De Europese bijeneter op een elektriciteitskabel

Natuur in Spanje: biodiversiteit van topkwaliteit!

Table of Contents

Natuur in Spanje

Spanje, één van de populairste vakantiebestemmingen van Europa. Het land heeft meer dan 7600 kilometer aan kust en vooral de Middellandse zeekust wordt veel bezocht door mensen die op zoek zijn naar de zon, mooie stranden en heerlijk eten. Ook voor een culturele ervaring is Spanje een absolute aanrader om te bezoeken. Veel grote steden zoals Madrid, Barcelona en Granada worden door miljoenen toeristen bezocht om hun prachtig architectuur en geschiedenis. 

Maar ook de natuur in Spanje is een meer dan goede reden om het land te bezoeken. Spanje is één van de meest biodiverse landen van Europa. Spanje bestaat uit het Spaanse vasteland, maar ook de Canarische eilanden, de Ballearen en de exclaves Ceuta en Melilla. Door een hele afwisselende geologie en de verschillende klimaatzones die in Spanje te vinden zijn, zijn ook de flora en fauna heel erg afwisselend. Waar in grote delen van het land een Mediterrane klimaat heerst, heerst in het noorden, aan de Cantabrische zee, een meer gematigd oceaanklimaat. 

In het land vind je gebergtes, grote rivieren, meren, grote bossen, uitgestrekte graslanden en woestijnen. Maar liefst 27% van het Spaanse landoppervlak is beschermde natuur. Deze 27% is opgedeeld in 16 nationale parken en ruim 700 andere beschermde natuurgebieden. Deze beschermde gebieden liggen verdeeld over het hele land en zijn een bezoekje absoluut waard. 

Sierra Nevada nationaal park, de natuur in Spanje

Wildlife in de Spaanse natuur

Zoogdieren in Spanje

Op het vastenland van Spanje leven zo’n 115 verschillende soorten zoogdieren. Een vrij behoorlijk deel hiervan zo’n roofdieren. Zo leven in Spanje alle drie de grote Europese roofdieren: de Europese bruine beer, de grijze wolf en de (Iberische) lynx. Daarnaast zijn er nog de kleinere roofdieren zoals de steenmarter, de boommarter, de das, de rode vos, de bunzing en de Europese wilde kat. Zelfs de kritiek bedreigde Europese nerts is nog in de natuur in Spanje te vinden. Daarnaast zijn de Egyptische mangoeste, de wasbeer, de genetkat en de Amerikaanse nerts geïntroduceerd. 

Aan de waterkant en in het water leven de Euraziatische otter, de Euraziatische bever, de beverrat, de Pyreneese desman, de woelrat en de muskusrat te vinden. Verder leven er heel veel verschillende soorten knaagdieren en vleermuizen in de Spaanse natuur.

Natuurlijk ontbreken de hoefdieren niet in de Spaanse natuur. Sterker nog, weinig Europese landen hebben zoveel verschillende soorten hoefdieren. Je vindt hier de typische Europese soorten zoals het edelhert, het wilde zwijn, het damhert en de ree, maar ook soorten die alleen op het Iberische schiereiland te vinden zijn, zoals de Iberische steenbok en de Cantabrische gems. Ook leven er verspreidt over meerdere gebieden meer dan 100 wisenten in het (semi)wild in het Mediterrane land. 

Ook de zeezoogdieren zijn met zo’n 30 verschillende soorten goed vertegenwoordigd in de natuur in Spanje. Het gaat hierbij alleen om dolfijnen, walvissen en bruinvissen. Er leeft namelijk geen zeehond in de zee rond Spanje. De bedreigde Mediterrane monniksrob, misschien wel het meest bedreigde zeezoogdier ter wereld, wordt slechts heel sporadisch gespot in Spaanse wateren of aan de Spaanse kusten. 

Spaanse steenbok met Lammetjes in de Spaanse natuur

Vogels in Spanje

Spanje is een perfect vakantieland voor de vogelaar. In het land zijn 661 soorten gespot, waarvan er 7 endemisch zijn. Deze vogels zijn gespot op het Spaanse vastenland, de Balearen, de Canarische eilanden en de exclaves in Marokko. 

Vooral tijdens de voor- en najaarstrek is Spanje een geweldige bestemming voor vogelaars. In het land zo’n 50 verschillende roofvogels en uilen. In de bergachtige gebieden leven de grote roofvogels zoals de Spaanse keizerarend, steenarend, monniksgier, lammergier en vale gier. Daarnaast laten soorten als de buizerd, steenuil, havik en ransuil zich goed zien in de natuur in Spanje. 

Ook zijn er in de Spaanse natuur veel kleurrijke vogels die vinden, zo is het vinden van de gewone flamingo in bepaalde gebieden bijna gegarandeerd en broeden de Europese bijeneter, Europese Scharrelaar en de Europese hop in het Spaanse landschap. Andere iconische vogels die in de natuur in Spanje te vinden zijn, zijn onder andere patrijzen, de grote trap, de roze pelikaan en de Iberische groene specht

Voor de Euraziatische kraanvogel is Spanje een belangrijke overwinteringsplek. Op een aantal plekken in het zuiden van Spanje, zoals bij Fuente de Piedra, zijn de geweldige vogels in de wintermaanden in grote aantallen te vinden. 

De gewone flamingo in Fuente de Piedra, Spanje

Reptielen en Amfibieën in Spanje

In grote delen van Spanje is het grote delen van het jaar droog en zonnig, ideaal weerd dus voor reptielen. Dit zie je ook terug in het totaal aantal reptielen dat in de natuur in Spanje te vinden is. In totaal leven er meer dan 90 soorten reptielen in het land. Hiervan zijn 14 soorten slangen, waarvan er vijf giftig zijn. Dit zijn de Cantabrische adder, de aspisadder, de wipneusadder, de hagedisslang en de Westelijke valse gladde slang.

Qua schildpadden leven er twee landschildpadden (de Moorse en de Griekse landschildpad), drie soorten zoetwaterschildpadden en vier soorten zeeschildpadden. De overige reptielen bestaan uit verschillende soorten hagedissen, zo leven er hazelwormen, gekko’s, agamen, skinken en leeft de enige kameleon van het Europese vastenland, de gewone kameleon, ook in Spanje. 

Waar er in Spanje dus veel meer verschillende soorten reptielen te vinden zijn dan in Nederland, ligt dit aantal wat betreft amfibieën bijna gelijk. In Nederland leven er namelijk 17 verschillende soorten in het wild, terwijl dat er in Spanje ongeveer 20 zijn. Van deze 20 zijn een aantal soorten kwetsbaar terwijl er ook één soort, de Pyreneeënbeekkikker, zelfs bedreigd is. 

Kikker in Spanje

Spaanse wildlife hotspots

In Spanje zijn 16 verschillende nationale parken te vinden variërend in grootte van 3.000 tot bijna 23.000 ha. De parken zijn vrij evenredig door het land verdeeld en zijn eigenlijk allemaal meer dan de moeite waard om te bezoeken. Daarnaast kent het land nog meer dan 700 andere beschermde gebieden die qua grote zelfs groter kunnen zijn dan de nationale parken!

Afhankelijk van wat je wilt zien, kan je een keuze maken voor welke nationale park je kiest. Mocht je de Iberische steenbok willen zien, dan is het op twee na grootste nationale park, Sierra Nevada the place to be. Dit nationale park ligt hoog in de bergen op slechts 45 minuten rijden van Granada. 

Ben je op zoek naar beren of wolven, dan kan je beter kiezen voor de nationale parken in het noorden van het land. Verken dan het prachtige Picos de Europa nationaal park, het op één na populairste nationale park van Spanje. Mocht je geen beren en wolven vinden hier, is de kans groot dat je alsnog verliefd wordt op deze plek. 

De landschappen zijn prachtig dramatisch en de Cantabrische gems kan je hier bijna niet missen. Mocht je de beren en wolven heel graag willen zien is het verstandig om met een gids op stap te gaan. Ook in Cantabrië te vinden is het natuurpark Cabárceno, een geweldige plek om te bezoeken als het spotten van dieren in het wild niet zo wilt lukken. 

Mocht je meer op zoek zijn naar vogels, dan zijn er twee andere nationale parken sterk aan te raden. Namelijk nationaal park Doñana in Andalusië en nationaal park Monfragüe in Extremadura. Nationaal park Doñana staat vooral bekend om de grote hoeveelheid watervogels die in dit delta gebied van de Guadalguivirrivier te vinden zijn. De Europese flamingo is hier vaak het hele jaar door te vinden, daarnaast is dit een van de gebieden waar de Iberische lynx goed gedijt.

Het nationaal park Monfragüe staat dan weer bekend om de vele roofvogels die hier te vinden zijn. In dit nationale park is de populatiedichtheid van de Spaanse keizerarend het hoogste van alle plekken, leeft de grootste kolonie monniksgieren en ook de vale gier komt hier in grote hoeveelheden voor. In het gebied zijn vele observatiehutten gebouwd voor vogelaars. Ook voor de zwarte ooievaar en de oehoe is het park een belangrijke broedplek.  

Natuurlijk is dit slechts een klein overzicht van alle prachtige Spaanse wildlife hotspots en doen wij andere gebieden te kort door deze niet te noemen, maar anders wordt de lijst eindeloos!

Sierra de Andujar, Banos la Encina, Spanje

Vragen of opmerkingen naar aanleiding van dit artikel? Neem dan contact met ons op via ons contactformulier of via Instagram!

ReisChecker.nl

* Bij wildlifereizen.com maken wij gebruik van affiliate links. Als jij iets via een link op onze website koopt krijgen wij daar een klein percentage over. Wees gerust het kost je niks extra!

Deel dit artikel via sociale media
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Ontdek meer van Wildlifereizen
Nijlpaarden in het water in de Okavango Delta, vanuit de lucht
Nijlpaarden: welke soorten zijn er en waar leven ze?

Nijlpaarden Nijlpaarden zijn  semi-aquatische zoogdieren uit de familie van de Hippopotamidae. Ooit waren er veel verschillende soorten te vinden in Afrika, Azië en Europa, maar tegenwoordig zijn er nog slechts twee soorten nijlpaarden in Afrika te vinden. De ene soort wordt gewoon het nijlpaard genoemd en de andere is het

Zwarte neushoorn baby met moeder in de nacht
Neushoorns: welke soorten zijn er en waar vind je ze?

Neushoorns Neushoorns zijn zoogdieren uit de familie van de neushoorns (Rhinocerotidae). In totaal zijn er nog vijf verschillende soorten neushoorns op de wereld te vinden en wel alleen in Afrika en Azië. Ooit bestonden er veel meer soorten neushoorn, ook in Europa en Amerika. Neushoorns worden gerekend tot megafauna, dieren