Gewone zeehonden op het strand

Zeehonden spotten in Nederland: alles wat je moet weten!

Table of Contents

Zeehonden spotten in Nederland

Zeehonden hebben iets, waardoor de meeste mensen op slag verliefd op ze worden. Of het nu hun schattige kop, de manier van bewegen op het land of iets anders is. Veel mensen worden er gelukkig van om deze roofdieren in het wild te zien. Hoewel dat niet echt met hun uiterlijk te rijmen valt, zijn het echt roofdieren, zeehonden zijn zelfs de grootste roofdieren van Nederland.  

Wil jij zeehonden spotten in Nederland, dan vraag je jezelf vast af waar je de beste kans hebt om zeehonden in Nederland in het wild te zien, want zeg nou zelf: zeehonden spotten in Nederland, wie wilt dat nou niet? Om jullie hiermee te helpen, hebben wij dit artikel geschreven!

In Nederland leven niet één, maar twee verschillende soorten zeehonden, namelijk de grijze zeehond en de gewone zeehond. We zullen beiden soorten zeehonden behandelen, maar om alvast een tipje van de sluier te lichten, ze leven op dezelfde plekken. 

Powered by GetYourGuide

De gewone zeehond

De gewone zeehond (Phocina vitulina) is de eerste van de twee zeehonden soorten die je in Nederland kunt vinden. Het is met een lengte van maximaal 1.85m de kleinste van de twee zeehonden in Nederland. De dieren wegen daarbij maximaal 170 kilogram maar zijn vaak niet zwaarder dan 90 kilogram. De vrouwtjes zijn over het algemeen wat kleiner en een stuk lichter.  

De gewone zeehond heeft een hele korte vacht die varieert van lichtbruin tot grijs is. Vaak hebben ze donkere vlekken in hun vacht, welke uniek zijn voor elke zeehond. Het kan ook zijn dat de vacht juist donkerder is, met lichtere vlekken. De kop van een gewone zeehond is vrij rond met typische v-vormige neusgaten. Het meest opvallende aan de kop zijn de grote donkere ogen.

Zeehonden spotten in Nederland: de gewone zeehond op de Shetlandeilanden

Waar leeft de gewone zeehond in Nederland?

Aan het eind van de vorige eeuw, ging het niet goed met de gewone zeehond in ons land. Watervervuiling, jacht en een uitbraak met een zeer dodelijke ziekte hadden ervoor gezorgd dat er nog slechts 1000 gewone zeehonden in Nederland te vinden waren. Deze dieren leefden allemaal in de Waddenzee. Inmiddels gaat het gelukkig een heel stuk beter met de gewone zeehond in Nederland en leven er bijna 8000 gewone zeehonden in de Nederlandse wateren. De meeste hiervan zijn te vinden in de Waddenzee, maar langs de hele kustlijn van Nederland worden gewone zeehonden gespot.

Wil jij gewone zeehonden spotten in Nederland?  Dan kan je het beste naar het Waddengebied of naar Zeeland gaan. Op beide plekken zijn je kansen het grootst wanneer je met een zeehondensafari mee gaat. Je speurt tijdens laagwater naar de zeehonden, die dan uitrusten op de drooggevallen zandplaten. Deze zeehondensafari’s worden onder andere georganiseerd vanuit Den Oever, Zierikzee, Vlissingen, Terschelling, Texel en Ameland. 

Wil je gewone zeehonden spotten in Nederland terwijl je te voet bent? Ook dat is mogelijk. Dan zijn nog steeds de stranden van de Waddeneilanden de beste plek om naartoe te gaan, maar ook de haven van Neeltje Jans, in Vrouwenpolder, is een goede plek om zeehonden (soms best dichtbij) aan land te vinden. Een manier waarop je minder kans hebt om ze te zien, maar welke wel veel spectaculairder is dan de vorige manieren is wanneer je gaat wadlopen. Tijdens het wadlopen bevind je jezelf midden in het leefgebied van de zeehonden in Nederland en kan je ze dus altijd tegenkomen. 

De gewone zeehond buiten Nederland

De gewone zeehond heeft het grootst verspreidingsgebied van alle zeehonden en is te vinden in kustgebieden van de Noordelijke Atlantische en Grote oceaan. In totaal leven er tussen de 350.000 en 500.000 gewone zeehonden in het wild, waardoor de gewone zeehond volgens het IUCN niet met uitsterven bedreigd wordt.

In Europa zijn ze te vinden in de kustgebieden van de Noord-, Oost-, en Waddenzee en langs de kust van Noorwegen, Ierland, Schotland en Groot-Brittannië. Zelfs tot aan het noorden van Spanje. Daarnaast worden ze ook veel gevonden rond de kustgebieden van het noorden van de VS en Canada aan de oostkust, en aan de westkust van Amerika worden ze zelfs zo zuidelijk gevonden als Baja California (Mexico). Ook leeft er een kleine populatie in het noorden van Japan en bij de Russische oostkust. 

Een gewone zeehond tijdens een fotoreis naar de Shetlandeilanden
Een gewone zeehond

De grijze zeehond

De grijze zeehond (Halichoerus grypus) is de grootste van de twee zeehonden in Nederland. Daardoor is het ook gelijk het grootste roofdier van Nederland. De vrouwtjes worden zo’n 2m lang en wegen dan rond de 200kg. De mannetjes worden met 2,5-3m nog een stuk langer. Ze kunnen dan zelfs zo’n 350kg wegen. Naast de grote van het dier, zegt ook de kleur van de vacht iets over het geslacht. De vacht van de mannetjes is vaak donkerbruin, terwijl de vacht van de vrouwtjes een stuk lichter is. Deze is vaak beige tot lichtbruin. Grijze zeehonden hebben in tegenstelling tot de gewone zeehond geen ronde, maar een langwerpige kop. Hierop vallen niet de ogen maar vooral de neusgaten heel erg op.

Zeehonden spotten in Nederland, een grijze zeehond
Een grijze zeehond. Let vooral op de lengte van de snuit!

Waar leeft de grijze zeehond in Nederland?

Het ging met de grijze zeehond nog slechter in Nederland dan met de gewone zeehond. In de jaren ’80 van de vorige eeuw waren ze zelfs helemaal niet in ons land te vinden. Inmiddels gaat het een stuk beter en leven er zo’n 3500 grijze zeehonden in ons land. In het Waddenzee gebied vind je de twee soorten zeehonden niet vaak bij elkaar, omdat de grijze zeehond nog wel eens wil jagen op jonge gewone zeehonden. 

In Zeeland is echter een stuk minder ruimte, waardoor je ze hier wel geregeld door elkaar vindt. Dat ze niet bij elkaar te vinden zijn, wilt niet zeggen dat ze niet op dezelfde plekken leven. Het verspreidingsgebied in Nederland is namelijk voor beide zeehondensoorten hetzelfde.

Wil jij grijze zeehonden spotten in Nederland? Dan zul je dezelfde stappen moet ondernemen als wanneer je gewone zeehonden in Nederland wilt spotten. Dus de boottochten gefocust op het vinden van zeehonden, wandelen langs de kust in het waddengebied en wadlopen. Voordeel hiervan is dus dat je beide dieren tegelijk kunt zoeken!

Een grijze zeehonden onder water

Waar leeft de grijze zeehond buiten Nederland?

Het verspreidingsgebied van de grijze zeehond is een stuk minder groot dan dat van de gewone zeehond. Ze zijn alleen te vinden in de kustgebieden van de Atlantische oceaan in subarctische en gematigde klimaten. Dit houdt in dat het leefgebied in Europa sterk overeen komt met dat van de gewone zeehond. Met uitzondering dat de grijze zeehond veel vaker gezien wordt in de Oostzee. In Amerika leeft de grijze zeehond dus alleen aan de Oostkust. Een geweldige plek om zeehonden te zoeken buiten Nederland, zowel de grijze als de gewone zeehond zijn de Schotse Shetlandeilanden!

Powered by GetYourGuide

Dus, wil jij zeehonden spotten in Nederland? Dan hebben wij jou hopelijk voldoende handvatten gegeven. Veel succes met zoeken, en mocht het gelukt zijn (mede)dankzij ons artikel, dan horen we dat uiteraard heel erg graag. Klik hier voor meer tips over het spotten van zeehonden in Zeeland!

* Bij wildlifereizen.com maken wij gebruik van affiliate links. Als jij iets via een link op onze website koopt krijgen wij daar een klein percentage over. Wees gerust het kost je niks extra!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel via sociale media
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Ontdek meer van Wildlifereizen
Een bosbok, één van de antilopen in Malawi
Lilongwe Wildlife Centre: een groene oase in de stad!

Lilongwe Wildlife Centre Lilongwe Wildlife Centre is een natuurreservaat van zo’n 70 hectare en ligt midden in de hoofdstad van Malawi, Lilongwe. Wanneer je het reservaat bezoekt, heb je geen idee dat je je eigenlijk in een miljoenenstad bevindt. Het reservaat is zeer bosrijk en bestaat voornamelijk uit acaciabomen en combretum.

Een gnoe met hoorns. Antilopen in Malawi
Kuti Wildlife Reserve: een oude boerderij omgetoverd tot wildreservaat

Kuti Wildlife Reserve Het Kuti Wildlife Reserve is een beschermd natuurgebied in centraal Malawi. Het natuurgebied ligt dichtbij de stad Salima, niet ver van Lake Malawi. Het reservaat is met zo’n 20 km² niet groot, maar heeft toch veel verschillende habitats. Zo vind je er Miombo bossen, graslanden en moerasgebieden. Pas in 2005

Savanneolifant in Malawi. Inpaklijst Malawi. Een van de big five in Malawi
Nationale parken in Malawi: een uitgebreid overzicht!

Beschermde gebieden in Malawi Lange tijd was Malawi het land waar de meeste toeristen alleen naar toe gingen voor het prachtige Lake Malawi, met haar tropische stranden, kraakheldere water en honderden verschillende soorten vissen, maar de laatste jaren timmert Malawi ook steeds meer aan de weg als safaribestemming. Waar je

Twee mannelijke waterbokken in Liwonde nationaal park.
Antilopen in Malawi

Antilopen in Malawi Antilopen zijn een grote groep evenhoevigen die voorkomen in Afrika en Azië en vooral in Afrika sterk vertegenwoordigd zijn. Het zijn herbivoren, dus eten ze alleen plantaardig materiaal. Ondanks de grote diversiteit, er leven namelijk maar liefst 72 verschillende soorten in Afrika, worden de antilopen vaak over het hoofd gezien

Nkohotakota wildlife reserve
Nkhotakota Wildlife Reserve

Nkhotakota Wildlife Reserve Nkhotakota Wildlife Reserve is een beschermd natuurgebied in het centrale gedeelte van Malawi, dat op een steenworp afstand van Lake Malawi ligt. Het park is 1.800 km² groot en is daarmee het grootste Wildlife Reserve van Malawi. Nkhotakota Wildlife Reserve is niet alleen het grootste Wildlife Reserve