De Ebro Delta

Vogels spotten in de Ebro delta

Table of Contents

Vogels spotten in de Ebro Delta

Ben je een vogel-of-natuurliefhebber en spot je graag exotische vogels, maar wil je hiervoor niet naar verre bestemmingen in Afrika, Azië of Zuid-Amerika reizen? Dan is het Natuurpark de Ebro Delta (Parque Natural del Delta del Ebro) misschien wel de ideale vakantiebestemming voor jou. Hier vind je een grote diversiteit aan exotische vogels die je na een bezoek aan dit prachtige natuurpark met trots kan afvinken van je vogelspot-bucketlist.

Elk jaar trekken er maar liefst meer dan 300 vogelsoorten door de Ebro delta, dit levert een totaal op van maar liefst 180 000 trekvogels per jaar. Vogels spotten in de Ebro Delta is het hele jaar door een feestje, maar vooral de maanden oktober en november en de voorjaars- en najaarstrek zijn de momenten dat je hier moet zijn. 

De Ebro Delta

De Ebro Delta of in het Spaans Delta l’Ebre is een prachtig wetlandgebied gelegen in de provincie Tarragona, in het noordoosten van Spanje. De Ebro delta bevindt zich, zoals de naam al zegt, bij de monding van de rivier de Ebro, één van de grootste rivieren op het Iberisch Schiereiland. De Ebro delta heeft een oppervlakte van 320 m2 en is daarmee het op één na grootste wetland van Spanje en zelfs van de westelijke Middellandse zee, op de Franse Camargue na.

Eén van de meest opvallende kenmerken van het Parque Natural del Delta del Ebro zijn de uitgestrekte rijstvelden die door het hele gebied te zien zijn. Rijst wordt al eeuwenlang verbouwd in de delta en de teelt heeft een cruciale rol gespeeld in de ontwikkeling van de lokale economie. De rijstvelden zijn ook een belangrijk leefgebied voor veel vogelsoorten, waaronder reigers, grote zilverreigers en ooievaars. Zo belangrijk zelfs dat de broedperiode van de vogelsoorten beïnvloed wordt door de oogst van de rijst.

Naast de rijstvelden herbergt de Ebro Delta een brede waaier aan verschillende ecosystemen zoals wetlands (draslanden), duinen, zoutpannen, stranden, lagunes en moerassen die bruisen van het leven. Voorbeelden van een aantal van de 300 vogelsoorten die je er kan vinden zijn: eenden, flamingo’s, reigers, meeuwen, en steltlopers zoals steltkluten en strandlopers.  Het park is ook de thuisbasis van een aantal zeldzame en bedreigde soorten, waaronder de Audouin’s meeuw, één van de meest bedreigde meeuwensoorten ter wereld. Doordat de Ebro Delta zoveel zeldzame en bedreigde soorten herbergt, is het één van de belangrijkste vogelgebieden in Spanje voor broedvogels en trekvogels.

Natuurlijk leven er in de delta ook andere dieren dan vogels. Wilde zwijnen en dassen worden nog af en toe gespot, daarnaast leven er ook vossen, otters, konijnen en egels. Wat betreft reptielen is de delta vooral een goede plek als je op zoek bent naar de hazelworm of naar de hagedisslang, deze worden hier namelijk vaak gespot. 

De Ebro Delta

Parque Natural del Delta del Ebro

In 1983 werd een groot deel van de Ebro delta door de Spaanse regering uitgeroepen tot beschermd natuurgebied vanwege de unieke fauna en flora. Het natuurpark de Ebro delta is ongeveer 7.800 hectare groot. Het landschap van het natuurpark wordt gevormd door verschillende ecosystemen: estuaria (trechtervormige monding waar zoet-en zoutwater vermengd worden tot brakwater, en een getijverschil waarneembaar is), wetlands, droge meren, stranden en de azuurblauwe Middellandse zee.

Je kan het natuurpark de Ebro Delta bezoeken te voet, per fiets of per boot. Er zijn talloze wandelroutes die door de wetlands kronkelen en bezoekers de gelegenheid bieden om de flora en fauna van het park van dichtbij te observeren. Boottochten zijn ook beschikbaar en bieden een uitstekende manier om het park vanuit een ander perspectief te bekijken.

De Ebro Delta

Must-see vogels in de Ebro Delta

De gewone flamingo

Sinds 1992 is er een kolonie gewone flamingo’s in de Ebro delta gevestigd waar ze het hele jaar zichtbaar zijn. De roze kleur van de flamingo is het gevolg van het voedsel dat hij eet, dat rijk is aan carotenoïden. De lange, dunne nek van de flamingo maakt het gemakkelijker voor hem om voedsel te vinden in ondiep water.
De Ebro Delta biedt een ideale leefomgeving voor flamingo’s vanwege de aanwezigheid van ondiep water en modderige oevers, waar ze hun voedsel kunnen vinden. 

Tijdens het broedseizoen, dat meestal van april tot augustus loopt, vormen de flamingo’s paren en bouwen ze hun nesten in grote kolonies op de eilanden van de Ebro Delta. Deze broedkolonies zijn vaak het decor voor adembenemende natuurspektakels. Na het broedseizoen blijven de flamingo’s nog enkele maanden in de Ebro Delta om te foerageren voordat ze terugkeren naar hun overwinteringsgebieden in Noord-Afrika. De flamingo’s zijn een belangrijk onderdeel van de biodiversiteit in de Ebro Delta en worden beschermd door de autoriteiten.

de Gewone flamingo spotten in Europa

De Steltkluut

De steltkluut behoort tot de familie van de steltlopers. Het meest opvallende kenmerk zijn de lange poten, die hem helpen om te jagen op kleine vissen en insecten in ondiep water. De steltkluut heeft een kenmerkende zwarte kop en nek, met een witte buik en borst en een roze gekleurde rug. 

Deze vogels worden vaak gevonden in moerassen, meren en andere ondiepe wateren in Europa, Azië en Afrika. De steltkluut is een uitstekende zwemmer en kan lange afstanden vliegen. Tijdens het broedseizoen vormen de steltkluten paren en bouwen ze hun nesten in ondiep water, vaak op modderige oevers. De Ebro delta is dus de ideale habitat voor deze steltloper!

De Steltkluut

De kleine zilverreiger

De kleine zilverreiger behoort tot de familie van de reigers. Deze vogel heeft een wit verenkleed, met zwarte poten en een zwarte snavel. De kleine zilverreiger wordt vaak gevonden in ondiepe wateren, zoals moerassen, meren en rivieren, en jaagt op visjes, kikkers en andere kleine waterdieren. De vogel dankt zijn naam aan de zilverachtige schijn die over zijn verenkleed lijkt te liggen.

 De kleine zilverreiger is een trekvogel die in de winter naar het zuiden trekt en in de zomer terugkeert naar zijn broedgebieden in Europa en Azië. Tijdens het broedseizoen vormen de kleine zilverreigers paren en bouwen ze hun nesten op bomen of struiken in de buurt van het water.

Op ontdekking in het natuurpark de Ebro delta

Als je het park te voet of met de fiets bezoekt en vertrekt vanuit Amposta, kom je al snel in het begin verschillende vogelkijkhutten tegen. Hierbij staan er aantal kijkhutten langs de lagunes. Vanuit deze kijkhutten kun je flamingo’s, steltkluten, zwarte ibissen, kleine zilverreigers, grote zilverreigers en purperreigers zien.

Wanneer je een tiental minuten verder wandelt leiden de wandelpaden je naar de Middellandse zee en het strand. Als je gelukt heb vind je hier een groot aantal flamingo’s bij elkaar met een prachtig uitzicht op de kustlijn, Ook zijn hier verschillende soorten meeuwen, blauwe reigers en grote zilverreigers te vinden. Het is zeker ook de moeite waard om eens op het strand te kijken, hier vind je prachtige schelpjes.

Neem zeker tijdens het wandelen eens een kijkje in de beken of zoetwaterplassen, want je hebt een grote kans dat de roodwangschildpad eens komt piepen! Let op probeer deze niet op te pakken of te vangen want ze durven wel eens bijten. 

Vergeet ook zeker tijdens de wandeling niet in de lucht te kijken! Er kan weleens een flamingo, steltkluut of purperreiger overvliegen. Ook voor de planten en cactus fans onder ons niet getreurd, je kan er ook verschillende soorten cactussen terug vinden.

Booking.com

Deze blog is een gastblog en is geschreven door gastblogger Jana Janssens. Zij stelt graag aan jullie voor!

Ik ben  een groenmanager en studeer voor leerkracht biologie en aardrijkskunde. Ik ben al van kleins af aan enorm gepassioneerd door wilde dieren, planten en de natuur. Ik trek er vaak in België op uit om op zoek te gaan naar wilde planten en dieren, vooral aan onze kust en rond de kanten van Mechelen, waar ook super mooie natuurgebieden te vinden zijn. Ik ben van plan om wat meer te gaan reizen en daar de lokale wildlife op te zoeken, maar voorlopig nog binnen Europa. Ik deel graag mijn ervaringen op mijn social media account met mijn volgers!

* Bij wildlifereizen.com maken wij gebruik van affiliate links. Als jij iets via een link op onze website koopt krijgen wij daar een klein percentage over. Wees gerust het kost je niks extra!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel via sociale media
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Ontdek meer van Wildlifereizen
Uitzicht over Singapore vanuit een van de mooiste natuurparken van Singapore
Natuur in de stad: De 5 mooiste natuurparken van Singapore

De 5 mooiste natuurparken van Singapore Wie aan Singapore denkt zal niet direct denken aan natuurparken vol wildlife. Deze kleine stadstaat, ter grootte van de helft van de provincie Utrecht, mag dan wel vol staan met hoge flatgebouwen,  maar het behouden en verbeteren van de natuur heeft altijd hoog op

Twee leeuwen in het moremi game reserve. De leeuw is onderdeel van de Afrikaanse big 5
De Afrikaanse Big 5: waar moet je zijn om ze te vinden?

De Afrikaanse big 5 De Afrikaanse big 5, een term die eigenlijk afstamt uit de jacht, is inmiddels aardig ingeburgerd bij toeristen op het Afrikaanse continent. Waar deze term oorspronkelijk stond voor de vijf gevaarlijkste dieren om op te jagen in Afrika, zijn dit nu de dieren die iedereen wilt

Uitzicht van Hermaness national nature reserve. Natuur op de Shetlandeilanden
Wat zijn de kosten voor een vakantie op de Shetlandeilanden?

Wat zijn de kosten voor een vakantie op de Shetlandeilanden? Voordat wij op reis gingen naar de Shetlandeilanden zaten wij met één grote vraag: Wat zijn de kosten voor een vakantie op de Shetlandeilanden? Een afgelegen eilandengroep, die hoort bij het Verenigd Konikrijk, dat moet bijna wel heel duur zijn.

Eén van de vele vuurtorens in Schotland
Natuur op de Orkney-eilanden

Natuur op de Orkney-eilanden De Orkney-eilanden, een archipel ten noorden (en onderdeel van) Schotland. De Orkney-eilanden bestaan uit zo’n 70 eilanden, waarvan er 20 bewoond zijn. Het grootste eiland wordt Mainland genoemd en daarop wonen veruit de meeste van de 22.500 duizend inwoners.  De vruchtbare grond op de eilanden in combinatie

Lonely Planet's Ultieme Reisplanner
Review: Lonely Planet’s Ultieme Reisplanner

Lonely Planet’s Ultieme Reisplanner Lees hieronder een nieuwe review op wildlifereizen.com. Een relatief nieuwe rubriek waarvoor we vaker artikelen gaan schrijven. Een artikel over een product dat wij zelf gekocht hebben, welke wij zeer de moeite waard vinden, of juist iets waarvan wij vinden dat je het beter niet kunt kopen.