De Nkhoma berg in Malawi tijdens het groene seizoen in Malawi. De beste reistijd voor Malawi

De beste reistijd voor Malawi: wanneer moet je jouw droomreis naar Malawi plannen?

Table of Contents

De beste reistijd voor Malawi

Als je een vakantie plant naar een land zo ver weg als Malawi, dan is het natuurlijk belangrijk dat je het meeste uit je vakantie kunt halen. Een belangrijke factor hiervoor is het weer. Om je te helpen met bepalen wanneer je naar Malawi moet reizen, hebben wij op een rij gezet wat de beste reistijd voor Malawi is. 

Groene bijeneter, Zambia. Beste reistijd voor Malawi

Het klimaat in Malawi

In grote delen van Malawi is sprake van een warm Chinaklimaat, terwijl in de lagere gelegen delen van de Shirevallei sprake is van een warm (of tropisch) steppeklimaat. Een belangrijk kenmerk van beide klimaten is dat er sprake is van een duidelijk regenseizoen en een droge periode. Dit is dus in heel Malawi van toepassing. Verder wordt er vaak nog over het groene seizoen gesproken. Dit is de periode na het regenseizoen. De gemiddelde maximum temperatuur ligt in Malawi altijd boven de 20 graden, waardoor je het er overdag nooit koud zult hebben. Ideaal voor liefhebbers van warm weer dus. 

Het regenseizoen in Malawi

Het regenseizoen in Malawi is in de Malawiaanse zomer, waarbij het goed is om te realiseren dat Malawi ten zuiden van de evenaar ligt en de seizoenen dus omgedraaid zijn. Vanaf november begint de kans op regen toe te nemen en in de maanden december tot en met maart valt er veel neerslag. In deze maanden kan er rond de 200 millimeter regen per maand vallen, met januari als hoogtepunt. 

De temperatuur ligt tijdens deze maanden iets onder de 30 graden en door de hoge luchtvochtigheid voelt het heel warm aan. In het noorden (en hoger gelegen deel van Malawi) duurt het regenseizoen vaak wat langer en liggen de temperaturen wat lager. In de Shirevallei valt er vaak ook wat meer regen, en liggen de temperaturen juist nog wat hoger. 

Doordat er in korte tijd heel veel regen kan vallen, komen modderstromen en dergelijke geregeld voor tijdens het regenseizoen. Hierdoor kan het dagelijks leven in Malawi aardig verstoord raken tijdens deze periode. 

Het groene seizoen in Malawi

Het groene seizoen in Malawi is eigenlijk een overgangsperiode van het regenseizoen naar het droge seizoen. Een echt seizoen is het niet, maar de periode is anders dan de andere seizoenen en meer dan de moeite waard om te benoemen. Het groene seizoen valt in de maanden april en mei. Het regent in april nog af en toe (gemiddeld 6 dagen met neerslag) en door alle regen van de afgelopen maanden is het landschap prachtig groen en staat alles in de bloei. Er is veel zonneschijn en de temperaturen beginnen al iets te dalen richting de winter. 

Het droge seizoen in Malawi

Vanaf juni begint het droge seizoen in Malawi. Dan valt er zo goed als geen neerslag en begint het landschap steeds droger te worden. De droge periode duurt tot en met halverwege november. Tijdens de wintermaanden ligt de temperatuur overdag nog steeds rond de 25 graden, al kan het ’s nachts behoorlijk afkoelen. Zeker in de hoger gelegen gebieden kan nachtvorst optreden. 

Naarmate de droge periode vordert en het van de winter overgaat in de lente, gaat de temperatuur ook steeds verder omhoog. Met oktober en november als warmste maanden. De gemiddelde maximale temperatuur ligt dan rond de 30 graden, maar uitschieters richting de 35-40 graden zijn niet zeldzaam. 

De beste reistijd voor Malawi voor wild spotten

Nu je weet hoe het klimaat van Malawi in elkaar zit, is het tijd om hier een conclusie aan te binden. De beste reistijd voor Malawi hangt uiteraard wel een beetje af van jouw reisdoel. 

Mocht je naar Malawi komen om te genieten van de prachtige stranden van Lake Malawi en om wild te spotten in Liwonde nationaal park en de andere prachtige natuurgebieden, dan kan je het beste in de droge periode komen. Hoe verder aan het eind van droge periode je reist, hoe minder groen de planten zijn, waardoor je verder kunt kijken tijdens een safari. Daarnaast is er nog weinig oppervlakte water te vinden, waardoor dieren in grote getalen samen komen bij de overgebleven permanente waterbronnen. 

Nadeel van deze periode is wel dat het heel warm kan worden overdag. Je kunt er ook voor kiezen om eerder in de droge periode naar Malawi te reizen. Houdt er alleen wel rekening mee dat het in de maanden juli en augustus hoogseizoen is. Het is dus kiezen tussen drukker (al valt dat eigenlijk nog wel mee) of warmer. 

Een savanneolifant in Liwonde nationaal park. olifanten in Malawi

De Beste reistijd voor Malawi voor vogels spotten

Reis je naar Malawi om de vele prachtige vogels die in het land te vinden zijn? Dan is de beste reistijd voor Malawi net anders dan wanneer je komt om groot wild te spotten. Je kunt er dan namelijk het beste voor kiezen om in het groene seizoen naar Malawi te reizen. Hoewel het hoogtepunt qua vogelpracht in het regenseizoen ligt, is het wellicht geen goed idee om dan naar Malawi te reizen. De vele muggen, slechte wegen door het weer en hoge temperaturen kunnen namelijk echt een belemmering vormen. Net na het regenseizoen zijn de vogels volop actief, al is dan helaas een deel al vertrokken naar het noorden. 

Boehms bijeneter die we tegen kunnen komen tijdens fotoreis Zambia. Deze leeft ook in meerdere nationale parken in Malawi

De beste reistijd voor Malawi is dus sterk afhankelijk van jouw reisdoel, maar reizen in het regenseizoen wordt niet aangeraden. Natuurlijk schijnt de zon dan ook geregeld en is alles een stuk goedkoper, maar het weer kan jouw droomreis behoorlijk belemmeren. Het regenseizoen is dan ook echt niet de beste reistijd voor Malawi. Buiten het regenseizoen kan je ervan uitgaan dat jouw reis een succes wordt. En wanneer je reist, hangt dus af van meerdere factoren maar met name jouw reisdoel. Mocht je in de maanden juni-augustus naar Malawi reizen, houdt er dan echt rekening mee dat het zeker tijdens de gamedrives ’s ochtends vroeg en ’s nachts koud kan zijn. Neem warme kleding mee!

Wil jij na jouw reis dat heerlijke vakantiegevoel wat langer vasthouden? Overweeg dan een om een van deze prachtige zitzakken te kopen!

* Bij wildlifereizen.com maken wij gebruik van affiliate links. Als jij iets via een link op onze website koopt krijgen wij daar een klein percentage over. Wees gerust het kost je niks extra!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel via sociale media
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Ontdek meer van Wildlifereizen
Een gnoe met hoorns. Antilopen in Malawi
Kuti Wildlife Reserve: een oude boerderij omgetoverd tot wildreservaat

Kuti Wildlife Reserve Het Kuti Wildlife Reserve is een beschermd natuurgebied in centraal Malawi. Het natuurgebied ligt dichtbij de stad Salima, niet ver van Lake Malawi. Het reservaat is met zo’n 20 km² niet groot, maar heeft toch veel verschillende habitats. Zo vind je er Miombo bossen, graslanden en moerasgebieden. Pas in 2005

Savanneolifant in Malawi. Inpaklijst Malawi. Een van de big five in Malawi
Nationale parken in Malawi: een uitgebreid overzicht!

Beschermde gebieden in Malawi Lange tijd was Malawi het land waar de meeste toeristen alleen naar toe gingen voor het prachtige Lake Malawi, met haar tropische stranden, kraakheldere water en honderden verschillende soorten vissen, maar de laatste jaren timmert Malawi ook steeds meer aan de weg als safaribestemming. Waar je

Twee mannelijke waterbokken in Liwonde nationaal park.
Antilopen in Malawi

Antilopen in Malawi Antilopen zijn een grote groep evenhoevigen die voorkomen in Afrika en Azië en vooral in Afrika sterk vertegenwoordigd zijn. Het zijn herbivoren, dus eten ze alleen plantaardig materiaal. Ondanks de grote diversiteit, er leven namelijk maar liefst 72 verschillende soorten in Afrika, worden de antilopen vaak over het hoofd gezien

Nkohotakota wildlife reserve
Nkhotakota Wildlife Reserve

Nkhotakota Wildlife Reserve Nkhotakota Wildlife Reserve is een beschermd natuurgebied in het centrale gedeelte van Malawi, dat op een steenworp afstand van Lake Malawi ligt. Het park is 1.800 km² groot en is daarmee het grootste Wildlife Reserve van Malawi. Nkhotakota Wildlife Reserve is niet alleen het grootste Wildlife Reserve

De vlag van Malawi
Betalen in Malawi: waar moet je rekening mee houden?

Betalen in Malawi Mocht je binnenkort naar Malawi afreizen om het land te gaan verkennen, als toerist of zakelijk, dan vraag je jezelf vast af hoe het zit met betalen in Malawi. Wat is de binnenlandse valuta van Malawi, kan je ook met buitenlandse valuta in Malawi betalen en hoe werkt het