Overnachten in het kruger nationaal park

Overnachten in het Kruger Nationaal Park: alles wat je wilt weten!

Table of Contents

Overnachten in het Kruger Nationaal Park

Zo goed als iedereen die een reis door Zuid-Afrika gaat maken, komt vroeg of laat uit in één van de mooiste nationale parken van Afrika, Kruger nationaal park.

Wanneer je een groepsreis geboekt hebt, hoef je natuurlijk niet zelf uit te zoeken waar je overnacht, maar wanneer je de reis helemaal zelf samenstelt (wat overigens heel eenvoudig zelf te doen is voor een rondreis door Zuid-Afrika), zal je erachter komen dat overnachten in het Kruger nationaal park op veel verschillen manieren en plekken kan. Het is makkelijk om het overzicht wat betreft overnacht in het kruger nationaal park volledig verliezen. Dit is niet zo gek ook, want het park is bijna 20.000 km² (zonder de privé concessies).

Om je te helpen met beslissen waar je het beste kunt overnachten in het Kruger nationaal park, hebben wij een uitgebreid artikel geschreven over de vele opties die er zijn. In grote lijnen zijn er drie opties, de eerste is slapen in het nationale park, de tweede is overnachten in “the Greater Kruger” en de derde is overnachten buiten Kruger nationaal park, maar wel dusdanig in de buurt dat je er zo bent voor een safari.

Elke optie heeft haar voor- en nadelen, die we dus voor jullie op een rijtje gezet hebben. Dus ben jij op zoek naar tips en aanraders voor overnachten in het Kruger nationaal park? Lees dan snel verder. 

Overnachten in het Kruger Nationaal Park

De eerste optie wat betreft overnachten in het Kruger nationaal park, is overnachten in het Kruger Nationaal park. Verspreid door het hele park zijn twaalf rest camps, vijf bushveld camps, vier satelite camps en twee bush lodges te vinden, welke allemaal gerund worden door SANparks. Wanneer je binnen de grenzen van het nationale park wilt slapen is de kans groot dat je in minimaal één van de twaalf rest camps terecht komt. Deze rest camps, zijn allemaal zeer goed uitgerust, met zwembad, restaurant, winkel en tankstation. Afhankelijk van wat je zoekt, passen bepaalde kampen beter bij jou of juist niet. 

Het grootste rest camp is Skukuza, dit voelt meer aan als een compleet dorp, maar levert vaak geweldige sightings op. Wanneer je op zoek bent naar grote katten zijn ook de kampen Crocodile Bridge, Lower Sabie en Satara een echte aanrader. Deze camps zijn wel vaak ver van tevoren vol geboekt, dus ben er op tijd bij. Overnachten bij deze rest camps is doorgaans goed te betalen, met budget- en middenklasse opties wat betreft prijzen. Wanneer je een iets ruimer budget hebt en van rust houdt, dan is het overwegen waard om te kijken naar de bushcamps en bushlodges. 

Voordelen van in het Kruger nationaal park slapen zijn vooral dat je ’s ochtends geen papierwerk hoeft in te vullen, of in de rij hoeft te staan voordat je het park in kunt. Sommige maanden in het jaar mag je zelfs eerder het park in vanuit deze accommodaties. Daarnaast zijn de accommodaties dus goed te betalen en is het eenvoudig om een heel scala aan activiteiten te boeken. Denk hierbij aan bushwalks, fietstochten, nachtsafari’s, bushbraais en meer! 

Nadelen van verblijven in één van de rest camps is dat deze behoorlijk druk kunnen worden en eerlijk is eerlijk er zijn betere, luxere, gastvrijere accommodaties voor hetzelfde geld buiten het park te vinden. 

Wanneer je besluit om in het park te overnachten is het zeker een aanrader om in meerdere kampen te slapen en dus een soort roadtrip te maken door het nationale park. Op deze manier zie je het nationale park op verschillende manieren. 

Overnachten in het Kruger nationaal park. Leeuw tijdens nachtsafari. Wat te doen in Kruger nationaal park
Leeuw tijdens nachtsafari

Overnachten in the Greater Kruger

Aan het door SANparks beheerde Kruger nationaal park liggen een heel aantal private game reserves, die er jaren geleden voor gekozen hebben om de hekken tussen Kruger en hun terrein te verwijderen. Hierdoor is het beschermde gebied een stuk groter geworden en kunnen de dieren nog vrijer bewegen en migreren. Deze prive concessies van het park bieden misschien wel de beste kansen wat betreft het spotten van dieren, maar dit komt tegen een prijs. 

Overnachten in één van de privé concessies is de droom van veel natuurliefhebbers maar is helaas heel duur. In deze gebieden, zoals Sabi Sands, Timbavati, Manyeleti en The Klaserie zijn veel lodges van het hoogste segment te vinden. Mocht je jezelf dus willen trakteren, dan is informeren bij deze lodges absoluut een goed idee, maar schrik niet van prijzen die beginnen bij $500 per persoon per nacht. 

Overnachten in de buurt van het Kruger Nationaal Park

Als laatste is er dus ook nog te mogelijkheid om niet in het beschermde natuurgebied zelf, maar net daarbuiten te overnachten. Dit kan op vele plekken in de buurt van één van de negen toegangspoorten (al kan je de Numbi Gate beter niet gebruiken). Er zijn wat dat betreft weer oneindig veel mogelijkheden. Kruger en de omliggende regio’s zijn niet voor niks één van Zuid-Afrikaas belangrijkste toeristische regio’s voor zowel internationaal als nationaal toerisme. De bekendste plekken om te overnachten net buiten het Kruger nationaal park hebben we hieronder op een rijtje gezet. 

Cheeta met welpen in het Kruger nationaal park

Nelspruit

De eerste optie is om te overnachten in Nelspruit (Mbombela). Eén van de grotere steden van Zuid-Afrika op zo’n 3,5 uur rijden van O.R. Tambo, het internationale vliegveld van Johannesburg. Vanuit Nelspruit duurt het ongeveer één uur om bij de Malelane gate te komen. Verblijven in Nelspruit is wat dat betreft dus niet één van de meest voor de handliggende opties wanneer je naar Kruger ligt. Maar door de afstand van het vliegveld is het de ideale tussenstop op weg naar Kruger. 

Daarnaast zijn er ook in de stad leuke dingen te doen, zoals het brengen van een bezoek aan de Botanische tuinen, Chimp Eden en de Sudwala grotten. Aan accommodaties in Nelspruit geen gebrek en de stad is niet alleen de ideale plek voor een tussenstop richting Kruger, maar ook een ideale tussenstop richting de Panoramaroute. 

Marloth Park

Marloth Park is een vakantiedorp in het zuiden van Kruger nationaal park en misschien wel dé optie wanneer je net buiten Kruger nationaal park wilt overnachten. Op het park zijn zowel lodges als volledige vakantiewoningen te vinden, die via allerlei websites verhuurt worden. In Marloth Park is alles wat je nodig hebt, een supermarkt, een benzinestation, een zwembad en een aantal restaurants. Het Marloth Park grenst aan het Kruger nationaal park en vanaf het park heb je op meerdere plekken uitzicht op de Krokodilrivier, waar soms waanzinnige wilde dieren gespot worden, zoals olifanten, leeuwen, hyena’s en wilde honden. 

Marloth park zelf is ook een beschermd natuurgebied, waar een heel aantal dieren rondloopt, zoals koedoe’s, zebra’s, impala’s, giraffen, gnoe’s en bosbokken. Vanuit Marloth park rijd je in een klein half uur naar de Crocodile Bridge gate en in zo’n 45 minuten naar de Malalane gate. Let er wel op dat het hier tijdens de Zuid-Afrikaanse vakantie’s behoorlijk druk kan worden en dat reserveren om het Kruger nationaal park in te komen dan cruciaal is. 

 

Hoedspruit

Hoedspruit (tegenwoordig Maruleng) is een dorp dat van noord naar zuid ongeveer halverwege het Kruger nationaal park te vinden is. Vanuit het dorp ben je met ongeveer één uur bij de dichtsbijzijnde toegangspoorten van het Kruger nationaal park (Orpen en Phalaborwa), Dat klinkt niet heel gunstig, maar dankzij de ideale ligging ten opzichte van de privé concessies van “the Greater Kruger”, de Blyde river canyon (blyderivierspoort) en verschillende wildopvangen is dit toch een geweldige locatie wanneer je wilt overnachten in het Kruger Nationaal park. 

In Hoedspruit zijn meerdere luxe lodges te vinden en daarnaast is er het Hoedspruit Wildlife Estate. Het Hoedspruit Wildlife Estate is redelijk te vergelijken met Marloth park. Veel vakantiewoningen en lodges bij elkaar, waartussen wilde dieren rondlopen (geen Big Five). Verschillen met Marloth park zijn dat er op het Estate geen supermarkt is (maar er net buiten) en dat er verder weinig entertainment is. Voordeel te opzichte van Marloth Park is “the green belt” en strook natuur zonder bebouwing die dwars door het Estate loopt. Een heerlijke plek voor een wandeling, fietstocht of avondsafari. 

Booking.com

Hazyview

Een ander leuk dorp om te verblijven wanneer je in de buurt van het Kruger nationaal park wilt overnachten, is Hazyview. Hazyview ligt op zo’n 400 kilometer van Johannesburg aan de rand van het Kruger nationaal park. In de bergen iets ten westen van het dorp, liggen tal van resorts, lodges en vakantieparken, voor zowel een kleiner budget, als een enorm budget. 

In Hazyview is van alles te beleven, waaronder een ziplinen, winkelen en dus het Kruger nationaal park. Hazyview ligt op slechts 15 minuten van de Phabeni gate en is daardoor de ideale uitvalsbasis buiten het park. De Phabeni gate is te vinden in het zuidelijke gedeelte van het park, het drukkere gedeelte. Dat het hier drukker is, is met een reden, namelijk meer wilde dieren!

Gebruik je de accommodatie puur en alleen als overnachtingsplek voordat je het Kruger nationaal park in gaat? Overweeg dan de basic, maar zeer betaalbare accommodatie van “Sleep Over“, te vinden bij meerdere toegangspoorten waaronder de Phabeni gate. 

Struisvogel in Kruger nationaal park, overnachten in het kruger nationaal park

Phalaborwa

Wanneer je het noorden het Kruger nationaal park wilt bewonderen, dan is Phalaborwa de ideale uitvalsbasis. In Phalaborwa is voldoende accommodatie te vinden en daarnaast zijn er supermarkten en tankstations waardoor je goed voorbereid het park in kunt. De dichtsbijzijnde gate, de Phalaborwa gate ligt op minder dan 10 minuten rijden. 

Bruinkapijsvogel in het Kruger nationaal park

Mocht je nog vragen hebben naar aanleiding van dit artikel over overnachten in het Kruger nationaal park, neem dan vooral contact op! Wij hebben inmiddels op zes verschillende plekken in Kruger, en vele verschillende plekken buiten het Kruger nationaal park overnacht. 

* Bij wildlifereizen.com maken wij gebruik van affiliate links. Als jij iets via een link op onze website koopt krijgen wij daar een klein percentage over. Wees gerust het kost je niks extra!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel via sociale media
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Ontdek meer van Wildlifereizen
Jachtluipaard in kruger. Wildlife kruger, wilde dieren in kruger
Wat te doen in het Kruger Nationaal Park?

Wat te doen in het Kruger Nationaal Park? Kruger nationaal park is het grootste nationale park van Zuid-Afrika en staat bij veel mensen op de bucketlist, geen wonder dat bijna alle reizen naar Zuid-Afrika dit geweldige natuurgebied niet links laten liggen. Maar waarom? Wat te doen in het Kruger Nationaal

Overnachten in het kruger nationaal park
Overnachten in het Kruger Nationaal Park: alles wat je wilt weten!

Overnachten in het Kruger Nationaal Park Zo goed als iedereen die een reis door Zuid-Afrika gaat maken, komt vroeg of laat uit in één van de mooiste nationale parken van Afrika, Kruger nationaal park. Wanneer je een groepsreis geboekt hebt, hoef je natuurlijk niet zelf uit te zoeken waar je

Een grote koedoe stier. Wildlife Kruger
Wildlife Kruger: Alles over de wilde dieren in Kruger Nationaal Park

Wilde dieren in Kruger Elk bezoek aan het wereldberoemde Zuid-Afrikaanse Kruger Nationaal park staat natuurlijk in het teken van het spotten van wilde dieren. Om jou een idee te geven welke dieren er allemaal in dit natuurgebied zo groot als de helft van Nederland leven, hebben wij dit artikel over

Een Leeuwin in het Kruger Nationaal Park
Kruger Nationaal Park: Afrika in optima forma!

Kruger Nationaal Park Het Kruger Nationaal Park is een beschermd natuurgebied in het uiterste oosten van Zuid-Afrika en ligt ingeklemd tussen de Drakensbergen en de grens met Mozambique. Het nationale park is één van de bekendste beschermde natuurgebieden in Afrika en wij begrijpen waarom. Het Kruger nationaal park is het

Vechtende waterbokken in Liwonde nationaal park, Malawi. Taal in Malawi
6 unieke lodges in Malawi

6 unieke lodges in Malawi Een reis naar Malawi is geen reis die je elk jaar maakt (of in ieder geval de meeste mensen niet). Tijdens zo’n “once in a lifetime” reis wil je uiteraard ook overnachten op mooie en unieke plekken. Tijdens onze tijd in Malawi hebben wij veel