Baviaan gefotografeerd met een wildcamera

3 redenen om een wildcamera mee te nemen op Safari

Table of Contents

Een wildcamera is niet gelijk het eerste waaraan je zou denken, wanneer je jezelf afvraagt wat je nodig hebt voor een Safari. Een wildcamera kan echter op meerdere manieren bijdragen aan een hele gave vakantie en wildlife-ervaring. Een wildcamera hoeft tegenwoordig gelukkig niet veel meer te kosten. Een simpele camera kost zo’n 50 euro. Een geavanceerde camera waarbij je via WI-FI live mee kunt kijken kost slechts tussen de 150 en 250 euro.

Een relatief kleine investering die zichzelf dubbel en dwars terugbetaalt. De camera’s zijn vrij eenvoudig te bevestigen en behoorlijk simpel in gebruik! Voor ons voegde het hebben van een wildcamera heel veel toe. De 3 belangrijkste redenen waarom zo’n camera een absolute meerwaarde is tijdens een safari lichten we hieronder toe!

Ons kamp in Nkasa Rupara met een wildcamera, Rupara restcamp

Veel dieren zijn 's nachts actief

In de meeste nationale parken van Afrika zijn game drives en andere activiteiten in het park alleen toegestaan tussen zonsopkomst en zonsondergang. Heel veel dieren zijn overdag echter een stuk minder of zelfs helemaal niet actief. Hierdoor kan je deze dieren niet of nauwelijks spotten en als je ze spot is het vaak te donker om ze goed te kunnen bekijken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan hyena’s, honingdassen, civetkatten, genetkatten, schubdieren en nog veel meer. Door de camera’s goed te plaatsen heb je kans om deze prachtige dieren alsnog op de gevoelige plaat te liggen. Daarnaast kunnen wildcamera’s ook filmen, waardoor je de dieren goed kunt zien en hij natuurlijke gedrag kunt observeren. 

Weten wat er 's nachts rond het kamp sluipt

Op veel plekken in Afrika kan je in of aan de rand van nationale parken kamperen, hierdoor slaap je echt tussen de wilde dieren. Dit is natuurlijk een fantastische ervaring op zich, maar helaas zie je de dieren niet vaak doordat het donker is. Als je mazzel hebt zie je wel sporen, maar soms zie je zelfs helemaal niks van de dieren die ’s nachts in en rond het kamp gelopen hebben.

Door een wildcamera op te hangen, kan je precies zien welke dieren er om welk tijdstip hebben gelopen. Hoe gaaf is het om thuis foto’s te laten zien van bijvoorbeeld hyena’s die vlak langs de auto gelopen zijn, of olifanten die dwars door het kamp paradeerden?! Je kan de camera’s natuurlijk overdag ook gewoon laten hangen, waardoor je ook weet welke dieren zich overdag in het kamp begeven.

Wakker worden is een feest

’s Nachts hoor je in Afrika overal geluiden van wilde dieren, sommige zal je misschien herkennen als een leeuw, hyena of olifant, maar wat als je alleen geritsel of voetstappen in de buurt van de tent hoort? Dan heb je natuurlijk geen idee welk dier dit was. Als je wakker wordt is dan natuurlijk het eerste wat je doet, je afvragen welke dieren er allemaal door het kamp gelopen zijn. Als je een wildcamera hebt opgehangen, kan je gelijk naar de wildcamera om te kijken welke dieren door het kamp hebben gelopen. Tijdens een safari moet je vaak heel vroeg opstaan en dat gaat met wildcamera’s echt een stuk makkelijker.

Onze ervaring met een wildcamera op Safari

Dankzij WildcameraXL hadden wij de mogelijkheid om een wildcamera mee te nemen op onze reis door Namibië en Botswana. We hebben tijdens onze reis meerdere keren in het wild gekampeerd, zowel in Namibië als Botswana. Hier hebben we natuurlijk elke keer onze wildcamera opgehangen. Tijdens de reis hebben we bavianen, impala’s, olifanten en een hyena vast weten te leggen met de camera. Hoewel de foto’s natuurlijk geen prijswinnende foto’s zijn, zijn ze wel het bewijs van welke dieren er allemaal door ons kamp gelopen hebben. 

De camera’s zijn natuurlijk niet alleen tijdens een safari te gebruiken, maar ook gewoon in Nederland in de achtertuin of op een andere vakantie. Zo gaat onze wildcamera mee naar Panama en Costa Rica, in de hoop daar wat nacht-actieve dieren op de gevoelige plaat te zetten. 

Als je nu jouw wildcamera bestelt bij wildcameraxl, krijg je 10% korting als je de code WILDREIS10 gebruikt!

* Bij wildlifereizen.com maken wij gebruik van affiliate links. Als jij iets via een link op onze website koopt krijgen wij daar een klein percentage over. Wees gerust het kost je niks extra!

Deel dit artikel via sociale media
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Ontdek meer van Wildlifereizen
Nijlpaarden in het water in de Okavango Delta, vanuit de lucht
Nijlpaarden: welke soorten zijn er en waar leven ze?

Nijlpaarden Nijlpaarden zijn  semi-aquatische zoogdieren uit de familie van de Hippopotamidae. Ooit waren er veel verschillende soorten te vinden in Afrika, Azië en Europa, maar tegenwoordig zijn er nog slechts twee soorten nijlpaarden in Afrika te vinden. De ene soort wordt gewoon het nijlpaard genoemd en de andere is het

Zwarte neushoorn baby met moeder in de nacht
Neushoorns: welke soorten zijn er en waar vind je ze?

Neushoorns Neushoorns zijn zoogdieren uit de familie van de neushoorns (Rhinocerotidae). In totaal zijn er nog vijf verschillende soorten neushoorns op de wereld te vinden en wel alleen in Afrika en Azië. Ooit bestonden er veel meer soorten neushoorn, ook in Europa en Amerika. Neushoorns worden gerekend tot megafauna, dieren