Wildlifereizen

Namibië

Inhoud

Namibië: een wildlife paradijs in de woestijn

Namibië, officieel de republiek Namibië is een land het in zuiden van Afrika. Het land grenst in het westen aan de Atlantische oceaan. Naast deze oceaan grenst Namibië aan een viertal landen; Zambia, Angola, Botswana en Zuid-Afrika. Het land is vernoemd naar de oudste woestijn ter wereld, de Namibwoestijn. Namib betekent op zijn buurt uitgestrekte vlakte in het Nama. Namibië werd onafhankelijk van Zuid-Afrika op 21 maart 1990. Voor de Zuid-Afrikaanse overheersing was Namibië in handen van Duitser wat nog steeds terug te zien is in de architectuur.

Namibië is op Mongolië na het land met de laagste bevolkingsdichtheid ter wereld. Er wonen in de land namelijk maar 2,6 miljoen mensen, welke met name in de grotere steden en de Caprivistrook wonen. Namibië is behoorlijk afhankelijk van toerisme, aangezien dit op landbouw na de grootste inkomstenbron van het land is. De gemiddelde levensverwachting in Namibië ligt op 64, wat een van de laagste ter wereld is.

Waarom Namibië?

Namibië vindt het beschermen van haar wild zeer belangrijk en heeft hier als één van de weinige landen ter wereld iets over in de grondwet staan: “The State shall actively promote and maintain the welfare of the people by adopting international policies aimed at the following: maintenance of ecosystems, essential ecological processes, and biological diversity of Namibia, and utilisation of living natural resources on a sustainable basis for the benefit of all Namibians, both present and future”.
Wat onder andere terug te zien is in het feit dat Namibië 20 nationale beschermde gebieden heeft, wat een grootte heeft van 17% van het totale landoppervlakte.

Namibië is een geweldig vakantieland en ontvangt elk jaar rond de miljoen toeristen, met name uit Zuid-Afrika en Duitsland. Zij komen vooral om van de prachtige natuur en het avontuur te genieten. Het land is een van de veiligere landen van Afrika en is mede daardoor prima zelf te bereizen met een 4×4 auto. Daarnaast is Engels de officiële taal van dit land, wat reizen nog gemakkelijker maakt. Het landschap van Namibië bestaat uit woestijn, halfwoestijn, savanne en moerasland en is zeer veelzijdig maar vooral heel wijds. In tegenstelling tot Nederland rijdt men in Namibië links (als gevolg van de kolonisatie door Zuid-Afrika) en in het hele land is slechts één autosnelweg te vinden, namelijk bij de hoofdstad Windhoek.

Windhoek, de hoofdstad van Namibië

De hoofdstad van Namibië is Windhoek, de grootste stad van het land. In Windhoek wonen zo’n 320.000 mensen
Windhoek is de stad waar voor veel mensen hun reis begint. Hoewel er niet heel veel in deze stad te beleven is, is er genoeg te doen om je er één of enkele dag te vermaken. Ten eerste is een bezoek aan het oude centrum, met zijn vele Duitse invloeden, een aanrader. Hier vind je onder andere de Christuskirche, Alte Feste Fort, het nationaal museum en een craftmarket.

Ten tweede is het mogelijk om alvast wat van de Namibische natuur te zien, met een bezoek aan het Daan Viljoen gamereserve. Dit kleine wildpark ligt ongeveer 18 kilometer ten westen van Windhoek. Kosten voor één dag bedragen 40 NAD per persoon en 10 NAD voor per auto. In dit park zijn 3 wandelingen aangegeven, één van 3 kilometer, één van 9 kilometer en eentje van maar liefst 32 kilometer. Qua wild lopen hier vooral een aantal antilopesoorten, zoals koedoes, springbokken en elandantilope. Het park staat vooral bekend om de bedreigde Kaapse bergzebra en de vele verschillende vogels.

De keuze wat accommodatie betreft is enorm en in alle prijsklassen. Een aanrader wat ons betreft is urbancamp, een relaxte camping/glamping met zwembad en een prachtige bar. Een bijkomend voordeel is dat urbancamp slechts 5 minuten lopen van Joe’s beerhouse is. Dit restaurant is een van de bekendste restaurants van Windhoek, met geweldig eten en een nog veel betere sfeer.

Highlights van Namibië

Wildlife

Wildlife en Namibië lijken bijna synoniemen van elkaar, zo bekend en geweldig is de Namibische wildlife. Rond de 200 verschillende landzoogdieren zijn te vinden in de Namibische natuur en daarbij komen nog 40 verschillende zeezoogdieren. In Namibië kan men de volledige big five vinden, daarnaast kent het land een van de grootste cheeta’s populaties in Afrika, leven er woestijnolifanten, rond de 20 verschillende soorten antilope en zijn er gigantische zeeleeuwkoloniën.

Ook voor vogelaars is Namibië met 645 verschillende vogels een waar paradijs te noemen. 14 van deze vogels zijn nergens anders te vinden dan in Namibië. Aan de kust vind je grote groepen van zowel de gewone als de kleine flamingo. Reptielen zijn natuurlijk ook ruim aanwezig in dit grotendeels dorre land. Meer dan 100 soorten zijn geregistreerd, waaronder verschillende cobra’s, pythons, verschillende soorten gekko’s en kameleons.
Deze dieren zijn onder andere te vinden in de 20 beschermde natuurgebieden die Namibië rijk is.

Klimaat

In de grootste delen van Namibië is sprake van een subtropisch landklimaat. Het land kent een droge en een regenseizoen. Het regenseizoen duurt van december tot april en de rest van het jaar valt er nauwelijks tot geen regen. Een reis naar Namibië is het hele jaar de moeite waard, echter voor de beste safari’s is het eind van het droge seizoen ideaal. Dit, omdat het struikgewas dan dor is en de dieren naar de waterplekken moeten om hun dorst te lessen.

Dit wil natuurlijk niet zeggen dat je niet kunt genieten van Namibië tijdens het regenseizoen. Een aantal voordelen zijn dat het het veel rustiger en goedkoper is en door de bloei en groei van planten en struiken is het landschap veel mooier. Houdt er wel rekening mee dat het een echt regenseizoen is en het dus ook heel veel en heel hard kan regenen.

Meer weten over dit prachtige land en de highlights van Namibië? Klik dan hier