Jachtluipaard in kruger. Wildlife kruger, wilde dieren in kruger

Wat te doen in het Kruger Nationaal Park?

Table of Contents

Wat te doen in het Kruger Nationaal Park?

Kruger nationaal park is het grootste nationale park van Zuid-Afrika en staat bij veel mensen op de bucketlist, geen wonder dat bijna alle reizen naar Zuid-Afrika dit geweldige natuurgebied niet links laten liggen. Maar waarom? Wat te doen in het Kruger Nationaal park? Dat hebben wij voor jou op een rijtje gezet.

Naast dat wij antwoord geven op de vraag “Wat te doen in het Kruger Nationaal park?”, hebben wij ook nog een aantal aanraders voor wat je kunt doen buiten het park. De regio waarin Kruger ligt is namelijk één van de belangrijkste toeristische regio’s van het land en hoewel het nationale park daar een grote rol in speelt, is het zeker niet de enige speler. Dus ben jij benieuwd wat te doen in het Kruger Nationaal park en daarbuiten? Lees dan snel verder!

Wat te doen in Kruger?

Het zou je uiteraard niks verbazen dat zo goed als alles activiteiten in het Kruger nationaal park te maken hebben met het zoeken en fotograferen van wilde dieren. Maar de variatie aan activiteiten in het park is een stuk groter dan je zou verwachten. Wat te doen in het Kruger Nationaal park? Gamedrives, nightdrives, selfdrives, bushbraais, bushwalks en zelfs backpacken en het maken van een fietstocht is mogelijk in het park. 

Dwergmangoeste in kruger nationaal park. Wat te doen in het Kruger nationaal park

Gamedrive

De eerste activiteit die je kunt doen in het Kruger nationaal park is gelijk ook de meest populaire, namelijk het zoeken van wilde dieren vanuit een safarivoertuig. Tijdens deze gamedrives ga je rond de zonsopkomst of zonsondergang op zoek naar wilde dieren. Een gamedrive duurt meestal zo’n drie uur, maar een hele dag is ook mogelijk. 

Je kunt gamedrives boeken bij elk camp in het park en bij elke gate. Je gaat dan op gamedrive met een voertuig en gids van SANparks. Deze gamedrives zijn zeer goed te betalen en kosten in het hele park hetzelfde. Het is ook mogelijk om met een gids van buiten het park een safari te maken in het park. Voordeel hiervan is dat je vaak in een kleiner voertuig en met minder mensen zit. Nadelen zijn dat dit vaak een stuk duurder is en dat je eerst nog naar het park toe moet. 

Nightdrive

Een speciale variant van de gamedrive, is de nightdrive of nachtsafari. Tijdens een nightdrive ga je, wanneer de zon al lang onder is, op zoek naar de dieren die zich overdag niet (of nauwelijks) laten zien. Belangrijkste wapens tijdens een nightdrive zijn twee grote spotlampen, waarmee je het nationale park afspeurt op zoek naar reflectie van ogen.

Dieren die met enige regelmaat tijdens nachtsafari’s gespot worden, zijn civetkatten, genetkatten, luipaarden, leeuwen, galago’s, steppehazen, springhazen en met wat meer geluk vind je honingdassen, de Afrikaanse wilde kat, een aardwolf of een aardvarken. In het Kruger nationaal park is het alleen mogelijk om een nightdrive te boeken met SANparks, dit is mogelijk vanuit elk kamp in het park!

Overnachten in het Kruger nationaal park. Leeuw tijdens nachtsafari. Wat te doen in Kruger nationaal park
Leeuw tijdens nachtsafari

Selfdrive

Kruger nationaal park staat bekend als het beste nationale park in Afrika voor een selfdrive. Een selfdrive is een gamedrive, waarbij je in je eigen auto rondrijdt. Zo goed als alle wegen in Kruger zijn heel goed zelf te rijden, want een groot deel bestaat uit asfalt en goed onderhouden gravel wegen.

Voordelen van een selfdrive zijn: het is goedkoper, je kunt zelf je route bepalen, je kunt zelf bepalen bij welke dieren je stopt en voor hoe lang en je kunt zelf bepalen hoe lang je op pad gaat. Nadelen van een selfdrive zijn: het is moeilijker om dieren te spotten doordat je op de weg moet letten en lager zit en daarnaast mis je de kennis van de gids. Deze kan je veel vertellen over de wilde dieren en weet vaak ook beter waar te zoeken. 

Bush Braai

Een ervaring wordt niet veel Zuid-Afrikaanser dan met een bushbraai. Een braai is Zuid-Afrikaanse barbecue, een heel belangrijk onderdeel van de Zuid-Afrikaanse samenleving. Combineer je dit met de bush, dan krijg je de perfecte Zuid-Afrikaanse beleving. Een bush braai is dus een diner in de bush, zonder hekken en zonder al te veel licht. 

Een geweldige ervaring waarbij je geniet van het eten, de geluiden van de bush en de prachtige sterren. Op weg naar de bush braai zijn de spotlampen ook mee, dus wie weet spot je ook nog één van de dieren die ’s nachts actief zijn. De bush braai is bij veel van de kampen in het park te boeken. Van tevoren boeken is verstandig, want de activiteit is niet elke dag en kan snel vol zitten. 

Bushwalk

Een bushwalk is precies wat je denkt dat het is, een wandeling in de bush. Begeleidt door twee gewapende gidsen ontdek je de natuur van het Kruger nationaal park te voet. De wandeling focust zich met name op de flora van het park, maar uiteraard is er ook een kans om oog in oog te komen met de vele wilde dieren in het park. Wild spotten te voet, is een unieke ervaring en iets wat je absoluut niet wilt missen. Let op, deze activiteit is niet bij elk kamp te boeken!

Fietsen

Bij een aantal van de rest camps is het mogelijk om een begeleide mountainbike tour te maken door het Kruger nationaal park. Een unieke manier om de Zuid-Afrikaanse natuur te ontdekken. Er zijn maar weinig beschermde natuurgebieden in Afrika waar dit mogelijk is, dus een niet te missen kans. Dit is mogelijk bij een beperkt aantal rest camps, dus zoek dit van te voren goed uit. 

Alleen activiteiten van SANparks zijn bij de recepties van de gates en rest camps te boeken, het is ook mogelijk (en verstandig tijdens het hoogseizoen) om dit via de website te doen. 

Wat te doen in de buurt van Kruger?

Wanneer je tijdens jouw reis door Zuid-Afrika een bezoek brengt aan het Kruger nationaal park, is het wat ons betreft heel erg zonde wanneer je de directe omgeving niet bezoekt. In de omgeving van het Kruger nationaal park (tussen Kruger en Johannesburg in) zijn namelijk tal van geweldige activiteiten die je niet wilt missen. 

De Panoramaroute

De bekendste atractie in de buurt van het Kruger nationaal park, is de Panoramaroute. De Panoramaroute is een route van de Long Tom Pass en eindigt bij de Echo Caves. De route is zo’n 140 kilometer lang en biedt tal van geweldige uitzichten. Langs de route zijn meerdere geweldige vergezichten, watervallen en andere unieke landschappen te zien. Daarnaast is het mogelijk om hier te wandelen, te bungee jumpen, te abseilen en in de geschiedenis van de Zuid-Afrikaanse goudkoorts te duiken.

Graskop ligt mooi centraal op de route en is daarom een hele fijne uitvalsbasis. Hoogtepunt van de Panoramaroute is wat ons betreft het uitzicht bij de “Three Rondavels”! Wanneer je de panoramaroute goed wilt ontdekken, is het verstandig om minimaal twee nachten langs de route te blijven. 

Wat te doen in het Kruger nationaal park, Blyde river canyon, blijderivierspoort

Bezoek Eswatini

Niet ver ten zuiden van het Kruger nationaal park ligt Eswatini (verheen Swaziland), een klein land dat volledig is ingesloten door Zuid-Afrika en Mozambique. Eswatini is ruim 17.000 km² groot en er wonen minder dan 1,5 miljoen mensen. Het land is nog absoluut niet ontdekt door het massatoerisme en heeft daarom een heel authentiek gevoel. In het land zijn meerdere beschermde natuurgebieden te vinden en veel plekken waar culturele ervaringen worden aangeboden. De grensovergang is niet heel ingewikkeld, let er alleen op dat je toestemming hebt om met jouw huurauto de grens over te gaan. 

Adrenaline activiteiten

De Panoramaroute kent (uiteraard) veel grote hoogteverschillen, en is dus ideale plek om te gaan ziplinen. Langs de route zijn meerdere plekken te vinden waar je kunt ziplinen. Van hele parcours waarbij je in meerdere etappes een hele berg aftokkelt tot één zipline boven een gigantisch rafijn. Andere adrenalineactiviteiten in de buurt van het Kruger nationaal park zijn onder ander raften, bungeejumpen en “steppen”. Ook de langste rodelbaan in Afrika, bij de Long Tom Pass is een absolute aanrader. 

Bezoek één van de vele wildopvangen

Waar veel wilde dieren zijn, zijn uiteraard ook veel organisatie’s die deze dieren proberen te helpen. Om te beginnen zijn er in Hoedspruit twee verschillende wildopvangen, het Hoedspruit Endangered Species Centre (HESC) en Moholoholo Wildlife Centre. Beide zijn geweldig om te bezoeken wanneer je meer wilt leren over en zien van rehabilitatiecentrums en conservatie in de regio. Bij beide moet je van te voren boeken, vergeet dit dus niet.

In Dullstroom zit het Dullstroom Bird of Prey and Rehabilitation Centre. Deze plek redt vele roofvogels en laat deze weer vrij in de natuur. Dit kan helaas niet met alle vogels, en deze zijn hier te vinden. Door jouw bezoek aan de plek, steun je deze geweldige organisatie en krijg je veel van Zuid-Afrikaas roofvogels van dichtbij te zien. Daarnaast zijn er meerdere inspirerende roofvogelshows. 

In Nelspruit vind je Chimp Eden. Een opvang voor chimpansees. Ik hoor je denken, maar er leven toch helemaal geen chimpansees in Zuid-Afrika. Dat is wat het wild betreft zeker waar, maar helaas worden ze wel met regelmaat als huisdier gehouden. Chimpansees zijn geen huisdieren en dit levert altijd onhoudbare situaties op. Chimp Eden, onderdeel van de Jane Goodall Institute, vangt deze dieren op en zorgt ervoor dat ze hun “laatste jaren” in semi vrijheid kunnen doorbrengen.

Ben je fan van reptielen, of ben je benieuwd welke reptielen er allemaal in Zuid-Afrika te vinden zijn, dan is een bezoek aan het Hoedspruit Reptile Centre een echte aanrader. Ook zij zetten zich met name in voor reptielen in het wild en hebben daarnaast meerdere dieren die niet meer het wild in kunnen tentoon staan. 

Chimpansee in Chimp Eden, wat te doen in het Kruger nationaal park
de Three Rondavels. Wat te doen in de buurt van Kruger

Wat niet te doen in de buurt van Kruger?

Er zijn ook nog activiteiten in de buurt van het Kruger nationaal park die je wat ons betreft beter niet kunt doen. Er zijn een aantal activiteiten met wilde dieren, die naar onze mening niet ethisch verantwoord zijn. Denk hierbij aan activiteiten met jachtluipaarden, leeuwen en olifanten. Zoek goed uit of de activiteit die je wilt doen, wel degelijk verantwoord is en deze dieren niet alleen schaadt. 

Vorkstaartscharrelaar in Kruger Nationaal Park

Dit was ons artikel over “wat te doen in het Kruger nationaal park”. Heb jij nog aanvullingen op of vragen over dit artikel, laat dan vooral een reactie achter!

* Bij wildlifereizen.com maken wij gebruik van affiliate links. Als jij iets via een link op onze website koopt krijgen wij daar een klein percentage over. Wees gerust het kost je niks extra!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel via sociale media
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Ontdek meer van Wildlifereizen
Jachtluipaard in kruger. Wildlife kruger, wilde dieren in kruger
Wat te doen in het Kruger Nationaal Park?

Wat te doen in het Kruger Nationaal Park? Kruger nationaal park is het grootste nationale park van Zuid-Afrika en staat bij veel mensen op de bucketlist, geen wonder dat bijna alle reizen naar Zuid-Afrika dit geweldige natuurgebied niet links laten liggen. Maar waarom? Wat te doen in het Kruger Nationaal

Overnachten in het kruger nationaal park
Overnachten in het Kruger Nationaal Park: alles wat je wilt weten!

Overnachten in het Kruger Nationaal Park Zo goed als iedereen die een reis door Zuid-Afrika gaat maken, komt vroeg of laat uit in één van de mooiste nationale parken van Afrika, Kruger nationaal park. Wanneer je een groepsreis geboekt hebt, hoef je natuurlijk niet zelf uit te zoeken waar je

Een grote koedoe stier. Wildlife Kruger
Wildlife Kruger: Alles over de wilde dieren in Kruger Nationaal Park

Wilde dieren in Kruger Elk bezoek aan het wereldberoemde Zuid-Afrikaanse Kruger Nationaal park staat natuurlijk in het teken van het spotten van wilde dieren. Om jou een idee te geven welke dieren er allemaal in dit natuurgebied zo groot als de helft van Nederland leven, hebben wij dit artikel over

Een Leeuwin in het Kruger Nationaal Park
Kruger Nationaal Park: Afrika in optima forma!

Kruger Nationaal Park Het Kruger Nationaal Park is een beschermd natuurgebied in het uiterste oosten van Zuid-Afrika en ligt ingeklemd tussen de Drakensbergen en de grens met Mozambique. Het nationale park is één van de bekendste beschermde natuurgebieden in Afrika en wij begrijpen waarom. Het Kruger nationaal park is het

Vechtende waterbokken in Liwonde nationaal park, Malawi. Taal in Malawi
6 unieke lodges in Malawi

6 unieke lodges in Malawi Een reis naar Malawi is geen reis die je elk jaar maakt (of in ieder geval de meeste mensen niet). Tijdens zo’n “once in a lifetime” reis wil je uiteraard ook overnachten op mooie en unieke plekken. Tijdens onze tijd in Malawi hebben wij veel