gaat). Van de luipaard bestaan maar liefst 9 verschillende ondersoorten, waarvan er één in de Afrika voorkomt en de rest in Azië. In het Nederlands noemen we de Aziatische ondersoorten vaker panter, terwijl de Afrikaanse ondersoort luipaard genoemd wordt. Zeer verwarrend, maar een panter en luipaard is dus hetzelfde dier. De luipaard heeft volgens het IUCN een kwetsbare status en leeft in meer dan zestig verschillende landen. 

Afrikaans luipaard in South Luangwa, fotoreis Zambia

De jachtluipaard

De jachtluipaard (Acinonyx jubatus) is ook een katachtige die voorkomt in Afrika en Azië, maar hoort in tegenstelling tot de luipaard niet tot de grote katten. De jachtluipaard is heel slank en atletisch gebouwd en is meestal alleen, maar broers kunnen kleine groepen vormen. De jachtluipaard heeft net als de luipaard de status kwetsbaar en komt voor in minder dan twintig landen, allemaal in Afrika met de uitzondering van Iran (en India is bezig met de herintroductie). Om alles nog net iets ingewikkelder te maken heeft ook de jachtluipaard in het Nederlands twee namen, ook de naam cheeta kan voor dit dier gebruikt worden. 

Het verschil tussen een luipaard en een jachtluipaard
Een betere foto van een jachtluipaard wordt op korte termijn verwacht

De luipaard en de jachtluipaard hebben dus redelijk wat overeenkomsten, zo leven ze (gedeeltelijk) in dezelfde landen, leven beide vaak alleen en hebben dezelfde vachtkleur (gelig) en zwarte stippen. Maar gelukkig zijn er ook een heel aantal verschillen. De grootste verschillen tussen een luipaard en een jachtluipaard zijn de tekening op de vacht, de “traan”, hun bouw en hun manier van leven. 

De vachttekening

De makkelijkste manier om het verschil tussen een luipaard en een jachtluipaard te zien is door te kijken naar de vacht. De luipaard heeft stippen op de uiteinden van het lichaam, terwijl deze stippen op de buik, rug en borst rozetten vormen. De jachtluipaard heeft stippen over het hele lijf. Deze stippen worden wel grotere op de buik, borst en rug, maar vormen geen rozetten zoals bij de luipaard. 

De "traan"

Wanneer je de kop van de kat kunt zien, kun je deze goed gebruik om het verschil tussen een luipaard en een jachtluipaard te maken. Ten eerste kan je kijken naar de “traan”. Een zwarte tekening op de kop van een jachtluipaard. Deze traan loopt vanuit de ooghoek helemaal door tot aan de de bek. Luipaarden hebben deze “traan” niet. Als je toch naar de bek kijkt, dan zijn er nog meer manieren om onderscheid te maken tussen de twee katten. De kleur van de ogen is namelijk ook anders, die van luipaarden is vaak groenig, terwijl jachtluipaarden meer bruine ogen hebben. Verder is de kop van een jachtluipaard veel kleiner dan dat van een luipaard. 

Hun bouw

Een ander groot verschil tussen een luipaard en een jachtluipaard is de bouw van de dieren. Beide dieren zijn katten en dus slank en elegant gebouwd. Maar waar een luipaard behoorlijk oogt als een bodybuilder, oogt een jachtluipaard veel meer als een duursporter. Beide vallen goed te verklaren. Luipaarden slepen hun prooi vaak mee de boom in, en hebben dus hele sterke spieren nodig. Een jachtluipaard is het snelste landdier en is dus heel anders gebouwd zodat hij deze snelheden kan bereiken. 

De manier van leven

Als laatste zijn er ook nog veel aanwijzingen te halen uit de manier waarop ze leven. Luipaarden zijn altijd alleen (behalve een moeder met welpen), terwijl jachtluipaarden nog wel broedergroepen vormen. Daarnaast zijn luipaarden vaak in bomen of een omgeving met veel bomen te vinden, terwijl jachtluipaarden voorkeur hebben voor open vlaktes. Verder zijn jachtluipaarden voornamelijk overdag actief, terwijl luipaarden pas actief worden tegen de schemer. 

Het verschil tussen een luipaard en een jachtluipaard
Is dit een luipaard of een jachtluipaard? Laat een reactie achter!

Nadat je dit artikel gelezen hebt ben je waarschijnlijk goed in staat om het verschil tussen een luipaard en een jachtluipaard te zien. En dan nog even voor het overzicht: Een luipaard is hetzelfde als een panter, maar niet hetzelfde als een jachtluipaard. Een jachtluipaard is dan weer hetzelfde als een cheeta. 

Als we dan ook nog even snel de laatste gevlekte grote kat, de jaguar benoemen, dan weet je het verschil daartussen vanaf nu ook. Jaguars lijken sterk op luipaarden, maar komen alleen voor in Amerika. Jaguars zijn iets groter dan luipaarden en hebben een stip in de rozetten. 

* Bij wildlifereizen.com maken wij gebruik van affiliate links. Als jij iets via een link op onze website koopt krijgen wij daar een klein percentage over. Wees gerust het kost je niks extra!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel via sociale media
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Ontdek meer van Wildlifereizen
Een purperreiger in Liwonde nationaal park, natuur in Malawi
Inpaklijst Malawi: 12 dingen die je moet meenemen naar Malawi?

Inpaklijst Malawi Staat er een vakantie naar Malawi op de planning? Dan vraag je jezelf vast af wat je allemaal moet meenemen naar Malawi? Dus google je naar een paklijst voor Afrika, of een paklijst voor een safari. Uit die lijsten kan je heel veel tips halen, maar deze zijn niet

Boehms bijeneter die we tegen kunnen komen tijdens fotoreis Zambia
De vlag van Malawi

De vlag van Malawi De vlag van Malawi heeft drie horizontale banden met drie verschillende kleuren. De bovenste band is zwart, de middelste band is rood en de onderste band is groen. Alle drie de banden zijn even groot. Op de bovenste band vind je een opkomende rode zon met 31 lichtstralen.

Snakes of Zambia and Malawi en andere natuurgidsen van veldshop.nl
Natuurgidsen Afrika: de beste natuurgidsen voor jouw reis!

Natuurgidsen Afrika Of je nou een doorgewinterde Afrikaganger bent of dat je eerste safarireis gepland staat, één ding mag op zeker niet ontbreken in jouw koffer of rugzak: namelijk een natuurgids. Zeker nu self-drive safari’s steeds populairder worden en je dan dus geen gids tot je beschikking hebt, is het

Een savanneolifant in Zambia. Majete Wildlife Reserve
Majete Wildlife Reserve

Majete Wildlife Reserve Het Majete Wildlife Reserve is een omheind beschermd natuurgebied in het zuidwesten van Malawi. Het Majete Wildlife Reserve is zo’n 700 km2 groot en ligt in de Lower Shire river valley op iets minder dan 70 kilometer van Blantyre, de op één na grootste stad van Malawi.

Ginny de giraffe, één van de weinige giraffen in Malawi. Kuti Wildlife Reserve
Giraffen in Malawi: Waar moet je zijn om ze te vinden?

Giraffen in Malawi De giraffe is een charismatisch dier dat iedereen wilt zien tijdens een safari in Afrika. Nu Malawi weer een Big Five bestemming is, wordt Malawi steeds populairder als safari-bestemming. Zeker in combinatie met het Lake Malawi is het een heerlijke vakantiebestemming. Bepaalde dieren wil iedereen één keer