Toegangsbord van South Luangwa nationaal park

South Luangwa nationaal park: de ultieme safaribestemming in Zambia

Table of Contents

South Luangwa nationaal park

South Luangwa nationaal park is een beschermd natuurgebied in het oosten van het Afrikaanse Zambia. Het nationale park, dat ruim 9.000 km² groot is, ligt in de Luangwa vallei. Een vallei waar het wemelt van de wilde dieren en waar nog twee andere geweldige nationale parken te vinden zijn. Het nationale park heeft al een beschermde status sinds 1938, toen nog als Game Reserve. Sinds 1972 is South Luangwa een nationaal park. 

Het nationale park wordt doorkruist door de Luangwa rivier, die met haar vele vertakkingen zorgt voor water in grote delen van het park. Het landschap bestaat uit savannes, moeras en bosrijke gedeelte. Met name tijdens het groene seizoen is het landschap spectaculair. Hoewel South Luangwa nationaal park één van de mooiste safari bestemmingen van Afrika is, is het park een stuk minder druk dan de bekendere nationale parken zoals Serengeti en Krüger. 

leeuwin met welpen in South Luangwa nationaal park

Wildlife in South Luangwa nationaal park

De hoeveelheid wilde dieren in South Luangwa nationaal park is werkelijk waar spectaculair. In het nationale park leven meer dan 60 verschillende soorten zoogdieren, waarvan een aantal bijzondere soorten. De bijzondere soorten zijn onder andere de Thornicrofts giraffe, de Crawshays zebra en de Cooksons gnoe. Alle drie ondersoorten van de bekendere dieren, die alleen hier (of in de regio) te vinden zijn. 

South Luangwa is in tegenstelling tot North Luangwa geen big 5 bestemming, de zwarte neushoorn werd hier namelijk in 1987 uitgeroeid, waardoor de volledig big 5 niet meer in South Luangwa nationaal park te vinden is. De Afrikaanse savanneolifant, de kafferbuffel, de leeuw en het luipaard zijn allemaal wel in South Luangwa te vinden. South Luangwa is het natuurgebied met de hoogste dichtheid van luipaarden en dus the place to be wanneer je luipaarden wilt spotten. Olifanten en buffels kan je in de park eigenlijk ook niet missen en voor leeuwen heb je ook niet gek veel geluk nodig. 

In South Luangwa nationaal park leven 14 verschillende soorten antilopen, waarvan de impala en poekoe veruit het meest gezien worden. Andere antilopen die geregeld gespot worden zijn de bosbok, de grote koedoe, de waterbok, de elandantilope en de Cooksons gnoe. Voor antilopen zoals de oribi, klipspringer, roan en sabel heb je meer geluk nodig, maar deze kunnen ook gespot worden. 

Qua roofdieren zie je hier vooral leeuwen, luipaarden en gevlekte hyena’s. Met geluk spot je een Afrikaanse wilde hond, serval of zelfs een caracal. Kleinere roofdieren zoals de roestgenet, Afrikaanse civetkat en meerdere mangoesten worden geregeld gespot. Andere veel gespotte zoogdieren zijn nijlpaarden, wrattenzwijnen, gele bavianen, vervetapen en het Zuid-Afrikaanse stekelvarken. 

Nijlpaard in South Luangwa nationaal park

Natuurlijk zijn er in het nationale park niet alleen zoogdieren te vinden. Vogels zijn namelijk met nog veel grotere getalen aanwezig. In South Luangwa zijn zo’n 400 verschillende soorten vogels geregistreerd. Als je goed je best doet is het zelfs mogelijk om meer dan 100 verschillende soorten op één dag te vinden. Doordat het park op de scheiding tussen Oost- en Zuidelijk-Afrika ligt, vind je hier vogels uit beide gebieden en daarnaast vind je hier tijdens de zomermaanden (wintermaanden in Europa) ook nog veel migranten uit Europa. Hierdoor heb je een grote kleurrijke verzameling aan vogels in South Luangwa nationaal park. 

Tegen het einde van het droge seizoen komen rond de Luangwa rivier en de zijtakken daarvan duizenden watervogels bij elkaar, een waar spektakel met onder andere pelikanen, de Afrikaanse nimmerzat, grijze kroonkraanvogels, en zadelbekooievaars. Ook qua roofvogels is het hier genieten, er zijn namelijk 39 verschillende soorten gespot. Denk hierbij aan de Afrikaanse visarend, de steenarend, de vechtarend, palmgier en de Afrikaanse havikarend. Ook als je voor kleurrijk gaat, zit je hier helemaal goed. Zo leven er 10 verschillende soorten ijsvogels, negen verschillende soorten bijeneters, waaronder een hele grote broedkolonie zuidelijke karmijnrode bijeneters, vijf soorten scharrelaars, de Nyasa-agapornis en nog veel meer. Absoluut fantastisch dus. 

witkapbijeneter in South Luangwa nationaal park

Wat te doen in South Luangwa nationaal park?

South Luangwa is een nationaal park in Afrika, dus draait het uiteraard maar om één ding, safari’s. Natuurlijk kun je in South Luangwa kiezen voor de standaard safari. Dit kan je met eigen vervoer doen, of met gids in een safarivoertuig. Maar er zijn in South Luangwa nog veel meer manieren om op safari te gaan. De manier waar South Luangwa om bekend staat is de wandelsafari, iets wat allemaal ontstaan is in dit nationale park. Je gaat dan dus te voet op zoek naar de vele prachtige dieren. Het geeft zo’n ander gevoel wanneer je al deze dieren te voet tegen komt. Na duidelijke instructies ga je met een groep op pad. 

Andere interessante safari’s in South Luangwa zijn de night-drive, waarbij je met een spotlamp op zoek gaat naar dieren die ’s nachts actief zijn. Ook is het mogelijk om de dieren vanaf het water te zoeken, met een bootsafari op de Luangwa rivier. Daarnaast kan je er ook voor kiezen om gespecialiseerde vogel- of fotografiesafari’s te boeken. Naast alle intensieve activiteiten is er natuurlijk ook ruimte om te relaxen, kom heerlijk tot rust in de bushspa!

Een nijlkrokodil in South Luangwa nationaal park

Praktische informatie over South Luangwa nationaal park

South Luangwa nationaal park ligt dus in het oosten van Zambia en is met de auto het makkelijkst te bereiken via de stad Chipata. Vanuit Lilongwe rijd je in ongeveer 5 uur naar het nationale park, terwijl je er vanuit de Zambiaanse hoofdstad ruim 8 uur over doet. Om in het nationale park te komen is het verstandig om met een 4×4 te reizen. Het is verder ook mogelijk om vanuit Lilongwe of Lusaka georganiseerde excursies naar het park te boeken. Een andere manier om in South Luangwa nationaal park te komen is met het vliegtuig, je vliegt dan vanaf de internationale vliegvelden vanuit de eerder genoemde steden. 

Qua accommodaties zijn er wat betreft South Luangwa legio opties. De meeste accommodaties zitten in het duurdere segment, met prijzen tussen de $300 en $600 per persoon per nacht. Er zijn gelukkig ook een aantal budget opties. Daarnaast is het ook mogelijk om te gaan kamperen, dit is uiteraard een stuk goedkoper. De entrance fee voor het nationale park is $25 per persoon per dag en daarnaast ben je voor een voertuig $15 per dag kwijt. 

Winkels en pinautomaten in de regio zijn schaars, dus het is verstandig om inkopen te doen wanneer je in Chipata bent. 

Poekoe in South Luangwa nationaal park

De beste reistijd voor South Luangwa nationaal park

Voor Zambia en ook South Luangwa nationaal park geldt dat de beste reistijd sterk te vergelijken is met de beste reistijd van Botswana en Namibië. Het regenseizoen loopt van halverwege november tot en met eind maart, daarna wordt het tot aan mei steeds droger en vanaf mei tot halverwege november valt er praktisch geen regen. Wanneer je wilde dieren wilt spotten, is het einde van het droge seizoen de beste tijd. Doordat er weinig water beschikbaar is trekken de dieren massaal naar de permanente waterbronnen toe. Daarnaast hebben de bomen en struiken weinig blad waardoor je het beste zicht hebt. 

Mocht je een echte vogelaar zijn, dan is het misschien verstandiger om in het regenseizoen naar South Luangwa af te reizen. Veel vogels broeden tijdens dit seizoen, plus de trekvogels uit Europa zijn er dan te vinden. Nog een voordeel van de regentijd is dat de prijzen in Zambia tot en met juni vaak een stuk lager liggen dan daarna. 

Zebraveulen in South Luangwa nationaal park

* Bij wildlifereizen.com maken wij gebruik van affiliate links. Als jij iets via een link op onze website koopt krijgen wij daar een klein percentage over. Wees gerust het kost je niks extra!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel via sociale media
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Ontdek meer van Wildlifereizen
nationaal park Dovrefjell in Noorwegen
Nationaal park Dovrefjell-Sunndalsfjella

Nationaal park Dovrefjell-Sunndalsfjella Het nationaal park Dovrefjell is een van de oudste nationale parken van Noorwegen, opgericht in 1974 en in 2002 samen gegaan als Dovrefjell-Sunndalsfjella. Het park ligt in het midden van Noorwegen, in de provincies Oppland en Trøndelag, en strekt zich uit over een gebied van ongeveer 1.700

Saint Andrew's Bay South Georgia
South Georgia: Een Verborgen Juweel in de Zuidelijke Atlantische Oceaan

South Georgia South Georgia, een eiland gelegen in de uitgestrekte Zuidelijke Atlantische Oceaan, dat bekend staat om zijn adembenemende landschappen, rijke geschiedenis en overvloedige pracht aan wilde dieren. Het eiland dat zo’n 3.500km² groot is, is nagenoeg onbewoond. Voor velen blijft dit afgelegen stukje paradijs een mysterie, maar voor degenen

Hutfotografie
Hutfotografie: Een dag waar géén einde aan komt of je nieuwe hobby?

Hutfotografie Hutfotografie is een steeds populairdere tak binnen de natuurfotografie. David van der Leer (@dvdleer) is inmiddels een zeer ervaren hutfotograaf en heeft speciaal voor Wildlifereizen een gastblog geschreven. Hij vertelt wat hutfotografie zo leuk maakt en geeft je de beste tips om alles uit jouw dag te halen wanneer

Sierra Nevada nationaal park, de natuur in Spanje
Wildlife top 10 van Spanje

Wildlife top 10 van Spanje Misschien wel de populairste rubriek van WildlifeReizen.com, de Wildlife top 10, krijgt een vervolg: De Wildlife top 10 van Spanje. Ja Spanje, het land van de heerlijke costa’s, geweldige eten, prachtige steden en het lekkere weer. Het is namelijk niet alleen een geweldige vakantiebestemming om

Komodovaranen spotten op Komodo
Komodovaranen spotten op Komodo

Komodovaranen spotten op Komodo Met onze groep lopen we achter de gids aan. Spannend is het wel, zullen we een echte wilde Komodovaraan tegen komen? We hebben geluk, eerst zien we een exemplaar in de bosjes, daarna een kleintje in de boom, maar het echte ‘wow’ moment komt wanneer een