Poekoe in South Luangwa nationaal park

Het verschil tussen herten en antilopen: hoe zit het?

Table of Contents

Het verschil tussen herten en antilopen

Het is een veel gemaakte fout op safari (of in de dierentuin): het “uitschelden” van een antilope voor een hert of andersom (wat veel minder vaak voorkomt). Het is een logische fout gezien de vele overeenkomsten tussen herten en antilopen (komen we later op terug). Maar met een aantal handige handvatten gaan wij ervoor zorgen dat jij het verschil tussen herten en antilopen binnen no-time begrijpt en ziet. Heb jij je dus altijd al afgevraagd wat het verschil tussen herten en antilopen is, of wist je überhaupt niet dat er onderscheid was? Lees dan snel verder. 

In grote lijnen zijn er drie verschillen tussen herten en antilopen: Hun hoorns/gewei, het gebied waar ze voorkomen en de families waarin ze ingedeeld zijn. 

Damhert, verschil tussen herten en antilopen
Een damhert, met vertakt gewei
Vrouwelijke sabelantilope met hoorns in Malawi. Majete Wildlife Reserve
Vrouwelijke sabelantilope met hoorns

Hoorns vs gewei

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: Het grootste verschil tussen herten en antilopen zit in het gewei/ de hoorns. Herten hebben namelijk een gewei, terwijl antilopen hoorns hebben. Dit is vaak de makkelijkste manier om het verschil tussen herten en antilopen te zien. 

Mannelijke herten (en bij rendieren ook de vrouwtjes) hebben een gewei. Het gewei is altijd vertakt, terwijl de hoorns van een antilope nooit vertakkingen hebben. Dit gewei wordt elk jaar na de bronsttijd afgeworpen en begint een aantal maanden later weer te groeien. Wanneer het gewei groeit zit hier nog een laag huid, de basthuid, overheen. 

Antilopen hebben dus hoorns. Afhankelijk van het soort hebben zowel mannetjes als vrouwtjes of alleen de mannetjes deze. Hoorns groeien het hele leven door en zijn zoals eerder aangegeven nooit vertakt. Mocht een antilope zijn of haar hoorn verliezen, dan groeit deze niet meer terug. Wanneer een vrouwtje ook hoorns heeft, zijn deze vaak een stuk kleiner die van de mannetjes. Hoorns kunnen allerlei vormen hebben, van lang en krom, spiraalvormige, tot kort en massief echt alles komt voorbij. 

Mocht je dus een gewei zien, dan weet je dat het om een hert gaat, mocht je hoorns zien dan weet je dat er sprake is van een antilope. Het is pas lastiger wanneer er geen hoorns of gewei te zien is. Het kan dan gaan om een vrouwtjes hert, een mannetjes hert die het gewei net heeft afgegooid of een vrouwelijke antilope van een soort zonder hoorn. 

Edelhert in Spanje, in Parque Natural de la Sierra de Andújar
Edelhert met groeiend gewei
Een gnoe met hoorns. Antilopen in Malawi
Een gnoe (antilope) met hoorns

Leefgebied

Een ander belangrijk verschil tussen herten en antilopen is het leefgebied. Herten leven oorspronkelijk alleen in Europa, Azië en Amerika (en in een heel klein gebied in Marokko) terwijl antilopen juist alleen in Afrika en Azië leven. In Nederland leven dus alleen herten in het wild en geen antilopen.

Ben je op reis in Europa of Amerika, dan is de kans zeer groot dat het om een hert gaat. Ben je op reis in Afrika, dan is de kans zeer groot dan het een antilope is. Het lastigste is dit wanneer je in Azië en dan met name in India of Nepal bent waar meerdere soorten antilopen en herten leven. Het zien van het verschil komt dan op details aan en vergt wat oefening voordat je het verschil goed ziet. 

Families

Het laatste verschil tussen herten en antilopen zit hem in de indeling in het dierenrijk. Herten vallen allemaal onder de Cervidae, de familie van de hertachtige (die op haar beurt weer onder te verdelen is in vier onderfamilies). Qua indeling van de antilope is het iets lastiger. Alle antilopen zijn onderdeel van de Bovidae, de familie van de holhoornigen. Het is alleen niet zo dat alle dieren in deze familie antilopen zijn. Naast antilopen zijn namelijk ook runderen, geiten en schapen (inclusief de wilde soorten) lid van deze familie. 

Herten en antilopen vallen dus allebei onder een andere familie in het dierenrijk, wat betekend dat ze genetisch wat verder van elkaar afstaan. 

Vrouwelijke grote koedoe. Antilopen in Malawi
Vrouwelijke grote koedoe (Antilope)
Ree op het Zentralfriedhof in Wenen
Een vrouwelijke ree in de verte, zonder gewei. En zo wordt het verschil tussen hert en antilope opeens een stuk lastiger

Overeenkomsten tussen herten en antilopen.

Wat het zo lastig maakt om het verschil tussen herten en antilopen te zien is dat er heel veel overeenkomsten zijn tussen herten en antilopen. Ten eerste zijn beide groepen lid van de orde van de evenhoevigen, wat inhoudt dat ze een even aantal tenen hebben en dus ook een groot deel van hun DNA delen. Daarnaast zijn het allebei herkauwers. Dit houdt in dat ze beiden hun eten verteren door er meerdere keren op te kauwen en dat ze vier magen hebben (net als koeien). Daarnaast kunnen zowel herten als antilopen veel verschillende kleuren hebben (al zijn de meeste herten bruin) en variëren ze van een paar kilogram tot honderden kilo’s. 

Vechtende waterbokken in Liwonde nationaal park, Malawi. Taal in Malawi
Vechtende waterbokken (antilopen)
Vechtende mannelijke edelherten in een van de natuurgebieden op de Veluwe in Nederland
Twee vechtende edelherten. Beide gebruiken hun gewei en hoorns dus ook voor hetzelfde

Wanneer je het verschil tussen herten en antilopen wilt zien, kun je dus het beste naar het gewei/ de hoorns kijken. Naarmate je meer soorten voorbij ziet komen zal je zien dat er meer, subtiele verschillen tussen herten en antilopen zijn. Met een beetje oefening is het een fluitje van een cent om herten en antilopen uit elkaar te houden. Nog veel lastiger is het om vervolgens onderscheid te maken tussen de 43 verschillende soorten herten en 91 verschillende soorten antilopen. 

Wist je trouwens dat wij ook een artikel hebben geschreven over de vijf grootste antilopen van Afrika?

gemsbok in etosha nationaal park

Is het dier op de foto hierboven een hert of een antilopen?

* Bij wildlifereizen.com maken wij gebruik van affiliate links. Als jij iets via een link op onze website koopt krijgen wij daar een klein percentage over. Wees gerust het kost je niks extra!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel via sociale media
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Ontdek meer van Wildlifereizen
De victoria watervallen vanaf livingstone
De Victoriawatervallen: de ultieme gids voor de adrenaline-hoofdstad van Afrika!

De Victoriawatervallen De Victoriawatervallen, ook wel bekend als de Victoria falls en Mosi-oa-Tunya, zijn de grootste watervallen ter wereld, gelegen op de grens tussen Zambia en Zimbabwe. De watervallen staan al sinds 1989 op de UNESCO werelderfgoedlijst en de reden is heel goed te begrijpen. De Victoriawatervallen zijn een belangrijke

De vlag van Malawi
Boodschappen in Malawi

Boodschappen in Malawi Zoals je al zou verwachten gaat het doen van boodschappen in Malawi niet helemaal hetzelfde als in Nederland of andere Europese landen. Wanneer je van plan bent om door Malawi te gaan reizen, in Malawi te gaan wonen of wanneer je naar Malawi gaat voor een stage, dan is het natuurlijk handig

Een gewone duiker op Nankoma Island, Blue Zebra island lodge. Natuur in Malawi
Blue Zebra Island Lodge: Genieten van luxe en natuur op Nankoma Island!

Blue Zebra Island Lodge De Blue Zebra Island Lodge is een prachtige lodge op het onbewoonde eiland Nankoma gelegen in Lake Malawi. Nankoma is onderdeel van de Marelli archipel en valt volledig onder het Lake Malawi Nationaal Park. Dit betekent dus dat je op het eiland nog ongerepte natuur vindt. Dompel jezelf

Een witte neushoorn in Hluhluwe-imfolozi park, Zuid-Afrika
Zuid-Afrika

Zuid-Afrika Zuid-Afrika, een land in (hoe kan het ook anders) het zuiden van Afrika is een land dat weinig introductie nodig heeft. Toch zullen we dit prachtige, veelzijdige land met maar liefst 2.800 kilometer aan kust, aan jullie introduceren. Het land ligt dus in het zuiden van Afrika en is