De gewone flamingo in Fuente de Piedra, Spanje

De gewone flamingo

Table of Contents

De gewone flamingo

De gewone flamingo (Phoenicopterus roseus), ook wel de grote flamingo genoemd, is de meeste wijdverspreide en grootste flamingosoort ter wereld. Het is één van de zes nog voorkomende flamingosoorten en is nauw verwant aan de Amerikaanse flamingo. Flamingo’s zijn typische waadvogels die leven van kleine garnalen en ander klein voedsel wat ze uit de modder filteren. 
 
Zoals eerder aangegeven is de gewone flamingo de grootste flamingosoort. Ze worden tussen de 1.10m en 1.50m hoog en wegen tussen de 2 en 4 kilogram. Het verenkleed van de flamingo is wit tot roze. De kleur is afhankelijk van het dieet van de vogels. Hoe meer caroteen er in hun dieet zit, hoe feller gekleurd de vogel is. De snavel en poten van de volwassen flamingo zijn roze, bij de jongere flamingo zijn deze zwart. Tijdens het voeren van jongen worden de volwassen flamingo’s ook vaak minder fel en soms zelfs helemaal wit. De volwassen flamingo blijft dan altijd te herkennen aan zijn roze poten. 
 
De gewone flamingo leeft voornamelijk in ondiepe wateren. Het water kan zowel zoet als zout zijn. Vaak zijn het lagune, ondiepe meren en rivierdelta’s waar deze vogels in grote getalen samen komen. In dit ondiepe water zoeken ze op een aparte manier naar eten. Ze houden hun kop namelijk ondersteboven. Op deze manier gaan ze op zoek naar kleine garnaaltjes, algen, zaadjes en microscopische organismen. 
 
De gewone flamingo is een monogame vogel die broedt in grote broedkolonies. De paartijd van deze dieren is in januari en februari. In deze maanden komen ze in grote getalen bij elkaar om een broedkolonie te vormen. De flamingo’s bouwen in het ondiepe water nesten van modder, waarin ze één ei leggen. Dit ei komt uit in de maanden april en mei. Vervolgens worden de jongen groot gebracht totdat ze groot genoeg zijn om te vliegen. Als het kuiken groot genoeg is om te vliegen, vertrekken ze vaak met hun ouders naar de winterverblijven.
de Gewone flamingo spotten in Europa

De gewone flamingo spotten in Europa

De gewone flamingo is de enige flamingo soort die van nature binnen Europa voorkomt. Het dier komt voor in het zuiden van Europa rond de Middellandse zee. Ze leven in Spanje, Gibraltar, Frankrijk, Italië, Griekeland, Cyprus en Turkije. Mocht je op zoek zijn naar deze prachtige vogels in Europa, dan zijn er een aantal plekken waar je ze bijna niet kunt missen. Dit zijn Reserva Natural de la laguna de Fuente de Piedra en Nationaal park Doñana in Spanje, Parc naturel régional de Camargue in Frankrijk en het Reserva Natural do Estuário do Tejo in Portugal. 

Dit zijn vier grote en bekende plekken waar de gewone flamingo vaak te vinden is. Maar deze prachtige roze vogel is op veel meer plekken in het zuiden van Europa goed te vinden. Zie deze kaart om te zien waar precies!

Een vliegende flamingo in Spanje

Parc naturel régional de Camargue

De Camargue is de delta van de rivier de Rhône in het zuiden van Frankrijk. Het natuurgebied, waarvan een deel beschermd wordt als het Parc naturel régional de Camargue, ligt ten westen van de stad Montpellier. Deze prachtige delta staat bekend om drie dingen, de wilde Camargue paarden, de Camargue stieren en de grote populatie flamingo’s. In de Camargue vind je, tijdens het broedseizoen, de grootste broedpopulatie gewone flamingo’s in Europa. Er komen hier meer dan 20.000 paren bij elkaar. Het is tevens de enige plek in Frankrijk waar de flamingo broedt. 

De flamingo’s zijn overal in de Camargue te vinden, maar het Ornithological Park of Pont de Gau is de beste plek. Op veel plekken in de Camargue worden boottrips aangeboden. Hier kan je genieten van de delta en als je geluk hebt zie je de prachtige flamingo. 

Reserva natural de la laguna de Fuente de Piedra

Van de grootste broedkolonie in Europa gaan we door naar de op één na grootste. In dit ondiepe zoutmeer in Andalusië, Zuid-Spanje, vind je namelijk de op één na grootste broedkolonie van Europa. Ook hier vind je de flamingo’s, net als in de Camargue, van eind januari tot en met augustus. Bijna 20.000 paartjes komen hier elk jaar weer samen. Als je deze plek bezoekt kan je de flamingo’s niet missen. In de buurt van het bezoekerscentrum José Antonio Valverde vind je de flamingo’s vaak behoorlijk dichtbij. 

Meer lezen over deze geweldige plek voor vogelaars? Lees dan hier ons artikel over de Fuente de Piedra!

Reserva natural de la laguna de Fuente de Piedra

Reserva Natural do Estuário do Tejo

Het Reserva Natural do Estuário do Tejo​ is een beschermd natuurgebied heel dicht bij de Portugese hoofdstad Lissabon en bevat bijna het hele estuarium van de rivier de Taag. Dit gebied is heel belangrijk voor de vogeltrek en op het hoogte van de trek, komen er meer dan 120.000 vogels samen in dit natuurgebied. Vooral de kluut wordt hier dan met duizenden tegelijk gezien. 

De gewone flamingo kan het hele jaar in dit moerasgebied gevonden worden, maar voor de gewone flamingo is het Reserva Natural do Estuário do Tejo​ vooral een belangrijk overwintergebied. In de maanden oktober-februari leven hier groepen van meer dan duizend flamingo’s. 

Nationaal park Doñana

Mocht je Spanje niet bezoeken tijdens de maanden februari-augustus, dan is Nationaal park Doñana een heel goed alternatief voor Fuente de Piedra. Voor zo’n 10.000 flamingo’s is dit geweldige nationale park namelijk dé plek waar ze verblijven tijdens de winter. Naast de vele flamingo’s leven hier ook veel herten en heb je kans om de Iberische lynx, één van de zeldzaamste katachtigen ter wereld, te spotten. Het nationale park ligt in de zuidelijke Regio Andalusië, op nog geen uur rijden vanaf Sevilla. 

De gewone flamingo in Fuente de Piedra, Spanje

De gewone flamingo spotten buiten Europa

Zoals we jullie eerder hebben laten weten is de gewone flamingo de meest wijdverspreide van de zes verschillende soorten flamingo’s. Het dier komt dus ook in grote getallen buiten Europa voor. Er zijn heel veel plekken waar je deze dieren tegen kunt komen, we zullen de bekendste voor jullie hieronder bespreken. 

De gewone flamingo in Afrika

De gewone flamingo komt voor in meer dan 30 verschillende Afrikaanse landen en dan met name (maar niet alleen) in de landen die aan de Atlantische en Indische oceaan grenzen. In landen als Botswana, Namibië en Zuid-Afrika komen de dieren tijdens het regenseizoen samen om de broedkolonies te vormen. In Namibië worden ze vaak gespot rond Walvisbaai en Swakopmund, in Botswana in de Makgadikgadi zoutpannen en in Zuid-Afrika rond Kaapstad en in het Isimangaliso wetland park. Ook worden de roze vogels veel gespot in de grote meren in het zuiden van Kenia en noorden van Tanzania. Daarnaast zijn ze vaak te vinden in de Noord-Afrikaanse landen Marokko, Algerije en Tunesië. De volledige lijst met landen waar de gewone flamingo voorkomt vind je hier!

De gewone flamingo, natuur op Ibiza

De gewone flamingo in Azië

Ook in Azië zijn veel landen en plekken waar de gewone flamingo voorkomt. De flamingo komt hier vooral voor rond de Perzische golf in de Arabische Emiraten, Qatar en Bahrein. In de buurt van de Indische oceaan zijn ze te vinden in Oman, het westen van India en op Sri lanka. Daarnaast zijn ze in Centraal-Azië in alle landen rond de Kaspische en Zwarte zee te vinden, zoals in Azerbeidzjan, Armenië en Georgië. 

De gewone flamingo dichter bij huis

Ook in Nederland is er een plek waar je de gewone flamingo kunt spotten, namelijk het Grevelingenmeer. Deze populatie bestaat uit verschillende soorten flamingo’s, die allemaal ontsnapt zijn bij particulieren. In de zomer verblijven ze in Duitsland, maar in de wintermaanden komen ze samen in de buurt van de haven van Batenoord. Een geweldig uitstapje dus, als je deze vogels dichtbij huis wilt spotten. Daarnaast worden er in de zomer af en toe gewone flamingo’s in Nederland gespot die daar op eigen houtje vanuit het Middellandse zeegebied terecht gekomen zijn. Waar en of ze opduiken is elk jaar weer anders. 

een groep flamingo's bij de haven van Battenoord

* Bij wildlifereizen.com maken wij gebruik van affiliate links. Als jij iets via een link op onze website koopt krijgen wij daar een klein percentage over. Wees gerust het kost je niks extra!

Deel dit artikel via sociale media
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Ontdek meer van Wildlifereizen
nationaal park Dovrefjell in Noorwegen
Nationaal park Dovrefjell-Sunndalsfjella

Nationaal park Dovrefjell-Sunndalsfjella Het nationaal park Dovrefjell is een van de oudste nationale parken van Noorwegen, opgericht in 1974 en in 2002 samen gegaan als Dovrefjell-Sunndalsfjella. Het park ligt in het midden van Noorwegen, in de provincies Oppland en Trøndelag, en strekt zich uit over een gebied van ongeveer 1.700

Saint Andrew's Bay South Georgia
South Georgia: Een Verborgen Juweel in de Zuidelijke Atlantische Oceaan

South Georgia South Georgia, een eiland gelegen in de uitgestrekte Zuidelijke Atlantische Oceaan, dat bekend staat om zijn adembenemende landschappen, rijke geschiedenis en overvloedige pracht aan wilde dieren. Het eiland dat zo’n 3.500km² groot is, is nagenoeg onbewoond. Voor velen blijft dit afgelegen stukje paradijs een mysterie, maar voor degenen

Hutfotografie
Hutfotografie: Een dag waar géén einde aan komt of je nieuwe hobby?

Hutfotografie Hutfotografie is een steeds populairdere tak binnen de natuurfotografie. David van der Leer (@dvdleer) is inmiddels een zeer ervaren hutfotograaf en heeft speciaal voor Wildlifereizen een gastblog geschreven. Hij vertelt wat hutfotografie zo leuk maakt en geeft je de beste tips om alles uit jouw dag te halen wanneer

Sierra Nevada nationaal park, de natuur in Spanje
Wildlife top 10 van Spanje

Wildlife top 10 van Spanje Misschien wel de populairste rubriek van WildlifeReizen.com, de Wildlife top 10, krijgt een vervolg: De Wildlife top 10 van Spanje. Ja Spanje, het land van de heerlijke costa’s, geweldige eten, prachtige steden en het lekkere weer. Het is namelijk niet alleen een geweldige vakantiebestemming om

Komodovaranen spotten op Komodo
Komodovaranen spotten op Komodo

Komodovaranen spotten op Komodo Met onze groep lopen we achter de gids aan. Spannend is het wel, zullen we een echte wilde Komodovaraan tegen komen? We hebben geluk, eerst zien we een exemplaar in de bosjes, daarna een kleintje in de boom, maar het echte ‘wow’ moment komt wanneer een