Vogels spotten in Andalusië: een top 10!

Table of Contents

Vogels spotten in Andalusië

Andalusië, de meeste zuidelijke regio van het Spaanse vasteland, is een waar paradijs voor vogelliefhebbers. In de regio zijn bijna 450 verschillende soorten vogels gespot. Dit is meer dan 50% van het totaal aantal vogels dat in Europa voorkomt.  Van de 450 vogelsoorten worden er 327 elk jaar gespot, de overige 123 zijn wat zeldzamer en worden alleen als uitzondering in Andalusië gezien. In Andalusië strijken veel vogels jaarlijks neer tijdens de vogeltrek, daarnaast leven er ook veel standvogels en zomergasten. 

Vogels spotten in Andalusië is een heerlijke activiteit. Maar welke vogels kun je dan zoal vinden? Wij heb de tien mooiste, gaafste en meest iconische vogelsoorten op een rijtje gezet in deze “top 10 vogels spotten in Andalusië”. 

De gewone flamingo

De eerste vogel van onze “top 10 vogels spotten in Andalusië” is een van de meest gezochte vogels in Zuid-Europa: de gewone flamingo (Phoenicopterus roseus). Deze iconische vogel is de enige flamingosoort die van oorsprong in Europa in het wild voorkomt. Ze leven alleen in gebieden rond de Middellandse zee. In Fuente de Piedra, een zoutmeer op zo’n uur rijden van Málaga, leeft de op één na grootste broedkolonie van Europa. Bijna 20.000 paartjes komen hier elk jaar van februari tot augustus samen. Daarnaast broeden de vogels ook in Marismas del Odiel en zijn ze het hele jaar door in Doñana nationaal park te vinden. 

De gewone flamingo in Fuente de Piedra, Spanje. Flamingo's

De vale gier

De vale gier (Gyps fulvus)  is één van de vier verschillende soorten gieren die in Europa voorkomen. Het ging lang heel slecht met gieren in Europa, maar de afgelopen 30-40 jaar is er veel gedaan om het aantal gieren te vergroten. In de jaren ’70 waren er nog slechts 2.000 paartjes over in heel Spanje. Tegenwoordig zijn er alleen in Andalusië al meer dan 4.000 koppeltjes te vinden. 

Deze grote vogels, met een spanwijdte van bijna 3 meter, zijn vooral te vinden in de bergachtige gebieden van Andalusië. Goede plekken om ze te vinden zijn Parque Natural de la Sierra Grazalema, Parque Natural de la Sierra Andújar en in de buurt van Gibraltar. 

Een vale gier hoog in de lucht

De Europese bijeneter

De volgende vogel op onze “vogels spotten in Andalusië top 10” lijst is één van kleurrijkste vogels van het Europese continent, de Europese bijeneter (Merops apiaster). Het is een veelvoorkomende vogel, die in bijna heel Andalusië te vinden is. De Europese bijeneter leeft niet op grote hoogte, dus is niet te vinden in de hogere bergketens van Andalusië. Er is niet één duidelijke plek aan te wijzen waar ze veel voorkomen in Andalusië. Kijk vooral goed op de elektriciteitskabels, hier zitten ze vaak op. De Europese bijeneters die in Spanje leven, overwinteren in West-Afrika. Ze zijn dus alleen van april tot en met september in Andalusië te vinden.  

De Europese bijeneter op een elektriciteitskabel

De Spaanse keizerarend

De Spaanse keizerarend (Aquila adalberti) is een bedreigde diersoort die alleen voorkomt in delen van Spanje en Portugal. In de jaren 90 waren er nog slechts minder dan 30 broedparen in het wild. Onder andere door verschillende conservatiemaatregelen is het aantal de laatste jaren aardig gegroeid. Tijdens de laatste telling  (2019) werd de populatie geschat op  116 broedparen, een verviervoudiging in 30 jaar.

Mocht je deze imposante arend, met een spanwijdte van zo’n 2 meter, in het wild willen zien, dan heb je een aantal opties. Ten eerste Doñana nationaal park, in de buurt van Sevilla, de provincie Cadiz en de beschermde natuurgebieden Parque Natural de la Sierra de Andújar en Parque Natural Sierra de Cardeña y Montoro in de buurt van de stad Jaén. De Spaanse keizerarend is een standvogel en dus het hele jaar door te vinden in Spanje. 

De Iberische groene specht

De volgende vogel op onze “vogels spotten in Andalusië” lijst is de Iberische groene specht (Picus sharpei). Deze vogel lijkt heel erg op de Europese groene specht, maar is door wetenschappers aangewezen als eigen soort. Het dier komt voor op het gehele Iberische schiereiland en in het uiterste zuiden van Frankrijk.
 
De vogel is het hele jaar te spotten en komt voor in veel verschillende habitatten. De vogel is helaas behoorlijk schuw, waardoor je hem vaak alleen als een groengele flits voorbij ziet schieten. De specht komt voor in heel Andalusië, behalve in de hooggebergte. In tegenstelling tot veel andere spechtsoorten kan de Iberische groene specht ook leven in gebieden zonder bomen.
 

De Europese scharrelaar

De volgende vogel die je niet wilt missen tijdens een vakantie in Andalusië is de Europese scharrelaar (Coracias garrulus). Een prachtige lichtblauwe vogel, met donkerblauwe accenten en een bruine rug. De scharrelaar leeft in de steppegebieden van de regio. De grootte van de populatie van de scharrelaar in Andalusië is niet bekend, maar wat wel bekend is dat de populatie hard achteruit gaat.  De vogel is in grote delen van Andalusië te vinden, maar komt niet (meer) voor in de provincies Málaga, Huelva en Cádiz. De Europese scharrelaar is een zomergast en dus alleen te vinden in de maanden april tot en met september. Tijdens de winter verblijven ze in Afrika
 

De Steenuil

Nummer 7 van onze “vogels spotten in Andalusië” lijst is de steenuil (Athene noctua), een kleine uil met een groot verspreidingsgebied. Deze uil, die een spanwijdte van slechts 55 centimeter heeft, is ook in Andalusië een veel gespotte uil. De steenuil staat vooral op deze lijst om het één van de weinige uilen is die makkelijk te spotten is. Deze uil is namelijk overdag actief, waardoor je de steenuil veel vaker ziet dan de uilen die ’s nachts actief zijn. 

Vaak zitten ze op een paaltje, vanaf waar ze op zoek zijn naar een prooi. De steenuil wordt overal, behalve in de hoge bergketens, gespot in Andalusië. Een goede plek om deze uilen te vinden is het Parque Natural de la Sierra de Andújar, hier zagen wij 7 verschillende steenuilen in 3 dagen!

steenuil. Athene noctua, vogels spotten in Andalusië

De hop

De volgende vogel op onze “vogels spotten in Andalusië” lijst is de iconische hop (Upupa epops). Een vogel met lange puntige snavel en een roodbruine met zwarte hanenkam komt in grote delen van het Afrika, Azië en Europa voor. Bijna in het hele verspreidingsgebied van de hop in Europa is de vogel alleen een zomergast, maar in het uiterste zuiden van Italië en in het zuiden van Spanje en Portugal leeft de vogel het hele jaar. 

De hop wordt in heel Andalusië gespot en kan voorkomen tot hoogtes van 1.400 meter. De vogel wordt het meest gespot langs de kust waar ze vaak op golfbanen leven. 

De blauwe ekster

De blauwe ekster (Cyanopica cooki) is een kraaiachtige die qua gedrag en uiterlijk op de gewone ekster lijkt. De blauwe ekster is echter wat kleiner dan de gewone ekster en daarnaast heeft de blauwe ekster andere kleuren. De kop van de blauwe ekster is zwart, het lijf is zandkleurig en de vleugels en staart zijn azuurblauw. 

De blauwe ekster is een endemische soort die alleen op het Iberische schiereiland voorkomt. De totale populatie wordt geschat op 260.000-460.000 broedparen. De blauwe ekster wordt dus veel gezien. Het is een typische standvogel en kan dus het hele jaar gespot worden. De blauwe ekster kan in heel Andalusië gespot worden, zolang je onder de 700 meter blijft. Blauwe eksters worden veel gespot  in de buurt van Sevilla, Cordoba en het Parque Natural de la Sierra de Andújar waar ze in bosrijke gebieden voorkomen. 

De blauwe ekster in Andalusië

De Europese Kraanvogel

De laatste vogel op onze “vogels spotten in Andalusië top 10” is in tegenstelling tot de andere vogels op de lijst een wintergast in Andalusië. Het is de Europese kraanvogel (Grus grus). De Europese kraanvogel is één van de grootste en meest iconische vogels die op het Europese continent voorkomt. De vogels broeden in het noorden van Europa en Azië. Tijdens de vogeltrek in het najaar gaan ze massaal naar het zuiden. 

Een deel van de Europese kraanvogels overwintert in Andalusië. In de wintermaanden, vooral januari en februari zijn de kraanvogels op twee plekken in Andalusië goed te vinden. De eerste is het Doñana nationaal park en de tweede plek is Fuente de Piedra, het meer waar de gewone flamingo juist tijdens het broedseizoen in grote getalen aanwezig. 

Dit was onze top 10 vogels spotten in Andalusië. Natuurlijk zijn er nog veel meer gave vogelsoorten die de moeite zijn om te zoeken. Een spektakel dat je absoluut niet wilt missen is de vogeltrek, waarbij de duizenden vogels die de oversteek maken voor of na de oversteek van de Straat van Gibraltar massaal uitrusten. Met name de voorjaarstrek, wanneer de vogels vanuit Afrika komen levert te gekke fotomomenten op!

Reis jij met je gezien, en moet je die nog overtuigen om naar Andalusië op vakantie te gaan? Lees dan hier over “5 uitjes in Andalusië met kinderen die je niet wilt missen“.
Nog vragen of opmerkingen naar aanleiding van dit artikel? Neem dan contact met ons op via het contactformulier of via Instagram!

* Bij wildlifereizen.com maken wij gebruik van affiliate links. Als jij iets via een link op onze website koopt krijgen wij daar een klein percentage over. Wees gerust het kost je niks extra!

Deel dit artikel via sociale media
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Ontdek meer van Wildlifereizen
Een geelsnavelwouw in St. Lucia, Zuid-Afrika. Wat te doen in St. Lucia
iSimangaliso Wetland Park: Zuid-Afrika op haar best!

iSimangaliso Wetland Park iSimangaliso Wetland Park is een beschermd natuurgebied in de Zuid-Afrikaanse provincie KwaZoeloe-Natal. Het natuurgebied is een langgerekt gebied dat maar liefst 3.280km² groot is en loopt van net iets ten zuiden van St. Lucia tot aan de Mozambikaanse grens. Het gebied is het op twee na grootste

Een olifantstier in South Luangwa. Mijn favoriet voor fotowedstrijden voor natuurfoto's
De leukste online fotowedstrijden voor natuurfoto’s!

Fotowedstrijden voor natuurfoto’s Wanneer je thuis komt met die éne geweldige natuurfoto, dan wil je die natuurlijk het liefst aan iedereen laten zien. Helaas zijn sociale media niet meer heel bruikbaar hiervoor, en dus ben je misschien wel opzoek naar een andere manier om jouw foto aan het grote publiek

Nkasa Rupara nationaal park vanuit de lucht, vanaf Rupara restcamp een van de Afrikaanse safari bestemmingen
De natuurgebieden op de Caprivistrook (Zambezi Region) in Namibië

De beschermde natuurgebieden op de Caprivistrook Op zoek naar een ruige, off-the-beaten-track bestemming in Afrika? Daar waar weinig toeristen komen en wilde dieren overal te vinden zijn? Wat dacht je dan van de Caprivistrook (tegenwoordig opgedeeld in de Zambezi en East Kavango regio’s). Deze strook land, die onderdeel is van