4x4 rondreis door Botswana Makgadigadi zoutpannen, Botswana

Makgadikgadi zoutpannen: een witte vlakte zo groot als Portugal!

Table of Contents

De Makgadikgadi zoutpannen

De Makgadikgadi zoutpannen zijn eindeloze zoutvlaktes in het noorden van het Afrikaanse land Botswana. De zoutpannen liggen tussen de steden Maun en Francistown in. De Makgadikgadi zoutpannen zijn één van de grootste zoutvlaktes ter wereld. De Makgadikgadi zoutpannen bestaan uit drie grote zoutvlaktes. Deze zoutvlaktes heten Ntwetwe, Nxai en Sua en daarnaast zijn er nog vele kleinere zoutvlaktes. Alle vlaktes samen hebben een totaaloppervlakte van maar liefst 16.000 km2. Om je hier een beter beeld van te geven, op het breedste punt zijn de zoutvlaktes net zo breed als Portugal.

Het is hier zo wijds, dat je op deze eindeloze vlaktes zo ver kunt kijken dat je de kromming van de aarde kunt zien. Makgadikgadi betekent het uitgestrekte levensloze land. En als je hier bent begrijp je deze naam volkomen. Kilometers lang zie je niks anders dan een witte vlakte, zonder mensen en dorpjes.

Een deel van de Makgadikgadi zoutpannen zijn beschermde natuurgebieden, zo zijn er het Makgadikgadi nationaal park, het Nxai nationaal park en het Nata vogelreservaat. Ondanks dat een gedeelte van de zoutpannen beschermd wordt, staan de zoutpannen wel onder druk. Met name door de strijd om water, waarbij de lokale bevolking steeds meer water weg haalt uit dit al kurkdroge gebied. 

De enige rivier die door het gebied loopt is de Boteti rivier, die ten westen van de zoutpannen te vinden is. Deze rivier bevat niet het hele jaar door stromend water, maar meestal blijven er meerdere plassen bestaan. De rivier is zeer belangrijk voor alle wildlife en is de westelijke grens van het Makgadikgadi nationaal park. 

Wildlife in de Makgadikgadi zoutpannen

Hoewel de Makgadikgadi zoutpannen niet echt de wildlifebestemming van Botswana zijn, is er voor wild liefhebbers genoeg te spotten in en rond de zoutpannen. Vooral diersoorten die goed om kunnen gaan met weinig drinkwater zijn het hele jaar rond in de zoutpannen te vinden. Denk hierbij aan de gemsbok en springbok, maar ook de bruine hyena en stokstaartjes zijn door hun aanpassing aan het droge klimaat het hele jaar door in de zoutpannen te vinden.
 
De rest van het wild dat hier leeft is, is hier vooral te vinden tijdens en na het regenseizoen. De rest van het jaar zijn de dieren te vinden in de buurt van de permanente waterbronnen van de Boteti rivier en rond de Nxai zoutpan. De eeuwige zoektocht naar water in dit woestijngebied zorgt er voor dat deze dieren elk jaar weer van en naar de Boteti rivier migreren. Het gaat vooral om zebra’s, gnoes, steenbokken, Kaapse hartenbeesten, giraffes, elandantilopen, bosbokken en Afrikaanse olifanten, welke op hun beurt weer gevolgd worden door grote roofdieren zoals leeuwen en cheeta’s.
 
Deze migratie komt elk jaar weer rond het einde van november opgang en is een van de grootste migraties van zoogdieren in Afrika. In de maanden januari en februari, op het hoogtepunt van het regenseizoen, krijgen de zebra’s en gnoes ook nog eens hun jongen. Het is een geweldig gezicht om al die duizenden zebra’s en gnoes met hun jongen te zien. Er lijkt dan echt geen eind aan te komen!
 
Mocht je op zoek zijn naar vogels, dan moet je vooral net na (of tijdens) de regentijd naar de Makgadikgadi zoutpannen afreizen. Tijdens de regentijd komen grote delen van de zoutpannen onder water te staan, wat duizenden kleine en grote flamingo’s en roze pelikanen aantrekt. Verder is het een heel goed gebied om struisvogels, de koritrap en de secretarisvogel te spotten. 
vrouwelijke steenbok in makgadikgadi zoutpannen

Wat te doen in de Makgadikgadi zoutpannen

Bezoek Makgadikgadi nationaal park

Tijdens een bezoek aan het Makgadikgadi nationaal park draait het niet om het spotten van wild, maar gaat het om het beleven van de immense grote witte vlaktes waarbij je bolling van de aarde prachtig kunt zien. Een bezoek aan deze prachtige vlaktes is een once-in-a-lifetime ervaring, waarbij je het idee hebt dat je op een andere planeet bent. Je kunt de zoutvlaktes zelf met een 4×4 bezoeken, maar het is ook goed mogelijk om dit met een gids te doen! 

Het is ook mogelijk om de zoutpannen te bezoeken met een quad, dit kan echter veel schade aan de zoutpannen aanbrengen en we raden deze activiteit dan ook af. 

Close-up van een stokstaartje

Ga op Safari in Nxai pan nationaal park

Als je naar de Makgadikgadi zoutpannen bent gekomen om op safari te gaan, dan kan je het beste op gamedrive in het Nxai pan nationaal park. Doordat hier een aantal permanente waterbronnen te vinden zijn, vind je hier meer wildlife dan aan de andere kant van de A3 (de verbindingsweg tussen Francistown en Maun) in het Makgadikgadi nationaal park. Qua wild vind je hier de eerder besproken diersoorten!

zebra's in de makgadikgadi zoutpannen

Overnacht tussen de sterren

Een bezoek aan de Makgadikgadi zoutpannen is overdag al een fantastisch iets, maar het is ook mogelijk om dit bezoek uit te breiden met een nacht kamperen midden op deze enorme zoutvlakte. Door het gebrek aan bomen en absoluut geen lichtvervuiling zie je de sterrenhemel hier op het allermooist. Daarnaast zijn er geen hekken en overnacht je dus tussen de wilde dieren. Het is mogelijk om zelf met jouw gehuurde 4×4 auto naar de campsites te rijden en hier te overnachten. De wegen zijn echter wel heel slecht dus wellicht is het een betere optie om met een gids te gaan!

Breng een bezoek aan de lokale stokstaartjes

De (naar onze mening) gaafste activiteit die je kunt doen bij de Makgadikgadi zoutpannen is het bezoeken van één van de lokale stokstaartfamilies. Deze stokstaartjes zijn door middel van habituatie gewend aan de aanwezigheid van mensen. Hierdoor kan je van heel dichtbij meemaken hoe de stokstaartjes leven en uiteraard hele gave foto’s maken. 

Doordat de dieren niet gelokt worden met voer, maar gewoon gewend zijn aan mensen (net als met de mensapen in de Afrikaanse regenwouden), vertonen de stokstaartjes natuurlijk gedrag. Constant zijn ze op de uitkijk of op zoek naar een lekker schorpioen. Zelfs als je op zo’n 100 meter van de stokstaartjes aan je ontbijt begint komen ze niet bedelen!

Wij verbleven op de campsite van Planet Baobab, die deze excursie aanbiedt. 

Stokstaartjes in de Kalahariwoestijn

Beste reistijd voor de Makgadikgadi zoutpannen

De beste reistijd voor de Makgadikgadi zoutpannen hangt heel erg af van wat je wilt zien. Kom je echt voor het buitenaardse landschap van de zoutpannen, dan kan je het beste in de maanden juni en juli naar de zoutpannen reizen. De meeste regenwater is dan verdwenen en de windvlagen, die vaak aan het eind van het droge seizoen opzetten, zijn er dan nog niet. 

Kom je voor de wildlife, dan kan je beste net na de regenperiode komen in de maanden april en mei. Er is dan nog voldoende water en gras aanwezig voor het wild, maar doordat al een deel van het regenwater verdampt is, zijn de wegen beter begaanbaar. Veel wegen zijn namelijk niet te gebruiken tijdens het regenseizoen. 

Tijdens mijn eerste bezoek aan de zoutpannen was ik er midden in het regenseizoen, in januari, door de vele regen waren veel wegen niet beschikbaar. Er was zelfs zoveel regen gevallen dat het mogelijk was om te zwemmen in de woestijn(dit was in de januari 2013).

ReizenReizen

Heb je nog vragen of opmerkingen naar aanleiding van dit artikel? Neem dan contact op via ons contactformulier of via Instagram!

* Bij wildlifereizen.com maken wij gebruik van affiliate links. Als jij iets via een link op onze website koopt krijgen wij daar een klein percentage over. Wees gerust het kost je niks extra!

Deel dit artikel via sociale media
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Ontdek meer van Wildlifereizen
Een bosbok, één van de antilopen in Malawi
Lilongwe Wildlife Centre: een groene oase in de stad!

Lilongwe Wildlife Centre Lilongwe Wildlife Centre is een natuurreservaat van zo’n 70 hectare en ligt midden in de hoofdstad van Malawi, Lilongwe. Wanneer je het reservaat bezoekt, heb je geen idee dat je je eigenlijk in een miljoenenstad bevindt. Het reservaat is zeer bosrijk en bestaat voornamelijk uit acaciabomen en combretum.

Een gnoe met hoorns. Antilopen in Malawi
Kuti Wildlife Reserve: een oude boerderij omgetoverd tot wildreservaat

Kuti Wildlife Reserve Het Kuti Wildlife Reserve is een beschermd natuurgebied in centraal Malawi. Het natuurgebied ligt dichtbij de stad Salima, niet ver van Lake Malawi. Het reservaat is met zo’n 20 km² niet groot, maar heeft toch veel verschillende habitats. Zo vind je er Miombo bossen, graslanden en moerasgebieden. Pas in 2005

Savanneolifant in Malawi. Inpaklijst Malawi. Een van de big five in Malawi
Nationale parken in Malawi: een uitgebreid overzicht!

Beschermde gebieden in Malawi Lange tijd was Malawi het land waar de meeste toeristen alleen naar toe gingen voor het prachtige Lake Malawi, met haar tropische stranden, kraakheldere water en honderden verschillende soorten vissen, maar de laatste jaren timmert Malawi ook steeds meer aan de weg als safaribestemming. Waar je

Twee mannelijke waterbokken in Liwonde nationaal park.
Antilopen in Malawi

Antilopen in Malawi Antilopen zijn een grote groep evenhoevigen die voorkomen in Afrika en Azië en vooral in Afrika sterk vertegenwoordigd zijn. Het zijn herbivoren, dus eten ze alleen plantaardig materiaal. Ondanks de grote diversiteit, er leven namelijk maar liefst 72 verschillende soorten in Afrika, worden de antilopen vaak over het hoofd gezien

Nkohotakota wildlife reserve
Nkhotakota Wildlife Reserve

Nkhotakota Wildlife Reserve Nkhotakota Wildlife Reserve is een beschermd natuurgebied in het centrale gedeelte van Malawi, dat op een steenworp afstand van Lake Malawi ligt. Het park is 1.800 km² groot en is daarmee het grootste Wildlife Reserve van Malawi. Nkhotakota Wildlife Reserve is niet alleen het grootste Wildlife Reserve