Tuimelaar in Moray Firth, Schotland

Dolfijnen spotten in Schotland: Inverness als dolfijnen hotspot!

Table of Contents

Dolfijnen spotten in Schotland

Het zien van dolfijnen tijdens een vakantie, is vaak een magisch moment dat vaak geassocieerd wordt met een vakantie richting tropische gebieden, met hagelwitte stranden en een helder blauwe zee. Maar dit hoeft zeker niet altijd waar te zijn, je kunt namelijk ook heel goed dolfijnen spotten in Schotland. Dolfijnen spotten in Schotland is nog een extraatje voor de bezoekers van Schotland, bovenop alle pracht die al in het land te vinden is. Er leven acht verschillende soorten dolfijnen in Schotland: de tuimelaar, de gewone dolfijn, de gramper (grijze dolfijn), de witsnuitdolfijn, de witflankdolfijn, de gestreepte dolfijn, de griend en de grootste van allemaal de orka. 

Wil je dolfijnen spotten in Schotland? Dan kun je het beste afreizen naar de eilanden in het noorden (Shetlandeilanden en Orkney-eilanden) of naar de westkust van het land. Uitzondering hierop is als je de tuimelaar wilt spotten. Dan kun je namelijk het beste afreizen naar Inverness, de hoofdstad van de Schotse Hooglanden. 

Dolfijnen spotten in Schotland doe je makkelijk in Moray Firth vanuit Inverness

De tuimelaars in Moray Firth

In Moray Firth, een groot estuarium/baai die eindigt in de Noordzee, leeft een groep van zo’n 200 tuimelaars. Het is de meest noordelijke levende populatie tuimelaars. Het zijn de grootste tuimelaars te wereld, met name doordat ze een dikkere speklaag hebben. Deze speklaag hebben ze nodig om te kunnen overleven in de koude Schotse wateren. 

De Moray Firth is het centrum van hun leefgebied, maar dat wil niet zeggen dat deze tuimelaars alleen in Moray Firth leven, ze worden namelijk tot ver buiten Moray Firth gevonden. De populatie tuimelaars in Moray Firth wordt al jaren lang bestudeerd waardoor vrij de volledige populatie in kaart gebracht is. Elk individu, dat herkend wordt aan de littekens op de rugvin, heeft zelfs een naam.

Wil je deze dolfijnen spotten in Schotland? Dan zijn er in Moray Firth twee opties. De eerste is vanaf het land bij Chanonry point. Het water wordt hier een stuk smaller en met het veranderen van de getijde is dit een perfecte plek voor de tuimelaars om te jagen. Hoewel het mogelijk is om vanaf dit punt altijd dolfijnen te spotten in Schotland, heb je de beste kans vanaf één uur na laagtij. 

Doordat het dan vloed begint te worden, stroomt het vele water vanuit zee met veel kracht landinwaarts. Vissen hebben moeite met deze stroming, waardoor het voor de dolfijnen makkelijker is om ze te vangen. Als je ze hier ziet, sta je vaak heel dichtbij en zie je zo op een paar meter afstand. 

Een andere, mogelijk spectaculairdere manier, is om de tuimelaars te gaan zoeken met een RIB boot van Dolphin Spirit Inverness. Dat je de tuimelaars spot is natuurlijk nooit gegarandeerd, maar je moet wel heel veel pech hebben wil je geen enkele tuimelaar spotten. We lazen de vele goede recensies en wij wilden graag zelf ook dolfijnen spotten in Schotland. Wij kozen dus ook voor deze excursie in Moray Firth, die begint in de stad Inverness. Lees hieronder onze ervaring met de tuimelaars van Moray Firth!

Chanonry point, Moray Firth

Pak aan en gaan

Bij Dolphin Spirit Inverness heb je keuze uit twee verschillende boottochten, één met een hogere boot en één met een RIB. Wij kozen, wegens de snelheid en het veel lagere standpunt voor fotografie, voor de RIB. Een half uur voordat de boottocht start verzamelen we bij het verzamelpunt. Hier begint alles met een korte safety briefing, en uitleg over de boottocht. Daarna werden we in grote, dikke en waterdichte pakken gehesen. Als het typische Schots guur weer is, dan zijn deze pakken heel relevant. Maar met een zonnetje en meer dan 25 graden op de dag dat wij deze boottocht maakten, was dit toch iets overdreven. 

In pak en al zoeken wij onze plekken in de boot op. En gelukkig vertrekken we al snel. Het eerste stuk varen we rustig en hopen we dat we het geluk hebben om een otter te spotten. Deze laat zich helaas niet zien, maar we zien wel al snel een gewone zeehond in het water. 

Dolfijnen spotten in Schotland

Slecht begin

Eenmaal onder de Kessock Bridge door, mag de boot versnellen. Dit levert niet alleen een heerlijk verkoelende bries op, maar geeft ook een fantastisch gevoel. Het water is vrij kalm vandaag, dus we scheuren met volle vaart richting Chanonry point. Het hele stuk zien we helaas geen enkele tuimelaar. Maar de vaart over het water maakt veel goed. Doordat het water zo kalm is vandaag en er dus weinig water opspat, kan de camera continu uit de draagzak. Wachtend totdat er erg een tuimelaar opduikt. 

Vanaf Chanonry point vertragen we en varen rustig verder. Dan spot iemand aan de boord van de boot in de verte iets. We varen er naar toe en je hoor. Niet ver van ons zien we af en toe een tuimelaar boven komen

Close up van een tuimelaar in Moray Firth, Schotland

Wervelende show

Camera in de aanslag en klikken maar, dacht ik. Maar helaas, zo eenvoudig is het niet. De dolfijnen komen elke keer op een plek boven waar je ze niet verwacht en blijven maar kort boven. Helaas. We volgen de tuimelaars even, voordat ze weer vertrekken naar de open zee. Gelukkig zien wij nog terwijl we deze groep volgen een andere groep tuimelaars. Veel waren het er niet, slechts een stuk of 4. De dolfijnenexpert aan boord verteld dat het gaat om puberende tuimelaars. Als we geluk hebben gaan ze ons een spektakel laten zien. 

We zien al dat ze continu boven op elkaar duiken, spelgedrag volgens de expert. En dan uit het niets springt er één volledig uit het water. Gelukkig was de camera in de aanslag en stond de sprong op de gevoelige plaat. Niet veel later springt er nog één volledig uit het water. Ze komen bij de boot kijken, zwemmen er onderdoor. Laten zichzelf op hun rug vallen. Aan alle kant rondom de boot is het genieten. Om ons heen horen we constant ‘Wow” en dergelijke geluiden van andere bezoekers. Na een show van ongeveer 25 minuten besloten de tuimelaars dat het tijd was om te vertrekken. 

Ook voor ons zat de tijd er al bijna op. Helemaal in de wolken van deze ervaring. Hoe mooi is dat, dolfijnen spotten in Schotland, en dan ook nog eens met zo’n show! De gids besluit terug te varen. Op de terugweg kijken we alvast naar de foto’s en zijn zeker niet ontevreden. Op de terugweg komen we nog een andere groep tuimelaars tegen, die we kort bekijken. 

Daarna scheuren we in één ruk terug naar de Kessock Bridge. Vanaf Kessock Bridge hopen we nog dat de otter zich nu wel laat zien, maar helaas weer niet. Terug in de haven benadrukt de gids nogmaals hoeveel geluk we gehad hebben, en wij begrijpen heel goed waarom! Wat een beleving was dit. 

Een tuimelaar springt uit het water in Moray Firth, Schotland

Praktische informatie

Dolphin Spirit Inverness biedt dus dit soort excursies aan vanuit Inverness. Er zijn ook nog andere aanbieders langs Moray Firth. Wij zijn zelf heel erg tevreden met Dolphin Spirit Inverness, maar kunnen niks zeggen over de kwaliteit van andere aanbieders. Let goed op of zij het WISE-label hebben, zodat je weet dat de aanbieder respect heeft voor de wilde dieren. Mocht je jouw camera mee willen nemen, vergeet dan niet om een dry-bag aan te schaffen en mee te nemen. 

Naast deze geweldige excursie is er nog veel meer te beleven in en rond Inverness. De stad wordt niet voor niks de hoofdstad van de Schotse Hooglanden genoemd. Andere activiteiten vanuit de stad zijn dus onder andere uitstapjes de hooglanden in en een bezoek aan Loch Ness, dat hier niet ver vandaan ligt. 

Inverness is heel toeristisch en daardoor zijn er legio mogelijkheden wat betreft overnachtingen en er zijn heel veel leuke restaurants en barretjes. Zeker op een mooie zonnig dag hangt er een hele fijne vakantie sfeer. 

Booking.com
Tuimelaars spelen in het water van Moray Firth

* Bij wildlifereizen.com maken wij gebruik van affiliate links. Als jij iets via een link op onze website koopt krijgen wij daar een klein percentage over. Wees gerust het kost je niks extra!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel via sociale media
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Ontdek meer van Wildlifereizen
nationaal park Dovrefjell in Noorwegen
Nationaal park Dovrefjell-Sunndalsfjella

Nationaal park Dovrefjell-Sunndalsfjella Het nationaal park Dovrefjell is een van de oudste nationale parken van Noorwegen, opgericht in 1974 en in 2002 samen gegaan als Dovrefjell-Sunndalsfjella. Het park ligt in het midden van Noorwegen, in de provincies Oppland en Trøndelag, en strekt zich uit over een gebied van ongeveer 1.700

Saint Andrew's Bay South Georgia
South Georgia: Een Verborgen Juweel in de Zuidelijke Atlantische Oceaan

South Georgia South Georgia, een eiland gelegen in de uitgestrekte Zuidelijke Atlantische Oceaan, dat bekend staat om zijn adembenemende landschappen, rijke geschiedenis en overvloedige pracht aan wilde dieren. Het eiland dat zo’n 3.500km² groot is, is nagenoeg onbewoond. Voor velen blijft dit afgelegen stukje paradijs een mysterie, maar voor degenen

Hutfotografie
Hutfotografie: Een dag waar géén einde aan komt of je nieuwe hobby?

Hutfotografie Hutfotografie is een steeds populairdere tak binnen de natuurfotografie. David van der Leer (@dvdleer) is inmiddels een zeer ervaren hutfotograaf en heeft speciaal voor Wildlifereizen een gastblog geschreven. Hij vertelt wat hutfotografie zo leuk maakt en geeft je de beste tips om alles uit jouw dag te halen wanneer

Sierra Nevada nationaal park, de natuur in Spanje
Wildlife top 10 van Spanje

Wildlife top 10 van Spanje Misschien wel de populairste rubriek van WildlifeReizen.com, de Wildlife top 10, krijgt een vervolg: De Wildlife top 10 van Spanje. Ja Spanje, het land van de heerlijke costa’s, geweldige eten, prachtige steden en het lekkere weer. Het is namelijk niet alleen een geweldige vakantiebestemming om

Komodovaranen spotten op Komodo
Komodovaranen spotten op Komodo

Komodovaranen spotten op Komodo Met onze groep lopen we achter de gids aan. Spannend is het wel, zullen we een echte wilde Komodovaraan tegen komen? We hebben geluk, eerst zien we een exemplaar in de bosjes, daarna een kleintje in de boom, maar het echte ‘wow’ moment komt wanneer een