Indonesië
Indonesië, officieel de republiek Indonesië, is een eilandstaat die deels in Azië en deels in Oceanië ligt. Het land bestaat uit meer dan 17.000 eilanden, waarvan Borneo, Java, Sumatra, Sulawesi en Nieuw-Guinea de grootste zijn. Bijna al deze eilanden horen volledig bij de republiek, alleen Borneo en Nieuw-Guinea worden gedeeld met andere landen. Ook het razend populaire Bali is één van de Indonesische eilanden. Wil jij Bali op een andere manienr? Lees dan snel alles van “het andere Bali“. Al deze eilanden samen zijn bijna 2 miljoen km2 groot en Indonesië is daarmee zo’n 50 keer groter dan Nederland.
In Indonesië wonen ruim 270 miljoen mensen, waarvan bijna 90% islamitisch is. De rest is bijna allemaal christelijk. Er worden maar liefst 700 verschillende talen gesproken en Indonesisch is de officiële taal. Ze betalen hier met de Indonesische Rupiah.
Meer dan 15 miljoen toeristen bezoeken Indonesië jaarlijks. De meeste toeristen komen uit China, Singapore en Australië. Ook reizen er elk jaar zo’n 200.000 Nederlanders naar deze voormalige kolonie. Redenen om dit prachtige land te bezoeken zijn er genoeg, zo kan je op Sumatra en in Borneo op zoek naar orang-oetans, zijn de stranden parelwit, vind je overal prachtige tempels, zijn de mensen heel vriendelijk en ook niet onbelangrijk is reizen in het land goedkoop.
Wildlife in Indonesië
Indonesië is net als buurland Maleisië een van de 17 megadiverse landen als het aankomt op biodiversiteit. In het grootste deel van Indonesië vind je vooral typische Aziatische wildlife, maar in delen van het zuidoosten vind je juist dieren typisch voor Oceanië. In Indonesië leven maar liefst 515 verschillende soorten zoogdieren en meer dan 1500 verschillende soorten vogels.
De wildlife van Indonesië is het simpelst te verdelen in drie gebieden. Het eerste gebied is Sundaland, waar Borneo, Java, Sumatra en de omliggende eilanden toe behoren. Het tweede gedeelte heet Wallacea het overgangsgebied tussen Azië en Oceanië. Dit gebied ligt ten westen van Borneo en Bali en loopt door tot aan Nieuw-Guinea. Het grootste eiland van dit gedeelte is Sulawesi. De derde en laatste zone is Nieuw-Guinea.
De eerste zone, Sundaland, wordt gekenmerkt door de Aziatische diersoorten. Tijdens de laatste ijstijd was dit gedeelte van Indonesië verbonden met het Aziatische vasteland, waardoor diersoorten konden migreren. Hierdoor vind je in dit gedeelte Sumatraanse tijgers, Aziatische olifanten, neushoorns, luipaarden en orang-oetans. Helaas gaat het met de meeste van deze heel slecht en worden ze allemaal als bedreigd of kritiek bedreigd geclassificeerd door het IUCN.
In totaal leven er 381 soorten zoogdieren, waarvan er 173 alleen in dit gebied voorkomen. Qua vogels leven er 771 verschillende soorten waarvan 146 endemisch. Daarnaast leven hier 449 verschillende soorten reptielen en rond de 250 soorten amfibieën.
De tweede zone, Wallacea, was door te diepe zeestraten niet te bereiken voor de grote fauna van Azië. Alleen dieren die zwemmend de overtocht konden maken, zijn hier aangekomen. In de regio leven 223 verschillende soorten zoogdieren, waarvan ruim de helft vleermuissoorten betreft. Opmerkelijkste dieren zijn de babiroesa en de anoa. Daarnaast leven hier nog een aantal soorten makkaken en kleinere nachtzoogdieren. Verder leven er 650 soorten vogels, waarvan 265 endemisch zijn. Er leven 222 soorten reptielen, waarvan de Komodovaraan veruit de bekendste is.
De laatste regio is Nieuw-Guinea. Het westelijke deel van dit eiland maakt namelijk ook nog deel uit van de Republiek Indonesië. Op dit eiland leven vooral typisch Oceanische dieren. Zo leven hier eierleggende mieregels, verschillende soorten buideldieren, zoals kangoeroes en opossums. Daarnaast leven er nog een heel scala aan knaagdieren en vleermuizen.
Een indrukwekkend aantal van 730 verschillende soorten vogels kan op Nieuw-Guinea gevonden worden. 320 soorten hiervan komen alleen op Nieuw-Guinea voor. Bekende vogels van het eiland zijn de zeer opvallende paradijsvogels.
Daarnaast leven op Nieuw-Guinea zo’n 300 verschillende soorten reptielen en ongeveer evenveel verschillende soorten kikkers en padden. Lees hier alles over de Raja Ampat-eilanden, een prachtige archipel in West Papoea.
Klimaat van Indonesië
Indonesië is een heel groot land, waardoor het weer nogal kan verschillen tussen de verschillende eilanden. Over het algemeen (met uitzondering van de hogere gebieden) is het in heel Indonesië tropische warm met temperaturen rond de 30ºC. Daarnaast valt er in Indonesië vaak regen. Met name aan het eind van de dag kunnen fikse buien vallen.
De beste reistijd is van maart tot en met oktober, dan is het op de meest eilanden geen regentijd. Dit kan echter per eiland verschillen, dus zoek dit goed uit van te voren. Gelukkig zijn de Indonesische eilanden ook tijdens de regentijd goed te bezoeken, dus dit hoeft geen reden te zijn om niet te gaan.
op zoek naar goedkope vliegtickets naar Indonesië? Klik dan bij goedkopevliegtickets.nl