Hutfotografie

Hutfotografie: Een dag waar géén einde aan komt of je nieuwe hobby?

Table of Contents

Hutfotografie

Hutfotografie is een steeds populairdere tak binnen de natuurfotografie. David van der Leer (@dvdleer) is inmiddels een zeer ervaren hutfotograaf en heeft speciaal voor Wildlifereizen een gastblog geschreven. Hij vertelt wat hutfotografie zo leuk maakt en geeft je de beste tips om alles uit jouw dag te halen wanneer je zelf vanuit een hut fotografeert. 

Het ontstaan van een nieuwe hobby

Op 28 januari 2017 zat ik samen met mijn vader, mijn vaste fotomaatje, voor het eerst in een vogelhut in Huizen. Voor ingewijden, dit was de eerste hut van DJ-hutfotografie. Het was die dag 2 graden, de sneeuw lag nog op de grond en het ijs nog op de vijver. Met alle respect voor de hut en de eigenaar ervan, het leek meer op een poppenkast met een gordijntje dan op een vogelhut. Bij binnenkomst hadden we gelijk het gevoel dat dit eens, maar dan ook nooit meer zou zijn. 

Maar niks bleek minder waar. Een nieuwe hobby was geboren. ‘As we speak/typ’ heb ik in totaal 86 keer een hut bezocht(De nodige workshops niet meegeteld).  Dit zijn zeer zeker niet 86 verschillende geweest, maar wel zo’n twintig. De meeste hutten zijn namelijk wel meerdere bezoeken waard. De hutten die ik bezocht heb lopen uiteen van een schuiltent, een openbare hut tot een gehuurde hut.

Ik zal er maar gelijk bij vertellen dat hutfotografie geen goedkope hobby is. Al die bezoeken hebben me toch al zo om en nabij een Canon eos R5 gekost. Elke cent waard zeg ik!

Kuifmees tijdens hutfotografie
Ijsvogel tijdens hutfotografie

Wat maakt hutfotografie nou zo leuk?

Misschien is dat toch het primitieve in de mens, het ‘jagen’ op en het ‘vangen’ van iets. In dit geval het mooiste plaatje dat je eerder nog niet gemaakt had. Nu merk ik wel dat ik in die jaren wat geëvolueerd ben. Van ‘ik moet het mooiste plaatje vandaag schieten’, naar genieten van de geluiden, genieten van de natuur en daarbij mooie plaatjes schieten. En ja, nog steeds het liefst dat ene plaatje die je nog nooit eerder hebt kunnen maken.

Ik gun iedereen zo’n heerlijke hobby, maar het liefst niet op die ene dag dat ik graag een hut zou huren. Dus als jullie nou de doordeweekse dagen kiezen, dan pik een dag in het weekend 😉.

Hoe maak je zo’n dag in een hut nou tot een succes?

Om ervoor te zorgen dat hutfotografie bij jou ook uitdraait tot één groot succes, heb ik negen tips voor jullie op een rijtje gezet!

Informatie

Nadat je besloten hebt om een hut te huren, krijg je van de eigenaar van de hut een email met allerlei informatie. Waar is de hut te vinden, hoe kom je er, waar kan je parkeren, welk voer kan je (beter) wel of niet gebruiken, hoe werkt het eventueel aanwezige kacheltje, etc… Allermaal handige informatie om van te voren goed door te lezen. 


Houd je aan deze regels, enerzijds voor meer succes qua vogels en eventueel andere dieren te hebben en anderzijds uit respect voor de eigenaar van de hut. Je bent er te gast, weliswaar soms een betalende gast, maar toch, wel een gast.

Navigatie

De fotohutten staan over het algemeen niet in een woonwijk en kunnen dus soms wat lastig te vinden zijn. Met regelmaat sta ik in de schemer, zo niet het donker, te klooien en te zoeken in een donker bos.  Het werkt echt een stuk fijner als je dan je huiswerk goed hebt gedaan en weet waar je moet zijn. Maak van tevoren alvast gebruik van navigatieapps zoals Google Maps, zodat je geen kostbare tijd verliest op weg naar de hut. 

Wat neem je mee?

Een aantal dingen zijn altijd handig om bij je te hebben wanneer je een dag vanuit een fotohut gaat fotograferen.

Een flinke fles met ruime opening voorkomt bijvoorbeeld, voor de heren in ieder geval, dat je naar buiten moet voor een sanitaire stop en zo de rust en veiligheid voor de hut verstoort. Het is mij al overkomen dat er net een buizerd of havik wegvliegt die vanuit een boom keek of de buurt veilig was en daardoor wegvloog.

Maar denk ook aan genoeg koek en zopie. Het is toch niet verkeerd de dag te starten met een bak koffie of thee en zelfgebakken boterkoek. (Onze traditie.) En een broek gevoerd met fleece is ook heerlijk op een koude dag, zo houd je het net wat langer uit.

Zwarte handschoenen tegen de kou zijn soms ook niet overbodig. In sommige hutten steek je de lens door een opening naar buiten en wanneer het dan koud is buiten, dan voel je de kou echt goed. Vandaar dat handschoenen geen overbodige luxe zijn. De kleur zwart zorgt ervoor dat de vogels de bewegende handen niet echt zien. 

Groene specht hutfotografie
Jonge vos hutfotografie

Slowmotion

We vinden het soms maar al te gaaf dat er ineens een roofvogel binnen 6 meter afstand van de hut zit en dat is het natuurlijk ook, maar als je hem ook fraai op de foto wil zetten is het vaak slim om de vogel eerst even op zijn gemak te laten zijn. Geduldig zijn dus en je lens in slowmotion bewegen. Ook dit heb ik geleerd door het een paar keer goed te verprutsen (Zeker bij de wat schuwere havik en sperwer).

Apparatuur

Natuurlijk heeft niet iedereen een even groot budget en dat is helemaal oké, maar laten we eerlijk zijn, ‘size does matter’. Groter is niet per se beter, maar het geeft wel een ander plaatje dan een foto geschoten met een korte lens. Zo krijg je ingezoomd met een 600mm brandpunt een veel rustiger beeld dan hetzelfde vogeltje geschoten met een 300mm brandpunt, doordat de achtergrond meer vervaagd en je (hoogstwaarschijnlijk) minder storende zaken in beeld hebt.

Is het dan ook leuker in een hut met betere of langere lenzen? Dat is natuurlijk helemaal persoonlijk. Geniet vooral van het proces van de dag en als bonus van het resultaat van de dag. Schiet ik nu mooiere plaatjes met mijn Canon eos R6 i.c.m. een Sigma 150-600mm C lens dan toen ik een Canon eos 750D i.c.m. een Sigma 150-500 gebruikte?  Eerlijk gezegd denk ik dat ik wel verschil zie ja, maar het woord ‘mooier’ is altijd een lastige. Smaak is persoonlijk en smaak evolueert, maar betere/duurdere apparatuur helpt zeer zeker mee als het gaat om die ene foto te maken die je al zo graag zou willen maken (Denk aan minder ruis, snellere sluitertijd of meer zoom).

Met een stevige en zwenkbare schommelkop (zelf meebrengen) op een grondstatief (die in de meeste hutten aanwezig is) ben je ook flink geholpen. Natuurlijk kan je bijvoorbeeld ook vanaf een rijstzak fotograferen, maar dan zijn je handen vaak duidelijker zichtbaar bij het fotoluik. Dit probleem heb je niet bij een hut van waaruit je foto’s maakt vanachter glas. Nadeel van achter glas fotograferen is dan weer dat je beduidend minder licht in je lens krijgt. Licht dat je soms zo hard nodig hebt om überhaupt een beetje fatsoenlijke sluitertijden te kunnen gebruiken op een grauwe herfstdag. 

Natuurfotografie?

“Hutfotografen zijn geen natuurfotografen!”
“Fotograferen vanuit een hut gebouwd aan een volière kan echt niet!”
“Vanuit je auto fotograferen telt niet als hutfotografie!”
“Iedereen schiet toch dezelfde foto’s vanuit een hut!”

Allerlei meningen die ik gehoord heb en voorbij heb zien komen op sociale media, websites of zelfs fotografietijdschriften. Doe ermee wat je wilt, maar laat je alstublieft niet beperken door de mening van anderen. Geniet van die dag fotograferen, geniet van de geluiden, de vogels, het staren in het ‘niets’ en dan ineens opschrikken van een klein cadeautje (vogeltje) dat ineens 2 seconden komt drinken en dan weer weg is. Maar pas op, wanneer je het één keer hebt gedaan ben je verslaafd en voor je het weet ben je 86 hutbezoeken verder.

Probeer jezelf te onderscheiden

Bij de meeste hutten liggen genoeg takken, stronken of mos om een setting te creëren die jij mooi vindt en die anders is dan die van een ander.  Met grote regelmaat neem ik zelf ook een stronk, tak of iets dergelijks mee om zelf een setting te creëren. Dit doe ik nou niet per se om ‘uniek’ te zijn, meer om mezelf uit te dagen en toch weer eens andere foto’s te maken van een vogelsoort die je al zo vaak voor je lens hebt gehad. Een badderende pimpelmees is toch echt weer anders dan een pimpelmees op een groen takje met mos of één op een bloesemtakje.

Nabewerking

Ook dit is een onderwerp waar veel mensen wel iets van vinden. Prima, lekker vinden, maar trek ook hier alstublieft je eigen plan. Voor mij is de nabewerking een onderdeel van de lol. Ruis verwijderen, soms wat verscherpen, de hooglichten eruit, schaduwen ophalen, hier en daar een vlekje wegpoetsen, etc. En wil je er in de achtergrond een giraffe bij ‘shoppen’, be my guest. Alleen één verzoek, benoem het bij de foto en doe niet alsof die er echt was. Vraag jezelf dus af, wil ik de perfecte foto zo direct uit de camera, of vind ik het leuk om thuis de foto ‘te upgraden’ door hem te bewerken? 

Geniet!

Mijn laatste en gelijk ook belangrijkste tip voor een perfecte dag hutfotografie is geniet! Vergeet niet te genieten, van de rust, de stilte, de prachtige dieren die voorbij komen. Zorg dat het de dag al helemaal waard was, ongeacht de foto’s die je gemaakt hebt

Heel veel plezier, ga er op uit en deel de schoonheid van de natuur.

David van der Leer

* Bij wildlifereizen.com maken wij gebruik van affiliate links. Als jij iets via een link op onze website koopt krijgen wij daar een klein percentage over. Wees gerust het kost je niks extra!

Comment

  1. Als maatje van David samen met Ron( (van de boterkoek) is het iedere keer weer genieten. Daaf heeft veel vakkennis en ervaring. Altijd weer een feestje om samen op pad te gaan. Spannend en verrassend wat er weer gaat gebeuren.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel via sociale media
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Ontdek meer van Wildlifereizen
Een luipaard in South Luangwa nationaal park. Eén van de Big Five in Zambia
De Afrikaane Big Five in Zambia: Waar vind je ze?

De Afrikaanse Big Five in Zambia Ben jij van plan om een reis naar het Afrikaanse Zambia te maken? Dan ga je zeer waarschijnlijk om te genieten van de prachtige natuur en de wereldberoemde Victoria Watervallen. En als je hier op safari gaat, dan wil je natuurlijk ook weten welke

Savanneolifant in Malawi. Inpaklijst Malawi. Een van de big five in Malawi
Kenia Safari met AV-Tours: Spot de Big Five en nog veel meer!

Kenia Safari met AV-Tours Kenia is al jaren een geliefde bestemming voor safari- en natuurliefhebbers van over de hele wereld. Met uitgestrekte savannes, indrukwekkende wildparken en een overvloed aan wilde dieren is het land een paradijs voor avontuurlijke reizigers. Of je nu droomt van de jaarlijkse migratie in de Masai

Een geelsnavelwouw in St. Lucia, Zuid-Afrika. Wat te doen in St. Lucia
iSimangaliso Wetland Park: Zuid-Afrika op haar best!

iSimangaliso Wetland Park iSimangaliso Wetland Park is een beschermd natuurgebied in de Zuid-Afrikaanse provincie KwaZoeloe-Natal. Het natuurgebied is een langgerekt gebied dat maar liefst 3.280km² groot is en loopt van net iets ten zuiden van St. Lucia tot aan de Mozambikaanse grens. Het gebied is het op twee na grootste

Een olifantstier in South Luangwa. Mijn favoriet voor fotowedstrijden voor natuurfoto's
De leukste online fotowedstrijden voor natuurfoto’s!

Fotowedstrijden voor natuurfoto’s Wanneer je thuis komt met die éne geweldige natuurfoto, dan wil je die natuurlijk het liefst aan iedereen laten zien. Helaas zijn sociale media niet meer heel bruikbaar hiervoor, en dus ben je misschien wel opzoek naar een andere manier om jouw foto aan het grote publiek