Gewone Flamingo, Fuente de Piedra, Spanje

Fuente de Piedra: Flamingo paradijs in Andalusië

Table of Contents

Fuente de Piedra

Fuente de Piedra, officieel Reserva Natural de la laguna de Fuente de Piedra natural, is een beschermd natuurgebied in het noorden van de provincie Malaga in het Spaanse Andalusië. Het beschermde gebied bedraagt zo’n 8.500 ha en is opgericht om het Fuente de Piedra meer te beschermen. Het Fuente de Piedra meer, dat zout water bevat, is het grootste natuurlijke meer van het Iberische schiereiland. 

Tijdens de wintermaanden, wanneer het veel regent in deze Spaanse regio, is het meer op zijn grootst. Het meer is dan zo’n 2.5 x 6.5 kilometer groot! Naarmate het droger wordt in de regio verdampt veel van het water en wordt het meer steeds kleiner. In extreme gevallen kan het meer zelfs helemaal droog komen te liggen. Het meer is dan wel enorm, diep is het nergens. Hierdoor is het meer een ideale leefomgeving voor veel waadvogels. 

In het Fuente de Piedra natural reserve vind je het bezoekerscentrum “José Antonio Valverde”. Dit bezoekerscentrum ligt bij het uitkijkpunt “Cerro del Palo” en leert je veel over het natuurgebied (helaas is veel informatie in het Spaans). Het bezoekerscentrum ligt dicht bij het 16-eeuwse dorpje met dezelfde naam als het meer. Een heel leuk dorp om ook te bezoeken tijdens je uitstap naar het natuurgebied. 

 

Wildlife in Fuente de Piedra

Het Fuente de Piedra meer is een prachtige plek om te bezoeken tijdens een rondreis door het prachtige Andalusië in Zuid-Spanje. Het meer is vooral voor vogelaars een geweldige plek om te bezoeken. In en rond het meer zijn namelijk meer dan 170 verschillende soorten vogels gespot. Veel van deze vogels komen af op het zoute water. De bekendste van al deze vogels in ongetwijfeld de gewone flamingo, maar hierover later meer. 

Veel geziene roofvogels die hier te vinden zijn, zijn onder andere de zwarte wouw, de grijze wouw, de bruine kiekendief, de blauwe kiekendief, de steenuil, de buizerd. Watervogels zoals de purperkoet, lachstern, dunbekmeeuw, krooneend, witkopeend. Vooral in het voorjaar zit het rond het meer ook helemaal vol met zangvogels zoals de Europese hop, Iberische klapekster, blauwborst, gele kwikstaart en nog veel meer prachtige vogels. In de winter leeft in het gebied ook een grote kolonie kraanvogels!

Zoogdieren die je hier tegen kunt komen zijn de typische Europese soorten: het edelhert, het ree, het wild zwijn, de Europese egel, de rode vos, verschillende soorten marters waaronder de das, de Egyptische mangoeste, slaapmuizen en vleermuizen. 

Flamingo's spotten in het Spaanse Fuente de Piedra

De gewone flamingo is de meest wijdverspreide flamingosoort en kan gevonden worden in het westen en zuiden van Azië, Afrika en het zuiden van Europa. Het is de enige flamingosoort die van nature voorkomt in Europa. De vogels komen samen in grote groepen en broeden in kolonies. De kolonie in het Fuente de Piedra is, op de kolonie in de Franse Camargue na, de grootste broedkolonie van gewone flamingo’s in Europa. De Fuente de Piedra is een plek waar de flamingo’s dus massaal samen komen tijdens het broedseizoen. 

Tijdens de winter verblijven deze flamingo’s op andere plekken in Zuid-Spanje of in Noord-Afrika. De flamingo’s verlaten hun winterverblijf vaak eind januari en komen dan dus aan het einde van januari aan in het meer. In deze tijd komen er rond de 20.000 broedparen aan in het Fuente de Piedra meer. 

Vrij snel daarna beginnen zij met paringsrituelen, zodat de jongen eind april/mei geboren worden. De flamingo’s blijven in het meer totdat de jongen kunnen vliegen, wat vaak ergens in augustus is. De flamingo’s zijn dus vanaf eind januari tot en met augustus te spotten in het grootste meer van Andalusië. 

Veel van de flamingo’s begeven zich in het grote meer, maar ook in de kleine plassen naast het meer komen de dieren in kleinere hoeveelheden samen. Deze plassen begeven zich dicht bij de weg en wandelenpaden, waardoor je de flamingo’s vaak van behoorlijk dichtbij kunt bewonderen. 

gewone flamingo in Fuente de Piedra

Wat te doen in Fuente de Piedra?

Flamingo’s spotten: het gaafste wat je kunt doen in Fuente de Piedra is het spotten van de gewone flamingo. Je kunt dit prima op eigen houtje, parkeer je auto bij het bezoekerscentrum en wandel hier één van de verschillende wandelroutes. Tijdens de wandelroutes kom je verschillende uitkijkpunten tegen, vanaf waar je ze zeker zult zien. Met geluk kom je ze tijdens het wandelen ook nog een stuk dichterbij tegen. 

Mocht je naast de flamingo’s ook nog veel andere vogels willen spotten, dan is het heel leuk en interessant om met een vogelexpert op zoek te gaan naar alle andere mooie vogels die ook in en rond het meer leven. De excursie duurt meestal een vier uur en de lokale expert leert je zo veel mogelijk over de vogels. Kijk voor meer informatie bij WildAndalucia

Hoe kom je in Fuente de Piedra?

Fuente de Piedra ligt op één uur rijden vanaf bekende steden als Malaga en Ronda. Ook is er vanuit Malaga een goede busverbinding om bij het beschermde natuurgebied te komen. In de buurt van het bezoekerscentrum ligt het gelijknamige dorp Fuente de Piedra, waar een aantal hele leuke accommodaties en restaurants te vinden zijn. Een ideale plek om te overnachten tijdens een roadtrip door Andalusië. 

Reserva natural de la laguna de Fuente de Piedra

* Bij wildlifereizen.com maken wij gebruik van affiliate links. Als jij iets via een link op onze website koopt krijgen wij daar een klein percentage over. Wees gerust het kost je niks extra!

Deel dit artikel via sociale media
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Ontdek meer van Wildlifereizen
nationaal park Dovrefjell in Noorwegen
Nationaal park Dovrefjell-Sunndalsfjella

Nationaal park Dovrefjell-Sunndalsfjella Het nationaal park Dovrefjell is een van de oudste nationale parken van Noorwegen, opgericht in 1974 en in 2002 samen gegaan als Dovrefjell-Sunndalsfjella. Het park ligt in het midden van Noorwegen, in de provincies Oppland en Trøndelag, en strekt zich uit over een gebied van ongeveer 1.700

Saint Andrew's Bay South Georgia
South Georgia: Een Verborgen Juweel in de Zuidelijke Atlantische Oceaan

South Georgia South Georgia, een eiland gelegen in de uitgestrekte Zuidelijke Atlantische Oceaan, dat bekend staat om zijn adembenemende landschappen, rijke geschiedenis en overvloedige pracht aan wilde dieren. Het eiland dat zo’n 3.500km² groot is, is nagenoeg onbewoond. Voor velen blijft dit afgelegen stukje paradijs een mysterie, maar voor degenen

Hutfotografie
Hutfotografie: Een dag waar géén einde aan komt of je nieuwe hobby?

Hutfotografie Hutfotografie is een steeds populairdere tak binnen de natuurfotografie. David van der Leer (@dvdleer) is inmiddels een zeer ervaren hutfotograaf en heeft speciaal voor Wildlifereizen een gastblog geschreven. Hij vertelt wat hutfotografie zo leuk maakt en geeft je de beste tips om alles uit jouw dag te halen wanneer

Sierra Nevada nationaal park, de natuur in Spanje
Wildlife top 10 van Spanje

Wildlife top 10 van Spanje Misschien wel de populairste rubriek van WildlifeReizen.com, de Wildlife top 10, krijgt een vervolg: De Wildlife top 10 van Spanje. Ja Spanje, het land van de heerlijke costa’s, geweldige eten, prachtige steden en het lekkere weer. Het is namelijk niet alleen een geweldige vakantiebestemming om

Komodovaranen spotten op Komodo
Komodovaranen spotten op Komodo

Komodovaranen spotten op Komodo Met onze groep lopen we achter de gids aan. Spannend is het wel, zullen we een echte wilde Komodovaraan tegen komen? We hebben geluk, eerst zien we een exemplaar in de bosjes, daarna een kleintje in de boom, maar het echte ‘wow’ moment komt wanneer een