Papegaaiduiker in Schotland, Atlantische papegaaiduiker op de Shetlandeilanden

Castle o’Burrian: het papegaaiduikers paradijs van de Orkney-eilanden

Table of Contents

Castle o'Burrian

Castle o’Burrian is zoals de naam zou doen vermoeden geen kasteel, maar het is een grote rots in de zee. De rots ligt op slechts enkele meters in zee. Castle o’Burrian is te vinden op het eiland Westray, één van de noordelijke Orkney-eilanden, een archipel ten noorden van Schotland. De kleine openbare parkeerplaats aan het begin van de wandeling naar Castle o’Burrian ligt op slechts vijf minuten met de auto vanaf de aanlegsteiger van de veerboot. Naast de parkeerplaats staan de resten van de Rapness Mill, die hier rond 1850 gebouwd is.

Papegaaiduikers bij Castle o'Burrian

Nou hoor ik je denken, waarom zou ik helemaal naar Westray afreizen voor een grote rots in de zee. Het antwoord is heel simpel. Het is namelijk de beste plek op de Orkney-eilanden om de Atlantische papegaaiduiker te spotten. Elk jaar tussen eind april en midden augustus broeden er zo’n 200-300 papegaaiduikers op deze rots en de omliggende kliffen. Dit klinkt niet als een heel groot aantal, maar gezien de grootte van de rots, zijn het er heel erg veel. Veruit de meeste papegaaiduikers zul je op Castle o’Burrian en in de omliggende zee zien, maar ook een aantal broedt vlak langs het pad. 

Castle o’Burrian is niet alleen de beste plek om de Atlantische papegaaiduiker te spotten op de Orkney-eilanden, ook andere vogels broeden hier, zoals onder andere de noordse stormvogel, de alk, de zwarte zeekoet, de zeekoet, gekuifde aalscholver en de drieteenmeeuw. In totaal zijn hier zelfs 44 soorten vogels gespot. Als je goed op de rotsen onder je kijkt, kan het zo maar zijn dat je ook een zeehond spot. 

Atlantische papegaaiduiker bij Castle o'Burrian, Atlantische papegaaiduiker op de Orkney-eilanden

Wandelen bij Castle o'Burrian

Vanaf de parkeerplaats is het zo’n 600 meter lopen om bij Castle o’Burrian te komen. Je loopt dan langzaam omhoog, met uitzicht over een prachtige baai waar al veel zeevogels in te zien zijn. Tussen de rotsen van de kliffen waar langs je naar boven loopt zitten veel noordse stormvogels te broeden. Neem eenmaal aangekomen bij Castle o’Burrian rustig de tijd. Het kan zijn dat er op dat moment geen papegaaiduiker dichtbij te vinden is, maar deze komen vaak vanzelf wel langs. 

Vanaf Castle o’Burrian heb je twee opties om weer terug te komen bij de parkeerplaats. De eerste optie is om weer om te keren en dezelfde weg terug te nemen. Je loopt dan in totaal ongeveer 1,2 kilometer. Een andere optie is om door te lopen langs Stanger Head tot je bij Geo of Rustling Stones aankomt. Hier vind je een pad van de zee af. Als je dit pad helemaal afloopt kom je aan de andere kant van het eiland aan bij Bay of Tafts. Vanaf hier loop je weer terug naar de auto. Zie deze link voor een kaartje. Tijdens deze wandeling van zo’n 5,5 kilometer loop je langs zowel de Noordzee als de Atlantische oceaan.

Castle o'Burrian

Hoe kom je bij Castle o'Burrian?

Om bij Castle o’Burrian te komen, moet je natuurlijk eerst naar het eiland Westray zien te komen. Dit is gelukkig vrij eenvoudig. Er gaat meerdere keren per dag een veerboot vanaf Kirkwall, die je in zo’n 1,5 uur naar Westray brengt. Tickets voor de veerboot kun je boeken met behulp van de Tourist Information in Kirkwall. Als je dezelfde dag weer terug gaat, zorg dan dat je meer dan genoeg tijd hebt. Bij Castle o’Burrian kun je zo twee uur kwijt zijn (als het weer meezit) en een bezoek aan Castle o’Burrian is heel goed te combineren met een bezoek aan Noup cliffs nature reserve, waar de grootste Jan-van-gent kolonie van de Orkney-eilanden te vinden is. 

Een bezoek aan Castle o’Burrian is het hele jaar mogelijk, maar de zeevogels zitten hier alleen tussen april en augustus. Dus als je deze wilt vinden, moet je tijdens deze maanden naar Westray afreizen. Deze maanden zijn ook het minst regenachtig en heb je zelfs kans om de pracht van het eiland te kunnen bewonderen met een lekker zonnetje. 

Booking.com
Papegaaiduikers bij Castle o'Burrian

* Bij wildlifereizen.com maken wij gebruik van affiliate links. Als jij iets via een link op onze website koopt krijgen wij daar een klein percentage over. Wees gerust het kost je niks extra!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel via sociale media
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Ontdek meer van Wildlifereizen
Uitzicht over Singapore vanuit een van de mooiste natuurparken van Singapore
Natuur in de stad: De 5 mooiste natuurparken van Singapore

De 5 mooiste natuurparken van Singapore Wie aan Singapore denkt zal niet direct denken aan natuurparken vol wildlife. Deze kleine stadstaat, ter grootte van de helft van de provincie Utrecht, mag dan wel vol staan met hoge flatgebouwen,  maar het behouden en verbeteren van de natuur heeft altijd hoog op

Twee leeuwen in het moremi game reserve. De leeuw is onderdeel van de Afrikaanse big 5
De Afrikaanse Big 5: waar moet je zijn om ze te vinden?

De Afrikaanse big 5 De Afrikaanse big 5, een term die eigenlijk afstamt uit de jacht, is inmiddels aardig ingeburgerd bij toeristen op het Afrikaanse continent. Waar deze term oorspronkelijk stond voor de vijf gevaarlijkste dieren om op te jagen in Afrika, zijn dit nu de dieren die iedereen wilt

Uitzicht van Hermaness national nature reserve. Natuur op de Shetlandeilanden
Wat zijn de kosten voor een vakantie op de Shetlandeilanden?

Wat zijn de kosten voor een vakantie op de Shetlandeilanden? Voordat wij op reis gingen naar de Shetlandeilanden zaten wij met één grote vraag: Wat zijn de kosten voor een vakantie op de Shetlandeilanden? Een afgelegen eilandengroep, die hoort bij het Verenigd Konikrijk, dat moet bijna wel heel duur zijn.

Eén van de vele vuurtorens in Schotland
Natuur op de Orkney-eilanden

Natuur op de Orkney-eilanden De Orkney-eilanden, een archipel ten noorden (en onderdeel van) Schotland. De Orkney-eilanden bestaan uit zo’n 70 eilanden, waarvan er 20 bewoond zijn. Het grootste eiland wordt Mainland genoemd en daarop wonen veruit de meeste van de 22.500 duizend inwoners.  De vruchtbare grond op de eilanden in combinatie

Lonely Planet's Ultieme Reisplanner
Review: Lonely Planet’s Ultieme Reisplanner

Lonely Planet’s Ultieme Reisplanner Lees hieronder een nieuwe review op wildlifereizen.com. Een relatief nieuwe rubriek waarvoor we vaker artikelen gaan schrijven. Een artikel over een product dat wij zelf gekocht hebben, welke wij zeer de moeite waard vinden, of juist iets waarvan wij vinden dat je het beter niet kunt kopen.